Imprezowe kulki z rozpływającą się mozzarellą, tym razem w wersji wegetariańskiej (sprawdź wersję mięsną – klik).
Ciekawa, chrupiąca, nietuzinkowa przekąska na weekendową imprezę ze znajomymi.
Na dwa kęsy 😉 Chrupiący wierzch, miękki środek.
W towarzystwie sałatki ze świeżych kulki mogą stanowić fajny obiad.
Kto ma ochotę?
Kaloryczność:
Jedna kulka ma ok. 50 kcal
Składniki na ok. 10 kulek:
- 240 gramów czerwonej fasoli z puszki (jedna puszka fasoli gotowanej na parze)
- jedno jajko
- pół szklanki zmielonych płatków owsianych
- 50 gramów suszonych pomidorów z zalewy
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oregano
- sól
- pieprz
- 100 gramów sera mozzarella
- grubo mielona bułka tarta
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- pół łyżeczki pieprzu cytrynowego
- płaska łyżeczka kurkumy
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
- Czosnek przeciskamy przez praskę. Suszone pomidory mielimy w maszynce razem z fasolą. Dodajemy jajko, płatki owsiane, czosnek i przyprawy. Mieszamy.
- Mozzarellę kroimy w grubą kostkę. Grubo zmieloną bułkę tartą mieszamy z paprykami, kurkumą i pieprzem cytrynowym.
- Porcję masy fasolowej rozgniatamy w dłoni. W środek wkładamy porcję mozzarelli. Zlepiamy. Formujemy zgrabną kuleczkę. Obtaczamy w grubo mielonej bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju. Po usmażeniu kulki odsączamy na ręczniku papierowym.
UWAGA!
Kulki należy wrzucać na rozgrzany olej. Wówczas smażą się nie wchłaniając oleju.