Pieczenie pierniczków na święta to ogromna frajda nie tylko dla dzieci, aczkolwiek dzieci wyjątkowo lubią angażować się w świąteczne przygotowania 🙂
Ja w tym roku postanowiłam upiec furę pierników ku uciesze moich małych pomocników. To co Wam dziś prezentuję to pierwsza tura.
W piernikach najfajniejsze jest to, że ich zapach unosi się nie tylko w dniu w którym pierniczki pieczemy, ale i przez kolejne 2-3 dni. Ten zapach tworzy niesamowity przedświąteczny klimat.
Moje pierniczki możecie upiec na ostatnią chwilę. Są kruche i delikatne. Nie musicie czekać, aż zmiękną. Są gotowe do zjedzenia od razu 🙂
Polecam,
Pierniczek choinka o wadze 20 gramów ma ok. 70 kcal
- 1 kg mąki pszennej
- 300 gramów masła
- 250 gramów cukru
- 250 gramów płynnego miodu
- 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 żółtka
- 4-5 łyżek słodkiej, płynnej śmietany
- Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon i kakao podgrzewamy stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Wlewamy do masy miodowej i dokładnie mieszamy.
- Z masą miodową mieszamy również roztrzepane żółtka.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masę korzenną wlewamy do mąki, dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto.
- Ciasto można rozwałkować od razu lub schłodzić w lodówce. Rozwałkowujemy na posypanej mąką silikonowej (najlepiej) stolnicy. Przy pomocy foremek wykrawamy dowolne kształty.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, bez termoobiegu 7-8 minut.
Zapraszam na facebook'owy profil .
I jeszcze, jak grube ma byc ciasto po rozwałkowaniu bo nigdy nie robiłam jeszcze pierniczków?
po rozwałkowaniu ok. 4-5 mm
nie musisz go dodawać, w ogóle możesz nie robić pierników bo to cukier, mąka i masło,
sory że się unoszę ale od lukru raz na rok w święta świecić nie zaczniesz,
Proszek do pieczenia bezglutenowy kupisz w każdym sklepie eko.
Dziękuję za przepis :)
I czy ewentualnie mąkę pszenna można zastąpic orkiszową albo żytnią?
Magda
wyszło ich naprawdę sporo, ale jutro robię znów bo zostało dosłownie kilka do porannej kawy ;)
Co roku robię hurt i jeszcze latem dzieciaki wyjadają :))
Zrobiłam według twojego przepisu, tylko dałam o połowę mniej cukru, a i tak są nieprzyzwoicie słodkie ;)
Zmiękną do świąt ;)
Dziękuję, pozdrawiam.
W ogóle proporcje będą inne.
Rozwałkowuję cienko na silikonowej stolnicy i podważam nożem.
Myślę że na ok. 3-4 mm