Dieta low FODMAP, czyli dieta uboga w słabo absorbowane, ulegające fermentacji węglowodany o krótkim łańcuchu (oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole) jest obecnie uznaną międzynarodową strategią żywieniową stosowaną w zaburzeniach dyspeptycznych i czynnościowych przewodu pokarmowego, np. zespole jelita nadwrażliwego (IBS) czy zespole przerostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO).
Z uwagi na liczne wykluczenia i związane z tym ryzyko niedoborów, nie jest to dieta łatwa do ułożenia dla osoby nie mającej wiedzy z zakresu dietetyki i żywienia.
Jeśli wykluczamy z diety określone grupy produktów musimy zapewnić podaż składników alternatywnych, które zaspokoją zapotrzebowanie organizmu na mikro i makroskładniki które redukujemy/eliminujemy wykluczając produkty będące źródłem FODMAP.
Należy mieć świadomość, że nieumiejętne poprowadzenie jakiejkolwiek diety eliminacyjnej będzie skutkować niedoborami, które w dłuższej perspektywie są zawsze szkodliwe dla organizmu. Obserwowane niedobory to na ogół niedobory żelaza, cynku, wapnia, kwasu foliowego, witamin z grupy B, oraz naturalnych przeciwutleniaczy (antyoksydantów).
Dziś mam dla Was przepis na mięsny pasztet, który można spożywać na diecie low FODMAP. Przyjemna konsystencja „do smarowania” zasmakuje tym, którzy preferują pasztety w mniej zwartej formie niż klasyczny. Sycący, bogaty w białko, żelazo, witaminę B12, cynk oraz witaminy z grupy B.
Z uwagi na różną tolerancję produktów pszennych, w przepisie zostały wykorzystane płatki ryżowe (jeśli konieczne jest całkowite wykluczenie glutenu) lub bułka kajzerka (jeśli produkty pszenne są dobrze tolerowane).
Składniki na formę do wymiarach 18 x 28 cm:
- 300 g łopatki wieprzowej
- 300 g karkówki wieprzowej
- 200 gramów mięsa z ud kurczaka bez skóry
- 200 gramów wątróbki drobiowej
- 100 gramów marchewki
- 100 gramów korzenia pietruszki
- 60 gramów płatków ryżowych lub bułka kajzerka
- płaska łyżka soli
- 4 kuleczki ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 4 kuleczki pieprzu ziarnistego
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 3 jajka
- masło klarowane do posmarowania formy
- zmielone na pyłek płatki ryżowe (płatki owsiane lub bułka tarta) do obsypania formy
Sposób przygotowania:
- Marchew i pietruszkę obieramy ze skóry, kroimy w 4 cm kawałki.
- Do garnka wkładamy pokrojone w kostkę mięso oraz ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i listki laurowe. Na mięsie układamy warzywa. Zalewamy wodą do wysokości mięsa, tak aby warzywa nie były zanurzone. Mają gotować się w powstającej parze. Przykrywamy pokrywką. Gotujemy godzinę na małym ogniu.
- Mięso i warzywa wyjmujemy z wywaru. Odstawiamy na 10 minut.
- Płatki ryżowe zalewamy wywarem 1 cm ponad poziom płatków. Mieszamy. Płatki mają dobrze namięknąć. Jeśli nie wszystkie płatki namiękły należy dolać wywaru i ponownie przemieszać. Jeśli używamy bułki kajzerki, należy ją namoczyć w wywarze, odcisnąć i zmielić z mięsem.
- Do reszty wywaru wkładamy wątróbkę. Przykrywamy pokrywką. Odstawiamy na 4-5 minut.
- W maszynce do mielenia mięsa mielimy mięso, warzywa, namięknięte w wywarze płatki ryżowe (lub namoczoną i odciśniętą bułkę) oraz wyjętą z wywaru wątróbkę. Dodajemy jajka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Całość bardzo dokładnie mieszamy.
- Formę do zapiekania smarujemy masłem i wysypujemy zmielonymi na pyłek płatkami ryżowymi (owsianymi lub bułką tartą). Wypełniamy masą i mokrą ręką przyklepujemy wierzch. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 75 minut.