fbpx
Ocet jabłkowy ! Odchudza czy nie ?
Img

Podobno ma właściwości odchudzające. Działa jak cudowny eliksir. Łyk i już kilka gramów w dół 😉
Jak jest naprawdę ? Czym jest ocet jabłkowy i dlaczego przypisuje mu się dobroczynne właściwości ?
Ocet jabłkowy powstaje z soku jabłkowego. Im słodsze i bardziej dojrzałe jabłka z których powstał sok, tym mocniejszy będzie ocet, ponieważ powstawanie kwasu zależy od zawartości cukru.
O tym że kwas octowy działa odtruwająco, bakteriobójczo i oczyszczająco wiedziano już od tysiącleci. Zaobserwowano, że chore zwierzęta instynktownie szukają gnijących owoców i zjadają dopiero wtedy, kiedy owoc samoistnie ulegnie zakwaszeniu i powstanie kwas octowy.
Dawniej kwasem octowym leczono zaburzenia trawienia, przeziębienia, służył do dezynfekcji i przemywania ran. Smarowała nim skórę oraz robiono płukanki na włosy.
Kwas octowy wspiera organizm w procesie oczyszczania i wspomaga układ trawienny przywracając równowagę w gospodarce tłuszczowej.

Dlaczego to taka perełka ?
Przede wszystkim dlatego, że powstaje z jabłek, które same w sobie są kopalnią składników odżywczych. Stare angielskie przysłowie głosi “jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka” i nie ma w tym cienia przesady.

Ocet jabłkowy zawiera :
  • witaminy A, B, B1, B2, B6, C, E, P
  • beta karoten, który fantastycznie chroni nas przed działaniem wolnych rodników. Jeśli wolnych rodników mamy w organizmie dużo (zanieczyszczenie środowiska, zła dieta) komórki przez nie zaatakowane będą działały przeciwko nam. Będą powodować przedwczesne starzenie się skóry, choroby serca, zaburzenia odporności oraz niestety rozwój nowotworów.
  • żelazo, wapń, miedź, magnez, chlor, fluor, sód,fosfor, siarkę, krzem, potas,
  • cały szereg enzymów i aminokwasów,
  • kwasy:  mlekowy, cytrynowy, octowy i propionowy,
  • będącą składnikiem balastowym (tak jak błonnik) pektynę, która obniża poziom cholesterolu oraz nie dopuszcza do odkładania się wapnia w ściankach tętnic co zapobiega odkładaniu się blaszki miażdżycowej.
  • bioflawonoidy które rozszerzają naczynia krwionośne poprawiając tym samym ukrwienie i dotlenienie.

Co z tym odchudzaniem ?
Składniki zawarte w jabłkach a tym samym w occie jabłkowym wspomagają proces trawienia tłuszczy ponieważ przyspieszają rozszczepianie się tłuszczów na alkohol i kwasy tłuszczowe. Ponadto zwiększają wydzielanie soków trawiennych i syntezę enzymów trawiennych co zdecydowanie wspomaga trawienie. 
Pektyny będące składnikiem balastowym (tak samo jak błonnik) zwiększają wydzielanie żółci, a jak już pisałam wielokrotnie, żółć jest nam niezbędna do trawienia tłuszczy.
Owszem ocet fantastycznie wspomaga układ pokarmowy. Składniki które zawiera będą wspomagały przemianę materii, będą działały oczyszczająco i odtruwająco, ale to niestety nie pomoże jeśli będziemy pić ocet jabłkowy jedząc jednocześnie to wszystko co doprowadziło nas do nadprogramowych kilogramów, których chcemy się pozbyć.
Nie ma cudownego środka, a picie dużych ilości octu jabłkowego w nadziei, że zadziała szybciej lub skuteczniej,  grozi podrażnieniem śluzówki żołądka i w konsekwencji powstaniem wrzodów (rany na śluzówce żołądka). Jeśli więc ktoś twierdzi, że pijąc szklankę dziennie schudnie, to w bardzo krótkim czasie za swoją nadgorliwość zapłaci bardzo wysoką cenę. Zalecana dawka dzienna to 1-2 łyżki. 
Ocet jabłkowy wspomaga układ trawienny co nie znaczy, że zadziała jak cudowny eliksir.
Pomoże, jeśli pójdzie w parze ze zmienionym sposobem odżywiania. 

