Mojego klasycznego kulebiaka zna chyba większość moich czytelników (przepis TU). Po ilości słów uznania dla tego dania jakie otrzymuję praktycznie cały czas wiem że bardzo je lubicie. Postanowiłam więc zrobić je w nieco innej wersji, wegetariańskiej. Jestem pewna że i w tej postaci będzie Wam smakowało.
Farsz to trzy kolory papryki, cebula, czosnek, przyprawy i grecki ser Halloumi. To ser z mleka krowiego, owczego i koziego. Bardzo ciekawy w smaku i konsystencji. Zaletą Halloumi jest to że nie rozpuszcza się jak mozzarella. Pozostaje zwarty i doskonale nadaje się do grillowania.
Gdzie go kupić? Bez problemu przez internet, ale i w dobrych sklepach stacjonarnych jest do dostania.
Czy kupuję ciasto francuskie gotowe? Tak.
Dlaczego nie robię go sama? Ponieważ nie mam aż tyle wolnego czasu, a sklepowe jest bardzo dobre.
Jak często jadam dania z ciastem francuskim? Średnio raz na 3 – 4 miesiące.
Czy ser Halloumi można zastąpić mozzarellą? Tak.
Składniki na obiad dla 4 osób:
- jedna cebula
- 3 ząbki czosnku
- dwie małe czerwone papryki
- dwie małe żółte papryki
- dwie małe zielone papryki
- 3 łyżki oleju
- opakowanie ciasta francuskiego
- świeża kolendra lub bazylia
- sól, pieprz,
- kulka sera Halloumi – ok. 200 gramów
Sposób przygotowania:
- Na oleju szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki i czosnek. Smażymy aż odparuje z nich woda. Studzimy.
- Ser halloumi kroimy w cienkie paski.
- Na ciasta francuskim wykładamy wystudzony farsz. Na nim plastry sera oraz świeże zioła. Zawijamy w rulon jak makowiec. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 12-15 minut.