Kto czekał, ten się doczekał 😉 Zapraszam na orkiszowe bułeczki. Pyszne, kruche, delikatne.
Moje dzieci uwielbiają je na śniadanie lub podwieczorek. Wystarczą z samym masłem i konfiturą. Do tego zbożowa kawa z mlekiem i jest pysznie.
To co jest kluczowe w tym przepisie i w ogóle we wszystkich wypiekach z drożdżami, to czas i jakość wyrabiania ciasta. Od tego zależy efekt końcowy, kruchość i puszystość bułeczek.
Każdy kto kiedykolwiek miał do czynienia z ciastem drożdżowym wie o tym doskonale.
Ci co mają roboty planetarne zrobią te bułeczki bez większego zaangażowania. Robot zagniata sam i robi to idealnie. Kto nie ma, musi je dobrze wyrobić. Pamiętajmy, że wyrabianie ciasta drożdżowego to nie wyścigi. Ma być dokładnie i długo. Tylko wtedy bułeczki wyjdą takie, jakie być powinny. Kto nie ma do tego serca i cierpliwości niech nawet nie zaczyna.
Zróbcie więc bułeczki, zważcie i obliczcie kaloryczność każdej z nich.
- 3 szklanki mąki orkiszowej typ 650 lub 700
- 30 gramów drożdży
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 80 g masła
- szklanka mleka
- szczypta soli
- mąka do posypania stolnicy
- Roztopione masło odstawiamy do schłodzenia.
- Do wysokiej miski lub garnka wlewamy ciepłe mleko. Dodajemy drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w bardzo ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Gdy zaczyn podwoi swoją objętość dodajemy żółtka, pozostały cukier, sól i przesianą mąkę. Dokładnie wyrabiamy ciasto ok. 5 minut.
- Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy 2-3 minuty, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 – 25 minut.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość na stolnicy posypanej mąką dzielimy je na części. Formujemy bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ponownie odstawiamy bułeczki do wyrośnięcia.
- Pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. Pieczemy bez termoobiegu.
A 30g drożdży świeżych to 15g sproszkowanych czyli 2 torebki i troszeczkę(jak ktoś nie ma wagi) Pozdrawiam i życzę udanych wypieków!.
Czy mozna zastapiac ksylitol stewia?
jeszcze mi się nie zdarzyło
tak mam robota planetarnego
Jaki masz robot? Jeśli mogę wiedzieć?
kosztował 400 zł ,
jestem z niego bardzo zadowolona,
A na blasze długo jeszcze muszą stać zanim włoży się je do piekarnika:)?
Już się doczekać nie mogę żeby je spróbować:D a ile mniej więcej Pani sztuk wyszło takich jak na zdj?:)
ja trzymałam 15 minut
Piekę zawsze z tego samego przepisu, mąkę kupuje tę samą, w tym samym sklepie i czasami wystarczy tyle płynu ile podaje przepis, a czasami muszę dodać 2-3 łyżki.
Ja ciasto wyrabiam mikserem (zwykłym, ręcznym), a potem jeszcze trochę ręcznie. W sumie może 5-10 minut. Powinno mieć taką przyjemną, "ciastowatą" konsystencję, jak plastelina. Jak jest zwarte i zbite to dolej po łyżce wody.
A ciasto zagniataj tak jakbyś składała ręcznik :) od brzegów do środka. Tak jakbyś chciała powietrze owinąć ciastem :) Po kilku próbach jest zdecydowanie łatwiej i zagniatać i oceniać konsystencję :)
A gdzie kupujesz mąkę? U nas nigdzie nie ma i chyba musze na Allegro zamówić.
Uwielbiam Twojego bloga :)
Buziaki
mąkę orkiszową kupuję w top markecie tylko musisz patrzeć aby była to mąka orkiszowa a nie mąka pszenica orkisz
Pozdrawiam Asia
z termoobiegiem obserwuj kolor bułeczek, jak już będą rumiane to wyłącz
tu są etapy które są bardzo ważne
razowa jest za ciężka
no i niech te ćwiczenia nie będą jakoś bardzo intensywne
Teraz już nie liczę bo bez liczenia wiem mniej więcej ile zjadłam ;)
Po prostu znam produkty i co ile ma kalorii ;)
Będzie miała dużo ruchu więc wszystko spali.
Z menu niech wybiera możliwie jak najzdrowiej czyli np. na śniadanie zamiast dżemu z chlebem to twaróg czy kanapka z serem. Niech ma jakieś kieszonkowe i zamiast tej drożdżówki kupi sobie banana czy jabłko. Albo niech weźmie batoniki owsiane.
A koleżankami niech się córka nie przejmuje. Trzeba bronić swoich przekonań i nikt nie ma prawa z tego żartować. Każdy niech żyje po swojemu i da innym żyć po swojemu. Trzeba tego uczyć dzieci od małego. Żyj i daj żyć innym.
na noc nie bardzo bo jak je zostawisz uformowane to urosną niebotycznie, no chyba że małe kulki uformujesz
jak się zdecydujesz spróbować, daj znać jak wyszły
pokrusz te ciasteczka ale nie mieszaj z masłem,
na blogu masz przepis na tartę sernikową na ciasteczkach amaretto - zamień je na Twoje kruche
Przez ostatnie ok 1,5 roku odzywialam się nie najlepiej- niskokaloryczna ok1200-1400kcal dieta, dość dużo białka w niej.
Mam wrażenie ze rozwalilam przez to metabolizm i... Chce to naprawić ale boje sie ze przytyje. Mam 23 lata, ok 58kg 169cm wzrostu, staram się ćwiczyć (aerobik) lub biegac 3-4-5 razy w tygodniu.
Czy wprowadzenie Twoich jadlospisow- najpierw 1500 kcal a później zwiększenie kalori w każdym tyg spowoduje przytycie? Czy powoli wprowadzając taki styl życia, regularne i zdrowe jedzenie mogę powrócić do zdrowej diety i co najważniejsze zdrowia?
Dziękuje jeśli odpiszesz :)
Plus dużo pij.
przypuszczam jednak że trochę możesz przybrać bo organizm część zmagazynuje z obawy że znów za jakiś czas zastosujesz mu dietę głodową
Od rana myślę o tych bułeczkach i co ... po pracy pobiegłam do sklepu po mąkę orkiszową, ale niestety nie mieli takiej. Zaryzykowałam i kupiłam żytnią. Brałam pod uwagę typ , więc kupiłam zbliżoną ile się tylko dało czyli 720. Czy wyjdą?? Dziękuję za odpowiedź - Marcela
jak zaryzykujesz daj znać czy wyszły,
pociągnę ten temat dalej
Zresztą co tu się dziwić jak na medycynie są 3 godziny z dietetyki. Lekarz nie uczy się jak poprawiać zdrowie jedzeniem ale jak poprawiać lekami. Niestety :/
Nie słuchaj takich herezji. Żeby schudnąć trzeba jeść. Ale zdrowo i właściwe ilości.
na grillu tak mu zasmakowały ogórki w occie które ktoś przyniósł że zjadł cały litrowy słoik, efekt był taki że następnego dnia wylądował na dializie nerek i do dziś dnia musi uważać na wiele rzeczy bo uszkodził sobie nerki, nie ma dializ ale wiele produktów musiał odstawić i prawie wcale mięsa nie je bo musi na białko bardzo uważać,
według mnie produkty w occie okazjonalnie i w małych ilościach,
Maciek chciałby żeby to była bzdura, niestety czasu się nie cofnie,