67 komentarzy

AnonimowyDodano:  4 Sierpień 2014 - 8:55
Jeszcze trzeba zaznaczyć aby nie kupować tych pseudo octów jabłkowych które mają w sobie procenty spirytusu bo to nie o taki ocet chodzi a ludzie namiętnie taki kupują .Pozdrawiam
Dodano:  4 Sierpień 2014 - 9:51
zgadza się,
Odpowiedz
Magda LenaDodano:  4 Sierpień 2014 - 9:02
Bardzo ciekawe;) ja dodaję do sałatek,ale żeby tak jeść łyżkami:p? A ocet winny?jest lepszy czy gorszy od jabłkowego?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 Sierpień 2014 - 9:04
Witam :)
Mój narzeczony pił codziennie łyżkę na czczo. Problem w tym że ma nadżerkę na dwunastnicy. Czy ta łyżka dziennie może mu bardziej zaszkodzić, czy taka ilość nie ma złego wpływu na nasz organizm?
Dodano:  4 Sierpień 2014 - 9:50
łyżka dziennie mu nie zaszkodzi, niech tylko rozcieńczy ją w połowie szklanki wody
AnonimowyDodano:  4 Sierpień 2014 - 10:02
Mój tata pił łyżkę lub lyzeczke dziennie rano rozcienczona w wodzie. Nabawił się wrzodow i dodatkowo lecz pewnie nie z tego ma polipy jelita grubego. Trzeba uważać - wszystko z umiarem.
Dodano:  4 Sierpień 2014 - 10:30
na pewno ocet nie był przyczyną, łyżka to za mało żeby uszkodzić śluzówkę żołądka,
za dolegliwości taty musiało się nałożyć kilka innych czynników
Odpowiedz
mostuniaDodano:  4 Sierpień 2014 - 9:08
Hej! Kupujesz go czy robisz sama ?
Dodano:  4 Sierpień 2014 - 9:49
kupuję :)
Odpowiedz
Zrzuć Brzuch!!!Dodano:  4 Sierpień 2014 - 9:25
Bardzo często używam i polecam :)
Odpowiedz
Asia S.Dodano:  4 Sierpień 2014 - 10:19
Mi ocet jabłkowy bardzo pomógł na koszmarne mdłości w czasie ciąży. Mieszałam go z wodą gazowaną, i piłam raz dwa razy dziennie w zależności od intensywności mdłości :-) Moja mama podsuneła mi ten pomysł, a że zaczytuje się w Tombaku wręczyła mi jego ksiązkę, kazała czytać i chłonąć wiedzę :-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 Sierpień 2014 - 10:22
Gosiu powiedz jaki ocet kupujesz?
Dodano:  4 Sierpień 2014 - 10:28
Ener Bio w Rossmanie
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 Sierpień 2014 - 10:37
Małgosiu, pod poprzednim postem pisałam o zakwasie (mam go zamrozić). Po jakim czasie zakwas może być użyty gdy zostanie wyciągnięty z zamrażalki?
Dodano:  4 Sierpień 2014 - 11:07
rozmrażasz w lodówce, pieczesz po 5-7 dniach
AnonimowyDodano:  4 Sierpień 2014 - 11:13
Dziękuję, kurcze będę przez tydzień bez Twojego/mojego chleba.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 Sierpień 2014 - 11:00
Jak się przechowuje ocet jabłkowypo otwarciu ? poza lodówką jak długo można go trzymać?
Dodano:  4 Sierpień 2014 - 11:05
ja poza lodówką przechowuję miesiąc
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 Sierpień 2014 - 11:51
W Polsce przysłowie "One apple a day keeps the doctor away" jest również znane od wielu lat w wersji: "Kto co dzień jabłko zjada, tego lekarz rzadko bada"
Pozdrawiam
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 Sierpień 2014 - 12:02
Tez slyszalam o tym occie, ze super odchudza ale mialam obawy zeby go pic... i slusznie.
Odpowiedz
PiekarniczekDodano:  4 Sierpień 2014 - 12:17
Bardzo ciekawy i przydatny post :-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 Sierpień 2014 - 13:54
W zeszylym roku piłam 1 łyżkę octu jabłkowego rozcieczonego w pół szklanki wody pół godzinki przed głównymi posiłkami( śniadanie, obiad,kolacja) i ten specyfik sprawiał, że po zjedzeniu połowy porcji byłam najedzona po uszy( a zawsze zjadłam całą porcję plus dokładkę):))
AnonimowyDodano:  4 Sierpień 2014 - 14:12
czy oprócz tego, ze czułaś się syta schudłas?
AnonimowyDodano:  5 Sierpień 2014 - 14:11
schudłam 8 kg z 60 do 52:) w ciągu 2 miesięcy
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 Sierpień 2014 - 15:02
Witaj Małgosiu, mam pytanie do Ciebie z innej beczki. Czy amarantus nie straci swoich wartości odżywczych, jeżeli ugotuję go wieczorem, a zjem następnego dnia?
Dodano:  4 Sierpień 2014 - 15:10
nie straci :)
AnonimowyDodano:  4 Sierpień 2014 - 15:20
Dziękuję za odpowiedź :)
AnonimowyDodano:  4 Sierpień 2014 - 15:27
Mam jeszcze jedno pytanie, póki nie zapomnę... Suszone owoce są bardzo zdrowe, ale czytałam gdzieś , że traktowane są siarką, której tak naprawdę do końca nie da się z nich zmyć. Najzdrowsze byłyby suszone na słońcu. Szukałam takich w sklepach ze zdrową żywnością, ale wybór na rodzynkach zaczyna się i kończy. Czy słyszałaś może coś na temat tej sprawy? Czy należy unikać suszonych owoców z siarką, bądź oblanych różnego rodzaju olejami nabłyszczającymi. Bać się tego typu owoców, czy nie?
Dodano:  4 Sierpień 2014 - 17:00
Tak, owoce poza tymi w sklepach eko są konserwowane siarką. Trzeba je przed spożyciem porządnie przepłukać ciepłą wodą. Owszem w 100 % nie zmyjesz tej siarki ale w myślę 90 tak.
AnonimowyDodano:  5 Sierpień 2014 - 7:03
trzeba szukać rodzynek niesiarkowanych - musi to byc wyraźnie napisane na opakowaniu
Odpowiedz
PlazamayorDodano:  4 Sierpień 2014 - 17:19
Dobrze napisane, to musi iść w parze w resztą zabiegów bo nie jest samo w sobie cud napojem.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 Sierpień 2014 - 17:25
Polecam zakup suszarki do owoców, warzyw i grzybów. Efekt eko i smacznie
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 Sierpień 2014 - 19:59
właśnie wczoraj nastawilam :) teraz tylko trochę cierpliwości i .. będzie pycha :)

Aneta
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 Sierpień 2014 - 20:37
Zwlaszcza teraz warto jesc jablka i przetwory z nich, na zlosc Putinowi.
Dodano:  4 Sierpień 2014 - 22:10
!!!! :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 Sierpień 2014 - 21:02
Dzień dobry

Jestem bardzo ciekawa Pani opinii o młodym jęczmieniu, spożywanym w formie napoju. Ponoć to kopalnia witamin i minerałów, dodatkowo oczyszcza organizm z toksyn i pomaga przy odchudzaniu.
Czy mogła by się Pani wypowiedzieć na ten temat?
Dodano:  4 Sierpień 2014 - 22:17
Pić !!! To genialny napój, i miałam o nim pisać niedługo. To kopalnia witamin, minerałów, aminokwasów. Ma bardzo dużo wartości.
AnonimowyDodano:  5 Sierpień 2014 - 11:39
Piję go już od miesiąca,ale jeszcze nie zauważyłam żadnych efektów.Jednak wierzę,że działa cuda więc piję.pozdrawiam,Magda
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Sierpień 2014 - 0:19
A co z informacjami, że ocet pity codziennie zabija, uszkadza czerwone krwinki? Podobno są nawet przypadki białaczki, innych poważnych chorób spowodowanych piciem łyżki octu jabłkowego dzień w dzień dla zdrowia. Co Ty na to Małgosiu? Warto by sięgnąć do tematu od tej strony. Jest teraz boom na ocet jabłkowy, a można sobie zrobić krzywdę.
Dodano:  5 Sierpień 2014 - 9:38
Od łyżki octu białaczki nie dostaniesz ;) Gdyby tak było ta choroba byłaby powszechna zwłaszcza u ludzi nadużywających octu a fanatyków octowych jest cała masa. Sama dostaję setki maili z pytaniami o ocet stąd zdecydowałam się o tym napisać bo wielu osobom się wydaje że ocet sprawę załatwi. Zjem parówkę, zapiję octem i bilans zerowy ;)
Jeśli stwierdzono białaczkę o kogoś kto spożywał ocet to na pewno nie ocet był przyczyną a inne czynniki.
Prześlij mi tak z ciekawości link to tych badań/doniesień .
AnonimowyDodano:  5 Sierpień 2014 - 19:47
Ocet niszczy białko i czerwone krwinki. Nie twierdzę, że u każdego wywoła poważne choroby, ale często (w różnych miejscach w internecie, a także w opiniach lekarzy) podnosi się, że zalecana jest ostrożność w piciu octu nawet jabłkowego, zwłaszcza u osób z tendencją do anemii. Myślę, że warto zwrócić uwagę też na taki aspekt.
EwaDodano:  2 Maj 2017 - 16:42
Chyba ocet spirytusowy ,a nie jabłkowy.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Sierpień 2014 - 8:17
Witaj Małgosiu. Kupiłam wczoraj płatki z amarantusa bo w innej postaci nie było i mam pytanie czy płatki są gotowe do spożycia czy trzeba je ugotować jak ziarna? Na opakowaniu niestety nie jest napisane. Z góry dziękuję za odpowiedź.
AnonimowyDodano:  5 Sierpień 2014 - 11:24
Posmakuj ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Sierpień 2014 - 10:14
Myślę że wszystkie problemy ludzi związane z octem jabłkowym biorą się z tego że ludzie kupują właśnie ten ocet jabłkowy spirytusowy .Jeszcze nie spotkałam w żadnym markecie ,hipermarkecie prawdziwego octu jabłkowego .
AlexSandra BDodano:  27 Czerwiec 2016 - 20:06
Bo one czesto sa w sklepach ze zdrowa żywnością a tych coraz wiecej, polecam kazdy niefiltrowany
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Sierpień 2014 - 11:56
Małgosiu mam pytanie o "mleko roślinne". Przez przypadek znalazłam fajny przepis na mleko z orzechów laskowych i mleko owsiane. Czy warto je pić?
Dodano:  5 Sierpień 2014 - 12:06
oczywiście !
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Sierpień 2014 - 18:10
Jestem pełna podziwu! Skąd Wy bierzecie te wszystkie rzeczy. Co to jest to mleko owsiane? Wyglada na to ze chyba jestem daleko w tylem:) Chetnie dowiem sie wiecej o tych mlekach roslinnych. Malgosiu napiszesz cos wiecej?
KasiaDodano:  9 Sierpień 2014 - 14:45
Cześć Anonimowy, jest więcej gatunków mleka niż tylko owsiane, jest sojowe, ryżowe, migdałowe, kokosowe. Warto się tym zainteresować, wiele sklepów z ekologiczną żywnością ma duży ich wybór. Znalazłam artykuł może Ci zainteresuje http://kuchnia.wp.pl/gid,16592153,kat,1037879,title,Mleko-roslinne-ktore-wybrac,galeria.html.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Sierpień 2014 - 12:49
Małgosiu i dziewczyny; do jakich potraw używacie tego octu? Ja zakupiłam eko ocet jabłkowy, ale nie mam pomysłu na jego wykorzystanie.pozdrawiam,Magda
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Sierpień 2014 - 10:16
Gosiu, a czy mogę wypić łyżkę tego octu i popić szklanką lub dwiema wody? Bo jest szybciej a on mi mega nie smakuje ;)
Dodano:  7 Sierpień 2014 - 11:06
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Wrzesień 2014 - 21:28
Kupiłam ocet bio z Rosmanna.. otworzyłam żeby posmakować i tak stoi.. Nie mam pomysłu do czego go wykorzystać..może pomożesz Małgosiu?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Grudzień 2014 - 23:18
1 do sałatek jako sos winegret
2 jako tonik do twarzy ( szczególnie do skory tłustej ) 2:1 woda :ocet
3 do marynat mięsnych
Na razie tyle zastosowań octu jabłkowego sobie przypomniałam
Świetny blog
Pozdrawiam
Joanna
AnonimowyDodano:  22 Styczeń 2015 - 9:30
Małgosiu nie widzę nigdzie informacji kiedy Twoim zdaniem najlepiej pić ocet? rano na czczo, przed posiłkiem czy na noc?
JustysmykDodano:  27 Luty 2015 - 0:10
Podpinam się do pytania, kiedy najlepiej pić? Jedni piszą że na czczo, inni że przed posiłkami :-)
Dodano:  27 Luty 2015 - 6:58
to zależy,
jeśli jesteśmy pewni że mamy zdrowy żołądek, możemy na czczo,
ja jednak bardziej skłaniam się ku przed posiłkiem
Odpowiedz
shellterDodano:  10 Marzec 2015 - 8:11
Małgosiu,mój mąż zrobił mi ocet jabłkowy,zaczęłam pić jedną łyżkę przed śniadaniem i tu moje pytanie,ile czasu przed posiłkiem powinno się wypić tą łyżkę octu z wodą?

Mam też inne pytanie,zaleca się po ćwiczeniach wypić koktajl z banana,czy ten koktajl mam liczyć jako posiłek i dopiero 3 h po nim mogę zjeść kolejny? Bo czasami ćwiczę przed obiadem i nie wiem jak to ogarnąć.

Będę ogromnie wdzięczna za odpowiedź :)

Pochwalę się że wraz z mężem wprowadzamy do naszego jadłospisu dziennego Twoje posiłki,są niesamowite,dziękujemy za nie :) Pozdrawiamy gorąco :) A&D
Dodano:  10 Marzec 2015 - 8:54
15 minut wystarczy,
koktajlu potreningowego nie liczysz jako posiłku, on idzie na regeneracje,
po takim koktajlu planowo zjadasz normalny posiłek,
AnonimowyDodano:  10 Marzec 2015 - 9:28
Dziękuję! :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Maj 2015 - 20:22
Witam:) Czy kobiety karmiące piersią mogą pić ocet jabłkowy?:)
Dodano:  25 Maj 2015 - 9:42
Nie powinny.
Odpowiedz
Oliwia Szczuka - RodzeńDodano:  8 Luty 2016 - 23:38
Witam:-) dlaczego kobiety karmiące nie powinny pić octu jabłkowego? Nawet łyżka rozcienczona wodą?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 Marzec 2017 - 10:20
Małgosiu, a czy tę łyżkę octu można wlać do odstanej przez noc wody z miodem, czy lepiej nie mieszać?

Z góry dziękuję i pozdrawiam :)
Odpowiedz
BeataDodano:  4 Maj 2018 - 16:22
Małgosiu, a czy przy wrażliwym żołądku - gazy po np. pizzy, czekoladzie wraz z zaparciami. Warto stosować ocet jabłkowy? Czy można go wtedy pić rozcieńczonego na czczo przed śniadaniem? Obecnie piję szklankę letniej wody. Zastanawiam się czy nie dodawać do niej łyżkę octu.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  7 Maj 2018 - 10:25
Odsyłam do postów o zakwaszaniu.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
PLANER CZASU I STRAŻNIK DIETY
Zmień nawyki żywieniowe w 12 tygodni, planuj i organizuj przez 365 dni
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Used for the like, share, comment, and reaction icons
Pokaż poprzedni wpis
Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej