To danie, które przygotowuję kiedy naprawdę krucho u mnie z czasem, a akurat nie mam niczego już ugotowanego na dwa dni. Idealne na leniwy weekendowy, zwłaszcza sobotni obiad, z dodatkiem bogatego w rezweratrol czerwonego trunku dla dorosłych smakuje wybornie.
Może nie wygląda, ale połączenie tych składników jest naprawdę kapitalne. Proste, włoskie jedzenie, bez udziwnień, bez spiny i zbędnego myślenia.
W przypadku tej potrawy, sekret tkwi w prostocie i jakości użytych składników dlatego robiąc zakupy, zwracajcie uwagę aby prosciutto było tym za co się podaje, parmezan był parmezanem, a oliwa, oliwą extra virgin.
Genialny aromat bazylii, czosnku, cierpkość pomidorów i słodycz parmezanu.
Uwielbiam 😉
Składniki na obiad dla 4 osób:
- 2 ząbki czosnku
- pół małej cebuli
- łyżka oliwy z oliwek
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- duża garść liści bazylii
- puszka pomidorów bez skóry (w sezonie użyjcie świeżych bez skóry i gniazd nasiennych)
- 100 gramów szynki parmeńskiej
- parmezan
- 300 gramów makaronu tagliatelle
- sól, świeżo zmielony pieprz
- łyżeczka ksylitolu
Sposób przygotowania:
- Na łyżce oliwy podduszamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Zalewamy pomidorami. Dusimy na wolnym ogniu aby odparować wodę. Doprawiamy do smaku solą, ksylitolem i pieprzem.
- Bazylię blendujemy razem z oliwą na gładką masę. Dodajemy do sosu już po zdjęciu z ognia. Mieszamy.
- Ugotowany al dente makaron mieszamy z sosem. Posypujemy poszarpaną szynką i startym parmezanem.