Zamęczę Was tą dynią, ale powiem Wam że tak mi ostatnio zasmakowała, że non stop się nią żywię. Nawet Pani z bazarku śmiała się ze mnie w piątek, że musi o jakimś rabacie dla mnie pomyśleć 😉 . Wersja którą dziś Wam zaprezentuję to mój hit na kolację. Smakuje wybornie, robi się praktycznie sama, a posypana fetą lub startym parmezanem smakuje nieziemsko. Ostatnio jadłam ją trzy dni pod rząd. Wczoraj polaną sosem teriyaki. Mówię Wam, bomba. Koniecznie wypróbujcie.
Przepis prosty, powiedziałabym nawet że banalny, ale jaki pyszny.
Kaloryczność:
100 gramów tak przygotowanej dyni ma ok. 30 kcal
Składniki na przyprawę do dyni o smaku pieczonej wołowiny:
- łyżeczka suszonego czosnku
- łyżeczka soli
- łyżeczka suszonej cebuli
- pół łyżeczki wędzonej papryki
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta czarnego pieprzu
Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę.
Składniki dla 2 osób:
- jedna spora dynia piżmowa
- 4 łyżki oleju z pestek dyni
- moja przyprawa do dyni o smaku wołowiny
Sposób przygotowania:
- Dynię kroimy w centymetrowe paski. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy przyprawą, skrapiamy olejem.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut.