fbpx
Delikatne placuszki z cukinii z tajemniczym, bardzo zdrowym dodatkiem, czyli jak przemycić mało popularny składnik do znanego dania. Danie w wersji dla dzieci i dorosłych! Bezglutenowe!
Img

Dziś w kolejnej odsłonie cyklu Mama i dziecko, delikatne placuszki z cukinii z tajemniczym dodatkiem, czyli przemycamy do znanego dania nowy, zdrowy składnik. Tym składnikiem jest dziś kasza jaglana.

Jeśli chodzi o kuchnię, dzieci lubią to, co znają. Oczywiście jeśli od małego przyzwyczaimy je do kulinarnych eksperymentów, to każda nowość będzie dla nich nową przygodą i nie będą się jej obawiać. Ale na to pracuje się latami. Wiem co mówię 😉
Jeśli jednak przygodę ze zdrową kuchnią zaczynacie teraz, musicie bawić się w kulinarnych konspiratorów.
Dziś w roli głównej placek z cukinii, czyli coś dobrze znanego, ale w nowej odsłonie. Po pierwsze cukinia jest starta na grubej tarce i odsączona, dzięki czemu nie musimy sypać tony mąki aby zagospodarować wodę, która obficie z niej wycieka. Tej wody się pozbywamy. Placki z mąką w ilości tradycyjnej to guma. Dla mnie osobiście niejadalna i tyczy się to każdych placków, także ziemniaczanych.
Po drugie dodajemy kaszę jaglaną, o której właściwościach napiszę za chwilę, i odrobinę mąki kukurydzianej, która nadaje piękny, żółty kolor i wiąże całość.
Zarówno mąka kukurydziana jak i kasza jaglana to składniki bez glutenu więc bez obaw taką potrawę możemy zaserwować osobom na diecie bezglutenowej.
To danie dla dzieci, co nie oznacza, że ma być bez smaku. Zarówno cukinia jak i kasza jaglana to składniki bardzo delikatne. Aby danie nabrało wyrazistości dodajemy pieprzu cytrynowego. Kto nie miał do czynienia z tą przyprawą pomyśli pewnie, że placki będą zionęły ogniem. Nie. Pieprz cytrynowy to nie to samo co pieprz czarny czy inny. Nie stawiajcie oporu. Spróbujcie.
W wersji dla dorosłych placuszki serwujemy z posiekanym wędzonym łososiem, który świetnie się komponuje z pozostałymi składnikami.

Kasza jaglana jest dość specyficzna w smaku i nie każdy ją lubi. Jest delikatna i nie tak wyrazista jak np. kasza gryczana dlatego aby była smaczna i aby zjadły ją dzieci, musi być dobrze doprawiona. A warto się do niej przekonać i warto przekonać do niej dzieci. Kasza jaglana ma działanie zasadotwórcze czyli odkwaszające. Ze wszystkich kasz ma najwięcej witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Zawiera także dużo witaminy E, lecytyny, która pozytywnie wpływa na pamięć oraz  krzemionkę która genialnie działa na skórę, włosy i paznokcie oraz zapobiega odwapnianiu kości. Jednak z mojego punktu widzenia, najważniejszą zaletą, którą posiada, jest działanie odśluzowujące, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Jaglankę i produkty z kaszą jaglaną warto podawać dzieciom w czasie kataru, kaszlu i ogólnie wszelkich infekcji.
Aby kasza jaglana nie była gorzka, należy wsypać ją do wrzątku a następnie odsączyć i przelać zimną wodą.

UWAGA!
Używamy małych cukinii, ponieważ duże są zbyt wodniste i mają pestki.  

Polecam także:
Frytkowe placki z marchewką czyli jak przemycić dzieciom więcej warzyw (klik)
Placuszki z dynią, jabłkiem i cynamonem (klik)


  Kaloryczność:
Jeden placek o wadze ok. 45 gramów ma ok. 50 kcal
Cała masa na placki ma ok.  740 kcal

Składniki na ok. 16 placków:
  • ok. 1000 gramów małej cukinii
  • 50 gramów suchej kaszy jaglanej
  • 4 jajka
  • 4 czubate łyżki mąki kukurydzianej
  • łyżka pieprzu cytrynowego
  • sól
  • olej do smażenia
  • ręcznik papierowy do odsączania
Przygotowanie:
  1. Cukinię ścieramy na grubej tarce. Wkładamy na sitko i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odsączamy z wody i wkładamy do miski.
  2. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy. Można ugotować dzień wcześniej.
  3. Cukinię mieszamy z roztrzepanymi jajkami, wystudzoną kaszą, mąką, pieprzem cytrynowym i solą.
  4. Smażymy na oliwie.
  5. Po usmażeniu odsączamy z każdej strony na ręczniku papierowym.
  
Sos jogurtowy:
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • świeży koperek
  • ksylitol lub cukier do smaku (jogurt ma być lekko słodki)
  • odrobina soli
  • odrobinka czosnku
Koperek drobno siekamy. Jogurt mieszamy z ksylitolem, solą i odrobinką czosnku.
UWAGA! Czosnek nie może dominować. Jogurt ma być nim tylko lekko „muśnięty”.
 
W wersji dla dorosłych polecam podać z posiekanym wędzonym łososiem. PYCHA! 
 
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Fettucini Carbonara ! Jak zrobić carbonarę, aby nie wyszła jajecznica ?
Fettucini Carbonara

Carbonara to klasyk. Przepis na to danie znajdziecie w każdej książce poświęconej kuchni włoskiej. W Polsce ma je w swoim Czytaj dalej

Chrupiące placuszki z młodej cukinii

Placuszki które zasmakowały mojemu synowi, który nie lubi cukinii. Ich sekretem jest tajemniczy dodatek który nadaje cudownej chrupkości. To go Czytaj dalej

Makaron w sosie serowym ze szpinakiem i dodatkami

Kochani, jak już mówiłam na instastory, i pisałam Wam na instagramie i facebooku, to nie jest danie dietetyczne 😉 ale Czytaj dalej

176 komentarzy

AnonimowyDodano:  22 wrzesień 2015 - 8:44
a po co ta kasza jaglana??? Pozdrawiam
Dodano:  22 wrzesień 2015 - 8:52
a koleżanka tekst czytała czy tylko obrazki obejrzała ???
AnonimowyDodano:  22 wrzesień 2015 - 8:54
ha ha padłam!!!
Gosia jesteś miszcz!!!
Anna KoszyckaDodano:  22 wrzesień 2015 - 8:57
Obrazki piękne ;)
AnonimowyDodano:  22 wrzesień 2015 - 9:02
a może kolega??? I może tylko obrazki interesowały???;)
AnonimowyDodano:  22 wrzesień 2015 - 11:58
po to wlasnie jest tekst zeby z niego doczytac co, po co i dlaczego :/
AnonimowyDodano:  22 wrzesień 2015 - 13:19
jak przejrzales/as tylko obrazki to nie zadawaj głupich pytan! czytanie meczy co? :) hehe
piegowata mamaDodano:  23 wrzesień 2015 - 13:36
Najśmieszniejsze jest, gdy ktoś kwestionuje potrzebę dodawania jakiegoś składnika w przepisie, który nie jest jego. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby placki z cukinii zrobić bez kaszy, ale Małgosia w swoim przepisie ją dodaje. Po prostu :)
UnknownDodano:  10 marzec 2016 - 10:05
Super inspiracja! Słyszałam o wspaniałych właściwościach tej kaszy, ale to co z niej przyrządziłam nie nakłaniało do powtórki :) Dopiero zaczynam czytać Pani artykuły, ale już po kilku mnie "pochłonęło":) Wypróbuję ten przepis! Emilka
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 wrzesień 2015 - 8:45
a co kasza jaglana po ugotowaniu- dodać do masy??
Dodano:  22 wrzesień 2015 - 8:53
tak
Odpowiedz
Patrycja OwczarekDodano:  22 wrzesień 2015 - 8:46
Znam takie placuszki i moja najmłodsza bardzo je lubi. Zresztą ja tez :)Tez do nich stosuje sosik jogurtowo-czosnkowy, ale na niego kładę jeszcze plasterek pomidora pyyyycha. W wersji z kaszą jaglana jeszcze nie jadłam.
Zastanawiam się tylko czy można by je było upiec w piekarniku, żeby pominąć smażenie?
Dodano:  22 wrzesień 2015 - 8:51
Tak.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 wrzesień 2015 - 8:51
Gosiu, a jaką mąką można zastąpić mąkę kukurydzianą?
Dodano:  22 wrzesień 2015 - 8:54
np. zwykłą pszenną lub orkiszową
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 wrzesień 2015 - 8:54
A mogą być pieczone? Nie uznaję smażenia.
Dodano:  22 wrzesień 2015 - 8:55
Mogą
Odpowiedz
kinga naturalnieDodano:  22 wrzesień 2015 - 9:01
Wyglądają rewelacyjnie! Świetny przepis ;)
Odpowiedz
Zwykła MatkaDodano:  22 wrzesień 2015 - 9:07
Ostatnio zrobiłam placuszki z cukini do których dodałam ser feta i czerwona paprykę, nie pomyslałam o kaszy jaglanej...... nastepnym razem :)
Odpowiedz
Magdalena SzarotDodano:  22 wrzesień 2015 - 9:12
Kupiłam cukinię idąc do pracy, miałam nosa. Nadadzą się na ciepłą kolację czy z racji smażenia nie bardzo ?
Dodano:  22 wrzesień 2015 - 9:56
Nadadzą. Po usmażeniu odsączamy je z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 wrzesień 2015 - 9:21
Małgosiu w przepisie podajesz olej do smażenia a dalej opisujesz, że smażymy na oliwie? Pyt.
1.Jaki olej najlepszy? (proszę o podanie nazwy)
2. Jaka oliwa najlepsza? (proszę o podanie Nazwy)
3. Lepiej smażyć na oliwie czy oleju?
Dodano:  22 wrzesień 2015 - 9:55
Ojej to to samo co oliwa.
Do smażenia najlepszy jest olej/oliwa ryżowa. Ja takiego używam lub rzepakowy np. zwykły Kujawski.
AnonimowyDodano:  22 wrzesień 2015 - 10:32
Oleju nie powinno się w ogóle używać w wysokiej temperaturze . Dobry olej tak ! - ale stosować na zimno . Najlepiej smażyc na maśle klarowanym lub dobrej jakości patelni , bez tłuszczu :)
AnonimowyDodano:  22 wrzesień 2015 - 10:53
Olej to nie to samo o oliwa. Oliwa to olej z oliwek tylko i wyłącznie. Olej pozyskuje się z nasion roślin oleistych. Więc jeśli oliwa to wiadomo, że z oliwek, oleje mogą być różne.
Oliwę raczej na surowo, nie nadaje się do smażenia.
AnonimowyDodano:  22 wrzesień 2015 - 12:49
i kujawski wykupiony:D
Dodano:  22 wrzesień 2015 - 12:58
Czepiasz się
Dodano:  22 wrzesień 2015 - 13:03
Do anonima piszącego że na oleju nie smażymy. Przeczytaj mój post o olejach, jest w zakładce Trochę zdrowia i nie pisz nieprawdy bo jeszcze znajdzie się ktoś kto uwierzy.
AnonimowyDodano:  22 wrzesień 2015 - 13:08
Czy jest oliwa ryżowa, czy olej ryżowy?
Dodano:  22 wrzesień 2015 - 13:31
Nie czepiaj się. Koniec tematu. Każdy wie o co chodzi.
AnonimowyDodano:  22 wrzesień 2015 - 14:03
Jassne Gosia. Jakas ty uprzejma...
AnonimowyDodano:  22 wrzesień 2015 - 14:04
I tak Cię podziwiam za cierpliwość do niektórych osobników. Mam wrażenie, że niektórzy są albo tacy nierozgarnięci, albo chcą Cię celowo wkurzyć i zdyskredytować.
Gaba
Dodano:  22 wrzesień 2015 - 15:51
Też mi się wydaje że chodzi o to aby wyprowadzić mnie z równowagi aby potem była satysfakcja że się uniosłam i można było pisać że jestem niemiła czy arogancka . Ale mnie nie jest łatwo wyprowadzić z równowagi ;)
AnonimowyDodano:  24 wrzesień 2015 - 11:28
Myślę że tu nie chodzi o wyprowadzenie z równowagi tylko doprecyzowanie. Też uważam że oliwa i olej to dwa różne produkty ale ich nazwy są zwykle w przepisach podawane wymiennie. Dla osoby która nie zna się na gotowaniu może to być bardzo mylące. Do smażenia nadaje się wspomniane już wcześniej masło klarowane lub olej (nie oliwa) ze wzgledu na temperatury które osiąga się na patelni.
Joanna
P.S.
A przepis świetny. Właśnie idę na zakupy po cukinię :)
AnonimowyDodano:  27 lipiec 2016 - 15:21
Ja również tak uważam... do tej pory myślałam, że zapis "smażymy na oliwie" oznaczał oliwę z oliwek. Dopiero teraz po przeczytaniu tych komentarzy dowiedziałam się, że jednak nie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 wrzesień 2015 - 9:36
Cukinię ścieramy ze skórką tak?
Czy może być duża cukinia?
Dodano:  22 wrzesień 2015 - 9:54
Ze skórką tak. Duża się nie nadaje ponieważ jest zbyt wodnista.
AnonimowyDodano:  22 wrzesień 2015 - 10:50
Dziekuję.
A do czegoś się nadaje wielka cukinia? Albo kabaczek?
Dodano:  22 wrzesień 2015 - 13:00
Wielka cukinia dla mnie nie nadaje się do niczego. No może na zupę krem ale też nie do końca.
Wielka cukinia, taka przerośnięta jest włóknista i ma kompletnie inny smak niż taka mała.
To tak samo ja z ogórkiem. Spróbuj małego a spróbuj takiego wielgaśnego którego sprzedają na nasiona a ludzie kupują do jedzenia.
AnonimowyDodano:  22 wrzesień 2015 - 14:37
Dzieki za wyjaśnienie.
dopiero zaczynam swoją przygodę z cukinią stąd moje pytanie.
AnonimowyDodano:  24 wrzesień 2015 - 8:32
Ja z dużej robię dżem, albo ciacham na leczo :)
Beata
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 wrzesień 2015 - 9:43
Czy można zamienić cukinię na dynię?
Dodano:  22 wrzesień 2015 - 9:50
Tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 wrzesień 2015 - 9:55
W jakim wieku dzieci mogą je jeść?
Dodano:  22 wrzesień 2015 - 10:00
Nawet 1,5 roczne.
Odpowiedz
lenkaDodano:  22 wrzesień 2015 - 10:22
A ja się pochwalę moim wynalazkiem.Super zupa - dyniowo-kalafiorowa. Miałam resztki tego i tego warzywa. Do tego włoszczyzna, podsmażona cebulka z porem, zaklepana śmietaną. Dynia starta z włoszczyzną na tarce.Rewelacja . Polecam.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 wrzesień 2015 - 10:23
A jak piec takie placuszki, w jakiej temperaturze i jak długo?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 wrzesień 2015 - 10:43
Wygladaja pysznie ? i planuje je zrobic. Ale spytac chciałam o pieczenie w piekarniku, jakis przybliżony czas/funkcja piekarnika?? Czy do momentu zarumienienia? ?
Dodano:  22 wrzesień 2015 - 13:02
Tak. Pieczesz aż będą rumiane. Ale czemu Wy tak obawiacie się tego smażenia. Placka potem odsącza się w ręczniku papierowym.
Maria KosmalskaDodano:  25 wrzesień 2015 - 5:14
Ja tez chciałam się zapytać o pieczenie, bo karmię piersią i boję się jeść smazonego żeby mały nie miał kulki. Pieczone pewnie nie wyjdą tak smaczne jak smażone.
Dodano:  25 wrzesień 2015 - 8:36
Marysiu nie obawiaj się. Placuszki z cukinii są bardzo delikatne. Nie smażysz ich mocno i jak odsączysz z tłuszczu na papierowym ręczniku nie powinno być kłopotów z brzuszkiem dzieciątka.
AnonimowyDodano:  25 wrzesień 2015 - 12:50
Też właśnie o pieczenie miałam pytać :) Jestem na diecie i niczego smażonego nie tykam.. a te placuszki wyglądają cuuuudnie! Na pewno wypróbuję w wersji pieczonej :)
Odpowiedz
KaroLinaDodano:  22 wrzesień 2015 - 10:57
Pysznie to wygląda :) cukinię lubię, a z kaszą jaglaną nie cudowałam jeszcze.. czas spróbować :D pozdrawiam!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 wrzesień 2015 - 11:37
Moje dziecko lubi jaglankę ale placków nie tknęłoby
AnonimowyDodano:  22 wrzesień 2015 - 13:14
jakbyś nauczyła to by tknęło, dzieci nie rodzą się z przyzwyczajeniami
AnonimowyDodano:  25 wrzesień 2015 - 12:46
Bzdura. To jakim cudem w jednej rodzinie jedno dziecko je prawie wszystko a drugie jest bardzo wybredne?
Odpowiedz
Basia cDodano:  22 wrzesień 2015 - 11:54
A cukrzyka 2 mogę być
Dodano:  22 wrzesień 2015 - 12:49
Raz na jakiś czas tak. Kasza jaglana po ugotowaniu ma wysokie IG. Spróbuj bez kaszy.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 wrzesień 2015 - 12:00
A czy to normalne że jak zaczęłam jeść więcej to waga idzie w dół a wcześniej nie chciała za bardzo jem ok. 1700-1800 kcal, 164 cm wzrostu i 54 kg, ćwiczenia i ruch prawie codziennie. I jeszcze co myślisz o teorii dr Tombaka o nie łączeniu białek z węglowodanami ze względu na gorsze trawienie
Pozdrawiam Serdecznie
Dodano:  22 wrzesień 2015 - 13:06
Błagam nie każcie mi po raz kolejny odpowiadać na pytanie o dietę niełączenia.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 wrzesień 2015 - 12:03
Co sądzisz o pszenicy? Podobno teraz nawet nie leżała koło prawdziwej pszenicy i jedyne co robi to tuczy. Zgadzasz się z tym?
Dodano:  22 wrzesień 2015 - 12:54
Wszystko tuczy w nadmiarze. Awokado czy orzechy są bardzo zdrowe ale jedzone w nadmiarze też będą sprzyjały nadwadze.
Owszem pszenica dzisiejsza jest inna niż 100 lat temu i ma to związek z tym że została zmodyfikowana genetycznie po to aby była odporna na grzyba, suszę, deszcze etc.
Dzisiejsza pszenica daje 10 krotnie większy zbiór z hektara niż dawniej właśnie z uwagi na odporność na żywioły, robaki itd.
Gluten z takiej pszenicy jest inaczej metabolizowany przez organizm i wiele osób tego glutenu nie trawi. Wiele co nie oznacza że wszyscy i panika wokół pszenicy jak obecnie jest szerzona jest przesadzona.
Ja osobiście wolę orkisz i przerzuciłam się na mąkę orkiszową ponieważ orkiszowy gluten jest lżejszy ale też dobrą ciabattą we włoskiej knajpce nie pogardzę raz na jakiś czas.
Wszystko z umiarem i ze zdrowym rozsądkiem.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 wrzesień 2015 - 12:11
Ile dodać wody do ugotowania kaszy?
Dodano:  22 wrzesień 2015 - 12:48
Każdą kaszę gotujemy dodając dwa razy więcej wody niż objętość kaszy.
AnonimowyDodano:  22 wrzesień 2015 - 14:05
Nie każdą..
AnonimowyDodano:  22 wrzesień 2015 - 14:07
A wy ludzie umiecie czytać przepis przygotowania na opakowaniu, czy musicie Gosi zawracać ciągle głowę pierdołami???
Dodano:  22 wrzesień 2015 - 15:49
Ja gotuję tak każdą.
AnonimowyDodano:  23 wrzesień 2015 - 10:53
Gosia to że Ty cos robisz w jakiś sposób to nei znaczy że jest to jedyna słuszna metoda -- bo zachowujesz się jakbys pozjadała wszystkie rozumy. Trochę pokory
Dodano:  23 wrzesień 2015 - 12:01
Padło pytanie i skoro na moim blogu do zakładam że do mnie, ile dodać wody do kaszy więc ja odpowiadam ile ja daję.
Jeśli osoby która zadała pytanie nie interesuje to ile ja tej wody daję to mogła poszukać odpowiedzi w google zamiast mnie pytać.
Kurcze dziewczyny, więcej luzu.
AnonimowyDodano:  24 wrzesień 2015 - 10:24
Nikt nie twierdzi ze to jedyna sluszna metoda,Malgosia napisala ze ONA tak robi, to jest odpowiedz na zadane pytanie Anonimie z 10.53.
Odpowiedz
Basia cDodano:  22 wrzesień 2015 - 13:24
A czy zamiast kaszy mogę dac amarantus
Dodano:  22 wrzesień 2015 - 13:30
Tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 wrzesień 2015 - 14:13
Jak drukować te przepisy? bo skopiować się nie da, a cały art. czasami mi nie potrzebny, tylko sam przepis do kuchni, ot co!
AnonimowyDodano:  22 wrzesień 2015 - 19:35
wystarczy kliknąć print pod artykułem...
Odpowiedz
Dorota dDodano:  22 wrzesień 2015 - 14:13
Super blog i kolejny super przepis :) trzeba teraz tylko wyszukac te male cukinie na targu. Mam zamiar zrobic te placuszki w czwartek na podwieczorek, mam tylko male pytanie... czy moge je zrobic bez jajek? ewentualnie czyms je zastapic? Niestety moj dwulatek ma silna alergie na jajka...
Dodano:  22 wrzesień 2015 - 15:53
1 jajko = jedna czubata łyżka siemienia mielonego i z tego z dodatkiem wody przygotowujemy glutka
Dorota dDodano:  22 wrzesień 2015 - 17:35
super :) dziekuje bardzo za odpowiedz Gosiu :)
dzieki Twojej pracy nasz jadlospis stal sie duzo bardziej urozmaicony, maly zajada sie wszystkimi smakolykami :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 wrzesień 2015 - 14:15
Ja uwielbiam wszystko co ma w składzie kasze jaglaną :) Nawet kluseczki leniwe robie z kaszy jaglanej <3
Równieież polecam kotleciki z kaszy jaglanej marchewki i cebulki ojjj niebo w gębie <3 że się tak p[owiem
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 wrzesień 2015 - 14:47
Gosiu gdzie kupilaś swoją wagę kuchenną?
Dodano:  22 wrzesień 2015 - 15:46
W lidlu
AnonimowyDodano:  22 wrzesień 2015 - 16:17
http://www.electro.pl/wagi-kuchenne/waga-adler-ad-3138-b,id-43867?gclid=CjwKEAjw-IOwBRD1wrTC27fSjFISJABUDZ17exNGEgMXxjJNuihpM6NnwPnW5F9L-SXFqGsxG5MvNhoCJnTw_wcB&gclsrc=aw.ds

a taka będzie ok?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 wrzesień 2015 - 15:30
Malgosiu a czy nie irytuja cie te pytania ?;-)
Dodano:  22 wrzesień 2015 - 15:48
Mam w sobie dużo spokoju, cierpliwości i wyrozumiałości ;) Ale fakt, jeśli w treści wyjaśniam w jakim celu do placów dodajemy kaszę a czytam pytanie "po co ta kasza" to się czasem zastanawiam po co ja się wysilam i piszę treść posta. ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 wrzesień 2015 - 17:07
Witam,
czy to prawda, że osoby z niedoczynnością tarczycy nie powinny spożywać kaszy jaglanej? Jakiś czas temu natknęłam się na taką sugestię, jednak do tej pory nie wiem czy jest prawdziwa.
Dodano:  22 wrzesień 2015 - 21:07
Tak to prawda. W zakładce Trochę Zdrowia masz posty na temat diety w niedoczynności tarczycy i tam jest wyjaśnione dlaczego kaszy jaglanej należy unikać.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 wrzesień 2015 - 17:13
Mój partner jest uczulony na jajka. Czym je najlepiej zastąpić w tym przepisie (I w ogole)?
Dorota dDodano:  22 wrzesień 2015 - 21:50
Hejka kilka komentarzy temu zdałam to samo pytanie. .. oto odpowiedź od Małgosi :1 jajko = jedna czubata łyżka siemienia mielonego i z tego z dodatkiem wody przygotowujemy glutka
AnonimowyDodano:  23 wrzesień 2015 - 7:06
Jest napisane kilka komentarzy wyżej
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 wrzesień 2015 - 17:22
Gosiu, rewelacyjny przepis. Robię podobne placuszki, ale bez kaszy z kaszą z pewnością będą dobrym wyborem na obiad. Chciałam się podzielić swoim sposobem na to, by kasza była jeszcze smaczniejsza, a mianowicie prażę ją na suchej patelni, aż zaczyna piękne pachnąć - orzechowo, a potem przelewam zimną wodą, następnie gorącą. Następnie wg. przepisu. Mnie kasze od zawsze smakują, ale przeciwnicy jaglanej po takim przygotowaniu pomału przekonują się do niej ;) Pozdrawiam, Marysia
Odpowiedz
thesummerbodyDodano:  22 wrzesień 2015 - 18:37
hmm...niestety nie dla mojego mężczyzny, od razu zapyta: a gdzie mięso ? nawet łosoś nie załatwia sprawy :P no i pogotowane. chociaż sama chętnie bym spróbowała :)
Odpowiedz
my healthy style blogDodano:  22 wrzesień 2015 - 19:43
Super sprawa! W ten sposób można nieco zdrowiej odżywić nie tylko dzieci , ale i opoernego na zdrowe odżywianie męża :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 wrzesień 2015 - 20:06
Gosiu, a ja mam pytanie, czy zdarza Ci się odmówić ułożenia diety? Już wyjaśniam- jestem w agencji modelek i zależy mi żeby rozwijać się w tym kirunku jednak moje wymiary( i waga) są zbyt duże. W tej chwili jestem na granicy niedowagi a potrzebuję zrzucić ok.3-4 kg. Nie chciałabym starcić przy tym zdrowia. Czy podejłabyś się ułożenia takiej diety?
Dodano:  22 wrzesień 2015 - 21:05
Musiałabym znać dokładne wymiary.
Tak odmawiam czasem. np. ostatnio odmówiłam dziewczynie 178 cm wzrostu ważącej 52 kilogramy i chcącej schudnąć. Odmawiam też jeśli np. ktoś w zaleceniach wymieni 80% produktów dostępnych na rynku jako niejadalne. Z pięciu produktów na krzyż nie da się ułożyć diety ciekawej a potem że tak powiem poleci opinia że dieta ode mnie jest monotonna.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 wrzesień 2015 - 20:32
czy takie śniadanko może być : 2 kromki chleba posmarowane kremem zrobionym z awokado miodu kakao i 2 orzechów włoskich ??
Dodano:  22 wrzesień 2015 - 21:00
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 wrzesień 2015 - 20:37
Wiem , że jesteś przeciwniczką tranu, ponieważ....? Z góry dziękuję za odpowiedź. Świetny przepis.
Dodano:  22 wrzesień 2015 - 21:00
Pisałam o tym w komentarzu pod którymś z ostatnich postów. Wejdź w ostatnie posty, kliknij ctrl + f i wpisz tran a znajdziesz.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 wrzesień 2015 - 21:37
przyznam, że się dzisiaj nieźle ubawiłam czytając komentarze i odpowiedzi :D
jesteś głucha jak sowa, a ty jesteś głucha jak sowa ... to taki kawał :)
słyszałam, że kaszy jaglanej nie można za dużo jeść przy niedoczynności tarczycy, pisała głównie o tym Małgosia (gospodarka hormonalna)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 wrzesień 2015 - 21:45
Pani Gosiu, ja mam pytanie odnośnie kawy latte. Kawa z ekspresu mielona ziarnista z mlekiem spienionym ( tak okolo 100 ml )łaciate 2 % pita rano raz dziennie ewentualnie 2 razy szkodzi?
Dodano:  23 wrzesień 2015 - 8:08
Nie zaszkodzi. Ale jak pijesz dwie kawy dziennie to albo jedz orzechy albo suplementuj magnez.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 wrzesień 2015 - 22:20
Czy jesteś rodziną do aktora Jacka Lenartowicza czy to zbieżność nazwisk? :)
Dodano:  23 wrzesień 2015 - 8:06
Zbieżność nazwisk ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 wrzesień 2015 - 22:45
Co Pani sądzi o mleku sojowym z biedronki?
Dodano:  23 wrzesień 2015 - 8:05
Nie znam składu więc trudno mi ocenić.
AnonimowyDodano:  24 wrzesień 2015 - 0:08
W smaku jest obrzydliwe, nawet nie równa się do alpro czy natumi :p
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 wrzesień 2015 - 23:39
czy jak ktos ma nietolerancja laktozy w mleku moze jest ser zolty, feta?
Dodano:  23 wrzesień 2015 - 8:07
Niestety nie. Laktoza to cukier mleczny i jest zarówno w żółtym serze jak i serze feta.
UnknownDodano:  23 wrzesień 2015 - 9:05
Kupiłam kiedyś firmy mlekowita ser żółty bez laktozy wiec poszperaj po sklepach:)
Odpowiedz
KingaDodano:  23 wrzesień 2015 - 6:44
Smacznie :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 wrzesień 2015 - 7:12
Jak myślisz Małgosiu,czy można upiec takie placuszki w piekarniku?wszystko co smażone nie służy mi na żołądek...
Dodano:  23 wrzesień 2015 - 8:03
Tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 wrzesień 2015 - 10:42
Malgosiu wczoraj kupilam gorzkie pestki moreli, poradz mi prosze jak je spozyc lepiej jest polknac czy schrupac? i czy brac je caly rok? dodam ze codziennie pije czystka i lykam chlorelle
Dodano:  23 wrzesień 2015 - 10:47
Pogryźć i połknąć.
AnonimowyDodano:  23 wrzesień 2015 - 13:13
Dziekuje za odpowiedz :) a powiedz prosze czy bierzesz je przez caly rok?
Dodano:  23 wrzesień 2015 - 16:57
Tak.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 wrzesień 2015 - 11:19
Zrobiłam wczoraj to danie. Dzieci zachwycone. Dziękuję
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 wrzesień 2015 - 11:22
Gosiu, potrzebuję kupić garnki- jakie są Twoim zdaniem najlepsze? ja zastanawiam się nad garnakmi ze stali nierdzewnej ale sama nie wiem. Może ktoś ma doświadczenie większe ode mnie i coś mi doradzi. Czy garnki Elo są w miarę, a jeśli nie to jakie? Czy zwykłe emaliowane?
Dodano:  23 wrzesień 2015 - 12:02
Kup Valdinox. Będziesz zadowolona. To garnki do wszystkiego.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 wrzesień 2015 - 12:36
Gosieńka, jesteś wielka!!!
Zaraz zabieram się za obiad. Nie próbowałam jeszcze połączenia kaszy jaglanej z cukinią, ale zapowiada się smakowicie. Mój synek przepada za cukinią, a kasze jada wszystkie z apetytem - taka mała prywata, ale musiałam się pochwalić ;-)
Jak już placki będą zrobione, napisze jak smakowały.
Pozdrawiam,
Kaśka.
Dodano:  23 wrzesień 2015 - 12:43
Super :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 wrzesień 2015 - 16:04
A ja mam pytanie z innej beczki, a propos wpisów jak coś przemycić. Moja prawie 6-letnia córka uznaje z warzyw jedynie brokuła i kalafiora + zupy krem ale tylko czasem. przemycanie czegokolwiek nie wchodzi w grę, bo jakikolwiek zielony albo czerwony warzywny paproch i danie nie jest zjadane. Czytam Twojego bloga od niedawna, może już gdzieś były rady na ten temat, ale jesli nie to proszę o pomoc. Mała jest raczej mikrusowata, teraz poszła do szkoły, czy znasz jakieś sposoby na przekonanie dziecka do warzyw? nie chciałabym całe życie ukrywać warzyw w zupie krem... :) Pozdrawiam, Gosia
Dodano:  23 wrzesień 2015 - 17:04
To jest proces. Przeczytaj w zakładce Trochę Zdrowia post "Jak przekonać dziecko do jedzenia warzyw".
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 wrzesień 2015 - 16:10
Gosiu, mam problem z wystającym brzuszkiem. Mam nadwagę ale od pewnego czasu zdrowo sie odżywiam, staram się jak najwięcej ruszać. Jem pięć niewielkich posiłków, nie podjadam. Mam proporcjonalną figurę, duże więcie w talii, ale po drugiej ciąży został mi brzuszek i nie mam na to już sposobu. Ćwiczenia też niewiele dają.
Dodano:  23 wrzesień 2015 - 17:09
Ciężko mi jest określić rozwiązanie ponieważ jest za mało danych. Przyczyn wystającego brzucha jest sporo.Czasem wystarczy zmienić dietę a jelita zaczynają lepiej pracować i nic tam nie zalega i nie fermentuje, a czasem potrzeba ćwiczeń konkretnie na tę partię ciała.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 wrzesień 2015 - 16:33
Witam, mam pytanie dotyczace dziennego zapotrzebowania na kalorie przy redukcji.czy jak sie zrzuca kilogramy to jednoczesnie powinno sie zmniejszac ilosc kalorii? Z wyliczen wynika np zr na poczatku diety powinno sie spozywac 1600 kcal a po schudnieciu 1300 kcal?Pogubilam sie w tym:(
Dodano:  23 wrzesień 2015 - 17:07
Nie nie to tak nie działa. Obliczasz CPM i obniżasz wartość kaloryczną. Jeśli obniżysz drastycznie bo zależy Ci na szybkim efekcie to efekt jojo masz jak w banku bo tak działa nasz organizm. Ja operuję proporcjami i diety moje indywidualne dla moich klientów zawsze opierają się na proporcjach.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 wrzesień 2015 - 16:37
Mówi się aby jeść 5 posiłków dziennie jednak jest to niewygodne czasami wstaję się o innej godzinie i chodzi spać o innej.Czy nie można jeść mniej więcej co 3 godziny nie pacząc na ilość posiłków??
Dodano:  23 wrzesień 2015 - 16:56
Oczywiście.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze? 

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać” 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze?

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać”

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

467 50
Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych. 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych.

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

518 22
Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem. 
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie. 
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to? 
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO? 

#sibo #imo

Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem.
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie.
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to?
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO?

#sibo #imo
...

1388 114
Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK! 

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet

Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK!

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet
...

1998 3206

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds