fbpx
Kurczak duszony w jarzynach z sosem koperkowym z indyjską nutą. W sam raz na niedzielny obiad.
Img

Kochani, dziś coś na zbliżający się weekend. W sam raz na sobotni lub niedzielny obiad.

Uwielbiam kurczaka doprawionego w ten sposób.
Imbir i curry nadają ostrości i pikanterii, którą fantastycznie tonuje lekki, śmietankowy sos koperkowy na bazie duszonych warzyw i słodycz duszonej marchewki.
Jestem przekonana, że zakochacie się w tym sosie.
Jako dodatek do tego dania polecam pęczak a’la risotto  lub ryż z serem cheddar.

Przypuszczam, że padnie pytanie, czy można zamiast śmietany dodać jogurt.
Można, ale  nie róbcie tego. Łyżka śmietany 12 % ma ok. 24 kcal. To nie jest ilość, od której utyjemy, a różnica w smaku między śmietaną, a jogurtem w tym daniu będzie zasadnicza.

Kaloryczność:
Jedna pałka z kurczaka (bez skóry) ma ok. 100 kcal 
Łyżka sosu ma ok. 15 kcal
Składniki: 
  • pałki z kurczaka. Ilość w zależności od ilości osób. Ja robię 11 pałek i to jest ilość na obiad dla naszej czwórki, plus dla męża do pracy na następny dzień.
  • 2 marchewki
  • pół średniego selera
  • jedna mała pietruszka
  • zielona część pora
  • łyżka klarowanego masła
  • koper
  • łyżka śmietany 12 %
  • łyżka curry
  • łyżeczka imbiru
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • łyżeczka soli
  • 300 ml wody
Przygotowanie:
  1. W miseczce mieszamy sól, 3/4 łyżki curry, 3/4 łyżeczki imbiru i słodkiej papryki. Powstałą mieszanką przypraw nacieramy kurczaka i odstawiamy na godzinę do lodówki.
  2. Marchew, pietruszkę i selera ścieramy na tarce. Mieszamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Na warzywach kładziemy zieloną część pora.
  3. W wysokiej patelni rozgrzewamy klarowane masło i obsmażamy kurczaka z obydwu stron.
  4. Obsmażonego kurczaka kładziemy na warzywach i zalewamy wodą. Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką, stawiamy na kuchence i gotujemy na wolnym ogniu 40 minut. Czas liczymy od momentu, aż woda w naczyniu zacznie bulgotać.
  5. Uduszonego kurczaka wyjmujemy z naczynia. Powstały sos zaklepujemy śmietaną i mieszamy z koperkiem. Doprawiamy pieprzem cytrynowym, solą, szczyptą curry i imbiru.
  6. Sos przekładamy do wysokiej patelni, wkładamy kurczaka. Można zrobić dzień wcześniej. Wtedy wszystkie smaki pięknie się połączą.
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Obiad dla dzieci: jesienny krem ziemniaczano selerowy na domowym bulionie
Obiad dla dzieci: jesienny krem ziemniaczano selerowy na domowym bulionie

Jesienny krem uwielbiany przez moje dzieci. Delikatność ziemniaka podkreślona aromatem gałki muszkatołowej. Do tego rumiana cebulka nadająca słodyczy, połączona z Czytaj dalej

Pulpeciki duszone z warzywami po albańsku – danie które skradło moje serce

Danie mięsne, w którym absolutnie zakochałam się będąc w Albanii - aromatyczne pulpety z jagnięciny z warzywami. Nie udało mi Czytaj dalej

Soczysta i krucha, pieczona gęś na św. Marcina!
pieczona gęś

11 listopada to Święto Niepodległości, ale też wspomnienie św. Marcina, patrona ubogich. Z tej okazji w Wielkopolsce tradycyjnie piecze się Czytaj dalej

101 komentarzy

AnonimowyDodano:  26 marzec 2015 - 9:04
Jak zwykle wszystko wyglada przepysznie,uwielbiam curry i imbir,wiec danie w sam raz dla moich kubkow smakowych:-)mam pytanko czy slyszalas Gosiu cos na temat piciu imbiru w celach odchudzajacych....? Jak tak to co o tym myslisz,czy moze zaszkodzic...? Pozdrawiam
Dodano:  26 marzec 2015 - 9:09
Nie zaszkodzi ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 marzec 2015 - 9:05
A czy sos nie jest bardzo tłusty? Z doswiadczenia wiem, ze z kurczaka mnostwo tłuszczu sie wytapia...
Dodano:  26 marzec 2015 - 9:08
Nie jest. Dlatego go podsmażamy, aby większość wytopiła się podczas smażenia.
Skórkę po usmażeniu możesz ściągnąć, jeśli chcesz.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 marzec 2015 - 9:09
Takie naczynie żaroodporne można postawić na kuchence gazowej?! W życiu bym na to nie wpadła ;) dzięki za kolejny, bardzo ciekawy przepis :)
Dodano:  26 marzec 2015 - 10:58
Można, pewnie ;)
Justyna ŚwistekDodano:  26 marzec 2015 - 11:20
też się na tym teraz zastanawiam i nic się nie stanie ? tzn. nie pęknie ?
Justyna ŚwistekDodano:  26 marzec 2015 - 11:20
właściwie ja mam indukcyjną kuchenkę ale szczerze się nad tym zastanawiam czy można
AnonimowyDodano:  26 marzec 2015 - 11:21
też się teraz zastanawiam fakt mam indukcyjną kuchenkę ale jak nic się nie stanie to super
zustikDodano:  26 marzec 2015 - 15:01
na indukcji szkło nie idzie, bo szkło nie przewodzi prądu, indukcja wykorzystuje takie naczynia, które prąd przewodzą, dlatego np. aluminiowe garnki na indukcję też się nie nadają
na gazie trzeba uważac, jak pisała Małgosia, by nie był za duży i naczynie wczesniej nie bardzo zimne, jesli wstawicie bardzo zimne naczynie np. z lodówki do piekarnika to tez może ulec pęknięciu.
Powodzenia
Ja jutro robię na sobotę i niedzielę!
AnonimowyDodano:  27 marzec 2015 - 23:32
Nie można. Już raz robiłam bodajże dorsza ze szpinakiem z przepisu Małgosi w naczyniu żaroodpornym na kuchence gazowej. Naczynie miało temperaturę pokojową. Pękło w trakcie gotowania, kuchenka brudna, jedzenie niedogotowane. Teraz po prostu będę piec w naczyniu albo gotować w naczyniach przeznaczonych do gotowania. Można mówić, że są różne naczynia żaroodporne, ale ja już się nie zdecyduję na podgrzewanie szklanego naczynia przeznaczonego do pieczenia na gazie...
AnonimowyDodano:  7 maj 2015 - 9:33
Potwierdzam! Naczynie pęka. Także uważajcie.
Odpowiedz
M.M.Dodano:  26 marzec 2015 - 9:17
ooo super!!! akurat miałam w planach kurczaka w łikend
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 marzec 2015 - 9:18
Czy piersi z kurczaka sprawdzą się w tym przepisie? Wyjątkowo nie lubię pałek.
Dodano:  26 marzec 2015 - 10:59
Tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 marzec 2015 - 9:28
SUPER PRZEPIS AŻ ŚLINKA MI POCIEKŁA WYPRÓBUJĘ NA PEWNO :) ALE położyłam kiedyś naczynie żaroodporne na kuchence - mam gazową i pękło :( ???

można wstawić danie do piekarnika ?

Dodano:  26 marzec 2015 - 11:00
Pęknie jeśli będzie schłodzone lub ogień będzie za duży.
Dusimy na minimalnym ogniu.
Możesz też użyć wysokiego rondla lub patelni.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 marzec 2015 - 9:32
a czy jest opcja w piekarniku? Mam płytę gazową, więc nie postawię naczynia na ogniu...
Dodano:  26 marzec 2015 - 10:59
Dlaczego nie ? Ja też mam płytę gazową ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 marzec 2015 - 9:36
Malgosiu a ilość warzyw przy 11 pałkach nie jest zamała ?
Odpowiedz
AlexandraDodano:  26 marzec 2015 - 9:37
Mniam! Koniecznie do wypróbowania. :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 marzec 2015 - 9:42
a śmietana słodka czy kwaśna?
Dodano:  26 marzec 2015 - 10:39
kwaśna
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 marzec 2015 - 9:45
Ale to apetycznie wygląda :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 marzec 2015 - 9:46
Wspaniały post oraz blog <3 mam prośbę do Pani. Czy mogłaby Pani w najbliższym czasie napisać post o uzależnieniu do jedzenia ? Jest to mój ogromny problem. Przez to mam nadwagę i nie podobam się sobie. Chcę się zdrowo odżywiać, ale wytrzymuję max 2 dni przez uzależnienie. Próbuje ciągle od nowa ... bardzo proszę o radę. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.
Dodano:  26 marzec 2015 - 14:46
Napiszę
Odpowiedz
Sawirej RóżaDodano:  26 marzec 2015 - 9:57
Wyglądają ślicznie, fajne i syte danie. Sama tak podobnie czasami robię.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 marzec 2015 - 10:03
A nie lepiej byloby to od razu zrobic w jednej duzej patelni? ?Przepis super, napewno wyprubuje ?pozdrowionka.
Odpowiedz
mala miDodano:  26 marzec 2015 - 10:36
a czy mozna inna czesc kurczaka? np piersi? moze np ze skora? jaka ilosc wody, by zalac warzywka czy kurczaka tez? czy mozna by naczynie wrzucic do piekarnika czy kluczowe by gotowalo sie na kuchence ( przyznam ze nigdy nie stawialam szklanego naczynia na gazie czy plycie wiec troche sie tego boje ;) albo moze od razu w rondlu? prosze o wskazowki :)
Dodano:  26 marzec 2015 - 14:46
Można z piersią. Musisz ją podsmażyć tak jak w przepisie, ale sos poddusić i dopiero po ok. 20 minutach duszenia sosu włożyć pierś i dusić 15 minut na bardzo małym ogniu.
Musi się gotować na kuchence. W piekarniku łatwo przeciągnąć a to dla piersi kurczaka masakra bo wychodzi sucha.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 marzec 2015 - 10:39
Gosiu, przepis bardzo mi się podoba i zamierzam go użyć w najbliższym czasie, ale mam dwa pytania: ile dodać wody, zalać nią całego kurczaka? Co później zrobić z tym porem? Pozdrawiam, wierna fanka ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 marzec 2015 - 10:42
Mam może głupie pytanie...Czy naczynie żaroodporne można bez problemu stawiać na zwykłej kuchence gazowej? Bo nie mogę sobie tego wyobrazić :) Dotychczas naczynie żaroodporne używałam do pieczenia w piekarniku, stąd pytanie.
Dodano:  26 marzec 2015 - 11:03
No ja postawiłam ;)
AnonimowyDodano:  26 marzec 2015 - 11:42
Moje niestety pękło po takiej operacji...
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 marzec 2015 - 10:54
No wlasnie, czy mozna to danie dusic w glebolkiej patelni, bo przyznam sie, ze nie mam naczynia zaroodpornego z pokrywka?
Dodano:  26 marzec 2015 - 11:04
Mozna
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 marzec 2015 - 10:56
Czy mozna to danie dusic w glebokiej patelni, a nie przekladac do naczynia zaroodpornego, bo przyznam sie, ze nie mam z pokrywka?
Dodano:  26 marzec 2015 - 11:01
Można.
AnonimowyDodano:  26 marzec 2015 - 13:42
Małgosiu ma do Ciebie pytanie dotyczące oleju sezamowego. Wczoraj miałam tzw. "przyjemność" spróbowania tego oleju. Niestety strasznie rozczarowałam się jego okropnym smakiem, już sam zapach doprowadził mnie do mdłości. Spodziewałam się fajnego orzechowego smaku (dodam że sezam i wszelkie słodkości z sezamu bardzo lubię) a tu smak okropny, przypalony! Olej jest świeży (ważność do końca 2015r., firma Oleofarm). Olej zakupiłam celem alternatywy dla oleju lnianego (olej lniany okazał się o niebo lepszy od sezamowego - nawet nie ma co porównywać!).
Jakie są Twoje Małgosiu/i innych czytelników Bloga doświadczenia dotyczące tego oleju? Czy każdy olej sezamowy smakuje spalenizną? Czy produkcja każdego oleju sezamowego odbywa się z prażonych ziaren?
Jak dla mnie nie widzę sposobności jego wykorzystania!
Prawdopodobnie wyląduje w koszu.

Dziękuję za zainteresowanie tematem.
Dodano:  26 marzec 2015 - 14:48
Olej sezamowy ma specyficzny smak. Trzeba się do niego przyzwyczaić. W daniach o indyjskim lub chińskim zabarwieniu fajnie podkreśla smak.
IzaDodano:  27 marzec 2015 - 10:03
Anonimie, nie wyrzucaj go! Jeśli chcesz z chęcią odkupię/przygarnę jeśli (hipotetycznie) jesteśmy z tych samych okolic. Nie marnuj jedzenia :)
AnonimowyDodano:  27 marzec 2015 - 13:12
Małgosiu, czy mogłabyś podać kilka fajnych zastosowań oleju sezamowego do dań wegetariańskich.
Czy jest sposób zastosowanie tegoż oleju aby ten przypalony smak nie był aż tak bardzo wyczuwalny a wydobyłby/podkreśliłby smak potrawy?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 marzec 2015 - 11:21
Świetny przepis , na 100% wypróbuje ! Małgosiu mam pytanie : czy orzechy włoskie w śniadaniowej owsiance to dobry pomysł ? I ile ich dodać aby z kaloriami było ok ? :) pozdrowionka i miłego dnia.
Dodano:  26 marzec 2015 - 14:42
Wrzuć dwa.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 marzec 2015 - 11:42
Jakiej przyprawy można używać zamiast curry? W wielu daniach używa jej pani a ja strasznie jej nie lubię :( Proszę coś doradzić..
Dodano:  26 marzec 2015 - 14:40
Daj więcej słodkiej papryki i kurkumę.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 marzec 2015 - 12:01
Czy to danie można mrozic? I czy będzie ok jesli np zamiast pałek użyje piersi, pokroje w kostke, podsmaze i wtedy poddusze w sosie? :)
Dodano:  26 marzec 2015 - 14:39
Można mrozić i można piersi.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 marzec 2015 - 12:48
Małgosiu napisałaś, ze tylko warzywa zalewasz wodą więc chyba można zrobić to w garnku? Uda czy palki ułożyć piętrowo? Ja mam płytę elektryczną i a nie mam przykrycia w naczyniu zaroodpornym .

pozdrawiam gorąco
Monika
Dodano:  26 marzec 2015 - 14:38
Możesz w garnku. Piętrowo nie ponieważ chodzi o to aby bulgocący bulion oblewał kurczaka i tym samym fajnie go nawilżał.
Odpowiedz
SylwiaDodano:  26 marzec 2015 - 12:49
Super! Właśnie tu wpadam po przepis na Twoją potrawkę, ale biorę to! Dziękuję:-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 marzec 2015 - 12:55
Nie przepadam za smakiem selera a w Twoim przepisie jest go naprawdę dużo ( rozumeim , ze chodzi o korzen selera a nie seler naciowy) czy jest bardzo wyczuwalny w potrawie?
Dodano:  26 marzec 2015 - 14:37
Chodzi o seler korzeniowy, ale jeśli go nie lubisz, pomiń go.
Odpowiedz
Małgorzata OlejniczakDodano:  26 marzec 2015 - 13:18
Koniecznie muszę wypróbować,może wreszcie moje chłopaki przekonają się do warzyw :) a starszy syn z chęcią skubnie mięso w takiej postaci :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 marzec 2015 - 13:37
Witaj, Małgosiu! Wiem, że to nieodpowiednie miejsce, ale czy przy endometriozie należy przestrzegać odpowiedniej diety? Czegoś się wystrzegać? Myślę, że wiele z nas ma z tym problem i przydałyby się rzetelne informacje na ten temat :) Pozdrawiam!
Dodano:  26 marzec 2015 - 14:36
Niestety endometrioza nie jest zależna od diety i dieta nie zmniejszy nasilenia :(
AnonimowyDodano:  26 marzec 2015 - 22:47
Dziękuję, że byłaś tak miła i odpisałaś :)
AnonimowyDodano:  21 maj 2015 - 11:47
Małgosiu, nie zgodzę się z opinią, że endometrioza nie zależy od diety. Sama od długiego czasu borykam się z tą chorobą. Właściwie dobrany jadłospis bardzo wspomaga leczenie - pomaga zmniejszyć ból, ograniczyć stany zapalne itd. Po prostu trzeba się zdrowo odżywiać, tak jak zalecasz na blogu. Warto ograniczyć niektóre produkty, wzmagające stany zapalne ognisk endometriozy (np. czerwone mięso). Endometrioza przyczynia się często do powstawania zrostów na jelitach, dlatego trzeba dbać o dietę bogatą w błonnik. Problemem jest to, że do końca nie wiadomo, co powoduje tą chorobę. Wciąż trwają też badania naukowe nad wpływem diety na leczenie endometriozy, ale są już pewne konkretne wytyczne co do żywienia w tej chorobie. Podziwiam Twój profesjonalizm Małgosiu i szczerze mówiąc mam nadzieję, że zainteresujesz się tym tematem i wkrótce doczekam się postu o endometriozie na Twoim blogu. Pozdrawiam serdecznie, Asia
Dodano:  21 maj 2015 - 15:47
To nie tak. Zdrowa, dobrze zbilansowana dieta która odkwasi, usunie złogi, usunie zatrzymaną wodę etc. wpłynie na ogólny stan zdrowia i samopoczucie co będzie miała kluczowe znaczenie. Pomoże i przy endometriozie i przy PMS i przy migrenach. Ale to będzie mówiąc najprościej, efekt uboczny, wspomagający.
Odpowiedz
Agnieszka SportyGirlDodano:  26 marzec 2015 - 14:57
Super pomysł, uwielbiam takie sosiste obiady, dlatego podkradam przepis i jutro będę gotować :D
Odpowiedz
Kinga ŁucjaDodano:  26 marzec 2015 - 15:48
Smacznie! :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 marzec 2015 - 16:33
Już wiem co jutro na obiad u mnie będzie;-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 marzec 2015 - 16:33
Gosiu wiem, że temat czystka już był ale czy kobiety w ciąży mogą go pić? Bo właśnie udało mi się go dostać ale nie wiem czy mogę pić. POZDRAWIAM!
Dodano:  26 marzec 2015 - 21:10
Mogą ale nie do posiłków. Między posiłkami.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 marzec 2015 - 18:14
mam pyt:- czy może być tak, że tylko i wyłącznie za niska waga wpływa na stan "organizmu"? (chodzi mi głównie o wypadające włosy - nic na to nie pomaga ) Mam 162 cm wzrostu i ważę 43 kg, a od kiedy schudłam mam problem z okresem no i z tymi włosami :(:( nie wiem co robić. A nawet lekarze argumentują, że waga musi być wyższa żeby organizm dobrze funkcjonował. Tyle, że ja jem te 5 zdrowych posiłków dziennie, włączyłam do diety wszelkie rodzaje orzechów, awokado, siemie itp., ale nie widzę pozytywnych efektów:(
Mam opory psychiczne przed przytyciem, ale gdybym wiedziała, że moje problemy rzeczywiście miną jeśli przytyję łatwiej byłoby mi do tego dążyć..Proszę o radę:)
Dodano:  26 marzec 2015 - 21:22
Oczywiście że niska waga będzie miała wpływ ponieważ wystąpią niedobory.
Miesiączkujesz ?
AnonimowyDodano:  27 marzec 2015 - 18:53
Tak "naturalnie" miesiączki to już nie miałam baardzooo dawno. Jedynie jak poszłam do ginekologa to oczywiście kazał brać tabletki no i wtedy miałam, ale wiadomo to nie to samo.
To ja już nie wiem co o tym myśleć.. na prawdę zdrowo jem, więc dostarczam organizmowi potrzebnych składników( takie mam wrażenie) a jednak coś jest nie tak..
Mam czasem wrażenie jak widzę ludzi w pracy co jedzą albo, że przez cały dzień nic do ust nie wkładają, że oni są w lepszej formie niż ja:(
Najgorsze te włosy.. nie mogę przestać o tym myśleć... dlatego tak się zastanawiam, czy wzrost wagi może zachować wypadanie ?
Jaką dzienną kaloryczność sugerowałaby Pani dla mnie ?
Dodano:  30 marzec 2015 - 9:40
Jeśli nie miesiączkujesz i włosy masz w złym stanie to nie dostarczasz organizmowi potrzebnych witamin i minerałów, a przede wszystkim odpowiedniej ilości tłuszczu.
Jaką kaloryczność stosujesz ?
AnonimowyDodano:  30 marzec 2015 - 21:51
Ok 1600 kcal. Codziennie zabieram do pracy po kilka orzechow i migdalow, jako dodatek do przekaski. Stosuje siemie, bardzo czesto slonecznik jem, co najmniej 2 razy w tyg. staram sie wlaczyc awokado, maslo i oliwe stosuje.. w moim odczuciu troche jest tego tluszczu..
nie wiem, czy dobrze robie,ale te "dodatki " typu orzechy normlanie wliczam do kalorycznosci i wtedy np, zamiast 2 jablek jem 1 i orzechy albo pomaranacz i migadly z orzechami.
Dodano:  31 marzec 2015 - 9:29
Nie masz miesiączki i wypadają Ci włosy więc coś jest nie tak.
Na odległość ciężko pomóc.
2 miesiące temu prowadziłam (stacjonarnie) dziewczynę z zanikiem miesiączki.
Jak rozpisała mi co je to dziwiło mnie dlaczego ma tak niska masę i nie miesiączkuje. Do tego sucha cera i skóra na dłoniach jak u 80-latki.
Kompletnie nie stosowała się do zaleceń bo bała się przytyć. Na wizytach cały czas mi wmawiała że je tak jak jej rozpisałam ale ja po pomiarach widziałam że bujdy mi wciska.
Nie twierdzę że u Ciebie tak jest ale wyniki mówią same za siebie. Lecą Ci włosy i nie miesiączkujesz.
AnonimowyDodano:  31 marzec 2015 - 16:34
a powie mi Pani tak szczerze: czy samemu można wyjść na prostą? Nie wyliczając dokładnie kaloryczności i tłuszczu, tylko jedząc ogólnie więcej? Nie wyobrażam sobie tego, żebym codziennie musiała sporządzać takie plany żywieniowe (zresztą nie jest to wcale takie łatwe:()Czy raczej bez specjalistycznej diety nie da rady?
A proszę mi jeszcze powiedzieć co Pani uważa na temat ćwiczeń w moim przypadku, powinnam je zaprzestać? Obecnie są to 3-4 razy w tyg.
Dodano:  31 marzec 2015 - 19:33
Moim zdaniem powinnaś zaprzestać do czasu powrotu miesiączki i poważnie podejśc to kwestii diety. Zerknij sobie w mój post na ten temat - zakładka Trochę Zdrowia.
Z miesiączką to nie jest tak, że jej po prostu nie ma i już. Jej nie ma w wyniku rozregulowania układu hormonalnego.
Zakładam że przyjdzie czas, kiedy będziesz chciała być mamą, więc warto podejść do sprawy poważnie.
Rozregulowany układ hormonalny teraz, będzie skutkował konsekwencjami na przyszłość.
AnonimowyDodano:  31 marzec 2015 - 21:05
Dziekuje Pani bardzo za odp. na moje wiadomosci i zainteresowanie :) dam sobie jeszcze pare dni do namyslu, ale nosze sie z mysla zeby skorzystac z Pani pomocy i zakupic diete, bo cos mi sie zdaje, ze na wlasna reke to nie ogarne tego nigdy. A jesli w tym tyg. bym wyslala formularz to w kwietniu moglabym juz liczyc na diete ?:)
Dodano:  31 marzec 2015 - 21:49
Tak ale póki co zapisuj sobie co jesz i przeczytaj moje posty o diecie na powrót miesiączki.
AnonimowyDodano:  2 kwiecień 2015 - 8:00
Juz uzupelniam formularz :) od dawna o tym myslalam i czas to w koncu zrobic. A powie mi Pani ile razy w tyg. moge jesc maslo orzechowe ( dodam, ze takie zrobione samemu, wiec same orzechy bez zbednych dodatkow :))?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 marzec 2015 - 18:19
Pani Małgosiu, a jakich przypraw zamiast curry i imbiru moża użyć żeby osiągnąć też fajny, aromatyczny smak? Wiem, że to już zupełnie co innego będzie, ale jakoś te dwie przyprawy nie przypadły mi do gustu;/
AnonimowyDodano:  27 marzec 2015 - 8:55
Kombinuj z własnymi kubkami smakowymi :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 marzec 2015 - 19:05
ja mam pytanie niezwiązane z postem, ale ta kwestia bardzo mnie nurtuje, a Ty jesteś moim autorytetem jeśli chodzi o jedzenie.
Chodzi mi o wiórki kokosowe. Czy łyżeczka lub dwie tych wiórków do porannej owsianki składającej się z: 4 łyżek platków owsianych górskich, 100ml jogurtu naturalnego, jabłka, szczypty cynamonu, co 2-3dni będzie ok?
I co wgl sądzisz o wiórkach? Mają ogromnie dużo złych tłuszczów nasyconych, ale na kilku portalach żywieniowo-dietetycznych pisze, że nie ma to znaczenia. Tak więc jak to z nimi jest?
Ogrooomnie mi brak kokosowego smaku, tak więc wiórki były by dla mnie swoistym ratunkiem ;)
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Uwielbiam Twojego bloga <3
Dodano:  26 marzec 2015 - 21:09
2 łyżki do owsianki nie zaszkodzą. Tłuszcze nasycone nie mogą przekraczać 10 % ogólnej wartości kalorycznej. Takie są normy IŻŻ.
Odpowiedz
Jowita KeitelDodano:  26 marzec 2015 - 21:00
a po co to przekładanie do żaroodpornego naczynia? nie można tego na głębokiej patelni dusić ??
Odpowiedz
Justyna ŻakDodano:  26 marzec 2015 - 21:37
lubię takie dania:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 marzec 2015 - 9:10
Małgosiu, wypróbowałam już wczoraj to danie. REWELACJA ! SERDECZNIE DZIĘKUJĘ :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 marzec 2015 - 12:59
Gosiu, przepraszam, że nie w temacie posta..ale jak mogłabyś się z nami podzielić jakimś fajnym i zdrowym przepisem na nadchodzące Święta, to byłabym bardzo wdzięczna. Pozdrawiam i dziękuję za to, że Jesteś!!!Dorota
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 marzec 2015 - 13:07
zapomniałam dodać, że chodzi mi głównie o przepis na ciasto :)
Jeszcze raz pozdrawiam!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 marzec 2015 - 18:58
a czy można kurczaka obsmażyć na oleju albo oliwie:)?
Dodano:  28 marzec 2015 - 18:23
Tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 marzec 2015 - 20:05
Małgosiu jak ja się cieszę, że trafiłam na Twojego bloga :)
Jesteś rewelacyjna i niezastąpiona.
Dopiero uczę się gotować, stawiam pierwsze kroki we własnej kuchni.
Super, bo od razu w moim domu jest świetna, zdrowa dieta.
A przepis na kurczaka, REWELACJA!!! :)
Dziękuję
Pozdrawiam Cię serdecznie
Dorota
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 marzec 2015 - 8:04
Rewelacyjna strona! Przepis już porusza zmysły smaku (: Mam tylko pytanko,czy tą zieloną częśc pora wyrzucamy po ugotowaniu, czy tez można go wcześniej drobno pokroić i dopiero położyć mięsko???
Odpowiedz
AnvarielDodano:  28 marzec 2015 - 20:15
Zrobiłam z całych ćwiartek, bo akurat nie mieli pałek. Wyszło genialne :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 marzec 2015 - 22:41
Dzisiaj wypróbowałam to danie i wyszło super. Bardzo smakowało jak zarówno mi, jak i mężowi. Wcześniej zrobiłam dorsza z piekarnika według Twojego przepisu i również było przepyszne, a na Twój blog trafiłam dopiero parę dni temu:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 marzec 2015 - 13:57
Zrobiłam dzisiaj na obiad. Wyszło przepysznie:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 marzec 2015 - 7:30
Zrobiłam mojej rodzince wczoraj na obiad:) BOMBA !!!!!! Super smaczne danie. Dziękuje .Agnieszka
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 marzec 2015 - 9:01
REWELACJA!!
Odpowiedz
Justyna ŚwistekDodano:  30 marzec 2015 - 14:04
Wczoraj robiłam na obiad pycha polecam :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 kwiecień 2015 - 13:41
Witam.Zainspirowałaś mnie tym pomysłem,wiec zrobiłam kurczaczka mojemu narzeczonemu na obiad. Bardzo go chwalił!!!
Odpowiedz
Blog rap i hip-hopDodano:  1 kwiecień 2015 - 20:06
Zapowiada się świetnie :)
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze? 

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać” 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze?

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać”

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

467 50
Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych. 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych.

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

518 22
Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem. 
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie. 
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to? 
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO? 

#sibo #imo

Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem.
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie.
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to?
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO?

#sibo #imo
...

1388 114
Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK! 

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet

Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK!

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet
...

1998 3206

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds