fbpx
Pieczona faszerowana papryka. Bezmięsne danie, także dla wegetarian
Img

Lekki, bezmięsny obiad, doskonały dla wegetarian.
Odpoczynek dla żołądka po świątecznych kulinarnych szaleństwach.
Dziś proponuję Wam pieczoną paprykę faszerowaną warzywami i kaszą gryczaną.
Uwielbiam słodycz pieczonej papryki. Bardzo fajnie komponuje się z kaszą gryczaną.
Danie jest lekkostrawne i delikatne, czuć smak każdego z warzyw. Osoby lubiące pikantne potrawy mogą do farszu dodać odrobinę ostrej papryki, lub sosu tabasco.
Moje dzieci z kolei lubią, jak do farszu dodam pokrojony w kostkę ser mozzarella. W trakcie pieczenia fajnie się rozpuści. Polecam też tę wersję.

Kaloryczność:
Jedna połówka faszerowanej papryki ma ok. 140 kcal 
 
Składniki: 
  • 4 średniej wielkości papryki
  • szklanka kaszy gryczanej (suchej)
  • opakowanie mrożonych warzyw tzw. meksykańskich (450 gramów)
  • 1 średnia cebula
  • 5 suszonych pomidorów (w oleju)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, łyżeczka słodkiej papryki
    opcjonalnie: natka pietruszki, szczypta ostrej papryki, ser mozzarella
Przygotowanie:
  1. Kaszę gryczaną dokładnie płuczemy. Zalewamy 2 szklankami wody, solimy i gotujemy 15 minut (czas liczony od zagotowania) na minimalnym ogniu, pod przykryciem. Po tym czasie wyłączmy i trzymamy pod przykryciem ok. 5 minut.
  2. Paprykę przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Solimy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. (grzanie góra-dół) na 10 minut.
  3. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Jak się przyrumieni dodajemy mrożonkę meksykańską, delikatnie solimy i smażymy, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę suszone pomidory i słodką paprykę. Całość dokładnie mieszamy.
  4. Podsmażone warzywa mieszamy z kaszą gryczaną i tak przygotowanym farszem wypełniamy papryki.
  5. Wypełnione farszem papryki wstawiamy do piekarnika na 20 minut.

Opcjonalnie: do farszu można dodać posiekaną natkę pietruszki. Osoby lubiące pikantne potrawy mogą dodać szczyptę ostrej papryki, lub odrobinę sosu tabasco. Papryki można także posypać kawałkami sera mozzarella, lub pokrojony w kostkę dodać do farszu przed upieczeniem. 

Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Chleb pszenno – żytni na zakwasie. Podstawa żywienia dlatego zacznę właśnie od niego.
Chleb pszenno - żytni na zakwasie

 Spożycie pieczywa w Polsce drastycznie spada - ocenia Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych. Według organizacji statystyczny Polak w 2011 roku Czytaj dalej

Dobre ciasto z olejem! Tradycyjny babciny przepis na Dzień Babci!
ciasto z olejem

Dzisiejszy post jest dla mnie szczególny. Z okazji zbliżającego się Dnia Babci postanowiłam cofnąć się w czasie o 25 lat Czytaj dalej

Rozgrzewający, aromatyczny, sycący krem z ciecierzycy. Doskonały na jesienne chłody. Przepis wegetariański i wegański.
krem z ciecierzycy

Za oknem coraz zimniej. Przy niskich temperaturach, wietrze i deszczu, najlepszym posiłkiem jest gorąca, aromatyczna zupa. Zrobiona w większej ilości, Czytaj dalej

Gofry !
przepis na gofry

Jak byłam małą dziewczynką gofry kojarzyły mi się z festynami i miejscowościami wczasowymi. Na widok budki z goframi i mega Czytaj dalej

53 komentarze

aga.czterdziestolatkaDodano:  24 kwiecień 2014 - 7:59
Wygląda super!!!
Odpowiedz
Marzena SzkodzińskaDodano:  24 kwiecień 2014 - 8:13
Super to wygląda :-) zrobię :-):-):-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 kwiecień 2014 - 9:06
ja też przemycam wszędzie gdzie mogę suszone pomidory...tylko kaszy gryczanej nie lubię ale zastępuję w tym wydaniu jaglaną:))
Odpowiedz
my fit daysDodano:  24 kwiecień 2014 - 9:22
Smakowicie wygląda. Myślisz że jak zastąpie kaszę gryczaną na jaglaną to będzie dobrze?
Dodano:  24 kwiecień 2014 - 11:00
myślę, że możesz dodać jaglaną
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 kwiecień 2014 - 9:55
Hejka,od dłuższego czasu śledzę Twój blok Małgosiu i bardzo mi się on podoba,przepisy są łatwe,szybkie i co najważniejsze zdrowe a ja korzystam z nich coraz częściej.Mam pytanie,co sądzisz Małgosiu o piciu rano,nadczo szklanki wody z cytryną i łyżeczką miodu???????
Dodano:  24 kwiecień 2014 - 11:03
woda z cytryną pita zaraz po przebudzeniu pobudza perystaltykę jelit,
miód odstawiony na noc działa jak naturalny antybiotyk, wspierając odporność,
jak najbardziej TAK ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 kwiecień 2014 - 16:15
Przepraszam, ale co masz na myśli mówiąc miód odstawiony na noc? To znaczy zalany wodą na noc? Nie bardzo rozumiem, a chciałabym wypróbować :) pozdrawiam
Dodano:  24 kwiecień 2014 - 17:39
rozpuszczasz miód w szklance wody i odstawiasz na noc,
rano wciskasz do tego sok z polowy cytryny i pijesz,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 kwiecień 2014 - 16:54
Hej . Od niedawna przegladam twoj blok i twoje propozycje sa kuszace ale ja mam problem z trawieniem i cholesterolem i lekarz zabronil mi sporzywac rzeczy puszacych takich jak:wszystkie grochy ,brokoly , kukurydze i tym podobne, wiec mam klopot i niewiem co robic czy znalazlobysie cos na moja diete?
Dodano:  24 kwiecień 2014 - 18:20
zerknij sobie w jadłospisy,
masło zastąp pesto lub samą oliwą, ale jak raz spróbujesz pesto to już nie będziesz go chciała porzucić ;)
pomiń rzeczy których nie możesz (wymień na inne które możesz) a które wzdymają (zresztą mało jest tego u mnie )
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 kwiecień 2014 - 17:57
Czy może być kasza gryczana PRAŻONA ? Nie przepadam za "zwykłą" kaszą gryczaną.
dziękuję i pozdrawiam serdecznie !
Dodano:  24 kwiecień 2014 - 18:16
tak ;)
AnonimowyDodano:  24 kwiecień 2014 - 18:35
dziękuję :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 kwiecień 2014 - 19:47
Wyglada pysznie!! Malgosiu, czy twoj maz tez zje taki obiad (czytaj: bez miecha).. ;)
Dodano:  24 kwiecień 2014 - 19:49
kiedyś by nie zjadł :) teraz zje,
AnonimowyDodano:  24 kwiecień 2014 - 20:16
daj wiec tez przepis, jak meza namowic, slicznie prosze... :-D :-D
Dodano:  24 kwiecień 2014 - 22:18
:) czas ;) potrzeba czasu i duuużo tłumaczenia
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 kwiecień 2014 - 20:38
Na ile osób jest ten przepis?:)
Dodano:  24 kwiecień 2014 - 22:16
wychodzi 8 połówek więc na 3-4 osoby
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 kwiecień 2014 - 6:49
Witaj Małogosiu:) Na Twojego bloga natknęłam się przypadkiem na Fb,na profilu Ewy . Jestem pod wielkim wrażeniem Twoich przepisów - są bardzo proste i smaczne, nie jakieś "wydumane", a ze składników, do których przeciętna studentka ma dostęp nie rujnując kieszeni ;) Podpatruję Twoje przepisy na obiady dla osób uczących się, strasznie podoba mi się też fakt, że podajesz (oprócz wagi produktu) jego objętość (? nie wiem jak to ująć) np. 1/3 szklanki -dla mnie to wielka wygoda. Mam jeszcze pytanie. Zaczęłam ograniczać kalorie i liczyć te z posiłków które jadam zazwyczaj. Uruchamiałam w tym celu dowolny kalkulator kalorii i wyszło mi, że moja codzienna kawa ma...225 kcal. Nie wiem czy to możliwe. Piję kawę raz,może dwa dziennie, a przygotowuję ją tak: 1,5łyżeczki Nescafe rozpuszczalnej Creme, 1,5 łyżeczki cukru i dwie łyżeczki śmietanki Cremona. Powiedz mi proszę czy taka kawa naprawdę ma tyle kalorii? Pozdrawiam Cię serdecznie, Sylwia
Dodano:  25 kwiecień 2014 - 7:23
strasznie dużo Ci wyszła kaloryczność tej kawy, coś mi nie gra ;)
łyżeczka śmietanki sztucznej (w proszku) do kawy ma ok.23 kcal (może cremona ma więcej, musisz zerknąć w domu w ilość kcal w 100 g ale może mieć nieznacznie więcej) więc mamy już 46 kcal + 1,5 łyżeczki cukru ok.30 kcal , sama kawa zalana wodą nie ma kalorii,
Mi wychodzi 76 kcal
Cieszę się że do mnie trafiłaś ;)
AnonimowyDodano:  27 kwiecień 2014 - 21:03
Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź, właśnie też mi się wydawało niemożliwe, że kawa ma więcej kalorii niż mój serek wiejski:) czytam wszystkie wpisy i motywuję się, żeby zacząć gotować codziennie coś z Twojego jadłospisu zamiast żywić się waflami ryżowymi. Wielkie dzięki za to,że jesteś:) S.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 kwiecień 2014 - 8:55
Zrobiłam te papryczki i są pycha. Jedna połówka mi została i teraz nie wiem czy mi starczy dzisiaj na obiad czy jeszcze coś dołożyć? Jeśli tak to co? Poza tym Małgosiu chcę znać Twoje zdanie o moich ulubionych pomidorach,na które właśnie się zaczyna sezon.Otóż ja lubię je łączyć z cebulką,ogórkiem kiszonym i śmietaną 12 lub 18%. Co myślisz o tej sałatce? Dodam że w tej śmietanie to one aż pływają,ale ja tak uwielbiam. Ile razy w tygodniu mogę takie coś jeść i jako jaki posiłek? Śniadanie?
Dodano:  25 kwiecień 2014 - 10:16
spróbuj śmietanę zastąpić jogurtem, różnicy w smaku nie poczujesz,
generalnie nie mam nic przeciwko śmietanie 12 czy 18 % jeśli jest dodana do zupy czy sosu, jedna lub dwie łyżki, ale jeśli ma być w często jedzonej sałatce to będzie tam mocno skoncentrowana, i w tej sytuacji ja wybrałabym jogurt ,
sałatka ok. aczkolwiek jest w niej ogórek więc musisz mieć świadomość że nie ma tam już witaminy C (kropla soku z ogórków zabija witaminę C w litrze np. soku pomidorowego)
do papryki dołóż dziś kawałek ryby pieczonej w folii z cytryną, koperkiem i odrobiną masła + przyprawy
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 kwiecień 2014 - 11:48
Witam chcialabym dodac papryczki do jutrzejszego obiadu. W jadlospisie ma wynosic 460 kalorii, co dodac do dwoch polowek papryki, aby zgadzala sie kalorycznosc?
Dodano:  25 kwiecień 2014 - 12:54
kawałek ryby np. dorsza lub kurczaka (na blogu masz fajnego kurczaka w marynacie, smażonego w pergaminie )
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 kwiecień 2014 - 15:02
a napełnione papryczki farszem zapiekamy w piekarniku też góra-dół, czy może być termoobieg

pozdrawiam ania
Dodano:  26 kwiecień 2014 - 16:24
ja zapiekam góra - dół
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 kwiecień 2014 - 18:04
A czy może być kasza jęczmienna wiejska? Jest jakas różnica?
Dodano:  26 kwiecień 2014 - 21:13
co to jest kasza jęczmienna wiejska ? to taki typ kaszy ? nie spotkałam się,
Odpowiedz
DorottkaDodano:  1 maj 2014 - 19:55
Hej, na twojego bloga trafilam dzis i zachwycona jestem twoja pasja. Sama interesuje sie zdrowym odzywianiem i staram sie jesc zdrowo i madrze. Mam malutkie pytanko. Jako, ze nie przepadam za kasza gryczana, mysle o zastapieniu jej w tym przepisie quinoa? jak myslisz, bedzie pasowalo? Pozdrawiam cie serdecznie Malgosiu x
Dodano:  1 maj 2014 - 22:04
będzie, spokojnie ,możesz zastąpić ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 maj 2014 - 21:04
Małgosiu, co myślisz na temat śniadania: płatki nestle corn flakes z mlekiem 1,5%? Czy pomimo tego, że mają one trochę cukru, można je jeść, bo organizm z rana potrzebuje "więcej"? Jestem do nich przyzwyczajona, głównie ze względu na szybkość wykonania, a za płatkami owsianymi nie przepadam :(
Dodano:  8 maj 2014 - 9:28
unikaj płatków kukurydzianych, kukurydza jest bardzo tucząca,
w USA krowom które mają trafić na ubój podaje się kukurydzę, aby mięso było bardziej poprzerastane tłuszczem,
śniadanie ma mieć moc wartości odzywczych, ma być energetycznym kopniakiem, a płatki kukurydziane na mleku wielu wartości nie mają
AnonimowyDodano:  8 maj 2014 - 10:34
uuu po tej informacji o krowach na pewno zrezygnuję.. fuj! Poszukam w takim razie na blogu sposobu na szybkie śniadanko. Jeżeli miałabyś chwilę aby coś zaproponować to też chętnie skorzystam z porady. Super babka z Ciebie! Dziękuję w imieniu swoim i innych :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 maj 2014 - 11:15
Polecam zamiast kaszy gryczanej dodać soczewicę np zieloną- bedzie super źródłem białka co jest bardzo istotne :)
Odpowiedz
magdaDodano:  20 maj 2014 - 16:51
Kochana Małgosiu, czytam twój blog od niedawna i zakochałam się. Akurat szukalam ( znowu u Ciebie) czegos na obiad, stąd tutaj mój wpis. Blog jest genialny. Nie dość że zwyczajnie ciekawy i mądry, to wszystko jest tak super podane, jak te twoje kulunarne cuda. Język, którym sie posługujesz trafia do czytelników. Uwielbiam absolutnie. Istnieje jednak wiele fajnych blogów, sama śledzę wiele. Jednak to co mnie przyciąga do Ciebie to nie tylko treść, a unikatowy kontakt z odbiorcami. Wielu blogerów pisze, potem czasem odpowiada w komentarzach, a Ty niemal zawsze. To jest niesamowite. Cierpliwie, często na takie same niemal pytania. Chylę czoło, podziwiam jak o nas dbasz:) I obiecuję czytać. Z przyjemnością:)
Odpowiedz
magdaDodano:  20 maj 2014 - 16:52
Kochana Małgosiu, czytam twój blog od niedawna i zakochałam się. Akurat szukalam ( znowu u Ciebie) czegos na obiad, stąd tutaj mój wpis. Blog jest genialny. Nie dość że zwyczajnie ciekawy i mądry, to wszystko jest tak super podane, jak te twoje kulunarne cuda. Język, którym sie posługujesz trafia do czytelników. Uwielbiam absolutnie. Istnieje jednak wiele fajnych blogów, sama śledzę wiele. Jednak to co mnie przyciąga do Ciebie to nie tylko treść, a unikatowy kontakt z odbiorcami. Wielu blogerów pisze, potem czasem odpowiada w komentarzach, a Ty niemal zawsze. To jest niesamowite. Cierpliwie, często na takie same niemal pytania. Chylę czoło, podziwiam jak o nas dbasz:) I obiecuję czytać. Z przyjemnością:)
Dodano:  20 maj 2014 - 22:51
Dziękuję ślicznie za przemiłe słowa ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 czerwiec 2014 - 23:34
Witam Gosiu, Bardzo się cieszę, że trafiłam na Twojego bloga. Mam nadzieję, że jeszcze dłuuugo będziesz miała energię i ochotę na jego prowadzenie. To widać, że wkładasz bardzo dużo pracy i czasu w jego rzetelne prowadzenie. Mam nadzieję, że właśnie u Ciebie znajdę odpowiedzi na wiele pytań dotyczących żywienia. Bardzo chętnie zobaczyłabym u Ciebie np. przepisy na jedzenie dla dzieci (tych dopiero odstawionych od piersi jak i trochę starszych).

Sylwia Mx
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 czerwiec 2014 - 15:22
przydałby się jakiś sosik do tego...
Odpowiedz
shellterDodano:  3 sierpień 2014 - 15:17
Gosiu czy można zastąpić kaszę gryczaną inną kaszą?
Dodano:  3 sierpień 2014 - 23:31
pewnie, może być jęczmienna perłowa, jaglana, nawet kuskus
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 wrzesień 2014 - 19:34
Jej, jakie smaczne! I jakie proste! Gratuluję bloga, wiedzy i pomysłów.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 październik 2014 - 9:39
Małgosiu! Wczoraj zrobiłam papryczki na obiad (zebrane z własnej działki:) i muszę przyznać że są rewelacyjne! Troszkę obawiałam się czy moje dzieciątka to zjedzą ale były to zupełnie nie trafione obawy. Nawet domagały się dokładki:) Dodam tylko że mają 4 i 2 latka:) Dziękuję:)
Dodano:  4 październik 2014 - 9:46
super :) bardzo się cieszę
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 październik 2014 - 21:18
Małgosiu, a czy można do tych papryczek zrobić jakieś mięsko z sosem? Obawiam się, że bez sosu co niektórzy nie zjedzą mi takiego obiadu. Co byś poleciła?
Dodano:  22 październik 2014 - 9:39
Polecam wołowinę w sosiku własnym.
AnonimowyDodano:  29 październik 2014 - 10:50
Dziekuje, bylo pyszne
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 grudzień 2014 - 20:20
Małgosiu,
chciałam Ci bardzo serdecznie podziękować. Jest to któreś kolejne danie z Twojej strony, które jest przepyszne. Nie należałam nigdy do mięsożerców ale od kiedy jesteś w sieci, z lubością przestawiam się na warzywka :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 październik 2015 - 12:47
Mam pytanie w jakim sklepie/jakiej firmy kupuje Pani tę mieszankę meksykańską?
Kasia
Odpowiedz
gosiaDodano:  26 sierpień 2021 - 12:08
Malgosia pisz prosze przy kazdym przepisie kto moze go jesc.Te papryke,to przy Hashi i na redukcji moge jesc?
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Stajesz na wagę latem, a tam kilka kilogramów więcej i to z niczego? 😫

Masz zdiagnozowaną niedoczynność tarczycy lub chorobę Hashimoto? A może nie masz jeszcze diagnozy, ale szereg typowych objawów?
Pozwól, że wyjaśnię Ci dlaczego tak się dzieje.
📍U osób z niskim stężeniem hormonów tarczycy, dochodzi do zwiększonej syntezy, akumulacji i zaburzonej degradacji glukozaminoglikanów w tkankach (szczególnie kwasu hialuronowego i siarczanu chondroityny).
📍Glukozaminoglikany są kluczowym składnikiem macierzy pozakomórkowej i mają silne właściwości higroskopijne, czyli przyciągające i zatrzymujące wodę 😵‍💫😵‍💫.Woda napływa więc z naczyń krwionośnych do przestrzeni międzykomórkowej. Dodatkowo tkanka staje się sztywna i mało elastyczna, co utrudnia przepływ płynów i potęguje zastój😵‍💫😩😩.

📍Co dodatkowo nasila produkcję glukozaminoglikanów? Stan zapalny, więc dieta przeciwzapalna, ale i ilość i jakość snu, poziom stresu, to w jaki sposób się regenerujemy będą miały fundamentalne znaczenie. 
Te czynniki, w szczególności przeciwzapalna dieta: 
➡️ pomogą hamować nadprodukcję glukozaminoglikanów,
➡️ wspierają pracę tarczycy i uszczelniają naczynia, 
➡️ zmniejszają obrzęki i poprawiają przepływ limfy. 

Zasada jest prosta: im niższy stan zapalny, tym mniej zatrzymanej wody, która może nagle zwiększyć Twoją masę ciała o nawet 2-3 kg powodując frustrację, zniechęcenie i spadek motywacji jeśli jesteś w procesie redukcji masy ciała. 

#niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #redukcjawagi #redukcja #odchudzaniezgłową

...

403 10
Tkanka tłuszczowa trzewna (czyli ta gromadząca się w okolicy brzucha) nie jest „biernym magazynem tłuszczu”. To narząd endokrynnie czynny, wydzielający: 
📍cytokiny prozapalne (IL-6, TNF-α), które hamują sygnalizację insulinową w komórkach mięśni i wątroby oraz promują insulinooporność, 
📍leptynę (przy dużej ilości dochodzi do leptynooporności, w efekcie czego odczuwasz ciągły apetyt), 
📍rezystynę (hamuje działanie insuliny, promuje insulinooporność),
📍wolne kwasy tłuszczowe (FFA) bezpośrednio do krążenia wrotnego, co zwiększa insulinooporność w wątrobie i produkcję glukozy przez wątrobę (glukoneogenezę).

Czynniki te promują:
😩 stan zapalny niskiego stopnia,
😩 zaburzenia sygnalizacji insulinowej w mięśniach, wątrobie i tkance tłuszczowej,
😩 insulinooporność. 

➡️ A insulinooporność = gorsza regulacja sodu i wody w nerkach, większa retencja sodu i wody ➡️ więcej zatrzymanej wody w organizmie.

Otyłość brzuszna może też zaburzać funkcję:
☹️ układu limfatycznego (utrudniony odpływ chłonki),
☹️ układu krążenia (więcej ciśnienia na naczynia krwionośne → mikrozaburzenia → przesięki → obrzęki).

🙋‍♀️🙋‍♀️ Osoby z nadmiarem tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha częściej mają problem z retencją wody, zwłaszcza jeśli współwystępuje u nich insulinooporność, stan zapalny i siedzący tryb życia.

Takie osoby powinny zwrócić szczególną uwagę na to, co jedzą ponieważ niewłaściwa dieta pogłębia błędne koło:
🔁 insulinooporność → niestabilna glikemia → zwiększona retencja wody → jeszcze większy dyskomfort i trudność w redukcji masy ciała.
➡️ Tkanka tłuszczowa brzuszna – nasila stan zapalny i podbija insulinooporność.
➡️ Wysoki poziom insuliny sprawia, że organizm zatrzymuje więcej sodu i wody.
➡️ Efekt? Opuchnięte palce, kostki, twarz – i uczucie „ciężkiego ciała”.

Kluczowe założenia diety:
🔹 stabilizacja poziomu glukozy i insuliny,
🔹 działanie diuretyczne,
🔹 działanie przeciwzapalne.

Potrzebujesz diety o działaniu diuretycznym, która stabilizuje glikemię, zapewnia sytość i genialnie smakuje?
Skomentuj 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 a prześlę informacje. 

#Insulinooporność #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #redukcjawagi #cukrzycatypu2 #odchudzaniezgłową

...

601 270
Dieta „Lato 8 - Powiew lata” jest dla Ciebie jeśli:
🌱chcesz zredukować masę ciała,
🌱zmagasz się z obrzękami (również tłuszczowymi/limfatycznymi),
🌱zatrzymaniem wody w organizmie, uczuciem ciężkości,
🌱brakiem energii,
🌱problemami z gospodarką żelazem (niska ferrytyna),
🌱wypadaniem włosów,
🌱ciągle czujesz głód i chęć na słodkie,
🌱nie masz pomysłów co gotować, aby było sycąco, smacznie, przeciwzapalnie, szybko, a do tego o niskim IG.

Dodatkowo masz:
🌱insulinooporność,
🌱cukrzycę typu 1 lub 2,
🌱PCOS,
🌱endometriozę,
🌱niedoczynność lub nadczynność tarczycy,
🌱chorobę autoimmunologiczną,
🌱nadciśnienie,
🌱boleśnie miesiączkujesz.

Rozkład makro:
🌱22% białka
🌱43% tłuszczu
🌱35% węglowodanów

Dieta zawiera 4 posiłki:
✔ obfite śniadanie,
✔ odżywczy koktajl na poprawę poziomu ferrytyny i modulację mikrobioty jelitowej – fantastyczne wsparcie układu odpornościowego, ale i zdrowia skóry oraz włosów,
✔ obiad,
✔ lekką, ale sycącą kolację – optymalną na zakończenie dnia, by wesprzeć regenerację i spokojny sen.

Dostępne wersje:
📍klasyczna, bez wykluczeń,
📍wegetariańska,
📍wegetariańska + ryby.

Skomentuj tą rolkę słowem 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 a otrzymasz szczegółowe informacje na jej temat.

#niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #zmęczenie #redukcjawagi #insulinooporność #cukrzycatypu2 #redukcja

...

470 774

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds