Maleńkie ziarenka, wyglądem przypominające mak w wersji XXL, albo tycie kamyczki. Dla szerszego grona produkt, przypuszczam, kompletnie nieznany, ponieważ PR-u nie ma absolutnie żadnego.
A szkoda, bo jest się czym zachwycać.
Dlaczego ostatnimi czasy piszę Wam o tych wszystkich dietetycznych smaczkach? O czystku, zielonym jęczmieniu, ostropeście, wodzie kokosowej czy amigdalinie? Bo to naturalne suplementy. Skarby świata roślinnego stworzone po to, aby nam ludziom pomagać. Oręże w naszych rękach, z którego nie korzystamy. Aż żal. Polak ma to do siebie, że dbać o swoje zdrowie zaczyna, jak już wysiedzi krzesło w przychodni rejonowej i wie, czy Pani rejestratorka ma męża, czy jest bezdzietną panną. A dbać należy jak jesteśmy w pełni sił. Tu i teraz. Po to aby się wspomagać i aby jak najdłużej cieszyć się zdrowiem.
Oczywiście nie musimy łykać wszystkiego na raz. Nie mam chorej wątroby więc nie muszę jeść ostropestu regularnie. Jem go od czasu do czasu, jak mi sie przypomni. Wspomagająco. Czystka natomiast piję codziennie, tak samo z chrupaniem gorzkich pestek moreli zawierających amigdalinę. Z młodego jęczmienia robię sobie kuracje na przemian ze spiruliną. Wodę kokosową też pijam od czasu do czasu.
Wracając do naszych małych nasionek Chia. Cóż to takiego?
Chia to nasionka szałwi hiszpańskiej. Bogactwo kwasów Omega 3, wapnia, żelaza, pełnowartościowego białka, potasu, magnezu,cynku, błonnika, witaminy C, A, E oraz witamin z grupy B.
Kwasów Omega 3 mają więcej niż łosoś atlantyck. Omega 3 zmniejszają stężenie pochodnych prozapalnych, zapobiegają rozwojowi zwyrodnienia plamki żółtej, wspomagają pamięć i koncentrację, wyciszają, wspomagają pracę układu nerwowego, zapobiegają rozwojowi demencji, pozytywnie wpływają na układ sercowo – naczyniowy. Dieta bogata w kwasy omega 3 znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera. Kluczowym składnikiem kwasów Omega 3 jest kwas alfa-linolenowy (ALA), który zabija niektóre komórki nowotworowe odpowiedzialne za nowotwory piersi i szyjki macicy. Co warte uwagi, nie uszkadza przy tym zdrowych komórek.
Dołóżmy do tego antyoksydanty i cynk i mamy mieszankę którą my kobiety powinnyśmy mieć mocno na uwadze. Połączenie kwasów Omega 3, potasu i błonnika to potężny kopniak dla układu sercowo – naczyniowego.
Chia powinny włączyć do diety:
- osoby z nadciśnieniem,
- osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu,
- osoby z miażdżycą,
- kobiety w ciąży,
- młodzież ucząca się i studenci,
- osoby po zawałach,
- osoby chrujące na reumatoidalne zapalenie stawów,
- osoby odchudzające się, ponieważ wysoka zawartość błonnika w nasionach chia poprawia perystaltykę jelit,
- osoby chore na cukrzycę,
- osoby na diecie wegańskiej (chia zawierają 91 ze 100 aminokwasów),
- sportowcy, osoby aktywne fizycznie,
Nasionka można zmielić i dodawać do jogurtów, koktajli, zup, sosów. Można je także namaczać w całości. Już niebawem podam kilka fajnych przepisów z ich wykorzystaniem.
Śmieszą mnie diety "schudnij 2 kilo w 2 dni", które dokładnie bazują na tym że się przyjmuje absolutne minimum płynów i wskaźnik na wadze owszem pokaże 2kg mniej, ale właśnie się odwodniliśmy i ani grama tłuszczu mniej nie ma :P
A nadmiar wody w organiźmie o który pytałaś, to co innego niż myślisz najwyraźniej. Nadmiar wody jest wtedy jak się ta woda zatrzymuje i masz ręce i nogi i palce i wszystko napuchnięte przez większość czasu. Jak w ciągu dnia tracisz te 1,5kg wody to u Ciebie to prawidłowo funkcjonuje, żadnego nadmiaru i żadnego zatrzymywania wody nie ma. :)
Rano waże powiedzmy 70kg , a wieczorem może być nawet 72kg.
Rano mam często takie opuchniete palce u rąk, ze mam problem z włożeniem pierścionka. Potem w ciagu dnia sie normuje i wieczorem waga skacze znowu....
Małgosiu, czy to normalne takie wahania czy to jest zatrzymywanie sie wody czy co??
Czy zrobić tą papkę?
Więc jak już coś to nie produkt X szkodzi, tylko sam nadmiar.
Po 1 łyżeczce, 2-3 na tydzień to ani dużo ani często.
A jeśli nawet nadmiar blokowałoby laktację, to jest to już okres PO ciąży kiedy się karmi. Jedyne co trzeba to zachować umiar we wszystkim i niepotrzebnie się nie stresować, że niby tego czy tamtego nie można. W 99% przypadków to NADMIERNIE spożywać nie można X, a nie w normalnych granicach.
Czekam na te przepisy, ktore zamierzasz wrzucić ?
justi82
O lekach nie chcę się wypowiadać bo o tym powinien decydować lekarz.
Od jakiego wieku?
Nie wiem czy można tu wklejać linki
Małgosiu nie obraź sie ale tam jest napisane ze zwiększają zachorowalnośc choć w niewielkim stopniu.
Wszak też badania tam przytoczone są z 2009 i wiele mogło się zmienić do dzisisaj
Nie ma takich które jednoznacznie potwierdzają i określają szkodliwą dla Panów dawkę.
Super ze rozwiązujesz nasze/moje wątpliwości.
tylko po co ktoś pisze o nowotworach skoro to niepotwierdzone!!
Myślę ze gdyby te nasinka były takie szkodliwe to Indianie już by chorowali na raka prostaty a nie biegali w zdrowiu:)))
Czy układasz diety również dla osób chorujących na cukrzycę? Jeśli tak to jak mogłabym się z Tobą skontaktować w sprawie ułożenia takiej diety?
Pozdrawiam.
Wszystkie informacje znajdują się w zakładce Zamów dietę z prawej strony bloga na górze.
Jak raz na tydzień zjem więcej chia to nie zaszkodzę sobie.
Posypać możesz, możesz dodać do sosu to fajnie namiękną, do koktajli także.
Pozdrawiam
Czy jeść te ziarenka jak zaboli czy po prostu cały czas zgryzać po kilka dziennie i czekac na efekty?
W sklepie mi sprzedawca odradził ziarenka bo jak powiedział są strasznie twarde. Czy to prawda?
Czy zbadałaś przyczynę?
I czy te nasiona faktycznie są takie twarde ze mozna połamać zęby?:))
W tych dniach kiedy masz bóle czyli przy spadkach ciśnienia, deszczowej pogodzie etc. wyeliminuj kawę, herbatę, słodycze, sól. Pij miętę i melisę. Powinno pomóc.
1. Jaki miod polecasz? Nie chodzi mi o firme a rodzaj: akacjowy, wielokwiatowy, gryczany itp? Ktory bedzie najlepszy leczniczo przy przeziebieniach I profilaktycznie/wzmacniajaco?
2. Jak nalezy sporzadzic herbate z miodem , imbirem I cytryna (na przeziebienie)? Wiadomo, ze goraca najlepsza bo rozgrzeje itp tylko miod w goracej temp traci swoje wlasciowosci podobno
Herbata z miodem tak ale o temperaturze niższej niż 40 st.
pozdr
Co do chia przy tarczycy to nic mi nie wiadomo jakoby miały szkodzić.
Nie martw się ;)
Jeśli zaś chodzi o zatoki to zależy jaka jest przyczyna choroby.
Jak naturalnie wspomóc funkcjonowanie zatok?
No i naturalne wspomaganie odporności. W zakładce Trochę Zdrowia masz post na ten temat.
Zastanawiam się czy warto by było odbyć seanse w grotach solnych, aby się jodu nawdychać. Czy mogłabyś mi coś poradzić/odradzić?
Pozdrawiam serdecznie :)
dziękuję
Dziękuję
I czy napiszesz post o zastoju wagi przy ćwiczeniach i dobrym odżywianiu sie?
Napiszę post o zastoju wagi.
Ślicznie dziekuję:))*
Moja teściowa ciągle mi gdera ze w życiu nie schudnę tylko rozwalę sobie żołądek takimi ilościami jedzenia??
Pomóż mi , daj jakiś argument bo niedługo będę sie zywić liściem sałąty by mieć spokój;;;//