fbpx
Niedobory białkowe na źle prowadzonych dietach eliminacyjnych
Img

Białka – jeden z elementów naszego codziennego menu, choć nie każdy potrafi określić czym de facto są i w jakich produktach się znajudują.

Jajecznica z pieczywem i pomidorem na śniadanie.  Na obiad porcja mięsa, kaszy i bukiet warzyw.
Na co dzień specjalnie nie zastanawiamy się nad tym ile czego powinno się znaleźć na naszym talerzu.
Jemy intuicyjnie. Problemy mogą pojawić się kiedy z różnych przyczyn postanawiamy przejść na dietę wegetariańską lub wegańską.

Pacjenci z problemami skórnymi (atopowe zapalenie skóry, egzemy, trądzik) oraz pacjenci z zaburzeniami żołądkowo – jelitowymi (IBS, SIBO, WZJG, choroba LC) bardzo często współistniejącymi, to z moich gabinetowych obserwacji osoby najbardziej narażone na wynikające z diet eliminacyjnych niedobory białkowe, choć mogą one dotknąć każdego.
Do napisania dzisiejszego wpisu zainspirowała mnie historia pacjentki którą konsultowałam w ubiegły czwartek.
To nowa pacjentka z którą zaczynam współpracę. Oprócz SIBO i choroby Hashimoto zmaga się z atopowym zapaleniem skóry.  Podłoże wszystkich Jej problemów jest takie samo. Rozregulowany układ immunologiczny oraz zaburzenia wędrującego kompleksu mioelektrycznego.
Pacjentka za namową znajomej zastosowała dietę wegetariańską wykluczającą także nabiał. Efekt? Anemia, wypadające włosy, osłabiona praca tarczycy, zaburzenia koncentracji i szybkie męczenie się. Do tego cały wachlarz zaburzeń żołądkowo – jelitowych od biegunek po zaparcia.
Cieszę się na tę współpracę ponieważ jestem szczerze przerażona stanem w jaki Pacjentka się wprowadziła.

Zanim zacznę ten temat, chcę wyraźnie podkreślić że nie jestem przeciwniczką ani diety wegetariańskiej ani wegańskiej pod warunkiem że jest to dieta dobrze prowadzona.  
Chcę wyraźnie podkreślić, że dieta wegetariańska i wegańska to nie kanapka z pastą z bakłażana, makaron z pomidorami i sałatka z turbo zdrowym olejem.
Wiedzcie że stosując jakikolwiek plan żywieniowy, nawet ten bazujący na wysokich jakościowo produktach (bio, certyfikowanych) musimy zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na białka, tłuszcze, węglowodany, ale i kluczowe dla prawidłowej pracy całego organizmu witaminy i minerały.
Jeśli chodzi o te ostatnie, w swojej praktyce obserwuję najczęściej współistniejące z niedoborami białka niedobory żelaza, witaminy B12 ale i cynku, selenu czy magnezu.
To niedobory które położą się cieniem na układzie odpornościowym, nerwowym, krwionośnym, ale i pracy tarczycy. To istotne z punktu widzenia przemian metabolicznych (wszystkie komórki naszego organizmu posiadają receptory dla komórek tarczycy i każda komórka potrzebuję określoną ich ilość), ale i tak ważnego szczególnie dla Pań wyglądu czyli stanu skóry, włosów czy paznokci.

Proteiny – o co w tym chodzi?

Białko – proteina – z łaciny oznacza „substancję podstawową”. To kluczowy, niezbędny  makroskładnik diety człowieka zbudowany z około 20- 24 różnych aminokwasów (tyle bierze udział w syntezie białek w organizmie człowieka choć w przyrodzie występuje około 300 aminokwasów) połączonych ze sobą za pomocą wiązań peptydowych.
Ponieważ w organizmie człowieka stale dochodzi do rozpadu i syntezy białek, jest to składnik który powinien być stale dostarczany w odpowiedniej ilości. U osób stosujących dietę wegetariańską i wegańską także.

Pod względem budowy chemicznej białka dzielimy na proste i złożone co przekłada się na ich właściwości oraz pełnione funkcje, oraz biorąc pod uwagę wartość odżywczą na białka pełnowartościowe i niepełnowartościowe.

Aminokwasy to mówiąc obrazowo, takie koraliki w białkowym naszyjniku. Dzielimy je na endogenne czyli takie które organizm człowieka potrafi wytworzyć sam na bazie związków pośrednich metabolizmu węglowodanów, egzogenne czyli takie których sam wytworzyć nie potrafi i musimy dostarczyć je z pokarmem, oraz względnie egzogenne i względnie endogenne to jest takie które powstają z innych aminokwasów (np. tyrozyna powstaje z fenyloalaniny).

Białka pełnowartościowe zawierają komplet aminokwasów egzogennych.
Występują w:

  • mięsie i rybach,
  • jajach,
  • nabiale,
  • komosie ryżowej,
  • amarantusie,
  • soi, tofu,
  • algach morskich,

Białka niepełnowartościowe to białka w których brakuje niektórych aminokwasów egzogennych lub ich zawartość jest niska. 
Występują w:

  • nasionach roślin strączkowych,
  • orzechach,
  • nasionach,
  • zbożach,
  • warzywach,
  • owocach,
Komponując dietę wegetariańską lub wegańską należy łączyć produkty w taki sposób, aby niedobór któregoś aminokwasu w produkcie A został uzupełniany wyższą zawartością tegoż aminokwasu w produkcie B.

Funkcje białek

Decydując się na eliminację z diety określonych produktów lub grup produktów np. mięsa, nabiału czy jaj, nie można zapominać o właściwej podaży białek w codziennej diecie.
Zapotrzebowanie na białka uzależnione jest od wieku, stanu zdrowia i aktywności fizycznej ale przeciętne zapotrzebowanie to 10-15% – 0,8 g na każdy kilogram masy ciała.

Jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej którą samodzielnie intuicyjnie komponujesz ściągnij jakąkolwiek aplikację liczącą makroskładniki i policz ile białka spożywasz.
W mojej diecie gotowej wegetariańskiej (klik) macie 66 gramów białka przy kaloryczności 1600 kcal i 76 gramów przy kaloryczności 1800 kcal. Zwróćcie uwagę na ilość strączków.
Strączki to podstawowe źródło białka na diecie wegańskiej i jedno z ważniejszych na wegetariańskiej.
Przeliczyłaś ile białka znajduje się w Twojej, intuicyjnie skomponowanej diecie?

Dlaczego podaż białka jest tak ważna?

Białka:

  • są podstawowym funkcjonalnym (pełnią rolę regulującą) i strukturalnym (pełnią funkcję budulcową) składnikiem każdej komórki naszego ciała (białka stanowią ok. 50% suchej masy komórek),
  • kolagen (białko strukturalne) – jest materiałem budulcowym skóry, włosów, kości, mięśni, naczyń krwionośnych, ścięgien. Braki kolagenu przyspieszają starzenie się skóry oraz dysfunkcje narządu ruchu.
  • Keratyna (białko strukturalne) – to także składnik odpowiadający za stan skóry, włosów i paznokci,
  • Miozyna (białko strukturalne) – odpowiada za kondycję tkanki mięśniowej,
  • są regulatorem ekspresji genów,
  • są substratami w syntezie hormonów i biologicznie czynnych związków takich jak hormony tarczycy, insulina, melatonina, serotonina, adrenalina, noradrenalina, dopamina, histamina, 
  • są podstawowym składnikiem przeciwciał układu odpornościowego,
  • są kluczowe dla zachowania bilansu wodnego – biorą udział w regulacji zawartości płynów w układzie krążenia i przestrzeniach wezwątrz i pozakomórkowych,
  • pełnią funkcje transportowe (składnik hemoglobiny i mioglobiny – transport tlenu, transferyny – transport żelaza, lipoprotein – transport lipidów, transferazy – transport glukozy, sodu i potasu, ferrytyna – magazynowanie żelaza),
  • są substratem do syntezy enzymów trawiennych (np. lipazy, amylazy, proteazy) w związku z czym biorą udział w procesach trawienia,
  • są substratem do syntezy enzymów tkankowych,  
  • są niezbędnym materiałem budulcowym zwłaszcza dla dzieci i młodzieży w wieku rozwojowym,
  • są niezbędne do regeneracji mięśni po wysiłku fizycznym,
  • dzięki właściwościom buforującym uczestniczą w regulacji równowagi kwasowo – zasadowej,
  • biorą udział w regulacji wielu procesów metabolicznych,
Nieodpowiednia podaż białka utrzymująca się dłuższy czas ma poważne konsekwencje, łącznie z wyniszczeniem.

Niedobór białka może powodować:  

  • anemię,
  • wypadanie włosów,
  • łamliwość paznokci,
  • suchość i szorstkość skóry,
  • owrzodzenia skóry,
  • niską elastyczność skóry (niedobory kolagenu i elastyny) co przyspiesza starzenie się skóry,
  • zaburzenia snu,
  • zaburzenia trawienia,
  • obniżenie odpowiedzi immunologicznej czyli spadek odporności,
  • słabą regenerację tkanek,
  • występowanie obrzęków (obniżenie zawartości albumin we krwi powoduje przechodzenie wody z krwiobiegu do tkanek),
  • obniżenie sprawności intelektualnej czyli zaburzenia koncentracji,
  • obniżenie nastroju, brak motywacji, stany depresyjne,
  • słabe gojenie się ran,  
  • bóle stawów,
  • bóle mięśniowe,
  • u dzieci – zahamowanie wzrostu i dojrzewania, ale i rozwoju umysłowego,
  • brak łaknienia,
  • utratę masy ciała – organizm “zjada” własne białka,
  • zmiany degeneracyjne w narządach,

Jeśli możecie jeść rośliny strączkowe jestem jak najbardziej za tym aby stosować dietę wegetariańską czy nawet wegańską, ale róbcie to mądrze. Inaczej doprowadzicie do niedoborów z których wyjście zajmuje dużo czasu. Miejcie też na uwadze, że kobieca gospodarka hormonalna jest bardzo wrażliwa na wszelkie zaburzenia, w tym niedobory. 

 

Źródła:
Jarosz M., Normy żywienia dla populacji Polski,
Mizera J., Mizera K., Dietetyka sportowa,
Pitchford P., Odżywianie dla zdrowia,
Ambroziak U., Bednarczuk T., Bluszcz G., i in. Podstawy Endokrynologii
Adamski Z., Andrzejewska M., Bogdański P., i in. Dietetyka Kliniczna

 

Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Jesień grecko-polska. Gotowe dobrze zbilansowane plany dietetyczne.

O tym, że powstanie dieta gotowa w wersji jesiennej, wiadomo było od dawna. Ilość osób jaka korzysta z diet gotowych Czytaj dalej

14 zasad jak przetrwać falę upałów i poradzić sobie z obrzękami, bólami głowy i ogólnym osłabieniem

W Hong Kongu było wczoraj 29, a w Madrycie 27 stopni. U nas 36 w cieniu. Temperatury mamy identyczne jak Czytaj dalej

W pogoni za czasem, czyli jak ogarnąć rzeczywistość wokół nas?

O życie prywatne jestem pytana w mailach bardzo często. O dzieci, męża, psy, wyjazdy, studia etc. Jednym z najczęściej pojawiających Czytaj dalej

Żylaki kończyn dolnych. Profilaktyka, diagnostyka, ćwiczenia, wspomaganie żywieniem

Choroba żylakowa to dolegliwość dotykająca kobiet najczęściej po 40-45 roku życia. Jeśli jednak prowadzisz stacjonarny tryb życia, całe dnie siedzisz Czytaj dalej

