Ostatnimi czasy poruszyłam temat Hashimoto ( czytaj TU i TU) a wraz z nim tematykę chorób autoimmunologicznych. Choroby autoimmunologiczne to choroby z autoagresji polegające na wadliwym działaniu układu odpornościowego.
Układ immunologiczny
Układ immunologiczny to takie nasze wewnętrzne wojsko mające za zadanie chronić nas przed bakteriami, wirusami, toksynami i wszystkim tym co przedostaje się do naszego organizmu, a mogłoby zadziałać na naszą niekorzyść. Zdarzają się jednak sytuacje w których przeciążony układ odpornościowy mówiąc prosto i bez ogródek, wariuje i zaczyna atakować własne komórki. I nie dzieje się to ani przypadkowo, ani z dnia na dzień. Na taki stan rzeczy musimy sobie zapracować o czym pisałam TU.
Choroby autoimmunologiczne
Choroby autoimmunologiczne to podstępne bestie. Dlaczego? Ponieważ trudno je jednoznacznie zdiagnozować. Dają wiele, często trudnych do powiązania objawów.
Przykład z mojego podwórka czyli z doświadczenia w pracy z moimi pacjentami – reumatoidalne zapalenie stanów. Strzykanie w kościach, ból, maści, tabletki, sterydy. Ból mija lub nie. Najczęściej bywa jedynie stłumiony więc chory nijak o chorobie nie zapomina. Leki niszczą żołądek i co gorsza florę jelitową która we wszelkich schorzeniach, a już w immunologicznych najbardziej, ma znaczenie nie do przecenienia. Pracujemy nad wzmocnieniem układu immunologicznego. Mija cztery do sześciu tygodni i jest poprawa. Mam pacjentów którzy po takim czasie odstawiali leki.
W chorobach immunologicznych kluczowe jest wzmacnianie, regeneracja i detoksykacja. To trzy filary bez których nie okiełznasz swojej choroby. Możesz ją jedynie maskować lekami ale to jej nie zatrzyma, a o to przecież chodzi.
Mówiąc o chorobach autoimmunologicznych (będę je po kolei omawiała na blogu) nie mogę pominąć produktu wytworzonego przez naturę, a będącego prawdziwą odżywczą, wzmacniającą, regenerującą i detoksykującą petardą. Ten produkt to pyłek pszczeli.
Pyłek pszczeli
Pyłek pszczeli to męskie komórki rozrodcze roślin owadopylnych albo wiatropylnych tworzące się w pylnikach kwiatowych różnego rodzaju drzew, kwiatów, leczniczych roślin zielonych oraz ziół. Uformowany przy udziale pszczelej śliny lub nektaru w kuleczkę stanowi podstawowy odżywczy pokarm dla pszczół. Podczas gdy miód jest pokarmem energetycznym, pyłek stanowi pożywienie bogate w białko, tłuszcze, witaminy, kwasy organiczne, hormony i sole mineralne. Jest kluczowym elementem pszczelej diety dlatego na czas kiedy w przyrodzie pyłku nie ma, robione są zapasy nazywane pierzgą.
Pierzga, to pyłek poddany procesowi fermentacji beztlenowej w wyniku której wytwarzany jest konserwujący pyłek kwiatowy kwas L-mlekowy. Z pierzgi wytwarzane jest mleczno pszczele.
Aby uszczknąć trochę tego złota dla nas ludzi, pszczelarze u wlotu do ula zakładają specjalne przeszkody aby z pszczelich obnóży „zdrapać” dla nas trochę tego skarbu. Świeży zawiera jednak za dużo wody i jest nietrwały dlatego poddaje się go procesowi suszenia, zamrażania lub liofilizacji.
Kolor pyłku zależy od rodzaju rośliny z jakiej powstał. Najczęściej to różne odmiany żółtego, brązu i złota.
Pszczele złoto
Pyłek pszczeli to prawdziwa odżywcza petarda. Składa się z białek, aminokwasów (zawiera komplet aminokwasów egzogennych czyli takich których nasz organizm nie potrafi sam wytworzyć i które muszą zostać dostarczone z zewnątrz, z pożywieniem), tłuszczów, witamin, węglowodanów, soli mineralnych, enzymów, koenzymów, hormonów, kwasów organicznych, olejków eterycznych, związków fenolowych i biopierwiastków.
Bogactwo pyłku pszczelego to m.in.:
- wapń – układ kostny,
- siarka – skóra, włosy, paznokcie,
- selen – układ odpornościowy,
- mangan – układ nerwowy,
- krzem – skóra, włosy, paznokcie,
- cynk – skóra, włosy, paznokcie,
- chrom – gospodarka węglowodanowa,
- żelazo – układ krwionośny,
- rutyna – układ krwionośny,
- magnez – układ nerwowy,
- miedź – układ krwionośny i kostny,
- kobalt – układ krwionośny,
- witamina A, C, E, D – układ odpornościowy, krwionośny i kostny,
- witamina B1, B2, B3, B6, B12 – układ nerwowy,
- witamina PP,- układ nerwowy,
- kwas foliowy – układ nerwowy i krwionośny,
- biotyna – skóra, włosy, paznokcie,
- kwas pantotenowy – układ krwionośny i odpornościowy,
- kwercytyna- działa przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, wzmacnia odporność,
- kwas palmitynowy – układ krwionośny, układ nerwowy, układ odpornościowy,
- kwas linolowy – układ krwionośny, układ nerwowy, układ odpornościowy,
- kwas linolenowy – układ krwionośny, układ nerwowy, układ odpornościowy,
- kwas arachidonowy – układ krwionośny, układ nerwowy, układ odpornościowy,
- fitohormony – pomagają na kobiece dolegliwości, odmładzają, detoksykują, wspomagają odporność,
- enzymy (amylaza, inwertaza, peroksydaza) – układ odpornościowy i pokarmowy,
- flawonoidy – układ krwionośny, odpornościowy,
Pyłek pszczeli doskonale sprawdzi się u:
- rekonwalescentów i osób wymagających szybkiego odżywienia. Doskonały jako preparat wzmacniający dla osób osłabionych, wycieńczonych, po chorobach, pobytach w szpitalu, z zaburzeniami odżywiania lub podczas wychodzenia z anoreksji.
- osób wymagających detoksykacji. Pracujących w trudnych, szkodliwych warunkach oraz przewlekle przyjmujących leki. Także po kuracjach antybiotykami, sterydami czy innymi silnymi lekami. Pyłek kwiatowy obniża poziom enzymów wątrobowych i bilirubiny w surowicy krwi a główną rolę odgrywają tu polifenole, głównie flawonoidy i fenolokwasy.
- często chorujących dzieci i dorosłych ponieważ działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie. Mechanizm działania polega na hamowaniu aktywności enzymów odpowiedzialnych za powstawanie mediatorów procesu zapalnego w tkankach a odpowiedzialne za to są flawonoidy, fenolokwasy, kwasy tłuszczowe i fitosterole.
- osób z anemią i niedokrwistością ponieważ wpływa na wzrost czerwonych krwinek, hemoglobiny oraz wzrost poziomu żelaza w surowicy krwi.
- osób z nietolerancjami pokarmowymi ponieważ wpływa na wzrost flory bakteryjnej jelit.
- osób nerwowych, mających kłopoty z koncentracją. Pyłek działa uspokajająco i wzmacniająco na system nerwowy.
- osób mających kłopoty z wątrobą. Substancje zawarte w pyłku obniżają aktywność aminotransferazy alaninowej i asparaginianowej, fosfatazy alkalicznej i bilirubiny w surowicy krwi.
- osób mających żylaki i problemy z nogami. Składniki zawarte w pyłku, zwłaszcza rutyna wzmacniają naczynia krwionośne.
- osób z cukrzycą i insulinoopornością ponieważ pyłek zwiększa wydzielanie insuliny i obniża poziom cukru we krwi.
- osób z miażdżycą naczyń krwionośnych, nadciśnieniem, zaburzeniach krążenia, podwyższonym poziomem triglicerydów czy wzmożona krzepliwością krwi.
- osób mających kłopoty żołądkowe. Pyłek wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
- osób cierpiących na zaparacia.
- osób z osłabionym lub wadliwie działającym układem odpornościowym. Pyłek zwiększa ilość limfocytów, eozynofili i monocytów we krwi.
Jak stosować pyłek pszczeli
U dzieci w wieku:
- od 3 do 5 lat – 10 gramów pyłku
- od 6 do 12 lat – 15 gramów pyłku
- powyżej 12 lat – 20 gramów pyłku.
Osobom zdrowym, wzmacniająco, polecam przeprowadzenie dwóch kuracji w roku. Na wiosnę (najlepiej teraz w marcu) i w październiku przed zimną. Dawkę dobową dzielimy na pół. Połowę dobowej dawki pyłku zalewamy połową szklanki ciepłej (niegorącej) wody na noc. Miksturę po wymieszaniu pijemy rano. Można dodać trochę soku owocowego. Kolejną dawkę zalaną wodą i odstaną przez cały dzień pijemy wieczorem.
Kuracja ma trwać 30 dni.
Osobom ze schorzeniami autoimmunologicznymi, potrzebującym silnego odżywienia, regeneracji, detoksykacji, polecam przeprowadzenie jednej kuracji raz na kwartał.
Kupujcie pyłek jak najmniej przetworzony, w słoiczku, nie w formie kapsułek czy proszku. Idealnie byłoby kupić od pszczelarza. Jeśli nie macie takiej możliwości szukajcie w dobrych sklepach zielarskich lub ekologicznych.
Polecam do poczytania:
* o pyłku pszczelim na www.czytelniamedyczna.pl
* Florek E., Leciejewska A.: Próba zastosowania preparatów pszczelarskich w profilaktyce zatruć trichloroetylenem. Herba Pol. 1995, 41, 70.
* Donew N., Wasilew W.: Skuteczność pyłku kwiatowego w stanach zapalnych. XXXI Międzynar. Kongr. Pszczel. Apimondia, Warszawa 1987, 142.
* Bielecki J., i wsp.: Ocena działania pszczelego pyłku kwiatowego w leczeniu niedokrwistości w schorzeniach gośćcowych. W: Zagadnienia apiterapii w wybranych pracach klinicznych (Red. S. Kubiak). Wyd. Pszczeln. Tow. Nauk., Ciechocinek 1987, 101.
1.Czy endometrioza należy do chorób autoimmunologicznych?
2.Kiedyś, w komentarzach, napisałaś,że poruszysz również i ten temat?Czy jest to nadal aktualne.
Wszystkiego dobrego dla Twojej rodziny.
2- tak, poruszę
1. Woda odstana z miodem i cytryną ( planuję zakończyć kurację z końcem kwietnia )
2. Rano 1 łyżka oleju z czarnuszki.
3. Raz dziennie spirulina.
4. Wieczorem 1 łyżka oleju lnianego.
5. 1 łyżka ostropestu do sałatek.
6. Dodatkowo na tygodniu dodaję do owsianki na śniadanie trochę cynamonu i macy.
Będę wdzięczna za odpowiedź.
2- tak
3- tak
4- tak
5- tak
6- tak
Pozdrawiam i życzę zdrówka
Ania
Nie piszę diet dla dzieci.
Jeśli pijesz olej, możesz łącznie.
1.Co lepiej stosować, pyłek czy "bardziej zaawansowaną"pierzgę?
2.Czy o tej porze roku można dostać dobry pyłek?
3.Czy pierzga będzie lepsza od pyłku o tej porze roku ze względu,że jest zakonserwowanym pyłkiem przez zimę?
Tak sobie dumam tylko bo wiem,że obydwa produkty są wartościowe.
2- tak, ale to pyłek ubiegłoroczny.
3- patrz punkt 1.
Podawajcie jeszcze córce witaminę D3.