fbpx
Pełnoziarniste tagliatelle w aromatycznym sosie na bazie pomidorów
Img

Ten przepis to moje wczorajsze odkrycie! Pochorowały mi się dzieci i musiałam stworzyć obiad dla siebie z tego co miałam w domu, ponieważ nie miałam jak się ruszyć.

Generalnie czasu miałam wczoraj jak na lekarstwo, jak to z chorymi w domu.
Szybki przegląd tego co w szafkach i w lodówce i do dzieła. Całość przygotowałam od A do Z łącznie z robieniem zdjęć w niecałe 20 minut (zawsze cykam zdjęcia jak robię coś nowego, a nóż okaże się jadalne).
Na dziś miałam dla Was przygotowane coś innego, ale to danie jest tak smaczne, że doszłam do wniosku, że nie mogę czekać z publikacją tego przepisu. Koniecznie musicie je wypróbować. Ja je robię dziś na obiad bo mojemu synkowi tak wczoraj zasmakowało, że zjadł mi prawie połowę, mimo iż pochłonął wcześniej całą swoją zupkę.
MEGA !  Daję słowo !
Zapraszam Was na pełnoziarniste tagliatelle w aromatycznym sosie na bazie pomidorów, z czosnkiem, selerem naciowym i suszonymi pomidorami, doprawione słodką papryką.


Kaloryczność:
Porcja o wadze 420 gramów to ok. 440 kcal 
 
 
Składniki dla jednej osoby: 
  • 80 gramów suchego makaronu pełnoziarnistego tagliatelle (2 gniazdka)
  • puszka pomidorów krojonych bez skórki (400 gramów)
  • 1-2 ząbki czosnku  (ja użyłam dwa ząbki, ale na początek dodajcie jeden i sprawdźcie sami)
  • łodyga selera naciowego
  • 3 suszone pomidory (od zawsze powtarza, że najlepsze są firmy Smak)
  • łyżeczka oliwy z suszonych pomidorów
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
Przygotowanie:
  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
  2. W wysokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojonego w cienkie paseczki selera naciowego. Smażymy aż się zeszkli po czym dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory. Smażymy chwilę.
  3. Na patelnię wlewamy pomidory z puszki, dodajemy wyciśnięty czosnek i paprykę. Lekko solimy.
  4. Smażymy często mieszając do momentu całkowitego odparowania wody.Sos ma być gęsty.
    Jeśli trzeba dosalamy. Ja użyłam 2 ząbki czosnku, ale spróbujcie najpierw z jednym. Czosnek to kwestia indywidualna i zawsze można dodać. Gorzej w drugą stronę.
  5. Ugotowany makaron wrzucamy do sosu. Mieszamy.
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Kurczak w sosie słodko – kwaśnym z brzoskwinią

Poniedziałek. Nowy dzień. Początek nowego tygodnia. Pierwszy dzień po feriach. Czyż nie jest to dobra okazja do tego aby zjeść Czytaj dalej

Łosoś w kremowym sosie ze szpinakiem podany z makaronem

Kochani, dziś przepis w sam raz na piątek, kiedy to większość z nas serwuje danie z rybą. Łosoś w kremowym Czytaj dalej

Wegańska panna cotta z galaretką z musu truskawkowego! Kultowy włoski deser w wersji dla osób na diecie bezmlecznej!
Wegańska panna cotta z galaretką z musu truskawkowego

Pewnie zapytacie, "a dlaczego wersja wegańska", " a dlaczego dla osób na diecie bezmlecznej"? "Nie mogłaś podać przepisu na zwykłą Czytaj dalej

30 dniowe wyzwanie z zakwasem z buraka! Sprawdź jak działa ta odżywczo – oczyszczająca petarda!
30 dniowe wyzwanie z zakwasem z buraka! Sprawdź jak działa ta odżywczo – oczyszczająca petarda!

Kochani dziś chciałabym namówić Was do udziału w wyzwaniu polegającym na piciu przez 30 dni rano na czczo 250 ml Czytaj dalej

78 komentarzy

MaryJaneDodano:  28 styczeń 2014 - 8:40
Wygląda pysznie! Taki szybki obiad czasami jest konieczny :) no i proszę, na dodatek może być smaczny!
Odpowiedz
Natalie's Style by Natalia GrabarzDodano:  28 styczeń 2014 - 9:06
wygląda smakowicie!!
Odpowiedz
my healthy styleDodano:  28 styczeń 2014 - 9:14
Bardzo często robię podobny makaron :) Twój wygląda przepysznie!
Odpowiedz
Marta- Taste EatDodano:  28 styczeń 2014 - 9:27
No Małgosiu, oczarowałaś mnie tym daniem! Tak proste, a tak pyszne:)
Dodano:  28 styczeń 2014 - 9:33
Marta mój syn pochłonął mi prawie pół talerza i zjadł suszone pomidory których generalnie ponoć nie lubi :)
Odpowiedz
krzywa kromeczkaDodano:  28 styczeń 2014 - 9:28
mmm :) fajne, proste danie
Odpowiedz
malenstwo_83Dodano:  28 styczeń 2014 - 9:49
no nie 10 rano a mi ślinka cieknie ;-)) wygląda wyśmienicie ;-)
Dodano:  28 styczeń 2014 - 9:57
Kilka minut temu zadzwonił do mnie kumpel i powiedział że nie mam litości i że już mnie nie lubi :))
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 styczeń 2014 - 9:57
Świetny przepis. Prosty a jaki wykwintny. uwielbiam takie :)
Buziaki, Alicja ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 styczeń 2014 - 10:33
ślinka leci ;)
Odpowiedz
StrefaUlubionaDodano:  28 styczeń 2014 - 10:58
Kiedyś robiłam dania z pewnego ściśle określonego zbioru przepisów. Ale od kiedy wyszłam za schemat, to jest o wiele ciekawiej i smaczniej. Dlatego też bardzo lubię takie improwizacje (w jak najlepszym tego słowa znaczeniu) i często tak działam szczególnie w odniesieniu do siebie i męża. Z dziećmi jest trochę gorzej. I niestety muszę stwierdzić, że im starsze są dzieci tym zmiany przychodzą ciężej.
Odpowiedz
claudineDodano:  28 styczeń 2014 - 11:02
Moje smaki, uwielbiam takie dania :)
Odpowiedz
Justyna ŻakDodano:  28 styczeń 2014 - 11:30
smaczny pomysł:)
Odpowiedz
Kulinarne InspiracjeDodano:  28 styczeń 2014 - 11:56
uwielbiam takie makarony :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 styczeń 2014 - 12:29
a pomidory szuszone to z zalewy czy suche?
Dodano:  28 styczeń 2014 - 13:25
z zalewy tzn. takie w oliwie (oliwy z pomidorów nie wylewaj, jest świetna do dań)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 styczeń 2014 - 13:27
Zrobiłam !!!! PYYYYYYCHA !!!! Właśnie skończyłam jeść a moja 13 letnia córka powiedziała że lepszego makaronu w życiu nie jadła !!!
MAŁGOSIA JESTEŚ SUPER !!!
Dodano:  28 styczeń 2014 - 13:34
:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 styczeń 2014 - 13:35
Ja robię podobne danie jak muszę szybko coś dla siebie upichcić, bo moja mała rodzinka nie bardzo za tym przepada (nie wiedzieć czemu^^). Podsmażam czosnek na oliwie, dodaję natkę pietruszki, chwilkę smażę i wlewam passatę pomidorową lub krojone pomidory, w zależności od tego co posiadam. Tym polewam albo spagetti albo rurki, posypuję parmezanem. Lubie dorzucić sobie do tego ugotowane brokuły jeśli mam w zamrażarce. Ale jak tylko nabędę suszone pomidory to spróbuję koniecznie Twojego makaronu:) Pozdrawiam:)
Odpowiedz
Jula G.Dodano:  28 styczeń 2014 - 14:23
najlepszy sos do makaronu ;)
Odpowiedz
Małgorzata PiątkowskaDodano:  28 styczeń 2014 - 15:10
Małgoś dorzuć cebulę i szczyptę oregano,podkręca smak !Pycha,mówię wam.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 styczeń 2014 - 15:24
Zrobie w tym tygodniu :l ciekawe czy to wlasnie seler powoduje taki super smak? Bo z reszta skladnikow jadlam i bardzo dobre, ale ten seler mnie ciekawi czy bardzo zmienia smak :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 styczeń 2014 - 15:25
Czy 1 puszka pomidorow na 1 osobe? Mi z jednej zawsze wychodził sos dla dwoch...
Dodano:  28 styczeń 2014 - 16:38
Możesz użyć jednej puszki na 2 osoby :) Ale reszty składników nie zmieniaj.
Odpowiedz
MamaMałgosiaDodano:  28 styczeń 2014 - 15:41
Małgosiu, w Twoich przepisach jest podana ilość składników na jedną porcję, a żeby zrobić danie dla rodziny należy pomnożyć skłdniki przez ilość "gęb" do wykarmienia ? dobrze rozumiem? Pozdrawiam
Dodano:  28 styczeń 2014 - 16:37
ilość "gęb" :))) padłam :))
ale odpowiedź brzmi TAK :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 styczeń 2014 - 15:50
Wszystko ok ale mam pytanie: chciałabym zrobić to danie na kolację za miast np. kolacji z wtorku czy , i jeszcze jedno robiąc dla 3 osób mam dać aż 3 puszki pomidorów??
Dodano:  28 styczeń 2014 - 16:36
Możesz zrobić to danie zamiast tego które w jadłospisie zaplanowane jest na kolację w inny dzień.
Dla 3 osób używasz 3 puszek pomidorów. Ewentualnie możesz użyć 2. Będzie po prostu mniej sosu.
Odpowiedz
MamaMałgosiaDodano:  28 styczeń 2014 - 17:05
Ale to pyszne.... zrobiłam podwójną porcję dla Dwojga :) ale zamiast dodać słodkiej papryki dałam ostrą....i wiecie jaki efekt, Rodzina nie chce jeść bo pali w buzię, a ja nie mogę się powstrzymać i wyjadam z patelni :( i taka ilość już nie jest FIT :(
Odpowiedz
AniaDodano:  28 styczeń 2014 - 20:25
Super przepis, na pewno skorzystam :)
A mam pytanie z innej beczki- czy taka kolacja: łosoś na parze, sałata lodowa, pomidor, oliwa z oliwek jest ok ?
Nie wiem czy na wieczór ma być rybka, indyk czy same warzywka :(
POZDRAWIAM ! :)
Dodano:  28 styczeń 2014 - 21:06
Jest super ! Nie jedz tylko zbyt późno :)
Odpowiedz
svarowska AKDodano:  29 styczeń 2014 - 9:00
jak dla mnie dużo kalorii ale wygląda bardzo apetycznie ;p
Odpowiedz
FemiDodano:  29 styczeń 2014 - 16:12
Hej:)) Dzisiaj zrobiłam, z małą modyfikacją bo zamiast pomidorów z puszki dodałam swój domowej roboty soso- keczup z goździkami:))) Danie wyszło pyszne :)) proste, szybkie, rewelacja:))
Małgosiu zaglądam do Ciebie codziennie!!!! i bardzo mi się tu podoba!!!
Pozdrawiam cieplutko
Dodano:  29 styczeń 2014 - 16:42
Bardzo się cieszę !
Pozdrawiam i ściskam gorąco :)
Odpowiedz
KarolinaDodano:  30 styczeń 2014 - 15:28
Własnie zrobiłam to danie dla dwóch osób- pełna patelnia, jest pyszne, ale zjadłam około 250 g i jestem pełna, także spokojnie będzie jeszcze na jutro:) Super smaczne!!!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 styczeń 2014 - 16:18
WIesz ile kcal ma naleśnik z Manekina piernikowy lub z nutellą, herbatnikami i mascarpone? Nigdzie nie mogę znaleźć tej informacji. To moja sobotnia, obiadowa słodycz ;) Świetny blog!! :))
Dodano:  30 styczeń 2014 - 16:53
Nie wiem co to jest naleśnik z Manekina piernikowy ale zwykły naleśnik ma ok. 170 kcal. Łyżeczka nutelli 80 kcal.
AnonimowyDodano:  14 lipiec 2014 - 15:08
Jak można nie wiedzieć co to jest naleśnik z Manekina O_O
AnonimowyDodano:  25 maj 2015 - 14:36
Jak można nie wiedzieć? Ano tak, że Manekin jest tylko w kilku miastach Polski. A w Warszawie na przykład otwarto go stosunkowo niedawno.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 styczeń 2014 - 17:47
Piernikowy to serek waniliowy, suszone śliwki w likierze i pokruszony piernik. Gorąco polecam tą naleśnikarnię. Znajduje się w Warszawie na ulicy Marszałkowskiej.
AnonimowyDodano:  22 luty 2014 - 16:09
W Gdańsku też:)
AnonimowyDodano:  5 luty 2015 - 16:41
i w Toruniu też
AnonimowyDodano:  5 luty 2015 - 20:39
I w Opolu ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 luty 2014 - 19:46
Wlasnie jem Ow makaron z sosem i potwierdzam, baaaardzo smaczny :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 luty 2014 - 17:42
czy zamiast pomidorów z puszki mogą być normalne?
Dodano:  18 luty 2014 - 19:23
tak :) oj już nie mogę się doczekać aż będą sezonowe malinówki :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 marzec 2014 - 16:00
Jutro mam zamiar skorzystać z przepisu i zastanawiam się czy na 4 osoby to 2 puszki pomidorów wystarcza?? A i czy ta oliwa na patelnie to tylko wystarczy ta z suszonych pomidorów:)?
Dodano:  5 marzec 2014 - 16:12
kup 3, oliwa wystarczy z suszonych pomidorów :)
Odpowiedz
EwelinaDodano:  8 marzec 2014 - 19:37
Ostatnio robię to danie prawie codziennie na kolacje, dzięki za super przepis!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 marzec 2014 - 19:41
Zrobiłam sobie dziś dwa obiady do pracy, również ten makaronik plus zaskakujący kuskus. Odłożyłam mniej niż połowę, a moja córka wsuwa, aż jej się uszy trzęsą. Rewelacja!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 marzec 2014 - 18:48
Czy te suszone pomidory nadają jakiś charakterystyczny smak tej potrawie? Ja nie miałam i zrobiłam bez nich, i jakieś kwaśne mi wyszło :/ A może ma być takie kwaskowate? Dodam, że pomidory w puszce miałam z Biedronki.
Dodano:  19 marzec 2014 - 19:05
te z Biedronki niestety kiepskie są, ja używam firmy Smak.
Tak naprawdę jakość pomidorów znacząco wpływa na smak potrawy.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 kwiecień 2014 - 14:11
PYCHA jeszcze raz PYCHA! :) Nie miałam niestety pełnoziarnistą ale zwykłą tagiatellę, dodałam zamiast naciowego ( chwilowy brak w domu) to zwykły seler no i dodałam do ozdoby 3 plasterki sera mozarella :) Pani Małgosiu ile więcej kalorii ma takie danie ? z góry dziękuje :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 październik 2014 - 19:52
ROBIE JUZ KTORYS RAZ Z KOLEJI I WYCHODZI PYCHOTKA.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 listopad 2014 - 18:40
A czy mogę dać makaron spaghetti razowy ? I czy taką samą ilość ?
Dodano:  20 listopad 2014 - 22:07
tak, ilość taka sama
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 luty 2015 - 12:37
Małgosiu, pracuję w przedszkolu i zrobiliśmy dzieciom ten obiadek. zajadały się i wołały o dokładkę. przepis ląduję w menu przedszkola. pozdrawiam
Dodano:  5 luty 2015 - 15:36
WOW !
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 luty 2015 - 18:06
Ja już od dawna mam w swoim domowym menu, przepis jest świetny bardzo szybki i prosty! :)
Małgosiu więcej takich!!! Pozdrawiam
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 luty 2015 - 13:25
Chyba dodałam za dużo czosnku bo moje dziecko się buntowało na smak. Jak dla mnie bomba ,przepyszne. Kolejnym razem dam tylko jeden ząbek i zblenduję dla córki sos na gładki krem.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 luty 2015 - 14:44
Z przyjemnością zrobię te danie, ale bez selera naciowego. Bardzo go nie lubię (jedynie 'przetrawiam go' w zielonych koktajlach) :/ Można go czymś zastąpić, czy zwyczajnie należy go ominąć? ;)
AnonimowyDodano:  8 luty 2015 - 14:29
Bardzo czekałam na odpowiedź z Twojej strony Małgosiu, niestety nie doczekałam się :( Dlatego spróbowałam to danie zrobić z selerem naciowym wg podanego przez Ciebie przepisu. Co mnie zdziwiło, nie było czuć smaku selera naciowego - dla mnie jest to ogromny plus, bo jak wyżej napisałam nie przepadam za nim (wyjątkiem są koktajle z jego dodatkiem). Samo danie jest Z N A K O M I T E, P Y S Z N E, N I E B O W G Ę B I E! :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 luty 2015 - 13:25
Witam czy można zastąpić selera porą
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 marzec 2015 - 15:36
Ja tak zawsze robię i jest super!:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 maj 2015 - 14:39
Ja mam pytanie, chyba dosyć głupie, ale wolę się upewnić. :) Piszesz o oliwie z suszonych pomidorów. Chodzi o tę oliwę ze słoiczka, w którym znajdowały się te suszone pomidory? Czy można taką oliwę kupić jakoś osobno?
Dodano:  25 maj 2015 - 14:41
Tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 maj 2015 - 14:15
Ja niestety nie mogę podpisać się pod tymi pochlebnymi opiniami wyżej. Mimo trzymania się ściśle przepisu i doboru składników takich jakie proponowałaś sos wyszedł mi strasznie kwaśny. Zrobiłam go poczwórnie tzn. porcje dla dwóch osób na 2 dni i musiałam dosmaczać go cukrem bo mój mąż nie tknął by inaczej, nie wiem czy to kwestia smaku bo konsystencja wyszła okey, gęsty sos ale smak kwaśny i wogóle nie wyczuwalne suszone pomidory.Zastanawiam się czy coś zrobiłam źle, czy tak ma być......ale nie było to dobre niestety.
MARTADodano:  14 styczeń 2016 - 10:33
To nie wina Małgosi przepisu, tylko użytych przez Ciebie pomidorów w puszcze. Widocznie były kwaskowate. Dosłodzenie cukrem w tym wypadku to nic złego. Przepis jest super.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 październik 2015 - 1:52
A mozna uzyc passaty zamiast pomidorow w puszce?
Dodano:  29 październik 2015 - 8:03
Tak
Odpowiedz
Marta SalamuchaDodano:  16 grudzień 2015 - 16:15
Gosiu dužo używasz selera naciowego a czym go można zastąpić?
Dodano:  17 grudzień 2015 - 9:25
Pomiń.
Odpowiedz
uliDodano:  9 styczeń 2019 - 14:53
To danie jest nawet lepsze odgrzewane następnego dnia, polecam :) I według mnie ważne jest jak pokroi się selera - im cieńsze plasterki tym lepiej.
Odpowiedz
TesterDodano:  6 marzec 2019 - 13:28
3 suszone pomidory czyli 3 całe pomidory czy 3kawałki taki jak wyciągam że słoika?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  6 marzec 2019 - 13:30
3 kawałki.
Odpowiedz
MonikaDodano:  4 kwiecień 2020 - 15:31
Moj ulubiony makaron. Porcja duza, a tak malo kcal. I ten chrupiacy delikatnie seler. Boskie danie.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Niska ferrytyna to nie zawsze kwestia wewnętrznych zaburzeń, czy stanów chorobowych. Często to kwestia diety, czego wiele osób nie bierze pod uwagę☺️. 

Wiemy, że na redukcji białko jest kluczowe, to oczywiste, i dziś kiedy sklepowe półki obfitują w wysokobiałkowe produkty nabiałowe jego podaż nie jest dużym problemem. Tyle, że dieta może być idealnie „białkowa”, a prowadzić do niedoboru żelaza, które jest kluczowe chociażby w transporcie tlenu do mięśni,
produkcji energii w mitochondriach,
a nawet syntezie neuroprzekaźników takich jak serotonina i dopamina (wpływ na nastrój).

Bez odpowiedniego poziomu żelaza:
➡️ czujesz się cały czas zmęczona,
➡️ nie masz siły podczas treningu i gorzej się po nim regenerujesz,
➡️ spada Twoja wydolność i masa mięśniowa,
➡️ włosy zaczynają wypadać, a koncentracja siada.

Na co zwracać uwagę w diecie:
📍włącz źródła żelaza hemowego (lepiej przyswajalnego): wołowina, wątróbka, cielęcina, drób, ryby,
📍nie zapominaj o roślinnych źródłach (soczewica, tofu, pestki dyni, kasza gryczana) ale łącz je z witaminą C, żeby zwiększyć wchłanianie,
📍nie pij kawy i herbaty do posiłku oraz do 2 godzin po posiłku (ograniczają wchłanianie), 

Pamiętaj, że dieta redukcyjna musi być doborowa w żelazo, nie tylko białko, a białko to nie tylko nabiał ☺️

Masz niską ferrytynę? Obserwuj mój profil. 

#redukcjawagi #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #odchudzaniezgłową #zmęczona • niska ferrytyna • anemia • wypadanie włosów

...

631 68
Wiem, że wiele osób rezygnuje z picia olejów przez smak, zapach albo oleistą konsystencję. A szkoda, bo dla szczelności bariery naskórkowej, ograniczenia przeznaskórkowej utraty wody, a co za tym idzie poprawy nawilżenia i elastyczności wysokiej jakości oleje są ważne. Szczególnie o tej porze roku (wiatr, chłód, suche powietrze wewnątrz budynków). 

Z tej potrzeby, z myślą o osobach odczuwających opór przed wypiciem olejów powstał  Duo Complex Skin. Połączenie świeżych, tłoczonych na zimno olejów Olini z wiesiołka i ogórecznika oraz ekstraktów standaryzowanych: 

📍Tetrahydrokurkuminoidy – działanie nawet 5x silniejsze niż klasyczna kurkumina. Chronią włókna kolagenu i elastyny przed stresem oksydacyjnym.

📍Tymochinon (z czarnuszki) - działa przeciwzapalnie i wspiera regenerację.

📍Polifenole (z wiesiołka) – wzmacniają elastyczność i chronią przed wolnymi rodnikami.

Skomentuj słowem 𝐉𝐚𝐤𝐨ść, jeśli chcesz zobaczyć, jak działa ta dwufazowa formuła.

[współpraca reklamowa] #olini #dietoterapialenartowicz #duocomplexskin #wspolpraca •suplement na skórę • suplement na cerę

...

125 25
To nie bieganie niszczy stawy i kolana, tylko brak przygotowania, a to wynika z braku planu 🤷‍♀️.

Zanim zaczniesz biegać regularnie, daj swojemu ciału czas, by przygotowało się do nowych obciążeń. Bieganie to sport cykliczny i powtarzalny, więc jeśli układ ruchu nie jest gotowy, przeciążenia pojawią się bardzo szybko.

Jak się przygotować, zanim zaczniesz biegać? 

📍Wzmocnij mięśnie wspierające stawy. Skup się na pośladkach, mięśniach brzucha, biodrach i udach, bo to one stabilizują kolana i miednicę.
Ćwiczenia: mosty biodrowe, przysiady, martwy ciąg, unoszenia nóg.

☺️Zadbaj o mobilność i zakres ruchu.
Sztywne biodra i kostki przenoszą przeciążenia w górę, tj. na kolana i kręgosłup. Regularnie rozciągaj łydki, pracuj nad mobilnością bioder i stawów skokowych.

📍Zacznij od marszobiegu zamiast pełnych biegów. Na początku lepszy efekt da marsz z krótkimi odcinkami biegu. Dzięki temu mięśnie i ścięgna stopniowo się adaptują. Przykład: 2 minuty marszu + 1 minuta biegu, powtórz 6–8 razy.

📍Zadbaj o odpowiednie obuwie.
Wybierz buty treningowe z dobrą amortyzacją i dopasowane do Twojego stylu biegu. Unikaj zużytych lub zbyt minimalistycznych modeli na start.

📍Nie biegaj codziennie.
Regeneracja to część treningu. Mięśnie i ścięgna potrzebują czasu, żeby się odbudować.
Zacznij od 2–3 treningów w tygodniu i stopniowo zwiększaj częstotliwość.

❌Zanim więc skupisz się na dystansie i tempie, skup się na przygotowaniu.
Silne, elastyczne i zaadaptowane ciało = mniejsze ryzyko kontuzji i większa satysfakcja z biegania.

Ważne! Kolano oczywiście też jest stawem, ale pisząc „bieganie nie niszczy stawów i kolan’” chodziło mi o prostsze, bardziej zrozumiałe ujęcie tematu ☺️

Zapisz ten post, jeśli dopiero zaczynasz przygodę z bieganiem i pamiętaj: zdrowy ruch zaczyna się od przygotowanego ciała, nie od kilometrów w aplikacji.

• bieganie •aktywność fizyczna •odchudzanie • redukcja masy ciała • masa mięśniowa #redukcjawagi #redukcja #odchudzaniezgłową #odchudzanie

...

437 35
Pielęgnacja skóry od zewnątrz jest ważna, ale ta od wewnątrz jest równie istotna. Szczególnie o tej porze roku, gdy wiatr, zmiany temperatur i suche powietrze w pomieszczeniach stanowią prawdziwe wyzwanie dla naszej skóry.

Z tej potrzeby, oraz z myślą o osobach, które z różnych powodów nie chcą pić olejów (smak, oleista konsystencja) powstał Duo Complex Skin. Po to, by uszczelniać i wzmacniać barierę naskórkową od środka, poprawiać nawilżenie, elastyczność, łagodzić suchość, uczucie ściągnięcia, świąd oraz przywracać skórze naturalny blask.

Zadbaliśmy o jakość absolutnie każdego detalu. Od ekstraktów standaryzowanych, które gwarantują stałą ilość substancji aktywnych, poprzez świeże, tłoczone na zimno oleje Olini, przygotowywane specjalnie pod kapsułkę, aż po jakość samej otoczki, która w niemal 100% chroni przed dostępem tlenu i wilgoci z otoczenia.

Duo Complex Skin to nie tylko suplement dla skóry. Zawarte w nim składniki: GLA, tetrahydrokurkumina, tymochinon i polifenole mają bardzo dobre prace naukowe w kontekście wsparcia równowagi hormonalnej, układu nerwowego, odpornościowego, sercowo-naczyniowego oraz glikemii.

Skomentuj tą rolkę słowem 𝐉𝐚𝐤𝐨ść aby dowiedzieć się więcej o składnikach, których użyliśmy.

[współpraca reklamowa] #olini #dietoterapialenartowicz #duocomplexskin •suplement na skórę • suplement na cerę

...

209 163

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej