Kuchnia Hiszpańska warzywami stoi. Gorący, suchy klimat oraz odpowiednie nawadnianie sprawiają że warzywa rosną tam znakomicie. Prym wiodą pomidory, cebula, papryka, bakłażany, karczochy czy cykoria …. długo by wymieniać.
Już w starożytności ziemie Hiszpanii a zwłaszcza rejon u wybrzeży Morza Śródziemnego uważane były za krainę zbóż i warzyw.
W Hiszpanii świeże warzywa dostępne są przez cały rok, u nas początek sezonu. Lubię ten czas. Targ warzywny to mój świat. Czuję się tam jak dziecko w sklepie z zabawkami. Idę z koszykiem a wychodzę z koszykiem i kilkoma siatkami oraz głową pełną pomysłów. Rozpakowuję zakupy w domu i okazuje się, że większą część kuchennego blatu zajmują koszyki z pomidorami, papryką, cukinią, bakłażanem a w lodówce na wcisk. Drzwi trzeba otwierać ostrożnie. Łatwo dostać w czoło pęczkiem rzodkiewek lub co gorsza kostką masła.
Marzy mi się dwudrzwiowa lodówka, oj marzy …….
Dziś faszerowana, pieczona papryka na sposób hiszpański. Aromatyczna i pikantna. Zamiast wołowiny użyłam indyka, ale jeśli chcecie, aby było tak jak w oryginale użyjcie wołowiny.
Tak naprawdę danie dające wiele możliwości ograniczonych jedynie wyobraźnią wykonującego. Wegetarianie mogą pominąć mięso i zamiast niego dodać selera naciowego i więcej cukinii.
Taką paprykę można przyrządzić także na grillu jeśli macie grilla z pokrywą.
- 6 czerwonych papryk
- 200 gram ryżu
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 250 gram mięsa z udźca indyka
- 2 łyżki słodkiej papryki
- pół papryczki chili (bez pestek) lub łyżeczka ostrej papryki
- pół średniej cukinii
- 100 – 150 gram sera mozzarella
- sól
- 2 łyżki oliwy
- Na oliwie podsmażamy cebulę. Dodajemy zmielone mięso z indyka, czosnek, sól i obydwie papryki. Podsmażamy aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą a mięso nie będzie surowe.
Na koniec dodajemy pokrojoną w małą kosteczkę cukinię, ugotowany ryż i pokrojony w kawałki ser mozzarella.
- Przygotowanym farszem wypełniamy paprykę. Można ją pokroić w łódeczki tak jak ja to zrobiłam lub wypełnić całą odkrajając górą charakterystyczną „czapeczkę” .
- Zapiekamy w temperaturze 180 stopni 30 – 35 minut ustawiając piekarnik na grzanie góra – dół.
Kaloryczność
Jedna połówka papryki ma ok. 150 kcal
A na przykład karczochów to nie jadłam nigdy, prawdę mówiąc nawet nie wiem jaką wyglądają, co za wstyd!:p
ale przechodząc do papryki... zmora mojego dzieciństwa i ulubione danie moich Rodzicieli:p