Ten przepis to moje wczorajsze odkrycie! Pochorowały mi się dzieci i musiałam stworzyć obiad dla siebie z tego co miałam w domu, ponieważ nie miałam jak się ruszyć.
Generalnie czasu miałam wczoraj jak na lekarstwo, jak to z chorymi w domu.
Szybki przegląd tego co w szafkach i w lodówce i do dzieła. Całość przygotowałam od A do Z łącznie z robieniem zdjęć w niecałe 20 minut (zawsze cykam zdjęcia jak robię coś nowego, a nóż okaże się jadalne).
Na dziś miałam dla Was przygotowane coś innego, ale to danie jest tak smaczne, że doszłam do wniosku, że nie mogę czekać z publikacją tego przepisu. Koniecznie musicie je wypróbować. Ja je robię dziś na obiad bo mojemu synkowi tak wczoraj zasmakowało, że zjadł mi prawie połowę, mimo iż pochłonął wcześniej całą swoją zupkę.
MEGA ! Daję słowo !
Zapraszam Was na pełnoziarniste tagliatelle w aromatycznym sosie na bazie pomidorów, z czosnkiem, selerem naciowym i suszonymi pomidorami, doprawione słodką papryką.
Kaloryczność:
Porcja o wadze 420 gramów to ok. 440 kcal
- 80 gramów suchego makaronu pełnoziarnistego tagliatelle (2 gniazdka)
- puszka pomidorów krojonych bez skórki (400 gramów)
- 1-2 ząbki czosnku (ja użyłam dwa ząbki, ale na początek dodajcie jeden i sprawdźcie sami)
- łodyga selera naciowego
- 3 suszone pomidory (od zawsze powtarza, że najlepsze są firmy Smak)
- łyżeczka oliwy z suszonych pomidorów
- łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
- W wysokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojonego w cienkie paseczki selera naciowego. Smażymy aż się zeszkli po czym dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory. Smażymy chwilę.
- Na patelnię wlewamy pomidory z puszki, dodajemy wyciśnięty czosnek i paprykę. Lekko solimy.
- Smażymy często mieszając do momentu całkowitego odparowania wody.Sos ma być gęsty.
Jeśli trzeba dosalamy. Ja użyłam 2 ząbki czosnku, ale spróbujcie najpierw z jednym. Czosnek to kwestia indywidualna i zawsze można dodać. Gorzej w drugą stronę. - Ugotowany makaron wrzucamy do sosu. Mieszamy.
Buziaki, Alicja ;)
MAŁGOSIA JESTEŚ SUPER !!!
ale odpowiedź brzmi TAK :)
Dla 3 osób używasz 3 puszek pomidorów. Ewentualnie możesz użyć 2. Będzie po prostu mniej sosu.
A mam pytanie z innej beczki- czy taka kolacja: łosoś na parze, sałata lodowa, pomidor, oliwa z oliwek jest ok ?
Nie wiem czy na wieczór ma być rybka, indyk czy same warzywka :(
POZDRAWIAM ! :)
Małgosiu zaglądam do Ciebie codziennie!!!! i bardzo mi się tu podoba!!!
Pozdrawiam cieplutko
Pozdrawiam i ściskam gorąco :)
Tak naprawdę jakość pomidorów znacząco wpływa na smak potrawy.
Małgosiu więcej takich!!! Pozdrawiam