Z problemami żołądkowymi ludzkość zmaga się od stuleci. Wzdęcia, bóle, kłucia, nudności czy biegunki. Występowały od zawsze. Przyczyn tych dolegliwości jest bardzo dużo. Dziś wiemy na przykład, że tak właśnie objawiają się nietolerancje pokarmowe, o których kiedyś nie miano pojęcia. Aby dolegliwości ustąpiły, wystarczy wyeliminować produkty, których nasz organizm nie toleruje.
Bywa jednak, że problem jest dużo poważniejszy i trudniejszy do zdiagnozowania. Tym problemem jest bakteria, której odkrycie w 1982 roku przez dwóch australijskich naukowców, Barry’ego J.Marshalla i Robina Warrena, okazało się przełomem w diagnostyce i leczeniu wielu chorób żołądka i dwunastnicy. Mowa o Helicobacter pylori, za odkrycie której dwaj wspomniani naukowcy w 2005 roku otrzymali nagrodę Nobla.
Dzisiejszy tekst jest kontynuacją cyklu „Problemy z układem pokarmowym”. Zachęcam do lektury części pierwszej – Zaparcia. Przyczyny oraz dwa rodzaje diety w dwóch wersjach problemu (klik).
Helicobacter pylori . Co to za bakteria i na czym polega jej destrukcyjne działanie?
Helicobacter Pylori działa na żołądek bardzo destrukcyjnie. Bakterie mnożą się produkując toksyny, a ponieważ są ciałem obcym, powodują odpowiedź układu immunologicznego. W obrębie żołądka i dwunastnicy powstaje stan zapalny. Pojawiające się z czasem ubytki w błonie śluzowej powodują powstanie nadżerek, a w dalszym etapie wrzodów. Jak już powiedziałam, organizm uruchamia neurofile. To białe krwinki mające unicestwić wroga. Niestety krążą jak podczas zabawy w ciuciubabkę, ponieważ schowanych w mucynie bakterii nijak nie da się schwytać. Stan zapalny trwa dalej powodując szereg objawów i nic nie da się zrobić.
Objawy zakażenia Helicobacter Pylori
Jednak uaktywniona powoduje:
- przewlekłe zaparcia,
- ciągłe odbijanie,
- bóle w nadbrzuszu,
- wzdęcia bo zjedzeniu czegokolwiek,
- nudności,
- zgagę,
- wrzodów żołądka i dwunastnicy,
- przewlekłego zapalenie błony śluzowej żołądka i dwunastnicy,
- choroby refluksowej,
- polipów żołądka,
- raka żołądka,
- chłoniaka żołądka,
Helicobacter Pylori powoduje także powstawanie trądziku różowatego, pokrzywek oraz migren.
Jak można się zarazić Helicobacter Pylori?
Gdzie się przebadać?
Oczywiście u gastrologa. Można też w warunkach domowych wykonać test (do nabycia w aptece) na obecność przeciwciał świadczących o przebytym lub aktywnym zakażeniu bakterią. Wystarczy kropla krwi pobrana z opuszka palca.
Jak przebiega leczenie Helicobacter Pylori?
Jeśli się wymądrzam wybaczcie, ale jeśli chodzi o trwałe leczenie Candidy, mam spore doświadczenie. Moi pacjenci pozbywają się tego dziadostwa w 3 miesiące, co potwierdzają wykonywane przez nich badania ilościowe candidy przed dietą i po. Dlatego ja będę zawsze powtarzać, że leki tak, dają reset, ale ten reset trzeba podtrzymać i nie dopuścić do tego, aby ten szkodnik wrócił.
Kluczowa do wyleczenia jest stymulacja układu odpornościowego. Podawanie probiotyków i właściwa dieta.
Jeśli chodzi o Helicobacter Pylori, dieta ma przede wszystkim wspierać leczenie farmakologiczne. Ma zmniejszać ból żołądka, obniżać poziom kwasu solnego, wspierać regenerację błony śluzowej żołądka i dwunastnicy oraz neutralizować Helicobacter Pylori.
Zasady diety przy leczeniu Helicobacter Pylori:
- Regularne spożywanie małych objętościowo posiłków. Zarówno głód jak i przejedzenie powoduje zwiększone wydzielanie kwasu solnego, a do tego nie można dopuszczać. Jeść należy powoli, długo żując i gryząc.
- Nie wolno pic pół godziny przed posiłkiem, pół godziny po posiłku, oraz popijać w trakcie posiłku, aby nie rozcieńczać kwasów żołądkowych.
- Nie wolno pić napojów o skrajnych temperaturach czyli gorących i lodowatych. Płyny powinny mieć temperaturę pokojową lub być ciepłe. Pić należy wodę, ziołowe (w szczególności neutralizującą Helicobacter Pylori herbatę zieloną) i owocowe herbaty. Nie wolno pić kawy, mocnej herbaty, napojów gazowanych, soków owocowych, słodzonych napojów.
- Każdego dnia należy wypić 50 ml soku z żurawiny, który neutralizuje Helicobacter Pylori.
- Co drugi dzień należy spożyć łyżeczkę neutralizującego Helicobacter Pylori cynamonu.
- Helicobacter Pylori neutralizuje także czosnek, więc należy doprawiać nim potrawy. Nieprzyjemny zapach czosnku neutralizuje natka pietruszki.
- Każdego dnia należy spożyć łyżkę oleju z czarnuszki. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo.
- Źródłem białka powinny być jaja, ryby bogate w zmniejszające stężenie pochodnych prozapalnych kwasy Omega 3, chude mięso drobiowe oraz produkty mlecznej fermentacji (jogurt, kefir, maślanka). Nie spożywamy mięsa wieprzowego (wyjątek stanowi polędwiczka), konserw mięsnych, słonych wędlin, pasztetów, kiełbas.
- Spożywane tłuszcze powinny być źródłem działających przeciwzapalnie kwasów Omega 3. Do diety należy włączyć awokado, orzechy, spożywane na zimno oleje roślinne.
- Nie wolno jeść niczego smażonego (nie mylić z lekkim podsmażaniem), panierowanego, tłustego, pikantnego, w zalewie octowej, słodyczy, słonych potraw, zup na wywarach mięsnych, tłustych serów, także topionych, strączków, potraw wzdymających.
- Nie wolno pić alkoholu.
- Dozwolone są kiszonki (kapusta, ogórki).
- Dzień należy zacząć o wypicia na czczo glutka z siemienia lnianego.
- Źródłem węglowodanów powinno być pieczywo na zakwasie i kasze.
Polecam włączyć do diety sok z aronii (działa silnie antyoksydacyjnie), chlorellę (działa bakteriobójczo), amarantusa (działa silnie oczyszczająco), zielone warzywa (działają oczyszczająco), jak najwięcej zup, sosów warzywnych, musów, leczo, warzyw zapiekanych.
Moje drogie Panie - wszystko można. Trochę więcej luzu
właśnie jestem po gastroskopii, która wykazała zapalenie żołądka i obecność helicobacter pyroli, mimo że test z kału wyszedł ujemnie. Do tego występuje refluks, który pojawił się wraz z bólami żoładka. Jak złagodzić jego objawy, które mnie męczą głównie w nocy? Czy brokuł zwalcza bakterię hp?
jeśli miałam robione badania przeciw celiakii( przeciwciał wobec endymyzjum IgA i IgG) i wyszły negatywnie tzn. nie wykryto przeciw ciał to muszę zrobić badania wykrywające bakterię Helicobacter czy już nie?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)
Liczę że napiszesz jeszcze kilka przykładowych posiłków- napiszesz?
Walczę z tym dz...lata.Testy z apteki nie wykazały bakterii a jednak po gastroskopii wyszła.Rok temu 2 antybiotyki na raz i teraz we wrześniu kolejne badanie i co..bakteria ma się lepiej niż ja. Znowu 2 antybiotyki i lek na receptę na kwas solny.Mam tez refluks i ciągle zgagę.Już nie wiem co jeść a co nie.
Piję dzięki Tobie 2 butelkę oleju z czarnuszki. Teraz włączę cynamon do owsianki.Biorę priobotyk dikoflor 60.Kiełki brokuła też powodują zgagę.
Są tabletki sulforafan które chyba zakupię.
Męka straszna z tym ch....
Dzięki Tobie schudłam 11 kg i ubyłoby więcej gdyby nie zgaga która znacznie ogranicza jadłospis.
Za kilka dni muszę zrobić test z kału i zobaczę czy wybiłam ją czy nadal butuje sobie w najlepsze.
Twoje cenne rady mają u mnie zastosowanie.A smalczyk z fasoli jest super.Dzięki po raz enty.
Elzbieta
Może napiszesz na ten temat post?
Jeśli jesteś z Warszawy polecam sklep z herbatami w Promenadzie. Jest obok Almy, a herbata nazywa się Yogi tea.
Tam trzeba ubić jajka z cukrem, nie wiem, czy ksylitol będzie się nadawał. Potrzeba szklankę cukru, to ile trzeba dać ksylitolu, gdyby można było zamienic?
Wszystko możesz obliczyć na stronach internetowych. Np. www.ilewazy.pl
Rozumiem, że dieta musi być? Lekarz mówił, że nie.
Jakie najlepiej probiotyki? I Ile?
Jak długo ta dieta ma być prowadzona? Do wytępienia bakterii?
Chciałabym prosić o opinię:
Ostatnio byłam na badaniach hormonalnych w szpitalu z diagnozą (po otrzymaniu wyników) wtórnej niewydolności jajników i hiperprolaktymii czynnościowej (prolaktyna przed podaniem tabletki w normie), obok badań hormonalnych miałam również zrobioną krzywą cukrową
Krzywa glukozowa wyszła w normie, cukier po dwóch godzinach był niemal na tym samym poziomie co na czczo, w przypadku zaś krzywej insulinowej, która na czczo miała wartość 3,76 (2,6-24), po godzinie osiągnęła wartość ponad 80, natomiast po dwóch godzinach ponad 60. Krzywa glukozowa:
0min - 4,62, 60min - 8,52, 120min - 4,96 [mmol/l]
Lekarz powiedział mi, że normy dla krzywej insulinowej, to:
0min - 2,6-24,9, 60min - do 100, 120min - do 80Czy mam się czym martwić? w diagnozie na wypisie nie ma nic wspomniane o hiperinsulimii czy insulinooporności. Jednak wynik ten mnie bardzo niepokoi, nie wiem czy do tej pory źle jadłam, że tak wypłynęło na wynik, jem chyba mało węglowodanów, dwie kromki chleba rano i zazwyczaj do obiadu kaszę lub ryż (rzadko ziemniaki), makaron jeśli już, to pełnoziarnisty, wieczorem jem serek wiejski + wędlina/jajka. Nie jem słodyczy, przekąsek mącznych, nie piję napoi gazowanych, soków,
Wynik ten bardzo mnie niepokoi, czy to już hiperinsulinizm?
W dzień badania się stresowałam
Bardzo dziękuję za odpowiedź, Czekam z niecierpliwością
Zapomniałam wspomnieć, że mam niedobór witaminy D.
Dzień przed badaniem stresowałam się i mało spałam, badanie było o 9 rano, ostatni posiłek jadłam dzien wcześniej około 17:30 (serek wiejski + jajka)
Bardzo lubię serek wiejski i mozzarellę, czy będę musiała to odstawić? naprawdę sobie tego nie wyobrażam
Lekarz mój, endokrynolog po zobaczeniu wszystkich wyników stwierdzil tylko, że mam za mało estrogenów, a insulina i glukoza jest ok.
Czy mogło coś zaburzyć wynik? Czy warto powórzyć badanie? Stosować już dietę?
Bardzo proszę o pomoc, bo bardzo się tym stresuję. Czy unormowanie np. estradiolu czy witaminy D usprawi, ze insulina się unormuje?
Bardzo serdecznie dziękuję
Niestety wysoka insulina powoduje szereg reakcji w organizmie np. zmusza jajniki do produkcji androgenów. To od razu widać na skórze, wzrasta kortyzol i prolaktyna.
Lekarze (wiek z doświadczenia) nie znają się na diecie ponieważ na 5 letniej medycynie z żywienia są tylko 3 godziny. Nie ma więc się co dziwić. A żywieniem można pięknie tę insulinę wyregulować.
Odsyłam Cię do cyklu o insulinooporności.
Miałam już kilkanaście przypadków hiperprolaktynemii spowodowanej nietolerancją a co za tym idzie podwyższonym kortyzolem.