Danie w sam raz dla cukrzyków, insulinoopornych, z niedoczynnością tarczycy i Hashimoto. Idealne dla wszystkich na diecie. Moja córka nazywa je Shrekowym penne.
4,5 wymienników węglowodanowych i 2,7 wymienników białkowo – tłuszczowych.
16 gramów białka i 8,2 gramy błonnika.
Lekkie, sycące, bogate w witaminy z grupy B, witaminę E, cynk, potas, żelazo i wiele innych. Sprawdzi się na obiad (także do pracy) lub kolację.
Polecam 😉
Składniki:
- 30 gramów selera naciowego (jedna łodyga)
- 100 gramów cukinii
- 15 gramów cebuli
- ząbek czosnku
- 100 gramów rozdrobnionego szpinaku (można użyć mrożonego)
- 5 gramów oleju ryżowego (pół łyżki – może być rzepakowy)
- 80 ml śmietanki migdałowej
- łyżka płatków drożdżowych
- łyżka podprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika
- 45 gramów makaronu pełnoziarnistego penne
- sól, świeżo zmielony pieprz,
Sposób przygotowania:
- Cukinię, cebulę i selera naciowego kroimy w drobną kosteczkę.
- Na oleju szklimy warzywa. Dodajemy szpinak i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dusimy 3-4 minuty. Wlewamy śmietankę migdałową. Dusimy minutę. Dodajemy sól, pieprz i płatki drożdżowe.
- Sos mieszamy z ugotowanym al dente makaronem. Całość posypujemy ziarnami słonecznika.
UWAGA!
Śmietankę migdałową można zamienić na gęste mleko kokosowe lub śmietanę 12%. Płatki drożdżowe można zamienić na parmezan.