24 komentarze

Wierna Czytelniczka Dodano:  28 Wrzesień 2020 - 9:19
Pani Małgosiu, ja eliminuje nabiał (w okresie jesienno zimowym wzmaga mi problemy z zatokami). Czy jedząc inne źródła białka (mięso, ryby, strączki, orzechy..) w dalszym ciągu narażam się na jakieś niedobory? Innymi słowy, czy poza źródłem białka ten \"nabial\" jest też bogaty w coś innego czego nie jesteśmy w stanie uzupełnic innymi źródłami białka? Przychodzi mi na myśl czy nie narażam się na niedobór wapnia i ewentualnie bakterii probiotycznych występujących w kefirach, jogurtach (choć tu w zamian staram się jeść kiszonki i suplementuje probiotyki). Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  28 Wrzesień 2020 - 9:52
Odsyłam do wpisu Wapń na diecie bezmlecznej.
Odpowiedz
KingaDodano:  28 Wrzesień 2020 - 9:23
Gosiu, jakiś czas temu na IS zadałaś nam pytanie, czy bylibyśmy zainteresowani gotową dietę wegańską w Twojej ofercie. Czy jest szansa, że się taka pojawi? Pozdrawiam :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  28 Wrzesień 2020 - 9:52
Tak. Bedzie teraz w nowej diecie jesiennej.
Odpowiedz
IwonaDodano:  28 Wrzesień 2020 - 9:52
Ja zaś mam odwrotny problem. Jestem na diecie na przytycie i przy mojej niskiej masie ciała już nawet 15% białka w diecie daje ponad 2 g/kg masy ciała. A taki nadmiar ponoć też nie jest korzystny. A mam wrażenie, że akurat produkty z białkiem najłatwiej mi dostarczać. Są w końcu orzechy, strączki, nabiał. To już przy okazji zapytam jak długo może trwać taki stan (mniej więcej oczywiście) kiedy tego białka jest więcej? Albo zmniejszyć ilość na korzyść tłuszczu?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  28 Wrzesień 2020 - 10:56
Jeśli jadasz mięso, jaja, ryby, strączki, nabiał to z białkiem nie ma problemu. 2 gramy na kg to nie jest bardzo dużo. Proporcje ustala się indywidualnie biorąc pod uwagę stan zdrowia ale u Ciebie kluczowy jest też poziom węglowodanów. Nie tylko białka i tłuszczu. Ważny jest też rodzaj tego tłuszczu.
Odpowiedz
PatrycjaDodano:  28 Wrzesień 2020 - 11:23
Dzień dobry, bardzo dziękuję za artykuł. Jem głównie roślinie, choć produkty odzwierzęcę wplatam w menu. Dzięki Pani uwagom zacznę baczniej zwracać uwagę na podaż białka w codziennych posiłkach. Wspomina Pani o kalkulatorach, jednak nie do końca chyba są one przydatne skoro część białek jest pełnowartościowa wyłącznie w duecie z produktem uzupełniającym brakujący aminokwas. Nie korzystałam nigdy z takiej pomocy więc nie wiem czy wyliczenia nie będą przekłamane. Np. zjem dużo strączków, warzyw i zbóż, dzienna ilość zapotrzebowania na białko będzie wyliczona jako optymalna, ale białko to nie zostanie przyswojone. Czy dobrze rozumiem? Czy mogłaby Pani podpowiedzieć skąd czerpać wiedzę na temat łączenia produktów białkowych niepełnowartościowych tak, aby stały się pełnowartościowe. Przy okazji dziękuję za ogrom wiedzy, którą się Pani dzieli, i mam nadzieję, że kiedyś uda mi się dostać do Pani na indywidualne konsultacje. Pozdrawiam i życzę pięknego dnia!
Odpowiedz
AnetaDodano:  28 Wrzesień 2020 - 11:38
Jestem na diecie wegetariańskiej, ale jem jaja i nabiał :) Kontrolnie wpisuję sobie swój jadłospis w aplikację Fitatu. To mocno ułatwia mi kontrolę nad tym czy ilość białka (i innych makro) jest w porządku. Co do mikroelementów tu już nie jest tak łatwo, bo części wpisywanych produktów brakuje tych danych, więc jest to mocno orientacyjne i tu muszą wjeżdżać badania kontrolne co jakiś czas. Dziękuję za ten wpis, nie ukrywam, że wiele się od Ciebie nauczyłam przez cały czas odkąd Cię obserwuję (a będzie to już ze 4 lata). Buziaki! :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  28 Wrzesień 2020 - 12:14
Ściskam mocno :)
Odpowiedz
W.Dodano:  28 Wrzesień 2020 - 12:14
Małgosiu a czy mogłabyś napisać od jakich badań (TSH, FT3, FT4 a nawet USG tarczycy w porządku) zacząć przy zaparciach i gazach, trądziku i przetłuszczającej się cerze, a skórze raczej suchej oraz bardzo bolesnych miesiaczkach? Od niedawna jakiś biały nalot w całej jamie ustnej z rana (lekarz dał tylko jakiś środek do smarowania bez ustalenia przyczyny, a na wszystko inne odpowiada że taka moja uroda) Nie wiem czy to wszystko jest wynikiem jednego schorzenia, jak zaczęłam czytać o tym to już podejrzewałam u siebie candidę, hashimoto, endometriozę i inne ale gdybym miała się na wszystko przebadać to chyba wydałabym majątek 🤦‍♀️ byłabym wdzięczna za jakiekolwiek nakierowanie bo próbowałam się do Ciebie dostać na konsultacje ale niestety póki co bez skutku, a jakoś największym zaufaniem darzę Ciebie i Twoją wiedzę nawet w porównaniu do lekarzy (przynajmniej z takimi z którymi ja miałam styczność) 😕 dodam że gdy nie jem nabiału nic nowego nie wyskakuje ale jednak dalej są inne dolegliwoś
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  29 Wrzesień 2020 - 18:42
Trójka tarczycowa, test na SIBO, prolaktyna, ferrytyna, d3.
Odpowiedz
BeataDodano:  28 Wrzesień 2020 - 12:23
Świetny wpis i myślę, że bardzo potrzebny. Jak zwykle dla laików opisany w sposób bardzo przejrzysty. Bardzo dziękuję :) Przy okazji, czy planujesz jesienną gotową dietę w niedoborach anemii?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  28 Wrzesień 2020 - 14:26
Beatko tak. Planuję :)
Odpowiedz
MirkaDodano:  28 Wrzesień 2020 - 12:49
Prawie wszystkie skutki uboczne miałam jedząc mięso i nabiał. Z tego artykułu niejeden może wywnioskować, że mięso to super składnik i panaceum na wszystko. Chyba, że to ja krzywo patrzę. Chętnie skorzystam z bezmięsnego menu, żeby się więcej nauczyć i doceniam każdy bezmięsny post z przrpisem.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  28 Wrzesień 2020 - 14:27
A broń Boże. Chodzi o to aby uczulić jak ważna jest prawidłowa kompozycja diety wykluczającej mięso pod kątem zaspokojenia zapotrzebowania na białko i żelazo.
Odpowiedz
JoannaDodano:  28 Wrzesień 2020 - 14:36
Cześć, jestem prawie pewna, że tutaj widziałam kiedyś przepis wykorzystujący makaron Orecchiette, ale nie mogę go znaleźć 🤦‍♀️ Czy jest możliwe, że nie jest już widoczny na stronie? Kiedyś miałam taki problem po migracji na twoją własną domenę, stąd pytanie.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  29 Wrzesień 2020 - 18:02
Oj chyba nie korzystałam z tego makaronu. Nie przypominam sobie takiego przepisu.
Odpowiedz
PDodano:  28 Wrzesień 2020 - 20:11
Gosiu, co to w ogole za faza, ze mieso gnije w jelitach? Cos w tym jest? Widze ze coraz wiecej ludzi przyklaskuje tej teorii, dlatego pytam, bo w internecie ufam i wierze tylko Tobie ❤
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  29 Wrzesień 2020 - 18:01
Zapewne w tej teorii chodzi o to że źle strawione białka (za wysokie PH żoładka) powoduje że białko fermentuje. To przyczynia się do powstania gazów, wzdęć.
Odpowiedz
s.Dodano:  29 Wrzesień 2020 - 9:15
Pani Gosiu, nadrabiałam ostatnio Pani bloga przez jakieś.... kilka dni :D było tam również jak bardzo kocha Pani kawę. szczególnie włoską ! mam identycznie to samo.... kocham kawę! nasz ekspres coś zaczyna świrować i kawa zaczęła smakować jak woda brudna, mleko też jakieś rozwodnione. nie wiem czemu, oddam go do naprawy. tymczasem mam pytanie. jaką kawę Pani pije? poleci Pani jakąś firmę? oczywiście ponieważ ufam Pani dobremu smaku (smakowi?) i wierzę, że bym się nie zawiodła próbując czegoś co Pani lubi :) oraz jakie mleko Pani używa? będę wdzięczna za odpowiedź. będzie miło pić Pani ulubioną kawę podczas czytania bloga, trochę jak wirtualna kawa z IDOLKĄ :) ps. Z CAŁEGO SERCA DZIĘKUJĘ ZA PORADY I ZA TEGO BLOGA I ZA WSZYSTKO CO NAM PANI OPOWIADA
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  29 Wrzesień 2020 - 18:03
Ściskam mocno :)
Odpowiedz
OlaDodano:  1 Październik 2020 - 17:26
Gosiu przy wadze 48-49 kg wzrost 156 cm pracuje 8 h przy biurku aktywność fizyczna 3 razy w tygodniu średnio przez godzinę. Czy dieta 1600 kcal będzie ok?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  2 Październik 2020 - 12:36
Tak ale w dni treningowe dołóż posiłek 200 kcal.
Odpowiedz
EmilkaDodano:  10 Październik 2020 - 14:31
Od 5 lat jestem deklarowana weganką. Uwielbiam swój styl życia i to czym się odżywiam. Co prawda na początku lekko nie było, ale z czasem człowiek uczy sie, doświadcza i wprowadza kolejne rzeczy do diety. Najważniejsza jest samokontrola i kontrola organizmu. Raz w roku decyduje sie na e-pakiet dla wegan i wegetarian w Diagnostyce. To 11 podstawowych badań, które jasno pokazują gdzie mam braki, gdzie nalezy wprowadzić zmianę w diecie by wyrównać deficyty
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
Fit PLANER
Planer, który pomoże Ci zmienić złe nawyki żywieniowe i
zaplanować czas
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Used for the like, share, comment, and reaction icons

Dieta gotowa jesień wersja 2 - zdjęcia osób stosujących.
Duma mnie rozpiera 💚💚💚
Jak Wam idzie?
... Zobacz więcejZobacz mniej

Skomentuj na Facebooku

Malgosiu jestem Ci mega wdzięczna ❤ 5 tygodni na wersji 1 wege i 6 kg mniej. Czuje się rewelacyjnie nie tylko dlatego ze jest mnie mniej 🙂. Jestem z siebie bardzo dumna ze wytrwalam choć wcale nie było to trudne z ta dieta. Wlasnie kupilam wersje 2 i juz nie mogę się doczekać gotowania. Jedyna rzecz ktora psuje mi humor to brukselka - szczerze jej nie cierpię 😄😆🙃

Dobrze czasami stosuje dwa dni to samo bo robię większe porcje żeby zaoszczędzić czas ;))

Szok i szacun dla tych osób

Ja tez mam, dieta perfekt -szukam tylko przepisu na jesienną pastę marchewkową. Mogę prosić o przepis? Pozdrawiam 🙂

Nic z tego bym nie przełknęła

Chyba pora zamowic i ten wariant diety jesiennej 🤩 Gratuluje Gosiu tak zadowolonych osob z kolejnych odslon Twej pracy ❣

Wszystko wygląda wspaniale 👍🏼

Nie mam jeszcze,póki co mam wersję 1 i cały czas korzystam z niej😁😁😁ale chyba się słuszne na wersję 2😁😁😁❤️❤️

Na te dania nawet patrzeć niemozna bo kubki smakowe szaleja, tylko trzeba zamawiać dietę i gotowac 😝😘

Małgosiu, jak można zamówić??

View more comments

Pokaż poprzedni wpis
Instagram
90% moich pacjentów na konsultacji zgłasza prob 90% moich pacjentów na konsultacji zgłasza problemy z piciem wody 💧💧
Zapominamy że pić trzeba, a odwodnienie powoduje szereg objawów min. 
📌uczucie zmęczenia,
📌ospałość,
📌senność,
📌spadek koncentracji,
📌ból głowy,
📌nudności,
📌uczucie gorąca,
📌zaburzenia rytmu serca,
📌suchość śluzówek,
📌dolegliwości trawienne, 

Woda jest składnikiem tkanek, narządów i płynów ustrojowych. Zwilża błony śluzowe, stawy, gałkę oczną, reguluje temperaturę ciała. Jest kluczowa do prawidłowego krążenia krwi i do tego aby tlen, składniki odżywcze czy hormony trafiły gdzie trzeba. 
Jest niezbędna do prawidłowej perystaltyki jelit, trawienia,wchłaniania oraz wydalania.

Czy japoński rytuał picia wody to coś nowatorskiego? NIE.

Nie ważne ile wody pijesz, ważne jak? BZDURA! 

Jeśli pijesz wodę w trakcie jedzenia to enzymy trawienne przestają działać i obciążamy pracę układu pokarmowego. BZDURA! 

Gdyby to nie była bzdura to dieta płynna i półpłynna z uwagi na lepszą strawność i przyswajalność składników odżywczych nie byłaby zalecana u pacjentów ze schorzeniami przewodu pokarmowego i po zabiegach operacyjnych. 
Wypicie soku warzywnego, smoothie, zjedzenie zupy czy rozgrzewającego leczo powodowałoby dolegliwości trawienne i niestrawność. Po niedzielnym rosole dostalibyście skrętu kiszek.
Nie chodzi o wyduldanie pół litra wody do obiadu, ale kilka łyków nikomu nie zaszkodzi ☺️👍

Jak u Was z nawodnieniem w skali od 1 do 5? 

Zapraszam do wpisu na blogu po obszerniejsze informacje. 

#dietoterapialenartowicz #qchenneinspiracje #psychodietetyka #psychodietetyk #dietetyk #dietetyka #dietetycznie #dietetykonline #insulinooporność #insulinoopornosc #hashimoto #hashimotodiet #dietetyczneprzepisy #jdw #woda

90% moich pacjentów na konsultacji zgłasza problemy z piciem wody 💧💧
Zapominamy że pić trzeba, a odwodnienie powoduje szereg objawów min.
📌uczucie zmęczenia,
📌ospałość,
📌senność,
📌spadek koncentracji,
📌ból głowy,
📌nudności,
📌uczucie gorąca,
📌zaburzenia rytmu serca,
📌suchość śluzówek,
📌dolegliwości trawienne,

Woda jest składnikiem tkanek, narządów i płynów ustrojowych. Zwilża błony śluzowe, stawy, gałkę oczną, reguluje temperaturę ciała. Jest kluczowa do prawidłowego krążenia krwi i do tego aby tlen, składniki odżywcze czy hormony trafiły gdzie trzeba.
Jest niezbędna do prawidłowej perystaltyki jelit, trawienia,wchłaniania oraz wydalania.

Czy japoński rytuał picia wody to coś nowatorskiego? NIE.

Nie ważne ile wody pijesz, ważne jak? BZDURA!

Jeśli pijesz wodę w trakcie jedzenia to enzymy trawienne przestają działać i obciążamy pracę układu pokarmowego. BZDURA!

Gdyby to nie była bzdura to dieta płynna i półpłynna z uwagi na lepszą strawność i przyswajalność składników odżywczych nie byłaby zalecana u pacjentów ze schorzeniami przewodu pokarmowego i po zabiegach operacyjnych.
Wypicie soku warzywnego, smoothie, zjedzenie zupy czy rozgrzewającego leczo powodowałoby dolegliwości trawienne i niestrawność. Po niedzielnym rosole dostalibyście skrętu kiszek.
Nie chodzi o wyduldanie pół litra wody do obiadu, ale kilka łyków nikomu nie zaszkodzi ☺️👍

Jak u Was z nawodnieniem w skali od 1 do 5?

Zapraszam do wpisu na blogu po obszerniejsze informacje.

#dietoterapialenartowicz #qchenneinspiracje #psychodietetyka #psychodietetyk #dietetyk #dietetyka #dietetycznie #dietetykonline #insulinooporność #insulinoopornosc #hashimoto #hashimotodiet #dietetyczneprzepisy #jdw #woda
...

438 78
Naprawdę nie można owoców w IO? 😱😱😱 Naprawdę nie można owoców w IO? 😱😱😱 
Indeks glikemiczny posiłku który widzicie na zdjęciu to 47 (niski)✅
Ładunek glikemiczny to 10 (niski)✅
Masz IO i marzysz o tym aby zjeść 100 gramów winogron?
SMACZNEGO 😘

Śniadanie 450 kcal 
Białko - 16 g
Tluszcz - 31 g
Węglowodany - 29 g

Stop mitom na temat IO. Zapraszam do zaleceń Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (piszę o nich w treści ebooków z dietami gotowymi o niskim IG) oraz do badań w bazie medycznej PUBMED. 

#dietoterapialenartowicz #qchenneinspiracje #psychologia #psychodietetyka #odchudzanie #redukcja #insulinooporność #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #dietetyk #dietetyczneprzepisy #insulinoopornosc #io #lowigdiet #niskiindeksglikemiczny #niskiig

Naprawdę nie można owoców w IO? 😱😱😱
Indeks glikemiczny posiłku który widzicie na zdjęciu to 47 (niski)✅
Ładunek glikemiczny to 10 (niski)✅
Masz IO i marzysz o tym aby zjeść 100 gramów winogron?
SMACZNEGO 😘

Śniadanie 450 kcal
Białko - 16 g
Tluszcz - 31 g
Węglowodany - 29 g

Stop mitom na temat IO. Zapraszam do zaleceń Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (piszę o nich w treści ebooków z dietami gotowymi o niskim IG) oraz do badań w bazie medycznej PUBMED.

#dietoterapialenartowicz #qchenneinspiracje #psychologia #psychodietetyka #odchudzanie #redukcja #insulinooporność #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #dietetyk #dietetyczneprzepisy #insulinoopornosc #io #lowigdiet #niskiindeksglikemiczny #niskiig
...

722 51
Od początku tego roku mamy rzeczywistość zwi Od początku tego roku mamy rzeczywistość związaną z COVID-19 🦠
Wiemy nie od wczoraj, że to czy na coś zachorujemy i jak przejdziemy daną chorobę, jakie będzie miała ona dla nas następstwa, zależne jest od naszej odporności💪
Dotyczy to nie tylko COVID-19, ale absolutnie każdej choroby bo jedni przechodzą coś bezobjawowo lub nie chorują wcale mieszkając z osobą chorą, a u innych następstwa są dotkliwe. 

Publikując na blogu w dniu 18 marca 2020 artykuł dotyczący budowania odporności, szczerze liczyłam że przez kolejne miesiące będą nas zalewać podobne artykuły, prasowe wywiady, programy telewizyjne w pasmach najwyższej oglądalności dotyczące budowania odporności. Ponieważ jest to coś co wszyscy możemy zrobić. Niskim kosztem a w większości aspektów zerowym kosztem. 
Porównałabym to do przygotowania wojska, treningu wojska na nadchodzące zagrożenie. 
Tymczasem cisza 🤫. A telewizja wciąż wciska nam papkę że wystarczy łyknąć tabletkę 💊 lub napić się syropku 🧪żeby objawy choroby minęły w kilka godzin🤦‍♀️
Przykre i śmieszne jednocześnie😔
Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? 

#dietoterapialenartowicz #qchenneinspiracje #psychodietetyka #psychodietetyk #dietetyk #dietetyka #dietetycznie #dietetykonline #insulinooporność #insulinoopornosc #hashimoto #hashimotodiet #dietetyczneprzepisy
#odporność #odpornosc

Od początku tego roku mamy rzeczywistość związaną z COVID-19 🦠
Wiemy nie od wczoraj, że to czy na coś zachorujemy i jak przejdziemy daną chorobę, jakie będzie miała ona dla nas następstwa, zależne jest od naszej odporności💪
Dotyczy to nie tylko COVID-19, ale absolutnie każdej choroby bo jedni przechodzą coś bezobjawowo lub nie chorują wcale mieszkając z osobą chorą, a u innych następstwa są dotkliwe.

Publikując na blogu w dniu 18 marca 2020 artykuł dotyczący budowania odporności, szczerze liczyłam że przez kolejne miesiące będą nas zalewać podobne artykuły, prasowe wywiady, programy telewizyjne w pasmach najwyższej oglądalności dotyczące budowania odporności. Ponieważ jest to coś co wszyscy możemy zrobić. Niskim kosztem a w większości aspektów zerowym kosztem.
Porównałabym to do przygotowania wojska, treningu wojska na nadchodzące zagrożenie.
Tymczasem cisza 🤫. A telewizja wciąż wciska nam papkę że wystarczy łyknąć tabletkę 💊 lub napić się syropku 🧪żeby objawy choroby minęły w kilka godzin🤦‍♀️
Przykre i śmieszne jednocześnie😔
Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

#dietoterapialenartowicz #qchenneinspiracje #psychodietetyka #psychodietetyk #dietetyk #dietetyka #dietetycznie #dietetykonline #insulinooporność #insulinoopornosc #hashimoto #hashimotodiet #dietetyczneprzepisy
#odporność #odpornosc
...

1049 86
Żyjemy we wściekle szybkim tempie, jakbyśmy Żyjemy we wściekle szybkim tempie, jakbyśmy mieli żyć wiecznie. 
Tymczasem każdemu z nas pisany jest ten sam koniec. 
Tak Ci się tam spieszy? 
Kiedy mam okazję rozmawiać z seniorami 80+, często mówią „kiedy to życie zleciało”.A no leci. Szybciej niż Ci się wydaje. 
W moim gabinecie obserwuję bardzo młode i bardzo chore osoby. Nierzadko zmagające się z kilkoma jednostkami chorobowymi, gdzie jedna jest efektem drugiej. Tworzy się błędne koło. 
Osoby żyjące w przewlekłym stresie, toksycznych relacjach, zmagające się z bezsennością, jedzące byle jak i byle gdzie, deklarujące permanentny brak czasu. Analizuję ankietę, wyniki badań, przedstawioną relację i przed oczami widzę biegającego w kołowrotku chomika. 
W ubiegły czwartek konsultowałam młodą kobietę z hashimoto i IBS. 
Cały wachlarz objawów. Pod koniec rozmowy Pani rozpłakała się. Jak sama powiedziała, zrozumiała że na dolegliwości z którymi się zmaga zapracowała sama. 
Jedni muszą dojść do ściany żeby zrobić zwrot. Inni zawracają wcześniej. 
Nie czekaj na chorobę i uprzykrzające życie dolegliwości. Zacznij żyć i czerpać. 
Nie da się? Łatwo mi powiedzieć? Ty nie masz czasu?Nie czekaj aż przyjdzie czas, że ten czas trzeba będzie znaleźć. 
Zacznij od diety której elementy (mikro i makroskładniki) są jak puzzle decydujące o pracy całego organizmu. Myślisz że bolid F1 osiągnie turbo wynik jak nalejesz mu oleju spożywczego? 
Dołóż do tego odpoczynek na który zasługujesz po pracy, zdrowy sen o właściwej porze, naucz się reagować na stres, pracuj nad trudnymi emocjami. 
Nie mówię że uda się od razu.To proces, ale spójrz ile ludzi ma dziś insulinooporność, cukrzycę, nadciśnienie, choroby autoagresywne, przewlekłe problemy skórne, aż w końcu depresję i nowotwory. 
Czas się zatrzymać i zastanowić nad tym jak żyjemy i jak jemy bo często jemy dziś byle jak. A jak jesz i żyjesz byle jak to nie dziw się że czujesz się byle jak i masz byle jakie zdrowie. 
Jak jest u Was?
Jakie zmiany zauważyliście po zmianie diety i stylu życia?

Żyjemy we wściekle szybkim tempie, jakbyśmy mieli żyć wiecznie.
Tymczasem każdemu z nas pisany jest ten sam koniec.
Tak Ci się tam spieszy?
Kiedy mam okazję rozmawiać z seniorami 80+, często mówią „kiedy to życie zleciało”.A no leci. Szybciej niż Ci się wydaje.
W moim gabinecie obserwuję bardzo młode i bardzo chore osoby. Nierzadko zmagające się z kilkoma jednostkami chorobowymi, gdzie jedna jest efektem drugiej. Tworzy się błędne koło.
Osoby żyjące w przewlekłym stresie, toksycznych relacjach, zmagające się z bezsennością, jedzące byle jak i byle gdzie, deklarujące permanentny brak czasu. Analizuję ankietę, wyniki badań, przedstawioną relację i przed oczami widzę biegającego w kołowrotku chomika.
W ubiegły czwartek konsultowałam młodą kobietę z hashimoto i IBS.
Cały wachlarz objawów. Pod koniec rozmowy Pani rozpłakała się. Jak sama powiedziała, zrozumiała że na dolegliwości z którymi się zmaga zapracowała sama.
Jedni muszą dojść do ściany żeby zrobić zwrot. Inni zawracają wcześniej.
Nie czekaj na chorobę i uprzykrzające życie dolegliwości. Zacznij żyć i czerpać.
Nie da się? Łatwo mi powiedzieć? Ty nie masz czasu?Nie czekaj aż przyjdzie czas, że ten czas trzeba będzie znaleźć.
Zacznij od diety której elementy (mikro i makroskładniki) są jak puzzle decydujące o pracy całego organizmu. Myślisz że bolid F1 osiągnie turbo wynik jak nalejesz mu oleju spożywczego?
Dołóż do tego odpoczynek na który zasługujesz po pracy, zdrowy sen o właściwej porze, naucz się reagować na stres, pracuj nad trudnymi emocjami.
Nie mówię że uda się od razu.To proces, ale spójrz ile ludzi ma dziś insulinooporność, cukrzycę, nadciśnienie, choroby autoagresywne, przewlekłe problemy skórne, aż w końcu depresję i nowotwory.
Czas się zatrzymać i zastanowić nad tym jak żyjemy i jak jemy bo często jemy dziś byle jak. A jak jesz i żyjesz byle jak to nie dziw się że czujesz się byle jak i masz byle jakie zdrowie.
Jak jest u Was?
Jakie zmiany zauważyliście po zmianie diety i stylu życia?
...

1334 91

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej