Stek wołowy z lampką czerwonego wina wydaje się być perfekcyjną wykwintną kolacją dla dwojga.
Czarna herbata z cytryną to nieodłączny element śniadania w większości polskich domów.
Sałatka z ogórków i świeżych pomidorów to sygnał, że zaczęło się lato.
Pyszne, oczywiste połączenia, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Ale czy trafione?
Czy pomidor lubi się z ogórkiem?
Zdecydowanie nie, ale nie tylko z nim. Pomidor nie polubi się z żadnym z warzyw z rodziny dyniowatych, czyli także z cukinią i kabaczkiem. Dlaczego? Wszystkie zawierają askorbinazę. To enzym rozkładający witaminę C. Już kropla soku z ogórka potrafi unicestwić witaminę C znajdującą się w litrze soku pomidorowego!
Ale nie tylko o pomidory tu chodzi. Dyniowatych nie powinniśmy łączyć ze wszystkimi warzywami bogatymi w witaminę C.
UWAGA! Askorbinazę niszczy kwaśne środowisko więc kiszonki są bezpieczne.
Myśl logicznie!!!
Witamina C znajduje się w praktycznie każdym owocu i warzywie. Dobowe zapotrzebowanie na tę witaminę dla dorosłej kobiety wynosi 70 mg.
100 gramów truskawek (duża garść) zawiera 58 mg witaminy C, kiwi 92 mg, a papryka aż 243 mg w 100 gramach. Zaspokojenie dobowego zapotrzebowania na witaminę C nie jest niczym trudnym.
Przy właściwie skomponowanej diecie dobową normę wyrobisz w jednym, dwóch, no maksymalnie trzech posiłkach. Jeśli na przekąskę wypijesz koktajl zawierający jedno kiwi, a na kolację zjesz tradycyjną grecką sałatę stracisz na tym? Absolutnie nie!
Jeśli więc Twoja koleżanka przyniosła do pracy sałatkę z ogórkiem i pomidorem nie pouczaj jej, że jedząc w ten sposób nabawi się niedoborów. Nie wiesz co jadła wcześniej i nie wiesz co zje później.
Czy popijanie posiłku herbatą to dobry pomysł?
To zły pomysł jeśli jemy produkty bogate w żelazo, białko i wapń czyli np. kanapkę z wędliną, twarożek czy jajecznicę na śniadanie, oraz mięso na obiad.
Taniny zawarte w herbacie ograniczają wchłanianie żelaza (o 60%), magnezu, cynku i witamin z grupy B. Najwięcej tanin zawiera herbata czarna i zielona.
Ponadto garbniki ograniczają wchłanianie białek oraz wiążą wapń, magnez, żelazo i cynk.
Moim pacjentom nigdy nie pozwalam pić herbat do posiłków. Idealnym czasem na wypicie herbatki to czas między posiłkami. Do posiłków idealna jest woda, herbata owocowa lub ziołowa, a do posiłku zawierającego żelazo np. sok pomarańczowy ponieważ witamina C ułatwia przyswajanie żelaza.
Picie herbaty do posiłku to nasza polska tradycja. Albo zwyczajne przyzwyczajenie. Warto się tego oduczyć.
Czerwone mięso i lampka czerwonego wina. Wykwintnie czy ze stratą?
Można by rzec, a cóż to za pytanie? Czerwone mięso i czerwone wino to duet doskonały. Na romantyczną kolację, elegancki obiad czy inną ważną uroczystość.
Niestety. Zawarte w winie garbniki zmniejszają wchłanianie żelaza aż o 75%!
To kluczowa informacja dla tych, którzy lubią popijać winko do obiadu (np. kilka razy w tygodniu), a nie wiedzieć czemu mają niski poziom żelaza. Już teraz wiecie kto jest winowajcą.
Jeśli jednak sięgasz po wino raz na jakiś czas, to bez obaw możesz uczcić nim kolację w postaci wołowego steku.
Kawka do śniadania!
Ten zapach… Do tego pachnące pieczywo, jajecznica i kilka plasterków szynki. Tak zaczęty dzień z pewnością będzie udany.
Niestety kawa zmniejszy wchłanianie zawartego w posiłku żelaza aż o 40%.
Herbatka z cytryną!
Polski klasyk. Długo parzona, z plasterkiem cytryny. Jeśli to codzienny rytuał przez lata, dobrze zapamiętaj gdzie tę herbatę trzymasz .
Dlaczego?
Organizm ludzki nie przyswaja zawartego w liściach herbaty glinu. Sytuacja zmienia się jeśli do naparu dodamy cytrynę ponieważ tworzy się już przyswajalny przez nasz organizm cytrynian glinu. Ten odkłada się w mózgu i przyczynia się do powstania choroby Alzheimera.
Jeśli więc jesteś amatorem herbatki z cytrynką, zawczasu zapisz na kartce, co gdzie trzymasz.
Przyda się za jakiś czas ;).
Alkohol i grzyby
Uroczysty obiad. Polędwiczka w sosie grzybowym, a do tego dwie szybkie lufki lub lampka wina.
Uważaj! Zawarta w grzybach kopryna hamuje rozkład alkoholu nawet do 2-3 dni.
Czosnek i drożdże
Drożdżowe grissini z czosnkiem i ziołami będą idealnym uzupełnieniem weekendowej imprezy.
Ale uważaj 😉 Czosnek działa bakterio i grzybobójczo. Jeśli dodasz go do ciasta, nie wyrośnie.
Najpierw więc przygotuj ciasto, a czosnkiem posmaruj wierzch.
To połączenie nigdy mi nie odpowiadało. Gdy dawno temu dowiedziałam się dlaczego, od razu wiedziałam, że mój organizm podświadomie odrzucił coś, co mu nie pasowało.
Zawarte w pomidorze kwasy (jabłkowy, chlorogenowy, kumarynowy, cytrynowy) tworzą nierozpuszczalne kryształki z wapniem zawartym w twarogu. Te z czasem odkładają się w stawach i mogą powodować bóle.
Oczywiście sałatka caprese zjedzona raz na jakiś czas krzywdy nam nie zrobi, ale osoby zmagające się z reumatoidalnym zapaleniem stawów z takich połączeń powinny zrezygnować całkowicie.
2 - tak
3 - ziarna, warzywa 50/50 ale pisze ogólnie bo nie znam osoby. Wieku, wagi, wzrostu, rozkładu dnia etc.
Czyli gdy herbatę krótko zaparzamy na tzw. słabą nic złego dla organizmu się nie dzieje po wypiciu czarnej herbaty z cytryną???
robie zakwas na chleb bezglutenowy i jestem na 4 dniu, w słoiczku jest gdzieś 1,5 cm wody a dopiero pod nim zakwas, boję się że mi się uda i zrobiłam coś źle.
Czy to ma tak wygladac?
- herbatę zaparzam króciutko (kolor słomkowy), wyjmuje liście i dodaje dopiero cytrynę - czy to tez jest wtedy niekorzystne?
- ja wręcz uwielbiam twarożek z pomidorem... :-/ czyżby to koniec mojej miłości? ;-) pomidory jem często i chętnie - z czym je najlepiej połączyć?
Dziękuje z góry za odpowiedz i pozdrawiam,
Alicja
2- przecież nie jesz tego twarogu z pomidorem codziennie, bez obaw
Moja herbata parzy sie 10-15 sekund - wiec SUPER!!! :D
Twarożek z pomidorkiem gości ostatnio codziennie na mojej kanapce ale ok - troche to urozmaice ;-) Stęskniłam sie za pomidorami w zimie i teraz troche mam taka "fazę" ;-)
Jak dobrze napisałaś - ludzki organizm nie przezwaja glinu, który znajduje się w liściach herbaty, jednak nie jest on rozpuszczalny w wodzie. Zatem, jeśli dodamy cytrynę do już zaparzonej herbaty oraz wyjęliśmy z niej fusy/torebkę, dodanie cytryny nam nie zaszkodzi.
czy czystek to herbata ziołowa, czy zielona to herbata ziołowa?
czy czystek to herbata ziołowa, czy zielona to herbata ziołowa?
Kluczowa jest ilość.
100 ml mleka czy łyżeczka cukru trzcinowego do kawy?
I czy będzie (albo był) post o herbatach ziołowych - chciałabym ich pić więcej, ale często nie wiem, jak mogą wpływać na organizm, czy można je pić regularnie itd. I zostaję przy zwykłej czarnej, albo zielonej ;)
Pozdrawiam.
Malgosiu? bardzo sobie cenie Ciebie i jestem ciekawa Twojego zdania...pozdrawiam...
chcialabym zapytac o cos zupelnie innego, czy kasze kuskus i manna są zdrowe? mam na mysli czy maja wartosci czy sa bezwartosciowe, pozbawione ich?
Jak zawsze artykuł fajny, mądry, bez zadęcia i w lekki sposób łatwy do zapamiętania uczy co i jak jeść! Uwielbiam czytać Twojego bloga, codziennie sprawdzam- a nuż coś nowego się pojawiło :)
Pisałaś, że będzie wpis o przysadce i diecie przy guzach tejże- mogłabyś podpowiedzieć kiedy z grubsza można się go spodziewać?
Pozdrowienia z Trójmiasta :)
Super artykuł, pozdrawiam:)
Było tam mówione że utrudnia wtefy wchłanianie tłuszczu.
Ja solidna firma jestem ;) Płatność zaksięgowana, mail do klienta wysłany! Porządek musi być.
pisalam do Ciebie maila ale mysle ze tu szybciej otrzymam odpowiedz z racji tego ze jesteś zajętą osobą.
Wycięto mi polowe tarczycy a od jakiegos roku jestem wegetarianką.
Chciałabym poznać Twoje zdanie na ten temat - przy jednym placie nabawię sie zapewne niedoczynności i moje pytanie brzmi czy myslisz ze powinnam zacząc spozywać mięso?
W jednym z artykułów na blogu pisalas ze 70% białka powinno byc pochodzenia zwierzecego. Proszę Cie o zdanie na ten temat, bo wazniejsze jest dla mnie zdrowie w tym przypadku i jestem sklonna zaczac jeść mięso.
Z góry dziękuje,
Pozdrawiam
Przepisano mi witaminę d3 i tardyferon.
Ja bym z tym mięsem poczekała i poczekała że suplementacją żelaza bo strasznie obciąża żołądek . Jedz jajka (8 w tygodniu), buraki, natkę pietruszki, pij sok z pokrzywy i suplementuj kwas foliowy.
Zrób badania po 4 tygodniach i zobacz czy ferrytyna się podniosła.
Dziekuje Ci za odpowiedź, musze przemyślec kwestie powrotu do jedzenia mięsa,
A kwas foliowy jakie ma tu znaczenie?
pozdrawiam :)
A powiedz Małgosiu, czy możesz ułożyć dietę redukcyjna dla mamy karmiącej? Bo chciałabym przejść na dietę po 3 miesiącu dziecka, mała ogólnie dobrze reaguje na większość pokarmów, ale kompletnie nie wie jak się do tego zabrać żeby nje zburzyć laktacji, a niestety w moim przypadku te kilogramy same nie spadają (mam już nadbagaz z pierwszej ciąży i teraz druga, a różnica między dziećmi 1,5 roku). W cenniku nie widzę takiej opcji, stad pytanie pozdrawiam
Tam wszystko dokładnie opisałam.