fbpx
Czy warto jeść masło orzechowe i na co zwracać uwagę przy zakupie ?
Img

Za oknem pada, ciśnienie pikuje w dół, szef sam nie wie, czego od ciebie chce. Aby tego było mało, koleżanka ma dzisiaj „ważne powody”, aby wyjść z pracy wcześniej, co jest jednoznaczne z tym, że ty zostajesz po godzinach.
Wieczorem padasz z nóg i wtedy pojawia się on ! Słoiczek masła orzechowego ukryty głęboko w szafce. Cudowny lek na wszystkie smutki tego świata. Nie ocenia i nie zadaje pytań. Można by rzec …. prawie jak terapeuta.
Ale wraz z pierwszą łyżką pojawiają się wyrzuty sumienia.
Czy powinnam ? Jeśli tak, to ile ? Czy jak zjem dwie łyżki, to będzie w porządku czy nie? A cztery ? Czy cztery to już zbrodnia ?

Pytań o masło orzechowe dostaję sporo i dziś chcę rozwiać wszystkie wątpliwości.
Masło orzechowe jest bardzo zdrowe, pod warunkiem, że kupimy takie, które ma dobry skład.
To już niestety nie jest takie proste. Zrobiłam rozeznanie w jednym z dużych supermarketów i nie znalazłam takiego, które nie miałoby w składzie całkowicie uwodornionego oleju palmowego.
Uwodorniony znaczy utwardzony, czyli czary mary i z płynnego oleju mamy taki, który można kroić nożem w plasterki. Uzyskuje się to zmieniając strukturę tłuszczu z cis na trans. Nie jest to naturalny proces, a tłuszcze o strukturze trans przyczyniają się do rozwoju chorób układu krążenia. W szczególności miażdżycy.
Tłuszcz palmowy jest tak potrzebny w maśle orzechowym, jak zadra w palcu.
Tam mają być tylko orzechy! Nie  40, nie 60, ale 100% orzechów, bo to ma być masło orzechowe, a nie orzechowo – palmowe plus dziwaczne dodatki i stabilizatory.
Po otwarciu słoika na wierzchu powinniście zobaczyć olej.

W moim maśle z orzechów laskowych jest, jak widać, całkiem sporo tego oleju, i jest to olej, który naturalnie wytrącił się z orzechów. W produkcie, oprócz orzechów, nie mamy nic. Żadnych zbędnych wypełniaczy.

Wytrącony olej można odlać i użyć np. do pesto lub orzechowego dressingu do sałatki. Możemy też wymieszać całość na jednolita masę.
Ja część odlałam i dressing z tym olejem jest bajeczny. Do tego podprażone na suchej patelni rozkruszone orzechy laskowe, mix sałat i pieczona papryka bez skóry pokrojona w paski.
Tylko tyle i aż tyle. Smak fantastyczny.

Nieprawdą jest, że orzechów powinny unikać osoby na diecie redukcyjnej. Wręcz przeciwnie. Owszem, są kaloryczne, ale to zdrowy tłuszcz, bardzo cenny dla naszego organizmu i jeśli jemy je w rozsądnych ilościach, nie przytyjemy ;).
Orzechy czynią w naszym organizmie wiele dobrego, a celem diety redukcyjnej, wbrew temu co sądzi wiele osób, nie może być głównie utrata kilogramów.
Taka dieta ma poprawiać metabolizm, oczyszczać organizm z toksyn i złogów, ponieważ jeśli mamy nadwagę lub tu i ówdzie więcej, to nie jest to tylko mięciutki tłuszczyk, który źle wygląda w obcisłych spodniach czy bluzce. Za nadprogramowymi kilogramami kryją się złe nawyki żywieniowe, mające wpływ na nasze zdrowie.
Dieta redukcyjna ma być skomponowana w taki sposób, aby zyskiwało na tym nasze zdrowie, a utrata masy ciała była tylko przyjemnym skutkiem ubocznym.
Wypadające włosy, zmęczenie, szara cera, apatia. Osoby, które mają za sobą diety odchudzające, których jedynym celem była redukcja masy ciała za wszelką cenę, znają te objawy.
Ale nie tędy droga. To ślepy zaułek i każdy kto przeszedł tę drogę dobrze o tym wie.

Orzechy zawierają:
  • l-argininę z której powstaje rozszerzający naczynia wieńcowe tlenek azotu.
  • odgrywające kluczową rolę w profilaktyce miażdżycy jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. NNKT oczyszczają układ krwionośny działając przeciwzakrzepowo i obniżając poziom tzw. złego cholesterolu (frakcji LDL) i podnosząc poziom tzw. dobrego cholesterolu (frakcji HDL).
  • wspomagające układ nerwowy, wpływające na pamięć i koncentrację magnez i witaminy z grupy B.
  • nazywaną witamina młodości witaminę E, której dzienne zapotrzebowanie zaspokaja już 30 g orzechów. Witamina E, będąca jednym z najsilniejszych antyoksydantów, utrudnia także cholesterolowi zaleganie w naczyniach, co przyczynia się do znacznego obniżenia jego poziomu.
  • wspomagający układ krwionośny potas.
  • wpływający na stan skóry, włosów i paznokci cynk.
  • korzystny dla kości wapń.
  • będący silnym antyoksydantem selen.
  • kluczowe dla sprawnego funkcjonowania układu krwionośnego żelazo i kwas foliowy.
    Kwas foliowy obniża poziom homocysteiny we krwi, co ma działanie przeciwmiażdżycowe.
  • oraz sporo białka roślinnego i błonnika.

Na jaką ilość orzechów możemy sobie pozwolić ? 

Korzystając z poniższego wzoru, oblicz ile powinnaś jeść, aby zachować obecna masę ciała.

10 x masa ciała + (6,25 x wzrost w cm) – (5 x wiek) – 161 = dzienne spożycie kalorii zapewniające prawidłowe funkcjonowanie organizmu (siedząc i nic nie robiąc).

Następnie otrzymamy wynik należy pomnożyć przez 1,2 jeśli prowadzisz siedzący tryb życia, 1,4 jeśli jesteś aktywna lub 1,9 jeśli jesteś bardzo aktywna każdego dnia. 

Tłuszcz powinien stanowić 30 % wartości kalorycznej zdrowego człowieka.
U osoby na redukcji tę wartość można zmniejszyć do 25%.
1 gram tłuszczu to 9 kcal więc bardzo łatwo możesz obliczyć na jaką ilość tłuszczu możesz sobie pozwolić i tym samym na jaką ilość orzechów.

UWAGA ! Proszę w komentarzach nie podawać swoich parametrów i nie prosić mnie o obliczenia. 
Z matmą każdy musi uporać się sam 😉  

Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Probiotyki i prebiotyki czyli jak naturalnie wspierać mikroflorę jelitową + przepis na domowe tzatziki!
Probiotyki

Przyszło nam żyć w dość trudnych czasach i myślę że jeśli każdy z Was głębiej się nad tym zastanowi, przyzna Czytaj dalej

Yerba mate! Cóż to za wynalazek? Jakie ma wartości i jaką ma przewagę nad kawą?
Yerba mate właściwości odchudzanie

U nas mało popularna. Praktycznie nie do kupienia w zwykłym sklepie spożywczym. Większość z nas nie zna jej smaku i Czytaj dalej

Kobieto jedz awokado i smaruj się olejkiem ! Dlaczego warto ?

Awokado albo się lubi, albo się nie znosi. W smaku (przynajmniej mi) przypomina niedojrzały orzech włoski. Pamiętam, jak będąc dzieckiem, Czytaj dalej

Jak przyjmować leki na tarczycę, aby zapewnić ich optymalną przyswajalność i tym samym lepsze efekty terapeutyczne?
Jak przyjmować leki na tarczycę, aby zapewnić ich optymalną przyswajalność i tym samym lepsze efekty terapeutyczne?

Przy okazji porad dotyczących picia rano na czczo wody z cytryną, wody z miodem i cytryną, pyłku pszczelego czy glutka Czytaj dalej

168 komentarzy

AnonimowyDodano:  9 marzec 2015 - 8:13
Czy maslo orzechowe mozna Zrobic samemu w dokuczal?
Dodano:  9 marzec 2015 - 9:00
Tak ale osobiście nie mam do tego cierpliwości i czasu ☺
AlexandraDodano:  9 marzec 2015 - 10:06
A ja się zastanawiam jak długo takie domowe masło można przetrzymywać? Zabieram się do zrobienia :)
Świetny wpis, sama prawda :)
Natalka HołdyńskaDodano:  9 marzec 2015 - 10:26
Małgosiu świetny post. szukalam czegos na temat masla orzechowego i szukalam dlugo szukalam go w sklepie aby bylo jak najlepszej jakosci. i niestety w zadnym supermarkecie nie znalazlam ''czystego'' masla. postanowilam wiec zrobic sama. i wcale nie jest to trudne. zrobilam je z orzeszkow ziemnych ktore sama obralam. to zajelo mi najwiecej czasu. podpieklam w piekarniku i do malaksera. posolilam do smaku i miksowalam z przerwami na odpoczynek dla malaksera ok 10-12 minut. maslo przepyszne i wiem co w nim jest :)
AnonimowyDodano:  9 marzec 2015 - 10:37
Wystarczy obrać orzeszki ziemne z łupinek, wrzucić do malaksera i po około 5 minutach masło orzechowe jest gotowe.
Dodano:  9 marzec 2015 - 10:48
spokojnie miesiąc postoi
AnonimowyDodano:  9 marzec 2015 - 13:12
U mnie stoi tylko 2-3 dni. Jest mega pyszne i jak na moje oko to naprawdę nie ma przy nim wiele pracy. Powiedziałabym nawet, że jest ekspresowe. Kupuję 200 gr orzeszków ziemnych niesolonych, lekko prażonyc i po prostu blenduję do uzyskania gładkiej masy. Może być mniej bądź bardziej płynne jak kto woli. Szczypta soli, czasami wanili lub cynamonu, 3-5 min blendowania i gotowe. Nie dodaję oleju bo w sumi nie ma takiej potrzeby, orzeszki są tłuste i jak się troszkę dłużej mieli to masło jest lejące bez potrzeby dodawania oleju. 100% orzeszki i nic wiecej w takim maśle nie ma. Polecam jest mega pyszne!
AnonimowyDodano:  9 marzec 2015 - 15:01
Kiedyś zrobiłam z orzechów ziemnych. Obrałam, podprażyłam na patelni i do blendera :) Czytałam, że wytrzyma miesiąc. A w sumie stało jakieś 3 miesiące i cały czas było przepyszne :) Dziś znowu kupuję orzechy. Kanapka z ciemnego pieczywa z masłem orzechowym i bananem... mmm... daje świetnego kopa przed treningiem!
AnonimowyDodano:  11 marzec 2015 - 20:19
Bardzo polecam masło zrobione samodzielnie :> wychodzi nawet taniej od sklepowego. Jeżeli ktoś posiada thermomix to zrobienie masła zajmuje około 2-3 minut :> w zwykłym blenderze trochę dłużej ale na prawdę warto :> myślę, że przechowywane w lodówce postoi dłużej, ale w szafce też powinno wytrzymać około 3 miesięcy
AnonimowyDodano:  12 grudzień 2015 - 14:02
Brak cierplisosci i czasu ?! Mi to zajelo max 5 min :D
OnaDodano:  29 styczeń 2018 - 11:52
Masło orzechowe jest łatwe w przygotowaniu. Sęk w tym że potrzebny jest do tego odpowiedni blender. Mój przy robieniu ostatniego masła orzechowego prawie nie wybuchł... Przepis jest prosty, ale warto wspomnieć że orzechy blendowane najlepiej wyprażyć w granicach 10 min w piekarniku. Nie ma porównania w smaku jeżeli chodzi o masło naturalne a \"naturalne\" ze sklepu. Swoje własne po prostu smakuje lepiej i nie ma tam żadnych dziwnych \"olejów\" o którym mówi autorka. Ja zrobiłam z dodatkiem łyżki miodu i było boskie, lepkie, suche, cudownie smaczne. Teraz kupiłam \"naturalne\" masło PrimaVika i jest okropne w smaku. Za to te 90% orzeszków jest przepyszne. Przepis na naturalne to zrobienie po swojemu. A sklepowe po prostu jest smaczne.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 marzec 2015 - 8:14
Świetny tekst Małgosiu. Jak zwykle lekki, płynny i z humorem. Ostatnie zdanie the best :) Pozdrawiam serdecznie. Asia
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 marzec 2015 - 8:28
Gosia a gdzie kupujesz to masło orzechowe bez oleju palmowego? Rozumiem ze to maslo to z orzeszkow ziemnych? Sama nie próbowałas robić?
Dodano:  9 marzec 2015 - 9:06
http://ekozakupy.pl/zdrowa_zywnosc/masla_i_musy_orzechowe/krem_z_orzechow_laskowych_250g.html
AnonimowyDodano:  10 marzec 2015 - 17:09
Uwaga, czytamy ze zrozumieniem: "W moim maśle z orzechów laskowych..."
Po za tym zdjęcia chyba mówią same za siebie, więc skąd się biorą takie głupie pytania? Ludzie błagam pomyślcie, to nie boli!
Odpowiedz
ZuzaDodano:  9 marzec 2015 - 8:46
Gosiu, a czy tak popularne masło z orzeszków ziemnych też jest zdrowe? Zakładając oczywiście dobry skład i jak największą zawartość samych orzechów. Słyszałam, że ziemne są najmniej zdrowe i nie wiem, jak to jest naprawdę.
Dodano:  9 marzec 2015 - 9:05
Tak. Wartości odzywcze poszczególnych orzechów różnią się nieznacznie. Te ilości nie odbiegają od siebie jakoś bardzo znacząco. Jeśli jednak chodzi o smak to mi bardziej smakuje masło z orzechów laskowych niż z ziemnych.
ZuzaDodano:  9 marzec 2015 - 10:00
Super, dziękuję za odpowiedź :)
fitness-food.pl - Twój eko SklepDodano:  9 marzec 2015 - 10:49
Orzeszki ziemne to tak naprawdę nie są orzechy. To rośliną strąkowa. Takie masło jest smaczne, jest kaloryczne ale wartości tego produktu a np. masła z orzechów laskowych ze zdjęcia są bez porównania.
AnonimowyDodano:  14 marzec 2015 - 11:37
Jak to rozumieć? Czyli, że masło z orzechów laskowych jest stokroć bardziej odżywcze od masła z orzeszków ziemnych? Dobrze to interpretuje?
Dodano:  15 marzec 2015 - 16:42
To jest tak, że jedne orzechy mają więcej tego, a drugie tamtego.
Nie jest tak że jedne są bardzo wartościowe, a inne wcale.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 marzec 2015 - 8:54
Witam Małgosiu, mam pytanie wyliczyłam sobie kaloryczność, tylko mam pytanie ta kaloryczność dotyczy mojej obecnej wagi a chcę schudnąć ok.10 kg, czy wtedy kaloryczność zostaje tak sama. Z wyliczeń wyszło mi ze średnią aktywnością fizyczną 1882,4. Pozdrawiam. Ilona.
Dodano:  9 marzec 2015 - 9:08
Czyli liczysz wartość tluszczu dla kalorycznosci 1500-1600 kcal
AnonimowyDodano:  9 marzec 2015 - 9:17
dziękuję bardzo za odpowiedź
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 marzec 2015 - 8:58
idealny wpis Małgosiu! właśnie na stronie sklepu zastanawiałam się, które masło orzechowe kupić, a w chwilach napadu na coś słodkiego, chrupki chlebek posmarowany cienko masłem orzechowym to zbawienie :)
Pozdrawiam serdecznie,wierna czytelniczka bloga
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 marzec 2015 - 9:02
Małgosiu, kiedy mniej-więcej można się spodziewać wyceny diety z formularza wysłanego 22 lutego?
Dodano:  9 marzec 2015 - 9:54
za 2 tygodnie
Odpowiedz
Ewelina KowalskaDodano:  9 marzec 2015 - 9:04
Witam,
czy uważasz, że maslo z orzechów archidowych przyczynia się do powstawania pleśni w organizmie?
Serdecznie pozdrawiam
Dodano:  9 marzec 2015 - 9:54
Jeśli na orzechach nie ma pleśni to nie przyczynia się.
Dlatego ja preferuję ekologiczne produkty, certyfikowane, ponieważ tam kontrolowane są wszystkie etapy produkcji.
Ewelina KowalskaDodano:  9 marzec 2015 - 15:51
Dziękuję za odpowiedź. W takim niestety istnieje prawdopodobieństwo, że w tych sklepowych np z Lidla czy Kauflandu występuje pleśń... pozdrawiam.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 marzec 2015 - 9:19
Czy przy candidzie można jeść te masełko? Jeśli nie to w takim razie jakie masło orzechowe można (migdałowe?)?
Dodano:  9 marzec 2015 - 9:52
nie można orzechów przy candidzie a raczej nie powinno się
AnonimowyDodano:  9 marzec 2015 - 10:04
Masło migdałowe też odpada? Teoretycznie chyba migdały można jeść przy candidzie, czy coś mi się pomieszało?
AnonimowyDodano:  9 marzec 2015 - 10:26
a eko?
Dodano:  9 marzec 2015 - 10:46
migdały tak, orzechów raczej nie,
przy candidzie lepiej dmuchać na zimne aby szybciej pozbyć się tego choróbska
AnonimowyDodano:  9 marzec 2015 - 11:25
orzechy eko tez odpadają? :( przecież nie mają pleśni.
Dodano:  9 marzec 2015 - 13:57
nie wierz tego na 100 %,
możesz jeść, ale ja bym się wstrzymała i trzymała się ścisłej diety,
chodzi o to aby jak najszybciej pozbyć się candidy
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 marzec 2015 - 9:23
Masło robię sama. Orzechy, blender i cierpliwość. Pycha! Czasem dodaje troche soli do smaku, ale rzadko:) Polecam.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 marzec 2015 - 9:38
Witam Małgosiu ja polecam masło orzechowe z migdałów. Jest fantastyczne. Bardzo mi smakuje owsianka z dodatkiem takiego masła. Można je zrobić samemu wystarczy prazyc migdały przez chwile w piekarniku następnie zmienić w malakserze. Trzeba być cierpliwym po długim czasie powstanie masło. Ja dodaje też czasem miodu albo cynamonu. Polecam
Dodano:  9 marzec 2015 - 9:52
Kocham migdały, więc muszę spróbować.
AnonimowyDodano:  9 marzec 2015 - 20:32
Masło orzechowe z nerkowców, to dopiero PYCHA! Polecam też spróbować ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 marzec 2015 - 9:47
Małgosiu, mam pytanie dotyczące ilości posiłków. Od zawsze rekomendujesz jedzenie 5 razy dziennie, taka opinia jest też rozpowszechniona wśród większości osób, którym zależy na zdrowym odżywianiu. A co jeżeli ktoś czuje się dużo lepiej, przede wszystkim psychicznie, jedząc 3 większe posiłki w ciągu dnia bez podjadania między nimi? Przerwy między posiłkami często są większe niż 3-4 h, jem wtedy kiedy jestem głodna. Czy naprawdę nie jest to zdrowe? Nawet jeżeli ktoś się czuje lepiej przy 3 dużych posiłkach, musi się koniecznie przestawiać na 5, żeby zachować zdrowie i ewentualnie trochę schudnąć? Pozdrawiam!
Dodano:  9 marzec 2015 - 9:51
Jeśli lepiej się czujesz przy 3 posiłkach, nie podjadasz między nimi i nie czujesz głodu, nie ma potrzeby abyś zmuszała się do pięciu.
Co innego sytuacja w której ktoś je 3 posiłki i na każdym kroku coś miedzy nimi podjada.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 marzec 2015 - 9:49
jak długo po otwarciu słoiczka można przechowywać takie masło? może masz jakieś propozycje dan z wykorzystaniem tego masła :-))

pozdrawiam
ewa
Dodano:  9 marzec 2015 - 10:48
spokojnie miesiąc postoi,
AnonimowyDodano:  9 marzec 2015 - 18:07
a przechowywać można w szafce czy w lodówce?
Dodano:  9 marzec 2015 - 20:06
ja trzymam w lodówce
Odpowiedz
Agata K.Dodano:  9 marzec 2015 - 10:22
A co myślisz na temat stewii w pudrze ? Czy może lepiej używać ksylitolu lub cukru trzcinowego ? Zdania na internecie są podzielone, więc wolę zapytać i upewnić się tutaj u Ciebie :)
Dodano:  9 marzec 2015 - 10:49
ja wolę ksylitol ponieważ dodatkowo działa przeciwzapalnie
Odpowiedz
BeataDodano:  9 marzec 2015 - 10:25
Najlepsze masło orzechowe jest domowe wiadomo :) Kiedyś na polskim rynku było masło z wysoką zawartością orzechów a małą tłuszczu... masło nie miało zbitej konsystencji i rozwarstwiało się jak domowe...w internecie ludzie narzekali na to.. nie pasowało im że masło się rozwarstwia jakby problmem było je przemieszać... teraz to samo masło nie dość że jest już twarde (chyba to świadczy o większej ilości tłuszczu trans) i można je kroić to jeszcze ma mniej orzechów i więcej cukru niż wcześniej (w sumie to tylko 5% mniej ale jednak)... wydaje mi się, że producent chcąc sprostać oczekiwaniom konsumentów zmienił skład :( Niestety na gorsze... Zastanawiam się czy teraz konsumenci będą zadowoleni..
Odpowiedz
FitHealthyLifeDodano:  9 marzec 2015 - 10:34
Mam ochotę zrobić takie masło samodzielnie :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 marzec 2015 - 11:22
Czy z orzechów włoskich też wyjdzie?
Dodano:  9 marzec 2015 - 14:03
pewnie ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 marzec 2015 - 11:41
Małgosiu:) Czy mozna jeść omlet na kolacje(z twojego przepsiu z bazylia i suszonymi pomidorami) przy redukcji?
Dodano:  9 marzec 2015 - 14:06
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 marzec 2015 - 12:09
Małgosiu, ja trochę z innej beczki:)
Zastanawiam się nad kupnem sokowirówki, jaką wybrać..
czy może wyciskarkę, bo nie wiem czy zwykła sokowiròwka da sobie radę np.z burakiem
Pozdrawiam mega serdecznie?
Dodano:  9 marzec 2015 - 14:08
zdecydowanie wyciskarkę ponieważ nie utlenia witamin
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 marzec 2015 - 12:29
Małgosiu jeśli dziś zamówię dietę redukującą , czy jest szansa ze otrzymam ja pod koniec miesiąca?
Dodano:  9 marzec 2015 - 14:02
Niestety nie ponieważ w kolejce do wyceny jest sporo osób.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 marzec 2015 - 12:40
Dziewczyny zrobcie madlo same :) z 300 grm fistaszkow wychodzi 200 gr masla. Fistaszki obieram podsmazam na suchej patelni az zaczynaj intesywnie pachniec pozmiej wrzucam do blendera ( mam najzwyklejszy) Gosia chyba ostato polecala tez zeby lepiej uzyc go do pesto i blenduje ok 10-15 min pyszne maselko o konsystencji ... Nutelli :) smacznego
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 marzec 2015 - 13:18
Jaki powinien być stosunek makroskładników na redukcji? Tłuszcze to 25 ale nie mogę znaleźć informacji co do reszty ?
Dodano:  9 marzec 2015 - 14:00
to zależy,
ja daję różnie i ilość zależy od konkretnej osoby, jej parametrów etc.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 marzec 2015 - 13:21
Małgosiu możesz mi pomóc odnośnie godzin spożywania posiłków,bo pracuje od 7 do 15 i czy moge np.zjeść 2 przekąski jedna po drugiej np.o 12 i 15 a po 3 godzinach obiad czy jeść śniadanie o 7.30 jak uważasz
Dodano:  9 marzec 2015 - 14:07
oczywiście,
W Twoim przypadku ciepły obiad ok. 16 będzie idealnym rozwiązaniem
AnonimowyDodano:  11 marzec 2015 - 9:06
a nie po 3 godzinach czyli o 18?staram się jeść co 3 godziny
Dodano:  11 marzec 2015 - 9:23
ja bym przesunęła przekąski bo jak pracujesz od 7 to zakładam że sniadanie jesz w domu więc miedzy sniadaniem a pierwszą przekąską mamy 5 godzin,
no i jedząc obiad o 18-tej gdzie kolacja ?
Odpowiedz
AdamDodano:  9 marzec 2015 - 13:29
Witam jeśli o mnie chodzi to jem masło orzechowe już od najmłodszych lat. Naprawdę fajna sprawa przede wszystkim, na śniadanie. Masło orzechowe to podstawowy składnik odżywiania w moim menu. Po tym co tu przeczytałem to tylko utwierdziłem się, w tym, że warto kontynuować tą tradycję.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 marzec 2015 - 13:37
Małgosiu, ja jadam masło z Lidla :) Jeszcze jak kupowałam je rok temu, to w składzie były orzechy (98-99%) i sól. Teraz widzę, że dodatkowo jest cukier trzcinowy i tłuszcz palmowy :(
Odpowiedz
MercatoDodano:  9 marzec 2015 - 14:02
Owszem jak zrobi się samemu to wiadomo co w środku "piszczy" jednak jest to bardzo pracochłonne. Dobrej jakości produkty zawsze są pewne a dzięki temu można zaoszczędzić dużo czasu. A jak wiadomo "czas to pieniądz" ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 marzec 2015 - 15:00
Czy mogę prosić o poradę po jakim czasie można wprowadzić tłuszcz, a po jakim czasie białko i przykładową ilość,po restrykcyjnej oczyszczającej diecie warzywnej? Tak żeby sobie nie zaszkodzić. Z góry wielkie dzięki.
Dodano:  9 marzec 2015 - 20:17
najpierw wprowadź kasze, ryż, makaron w takiej ilości jaka zmieści się w jednej garsci i dopiero jak żołądek sie przyzwyczai tzn. nie będziesz odczuwała dyskomfortu to tłuszcz i też 10 -15 %
mięso na koncu
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 marzec 2015 - 15:22
Małgosiu - krem z orzechów laskowych, który polecasz rano w sklepie online (www.ekozakupy.pl) kosztowało 24,93 zł, a teraz podnieśli cenę do 37,89 zł :o :o masakra!
Dodano:  9 marzec 2015 - 20:12
no coś Ty ?
zaraz zapytam
AnonimowyDodano:  9 marzec 2015 - 20:22
Naprawdę :) Wejdź w swój link i zobaczysz, że pokazuje grubo ponad 30 zł, a rano takiej ceny nie było... Ewidentnie została zmieniona.
Dodano:  10 marzec 2015 - 8:48
sprawę już załatwiłam z właścicielem sklepu, cena wróciła do poprzedniej
AnonimowyDodano:  10 marzec 2015 - 9:04
A wiadomo co było powodem nagłej zmiany ceny? W sensie, że nagle masło zostało aż o tyle zawyżone?
Dodano:  10 marzec 2015 - 9:09
Nie dopytywałam o szczegóły. Poprosiłam o powrót do poprzedniej ceny i już.
AnonimowyDodano:  10 marzec 2015 - 9:36
Wielkie dzięki Małgosiu! Teraz przynajmniej opłaca się je zakupić, wcześniejsza cena była stanowczo za wysoka...
Dodano:  10 marzec 2015 - 15:04
Polecam się ;)
Ja o Wasze interesy będę dbała ;)
AnonimowyDodano:  10 marzec 2015 - 15:06
Kochana jesteś :*
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 marzec 2015 - 15:43
A czy tłuszcz palmowy nieutwardzany jest ok czy raczej też źle ?
Dodano:  9 marzec 2015 - 20:11
tłuszcz palmowy to źródło nasyconych kwasów tłuszczowych, a te przyczyniają się do rozwoju miażdzycy i chorob serca,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 marzec 2015 - 15:51
Polecam masło migdałowe Primavika - 99% migdałów i sól. Jest przepyszne :) U mnie w mieście dostępne jest w eklerku :) Mam jeszcze pytanie dotyczące zapotrzebowania na tłuszcze, kiedyś pisałaś, Małgosiu, że wynosi ono 40%, więc jak to w końcu jest? :)
Dodano:  9 marzec 2015 - 20:10
40 % jest dla dziewczyn którym zatrzymała się miesiączka i ja taki przykladowy jadłospis podawałam - te artykuły są w dziale Trochę Zdrowia
AnonimowyDodano:  14 marzec 2015 - 8:17
Od 3 tygodni jestem na diecie redukcyjnej, jem 25%białka, 35%węglowodanów i 40% tłuszczy. 3,5kg poszło w dól. Z tymi tłuszczami jest rożnie. Jak dla mnie to węglowodany nam się odkładają, a poza tym trzeba zjeść ich znacznie więcej aby się nasycić. Pozdrawiam
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 marzec 2015 - 16:12
Malgosiu, co sadzisz o surowce z kiszonej kapusty z lyzka jogurtu nat i lyzka otrebow? Jak czesto?
Dodano:  9 marzec 2015 - 20:07
super sprawa,
genialne źrodło witaminy C i bakterii probiotycznych,
możesz jeść nawet codziennie pod warunkiem, że sie nie znudzi ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 marzec 2015 - 16:17
Ja tam wolę nutelle :-P
The CapybaraDodano:  4 grudzień 2015 - 19:49
Tu chodzi o ZDROWE odżywianie
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 marzec 2015 - 18:34
Trochę nie na temat ale skoro pojawiło się słowo "masło"... ;). Czy można liczyć, kiedyś, na dłuższy wpis dot. masła: extra, osełkowego, smakowego itp., itd.? Ostatnio, zastanawiając się dlaczego masło osełkowe jest droższe od innych, przyszło mi do głowy aby podrzucić Ci taki temat :).
Dodano:  9 marzec 2015 - 20:08
ok, zapisuję
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 marzec 2015 - 19:12
Na opakowaniu spiruliny pisze ,ze 3 tabletki zawierają 1350mg spiruliny . Ile powinnam brac dziennie? (Na opakowaniu pisze 3 razy dziennie po 1-2 tabletki)
Dodano:  9 marzec 2015 - 20:08
wejdź w post o spirulinie (jest w dziale Trochę zdrowia) - tam napisałam dawkowanie
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 marzec 2015 - 20:17
Małgosiu ,weszłam na stronę polecanego przez Ciebie sklepu ale tam jest dużo produktów nie mających nic wspólnego z eko , to jak to jest , co o tym sądzić ?
Dodano:  10 marzec 2015 - 9:04
Zgadza się, nie wszystkie oferowanie produkty są eko.Zresztą jak w większości sklepów.
Są klienci którym zależy na eko, ale są też tacy którzy nie zwracają na to uwagi.
Asortyment jest dla wszystkich.
AnonimowyDodano:  10 marzec 2015 - 11:35
dziękuję za odpowiedź , pozdrawiam serdecznie
Odpowiedz
ChocoMonsterDodano:  9 marzec 2015 - 20:48
Uwielbiam masło orzechowe ;)
Anka AnkaDodano:  10 marzec 2015 - 6:43
Ja także :)
Odpowiedz
KiniaDodano:  9 marzec 2015 - 21:09
Małgosiu mam pytanie odnośnie nadciśnienia. Zdaję sobie sprawę, że to obszerny temat, ale czy pojawi się kiedyś wpis odnośnie wskazówek odżywiania w takim stanie?
Pozdrawiam :)
Dodano:  10 marzec 2015 - 8:59
tak
AnonimowyDodano:  12 marzec 2015 - 12:57
a co z niedociśnieniem? Lekarz (pierwszego kontaktu) twierdzi ze nie ma lekarstwa na wzrost ciśnienia. Picie dużej ilości wody i ruch jest wystarczające Agnieszka

Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 marzec 2015 - 21:36
Małgosiu jestem bardzo ciekawa co sądzisz o diecie rozdzielnej? Nie mam na myśli oczywiście diety opisywanej w internecie 1000-1200 kcal tylko taka o odpowiedniej kaloryczności i właściwie zbilansowanej ale opierającej się na podstawowej zasadzie nie łączenia w jednym posiłku produktów z przewagą białka z produktami z przewagą węglowodanów. Pozdrawiam :) Sandra
Dodano:  10 marzec 2015 - 8:58
Pisałam już o tym. Enzymy trawienne są tak silne, że poradzą sobie i z białkiem i z węglowodanami w jednym posiłku.
Nie ma ŻADNYCH medycznym uzasadnień co do stosowania diety rozdzielnej. Poza tym węglowodany są trawione jeszcze w jamie ustnej, dalszy ciąg w jelicie cienkim, tłuszcze są trawione w dwunastnicy i jelicie cienkim a białka zaczynamy trawić w żołądku i kończymy w jelicie cienkim i to nie jest tak ze jak do żołądka trafia kasza z warzywami i kurczakiem to jest kłótnia kto będzie trawiony pierwszy i jak szczęśliwie padnie na kurczaka to kasza i warzywa siadają w kącie i czekają.
Ludzie od zarania łączą pokarmy a mamy 2015 rok.
AnonimowyDodano:  10 marzec 2015 - 16:41
Dziękuję za odpowiedź, czytałam niedawno książkę A. Lewandowskiej, która "promuje" taką właśnie dietę i zastanawiałam się nad jej zasadnością, pozdrawiam :)
Odpowiedz
angela19303Dodano:  10 marzec 2015 - 8:01
Ten komentarz został usunięty przez autora.
AnonimowyDodano:  10 marzec 2015 - 17:24
aż ciężko pomyśleć, że np z chlebem? Żeby było zdrowo np z razowym, ryżowym lub chrupkim pieczywem itd.
Czy o wszystko musicie męczyć Małgosię? Pomyśl sama, to nie boli!
angela19303Dodano:  12 marzec 2015 - 8:10
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 marzec 2015 - 8:36
Jeżeli masło orzechowe to tylko własnej roboty. Kilka minut i gotowe 100% bez żadnych zbędnych domieszek. 100% orzechów ziemnych (prażę w piekarniku), troszkę soli, ja lubię dodać prażony sezam blenduje na gładka masę i gotowe. Polecam. Żadna filozofia a wiem co jem. To samo z nutellą. Prażone orzechy laskowe, nerkowce, odrobina oliwy z orzechów laskowych albo pestek moreli, namoczone wcześniej rodzynki, karob, duuuzo naturalnego dobrego kakao, stewia, ewentualnie trochę miodu, blenduje na gładko i gotowe.
Odpowiedz
Joanna BachtiakDodano:  10 marzec 2015 - 9:12
Dokładnie, ja też masło orzechowe robię sama. Prażę krótko na patelni, a potem malakser załatwia sprawę w góra 15 minut. Czasem dodaję ciut miodu lub cynamonu. Smak obłędny. Masła marketowe omijam szerokim łukiem. Pozdrawiam
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 marzec 2015 - 9:27
Małgosiu, co myślisz o odchudzaniu Młodym zielonym jęczmieniem, warto włączyć przy oczywiście zdrowej diecie czy kolejna ściema?
Dodano:  10 marzec 2015 - 11:26
Młody jęczmień to genialny składnik diety ale nie odchudzi sam w sobie ;)
AnonimowyDodano:  10 marzec 2015 - 14:24
Jasne ale może dodatkowo zmotywuje ;) Dzięki za odpowiedź
AnonimowyDodano:  11 marzec 2015 - 11:27
akurat młody jęczmień to jedyny 'suplement', który na mnie działa: poprawił perystaltykę jelit, samopoczucie itp. Próbowałam błonnika, siemienia lnianego i mielonego i niemielonego, różne suplementy, herbatki różnego rodzaju z kopru, zielone, babki plesznik i wiele innych - po żadnych nie widziałam różnicy tylko po młodym jęczmieniu
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 marzec 2015 - 10:32
Gosiu, ja mam pytanie troszkę z innej beczki a mianowicie jeszcze odnośnie herbatki z czystka. Czy mogę taką herbatkę podawać mojej 1,5 rocznej córeczce?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 marzec 2015 - 15:45
Uwielbiam chleb z masłem orzechowym + dżemem. Czy takie połączenie jest zdrowe? Pozdrawiam
Dodano:  10 marzec 2015 - 20:42
jak Ci smakuje to nie widzę przeciwwskazań
Odpowiedz
JagodaDodano:  10 marzec 2015 - 17:07
A u mnie dziś o najwspanialszej granol z Twojego przepisu - oczywiście podlinkowałam :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 marzec 2015 - 17:19
Ja jeszcze o maśle orzechowym, mam zakupione w Rossmannie z półki z produktami EnerBio. na etykiecie skład czytam: orzeszki ziemne 91%,tłuszcz palmowy, sól morska,nierafinowany cukier trzcinowy- a to wszystko z kontrolowanej ekologicznie uprawy.niby zdrowe bo bio ale za ten tłuszcz palmowy i cukier powinno wylądować w koszu czy tak? Jaka jest wartość energetyczna masła z prawdziwego zdarzenia w 100g ?
Dodano:  10 marzec 2015 - 20:41
kaloryczność 100 g masła będzie taka sama jakl 100 g orzechów bo prawdziwe masło to tylko orzechy
AnonimowyDodano:  11 marzec 2015 - 8:59
Rozumiem Małgosiu, ale chodziło mi czy kaloryczność tego z tłuszczem palmowym właśnie, które posiadam jest większa? bo 100g tego masła ma 635 kcal. czy takie samodzielnie zrobione lub prawdziwe eko jest mniej kaloryczne? czy chodzi tylko o sam tłuszcz w tym przypadku?
Dodano:  11 marzec 2015 - 9:24
to zależy i trzeba porównywać jedno masło do drugiego,
AnonimowyDodano:  11 marzec 2015 - 12:52
Małgosiu a jak w składzie jest olej palmowy to już lepiej niż tłuszcz czy tak?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 marzec 2015 - 18:12
Małgosiu jak tak bardzo kochasz migdały to polecam mleko migdałowe:
150 g migdałów
1 l wody
Zalać migdały 250 ml wody i odstawić na 10 godzin. Następnie lekko podgrzać i wrzucić do blendera. Miksować do uzyskania jednolitej masy. Sitko wyłożyć gazą podwójnie złożoną i przecedzić masę z blendera. Mleko przelać do słoika. Papkę z sitka przełożyć z powrotem do miksera i zalać 250 ml wody i znów zmiksować. Czynność powtórzyć jeszcze 2 razy. Powstałe mleko przelać do litrowego słoika i przechowywać w lodówce 3-4 dni. Mleko podaje mojemu synkowi który ma nietolerancje laktozy, chociaż sama też je uwielbiam. Pozdrawiam Kamila
P. S. Małgosiu uwielbiam Twojego bloga. Zaraziłaś mnie Swoja pasją do zdrowego żywienia :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 marzec 2015 - 18:46
Czy masło orzechowe należy przechowywać w lodówce?
Dodano:  10 marzec 2015 - 20:34
ja trzymam
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 marzec 2015 - 19:10
Małgosiu! Ty to zawsze trafiasz z postami!:) Wlasnie jem te masełko orzechowe, a tu wchodze na Twojego bloga i post o nim! :) Dziękuję za przydatne informacje:) moje masło orzechowe zawiera 95% orzechow, reszta to brązowy cukier, sól morska i olej palmowy. Jak jest napisane olej, to nie jest to utwardzony, czyż nie?:) tak wyczytałam w internecie, ze jest utwardzony to na etykiecie powinno sie znalezc te slowo....
Dodano:  10 marzec 2015 - 20:38
utwardzony, uwodorniony - to to samo
AnonimowyDodano:  11 marzec 2015 - 11:08
ale jeśli na etykiecie nie ma użytego słowa 'utwardzony/uwodorniony' to znaczy, że wszystko z nim w porządku, czy po prostu producent nie ma obowiązku umieszczania tego zapisu? (olej palmowy)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 marzec 2015 - 19:55
Małgosiu mam pytanie, czy przy wzroście 182 cm i wadze 66 kg dieta 1910 kcal, makro: 130 g. białka, 215 g. węgla, 60 g. tłuszczu nie robi mi krzywdy? Moim celem nie jest odchudzanie bo z natury jestem szczupła ale mam troszkę niechcianego tłuszczyku na udach.. trenuje siłowo 2 x w tygodniu, dwa razy cwiczę aeorobowo na rowerze przez 65 min, w dni nietreningowe dużo spaceruje lub ćwiczę pilates. czy to połączenie makro i ćwiczeń to klucz do sukcesu? czy wypadałoby coś zmienić??
Dodano:  10 marzec 2015 - 20:37
ja bym nie zmieniała
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze? 

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać” 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze?

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać”

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

467 50
Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych. 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych.

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

518 22
Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem. 
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie. 
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to? 
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO? 

#sibo #imo

Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem.
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie.
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to?
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO?

#sibo #imo
...

1388 114
Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK! 

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet

Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK!

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet
...

1998 3206

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds