Czy macie już pomysł na dzisiejszy piątkowy obiad?
Co powiecie na rybkę?
Jeśli lubicie pieczonego łososia polecam podać go na szpinaku z musem jabłkowo – cytrynowym.
Szpinak zrobiony w ten sposób smakuje mi chyba najbardziej. Z musztardą francuską, śmietanką i porem.
Uprzedzając pytania 😉 Łyżka śmietany 12 % to 24 kcal które zapewne wiele z Was zechce pominąć. Na smaku będzie to duży ubytek więc osobiście uważam że nie warto 😉
Życzę smacznego 😉
Składniki na obiad dla 2 osób:
- 400 gramów fileta z łososia
- pieprz cytrynowy
- sól
Mus jabłkowo – cytrynowy
- łyżka klarowanego masła
- łyżeczka miodu
- pół małej cebuli
- sok z jednej cytryny
- skórka otarta z jednej cytryny
- jedno średnie jabłko
Szpinak
- dwie garście szpinaku
- dwa ząbki czosnku
- łyżka klarowanego masła
- łyżka musztardy francuskiej
- 2 łyżki śmietany 12%
- łyżka posiekanej drobno białej części pora
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Łososia oprószamy solą i pieprzem cytrynowym. Odstawiamy na 15 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut.
- Przygotowujemy mus jabłkowo – cytrynowy. Na maśle szklimy drobniutko posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę jabłko. Przesmażamy aż jabłko zmięknie. Dodajemy sok z cytryny. Dusimy aż jabłko całkowicie się rozpadnie, a płyn zredukuje. Dodajemy miód i otartą skórkę z cytryny. Mieszamy aż miód się rozpuści. Blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby lekko solimy.
- Przygotowujemy szpinak. Na maśle szklimy pora. Dodajemy szpinak. Przesmażamy. Jak straci swoją objętość dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, sól i pieprz. Przesmażamy. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy śmietanę. Mieszamy.
- Rybę serwujemy ze szpinakiem i musem.