Z całym szacunkiem dla starszego pokolenia, ale to nieprawda i jeśli dziś ktokolwiek Wam tak powie, to nie dajcie sobie wmówić że ciąża rozgrzesza trzeci kawałek ciasta, czy dokładkę schabowego.
Kobieta w ciąży ma jeść dla dwojga, a nie za dwoje. W ciąży zapotrzebowanie kaloryczne wzrasta nieznacznie. Wzrasta natomiast zapotrzebowanie na składniki odżywcze bo potrzeba ich już nie dla jednej osoby, a dla dwóch.
W pierwszym trymestrze ciąży kaloryczność dzienna powinna być taka sama jak przed ciążą. W większości przypadków jest jednak tak, że ze względu na mdłości jemy mniej. Jeśli męczą Cię poranne mdłości, nie zmuszaj się do jedzenia. Organizm wie co robi i jeśli nie masz ochoty na jedzenie, nie obawiaj się, że zaszkodzi to dziecku. Zaszkodzi jak będziesz się zmuszała, bo mdłości spotęgują torsje, a to jest szkodliwe dla przewodu pokarmowego i przyswajalności składników odżywczych.
Według Instytutu Żywności i Żywienia w drugim trymestrze ciąży kaloryczność należy zwiększyć o ok. 360 kcal, a w trzecim o kolejne 475 kcal.
To oczywiście dotyczy osób które przed zajściem w ciążę miały prawidłową masę ciała.
Jeśli masz nadwagę należy bardzo dokładnie przyjrzeć się Twojej masie ciała, stylowi odżywiania i wykonać szczegółowe badania. O przyroście masy ciała powinien zdecydować lekarz i jeśli Twój ginekolog bagatelizuje kwestię Twojej wagi, warto zastanowić się nad zmianą lekarza. Masa ciała w ciąży to bardzo istotna kwestia. Zbyt duża to bóle kręgosłupa, obrzęki, żylaki, hemoroidy i cellulit. To także zwiększone ryzyko cukrzycy ciężarnych, która jeśli minie, bardzo często wraca po 40-tce. Jeśli w ciąży przytyjesz za dużo, będzie Ci także trudniej wrócić do prawidłowej wagi po urodzeniu malucha.
Mam pod swoją opieką 5 kobiet w ciąży które zaszły w ciążę mając dużą nadwagę. Jedna z nich przy wzroście 165 cm w 6 tygodniu ciąży ważyła 104 kg. Wiadomym jest, że w tym przypadku jedzenie za dwoje absolutnie nie wchodzi w grę. Jakiekolwiek podwójne serniczki, zachciewajki czy inne słodkie przyjemności także. Stwierdzenie, że kobieta w ciąży nie może być na diecie także w tym przypadku nie jest uzasadnione.Taka kobieta musi być na ścisłej diecie i pod zwiększoną opieką lekarza bo ma to zasadniczy związek z jej zdrowiem.
Institute of Medicine w Stanach Zjednoczonych opracował zalecenia dotyczące optymalnego przyrostu masy ciała w ciąży według których:
- jeśli przed zajściem w ciąże miałaś niedowagę (BMI poniżej 18,5), powinnaś przytyć między 12,5 a 18 kg;
- jeśli miałaś prawidłową masę ciała (BMI w granicach 18,5-24,9), powinnaś przytyć od 11,5 – do16 kg;
- mając nadwagę (BMI 25-29,9), wolno Ci przytyć w granicach 7-11,5 kg;
- przy otyłości (BMI powyżej 30), nie możesz przytyć więcej nić 5-9 kg czyli mniej więcej tyle ile waży dziecko, wody płodowe, łożysko + lekka nadwyżka;
Obecnie mamy zimę i niestety dostęp do warzyw i owoców mocno ograniczony.
Trzeba korzystać z tego co jest dostępne, oraz szczególnie o tej porze roku z mrożonek.
Warzywa i owoce mają działanie alkalizujace, a zakwaszony organizm nie służy nikomu, a już w szczególności kobiecie w ciąży i rosnącemu dzieciątku. Zakwaszenie spowalnia także przemianę materii dlatego równowaga kwasowo – zasadowa jest tak ważna.
Co wybierać?
- z uwagi na kwas foliowy należy włączyć do diety szpinak (mrożony), zieloną pietruszkę (najlepiej mrożoną), brokuły, brukselkę, zielony groszek czy fasolkę.
- z uwagi na mający działanie oczyszczające chlorofil wszystko co zielone. Dania posypujcie natką pietruszki, koperkiem lub szczypiorkiem. Dodawajcie kiełki do potraw.
- kiszona kapusta czy kiszone ogórki to doskonałe źródło witaminy C i bakterii probiotycznych. Bakterie probiotyczne pozytywnie wpływają na florę bakteryjną jelit co zapobiega zaparciom i sprzyja prawidłowemu trawieniu. Kupując kapustę uważajcie aby nie kupić kwaszonej ! Taka niestety bakterii probiotycznych nie ma.
- witamina C zwiększa przyswajanie żelaza więc komponując posiłek, produkty bogate w żelazo łączcie z produktami bogatymi w witaminę C np. do jajecznicy wypijcie sok pomarańczowy, do obiadu zawierającego mięso dodajcie surówkę z kiszonej kapusty lub papryki z natką pietruszki.
- korzystajcie z dobrodziejstw koktajli, szczególnie w pierwszym trymestrze kiedy problemem są stałe posiłki. Przy mdłościach i torsjach koktajle są z reguły dobrze tolerowane.
- likopen działa przeciwzapalnie więc warto pić sok pomidorowy, oraz przyrządzać potrawy na bazie pomidorów np. zupę pomidorową, leczo, sosy.
- przygotowując owocowo – warzywne surówki czy koktajle, pamiętajcie aby dodawać do nich otręby. Błonnik reguluje metabolizm glukozy i zapobiega tak powszechnym w ciąży zaparciom.
Ja jestem generalnie ogromną zwolenniczką dosypywania otrębów gdzie się da.
Oprócz witamin i minerałów z warzyw i owoców niezbędny w ciąży jest także wapń. Dziecko musi zbudować sobie kości, więc jeśli nie dostarczysz go z zewnątrz, maleństwo pociągnie go z Twoich zębów, kości i chrząstek stawowych.
Czym to grozi ? Artrozą, osteoporozą i problemami zdrowotnymi w przyszłości. Doskonałe źródło łatwo przyswajalnego wapnia to mleko i mleczne przetwory. Wiem że wiele osób myśli inaczej. Są teorie, które głoszą, że mleko podobno kości odwapnia. Dlaczego zatem dzisiejsi 80-latkowie jeszcze nie połamali sobie kości ? Dlaczego są zdrowi niż 50-latkowie ? Dlaczego w pokoleniu 70 plus bardzo rzadko występuje osteoporoza? Przecież dawna dieta opierała się głównie na mleku bo było najtańsze ? Szkoda że osoby głoszące teorie jakoby mleko to było samo zło nie biorą tego pod uwagę. Teorie teoriami, a fakty mówią same za siebie. Takie jest moje zdanie, ale oczywiście każdy robi jak uważa.
Jeśli jednak w wyniku alergii czy nietolerancji nie możesz spożywać przetworów mlecznych, doskonałym źródłem wapnia będą migdały (także mleko migdałowe), szprotki, strączki, kiełki i wszelkiej maści orzechy.
Kolejnym ważnym składnikiem diety kobiet w ciąży jest białko. Białko to budulec, a w ciąży mamy co budować 😉 Zapotrzebowanie na białko wzrasta w ciąży o ok. 0,3 g na kilogram.
Dobre źródła białka to mięso, ryby, strączki, kiełki oraz nabiał np. mozzarella która w 100 gramach ma prawie tyle samo białka co kurczak.
Pamiętajmy o żelazie którego zapotrzebowanie w ciąży wzrasta o 50%. Żelazo jest potrzebne do produkcji hemoglobiny, która transportuje tlen do komórek. To niezmiernie ważne, ponieważ niedobór żelaza prowadzi do anemii, obniżenia koncentracji, zmęczenia, osłabienia , a także powoduje, że dzieciątko w łonie mamy nie rośnie prawidłowo.
Jak już pisałam, komponując posiłek, zawsze łączymy źródła żelaza ze źródłami witaminy C, aby ułatwić wchłanianie. Nie pijemy natomiast czarnej, czerwonej i zielonej herbaty do posiłku ponieważ utrudniają przyswajanie żelaza. Herbatką porelaksujcie się między posiłkami.
Kluczowe w ciąży są kwasy Omega 3 a szczególnie DHA który korzystanie wpływają na rozwój mózgu i siatkówki oka dziecka. Pamiętajmy że kora mózgowa człowieka w 40 % składa się właśnie z DHA.
Źródła Omega 3 to oleje, orzechy, pestki, ryby czy awokado.
Witaminy A, D, E i K to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach dlatego surówki warzywne warto skrapiać oliwą lub posypywać np. ziarnami słonecznika czy migdałami.
Do obiadu zamiast ziemniaków, kobieta w ciąży powinna wybierać kasze, brązowy ryż czy pełnoziarniste makarony. Węglowodany złożone to źródło witamin z grupy B, magnezu, cynku, manganu u wielu innych minerałów.
No i wreszcie woda ! Właściwa podaż płynów w ciąży jest niezwykle ważna. Wraz ze wzrostem masy ciała i objętości krwi w ciąży dodatkowo wzrasta zapotrzebowanie na płyny, dlatego tak ważne jest odpowiednie nawodnienie.
Pamiętaj też, że im więcej pijesz, tym Twoja skóra jest bardziej nawilżona i mniej podatna na popękanie (rozstępy).
Powinnaś wypijać ok. 2-2,5 litra płynów wliczając w to wodę, soki, mleko, jogurty, maślankę, kefir czy zupy.
Przykładowy dzienny jadłospis dla kobiety w ciąży w I trymestrze.
1800 kcal, 18 % białka, 30 % tłuszczu.
Dwa jajka na miękko. | |||||||
śniadanie
|
produkt lub potrawa | ilość [g] | miara domowa | energia [kcal] | białko [g] | tłuszcze [g] | węglow. og.[g] |
Jaja kurze całe | 100 | 2*sztuka (kl. wagowa M) | 139.0 | 12.5 | 9.7 | 0.6 | |
Sok pomarańczowy | 250 | szklanka | 107.5 | 1.5 | 0.3 | 24.8 | |
Chleb żytni razowy | 70 | 2*kromka | 149.1 | 4.1 | 1.2 | 35.8 | |
Pesto | 10 | łyżeczka | 34.0 | 0.4 | 3.5 | 0.6 | |
suma: | 430 | 429.6 | 18.5 | 14.7 | 61.8 | ||
Sałatka ze startej marchewki, pokrojonego w kostkę jabłka i granata. Całość posypana otrębami. | |||||||
II śniadanie
|
produkt lub potrawa | ilość [g] | miara domowa | energia [kcal] | białko [g] | tłuszcze [g] | węglow. og.[g] |
Marchew | 105 | średnia sztuka | 28.4 | 1.1 | 0.2 | 9.1 | |
Jabłko | 188 | średnia sztuka | 86.5 | 0.8 | 0.8 | 22.7 | |
Granat – nasiona | 50 | Połówa | 41.5 | 0.9 | 0.6 | 9.4 | |
Otręby pszenne | 6 | łyżka | 11.1 | 1.0 | 0.3 | 3.7 | |
Wafel ryżowy | 10 | sztuka | 39.0 | 0.8 | 0.3 | 8.1 | |
suma: | 359 | 206.5 | 4.6 | 2.2 | 53.0 | ||
Dorsz po grecku : Warzywa ścieramy na grubej tarce, podsmażamy na oleju, zalewamy przecierem pomidorowym, doprawiamy solą, koprem i szczyptą curry i dusimy ok. 15 – 20 minut. Do sosu wkładamy dorsza i dusimy jeszcze ok. 7-8 minut. Podajemy z makaronem. Posypujemy ziarnami słonecznika podprażonymi na suchej patelni. |
|||||||
obiad
|
produkt lub potrawa | ilość [g] | miara domowa | energia [kcal] | białko [g] | tłuszcze [g] | węglow. og.[g] |
Dorsz, świeży, filety bez skóry | 100 | porcja | 70.0 | 16.5 | 0.3 | 0.0 | |
Marchew | 105 | średnia sztuka | 28.4 | 1.1 | 0.2 | 9.1 | |
Pietruszka, korzeń | 27 | mała sztuka | 10.3 | 0.7 | 0.1 | 2.8 | |
Seler korzeniowy | 62 | mały kawałek na zupę | 13.0 | 1.0 | 0.2 | 4.8 | |
Przecier pomidorowy | 240 | szklanka | 60.0 | 2.9 | 0.2 | 10.8 | |
Koper ogrodowy | 8 | łyżka | 2.1 | 0.2 | 0.0 | 0.5 | |
Makaron penne pełnoziarnisty | 70 | szklanka | 241.5 | 10.6 | 0.9 | 47.6 | |
Ogórek kiszony | 60 | sztuka | 6.6 | 0.6 | 0.1 | 1.1 | |
Słonecznik, nasiona | 15 | łyżka | 84.2 | 3.7 | 6.6 | 3.7 | |
Olej rzepakowy uniwersalny | 8 | łyżka | 70.7 | 0.0 | 8.0 | 0.0 | |
suma: | 695 | 586.8 | 37.3 | 16.6 | 80.4 | ||
Koktajl jaglany | |||||||
podwieczorek
|
produkt lub potrawa | ilość [g] | miara domowa | energia [kcal] | białko [g] | tłuszcze [g] | węglow. og.[g] |
Maślanka | 300 | 111.0 | 10.2 | 1.5 | 14.1 | ||
Kiwi | 162 | 2*mała sztuka | 90.7 | 1.5 | 0.8 | 22.5 | |
Płatki jaglane | 10 | łyżka | 34.6 | 1.1 | 0.3 | 6.8 | |
suma: | 472 | 236.3 | 12.8 | 2.6 | 43.4 | ||
Paprykę pieczemy w piekarniku – zdejmujemy skórę i kroimy w paseczki. | |||||||
kolacja
|
produkt lub potrawa | ilość [g] | miara domowa | energia [kcal] | białko [g] | tłuszcze [g] | węglow. og.[g] |
Sałata – mix sałat | 75 | pół opakowania | 10.5 | 1.0 | 0.2 | 2.2 | |
Sos winegret | 20 | 2*łyżka | 100.0 | 0.0 | 11.0 | 0.3 | |
Papryka czerwona | 150 | średnia sztuka | 42.0 | 2.0 | 0.8 | 9.9 | |
Migdały – płatki | 20 | 2*łyżka | 114.4 | 4.0 | 10.4 | 4.1 | |
Chleb żytni razowy | 35 | kromka | 74.6 | 2.1 | 0.6 | 17.9 | |
Pesto | 5 | pół łyżeczki | 17.0 | 0.2 | 1.7 | 0.3 | |
suma: | 305 | 358.5 | 9.3 | 24.7 | 34.7 |
Suma
produkt lub potrawa | ilość [g] | energia [kcal] | białko [g] | tłuszcze [g] | węglow. og.[g] |
śniadanie | 430 | 429.6 | 18.5 | 14.7 | 61.8 |
II śniadanie | 359 | 206.5 | 4.6 | 2.2 | 53.0 |
obiad | 695 | 586.8 | 37.3 | 16.6 | 80.4 |
podwieczorek | 472 | 236.3 | 12.8 | 2.6 | 43.4 |
kolacja | 305 | 358.5 | 9.3 | 24.7 | 34.7 |
Łącznie | 2261 | 1817.7 | 82.5 | 60.8 | 273.3 |
Przykładowy dzienny jadłospis dla kobiety w ciąży w II trymestrze.
Ok. 2100 kcal, 18 % białka, 30 % tłuszczu.
Owsianka na mleku 2% z jabłkiem, orzechami, rodzynkami i cynamonem | |||||||
śniadanie
|
produkt lub potrawa | ilość [g] | miara domowa | energia [kcal] | białko [g] | tłuszcze [g] | węglow. og.[g] |
Mleko spożywcze, 2% tłuszczu | 300 | 153.0 | 10.2 | 6.0 | 14.7 | ||
Płatki owsiane | 40 | 4*łyżka (górskie, błyskawiczne) | 146.4 | 4.8 | 2.9 | 27.7 | |
Jabłko | 100 | mała sztuka | 46.0 | 0.4 | 0.4 | 12.1 | |
Orzechy laskowe | 6 | 6*sztuka | 38.4 | 0.9 | 3.8 | 0.9 | |
Rodzynki, suszone | 18 | łyżka | 49.9 | 0.4 | 0.1 | 12.8 | |
suma: | 464 | 433.7 | 16.7 | 13.2 | 68.2 | ||
Kanapka i sok | |||||||
II śniadanie
|
produkt lub potrawa | ilość [g] | miara domowa | energia [kcal] | białko [g] | tłuszcze [g] | węglow. og.[g] |
Chleb żytni razowy | 70 | 2*kromka | 149.1 | 4.1 | 1.2 | 35.8 | |
Masło ekstra | 10 | łyżeczka | 73.5 | 0.1 | 8.3 | 0.1 | |
Sałata | 5 | liść | 0.7 | 0.1 | 0.0 | 0.1 | |
Szynka z piersi kurczaka | 30 | 2*plasterek | 29.4 | 6.4 | 0.4 | 0.1 | |
Sok marchwiowo- jabłkowo – burakowy | 250 | szklanka | 110.0 | 1.3 | 0.5 | 30.3 | |
suma: | 365 | 362.7 | 12.0 | 10.4 | 66.4 | ||
Gulasz wołowy z dynią http://qchenne-inspiracje.pl/gulasz-dyniowo-wolowy-i-pare-slow-na-temat-miesa-wolowego/: http://qchenne-inspiracje.pl/gulasz-dyniowo-wolowy-i-pare-slow-na-temat-miesa-wolowego/ Marchew pokrojona w półtalarki z groszkiem, gotowana na parze. Całość posypujemy natką pietruszki. |
|||||||
obiad
|
produkt lub potrawa | ilość [g] | miara domowa | energia [kcal] | białko [g] | tłuszcze [g] | węglow. og.[g] |
Gulasz wołowy z dynią | 300 | Porcja | 199.0 | 22.7 | 8.7 | 10.4 | |
Kasza gryczana | 100 | woreczek | 336.0 | 12.6 | 3.1 | 69.3 | |
Marchew | 210 | 2*średnia sztuka | 56.7 | 2.1 | 0.4 | 18.3 | |
Groszek zielony, mrożony | 45 | 3*łyżka | 32.4 | 2.9 | 0.2 | 7.3 | |
Pietruszka, liście | 4 | łyżka | 1.6 | 0.2 | 0.0 | 0.4 | |
suma: | 659 | 625.7 | 40.5 | 12.4 | 105.7 | ||
Koktajl z awokado i natką pietruszki | |||||||
podwieczorek
|
produkt lub potrawa | ilość [g] | miara domowa | energia [kcal] | białko [g] | tłuszcze [g] | węglow. og.[g] |
Kefir, 2% tłuszczu | 400 | 204.0 | 13.6 | 8.0 | 18.8 | ||
Awokado | 141 | sztuka | 225.6 | 2.8 | 21.6 | 10.4 | |
Pietruszka, liście | 4 | łyżka | 1.6 | 0.2 | 0.0 | 0.4 | |
Otręby pszenne | 6 | łyżka | 11.1 | 1.0 | 0.3 | 3.7 | |
suma: | 551 | 442.3 | 17.6 | 29.9 | 33.3 | ||
Zupa na wywarze z jarzyn, niezabielana. | |||||||
kolacja
|
produkt lub potrawa | ilość [g] | miara domowa | energia [kcal] | białko [g] | tłuszcze [g] | węglow. og.[g] |
Krem z pieczonych pomidorów i pieczonej papryki | 300 | Porcja | 249.0 | 9.0 | 10.2 | 30.0 | |
suma: | 300 | 249.0 | 9.0 | 10.2 | 30.0 |
Suma
produkt lub potrawa | ilość [g] | energia [kcal] | białko [g] | tłuszcze [g] | węglow. og.[g] |
śniadanie | 464 | 433.7 | 16.7 | 13.2 | 68.2 |
II śniadanie | 365 | 362.7 | 12.0 | 10.4 | 66.4 |
obiad | 659 | 625.7 | 40.5 | 12.4 | 105.7 |
podwieczorek | 551 | 442.3 | 17.6 | 29.9 | 33.3 |
kolacja | 300 | 249.0 | 9.0 | 10.2 | 30.0 |
Łącznie | 2339 | 2113.4 | 95.8 | 76.1 | 303.6 |
Przykładowy dzienny jadłospis dla kobiety w ciąży w III trymestrze.
Ok. 2500 kcal, 18 % białka, 30 % tłuszczu.
śniadanie
|
produkt lub potrawa | ilość [g] | miara domowa | energia [kcal] | białko [g] | tłuszcze [g] | węglow. og.[g] |
Jogurt naturalny, 2% tłuszczu | 250 | kubek | 150.0 | 10.8 | 5.0 | 15.5 | |
Granola | 40 | 5*łyżka | 164.8 | 3.7 | 2.6 | 27.6 | |
Granat – nasiona | 50 | Połówa | 41.5 | 0.9 | 0.6 | 9.4 | |
suma: | 340 | 356.3 | 15.4 | 8.2 | 52.5 | ||
Koktajl z natką pietruszki + kanapki z pesto i jajkiem na twardo | |||||||
II śniadanie
|
produkt lub potrawa | ilość [g] | miara domowa | energia [kcal] | białko [g] | tłuszcze [g] | węglow. og.[g] |
Sok marchwiowy | 300 | 129.0 | 1.2 | 0.3 | 33.9 | ||
Banan | 115 | średnia sztuka | 109.3 | 1.2 | 0.3 | 27.0 | |
Otręby pszenne | 6 | łyżka | 11.1 | 1.0 | 0.3 | 3.7 | |
Pietruszka, liście | 4 | łyżka | 1.6 | 0.2 | 0.0 | 0.4 | |
Chleb żytni razowy | 70 | 2*kromka | 149.1 | 4.1 | 1.2 | 35.8 | |
Pesto | 10 | łyżeczka | 34.0 | 0.4 | 3.5 | 0.6 | |
Jaja kurze całe | 50 | sztuka (kl. wagowa M) | 69.5 | 6.3 | 4.9 | 0.3 | |
suma: | 555 | 503.6 | 14.4 | 10.5 | 101.7 | ||
Kasza gryczana z mozzarellą, bazylią i winegretem : Ugotowaną kaszę gryczaną mieszamy z pokrojoną w kostkę mozzarellą, poszarpanymi listkami bazylii i sosem winegret. Całość posypujemy płatkami migdałów. |
|||||||
obiad
|
produkt lub potrawa | ilość [g] | miara domowa | energia [kcal] | białko [g] | tłuszcze [g] | węglow. og.[g] |
Kasza gryczana | 100 | 336.0 | 12.6 | 3.1 | 69.3 | ||
Ser mozzarella | 125 | kulka | 310.0 | 14.4 | 15.3 | 29.6 | |
Bazylia | 10 | garść | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | |
Sos winegret | 20 | 2*łyżka | 100.0 | 0.0 | 11.0 | 0.3 | |
Migdały – płatki | 10 | łyżka | 57.2 | 2.0 | 5.2 | 2.1 | |
suma: | 265 | 803.2 | 29.0 | 34.6 | 101.3 | ||
podwieczorek
|
produkt lub potrawa | ilość [g] | miara domowa | energia [kcal] | białko [g] | tłuszcze [g] | węglow. og.[g] |
Serek twarogowy, ziarnisty | 200 | kubek | 202.0 | 24.6 | 8.6 | 6.6 | |
Kiełki | 10 | porcja | 11.9 | 0.9 | 0.1 | 2.2 | |
Wafel ryżowy | 20 | 2*sztuka | 78.0 | 1.6 | 0.6 | 16.2 | |
suma: | 230 | 291.9 | 27.1 | 9.3 | 25.0 | ||
Leczo: Warzywa kroimy w talarki, szklimy na maśle klarowanym, zalewamy przecierem, dusimy na małym ogniu. Doprawiamy solą, olejem, koperkiem i szczyptą curry. Mieszamy z makaronem penne, posypujemy fetą . |
|||||||
kolacja
|
produkt lub potrawa | ilość [g] | miara domowa | energia [kcal] | białko [g] | tłuszcze [g] | węglow. og.[g] |
Marchew | 210 | 2*średnia sztuka | 56.7 | 2.1 | 0.4 | 18.3 | |
Pietruszka, korzeń | 27 | mała sztuka | 10.3 | 0.7 | 0.1 | 2.8 | |
Pieczarka uprawna, świeża | 54 | 3*średnia sztuka | 9.2 | 1.5 | 0.2 | 1.4 | |
Przecier pomidorowy | 240 | szklanka | 60.0 | 2.9 | 0.2 | 10.8 | |
Olej rzepakowy uniwersalny | 8 | łyżka | 70.7 | 0.0 | 8.0 | 0.0 | |
Koper ogrodowy | 8 | łyżka | 2.1 | 0.2 | 0.0 | 0.5 | |
Masło klarowane | 10 | łyżeczka | 73.5 | 0.1 | 8.3 | 0.1 | |
Makaron penne pełnoziarnisty | 40 | 138.0 | 6.1 | 0.5 | 27.2 | ||
Ser typu „Feta” | 60 | 129.0 | 10.2 | 9.6 | 0.6 | ||
suma: | 657 | 549.5 | 23.8 | 27.3 | 61.7 |
Suma
produkt lub potrawa | ilość [g] | energia [kcal] | białko [g] | tłuszcze [g] | węglow. og.[g] |
śniadanie | 340 | 356.3 | 15.4 | 8.2 | 52.5 |
II śniadanie | 555 | 503.6 | 14.4 | 10.5 | 101.7 |
obiad | 265 | 803.2 | 29.0 | 34.6 | 101.3 |
podwieczorek | 230 | 291.9 | 27.1 | 9.3 | 25.0 |
kolacja | 657 | 549.5 | 23.8 | 27.3 | 61.7 |
Łącznie | 2047 | 2504.5 | 109.7 | 89.9 | 342.2 |
Odżywiam się zgodnie z tym jak piszesz Małgosiu jeszcze zanim zaszłam w ciążę.
Ile jajek mogę jeść tygodniowo? Nie ukrywam, że bardzo lubię i czasami to jest 6szt. L tygodniowo, w różnej postaci, czy to nie za dużo?
Wszystkim ciężarnym Mamom, które mają zaparcia polecam błonnik witalny, wypity rano na czczo i popity minimum 1 szklanką wody lub soku z pomarańczy naprawdę działa :-) a poza tym tak jak Małgosia pisze otręby, warzywa, owoce, produkty zawierające błonnik i oczywiście codzienny spacer chociaż 30minut.
Pozdrawiam wszystkie Mamy spodziewające się Szczęścia :-)
A no i jajka, ale to zawsze lubiłam.
Małgosiu super! :)
Wszystko się zgadza o mleku, pod warunkiem,ze jest prosto od krowy(kozy).
Magda
Mleko prosto o krowy czy kozy jest niebadane, wiec moze być skażone mikrobiologiczne, a jak wiadomo od tego nietrudno o poważne choroby.
Obecnie jestem w 40tygodniu ciąży. Moje jadłospisy składały się często z Twoich przepisów. Jako wegetarianka oczywiście kontynuowałam swoją dietę w ciąży bez żadnego namysłu. Niestety przez całą ciąże zmagałam się z negatywnymi opiniami jak to głodzę i szkodzę swojemu dziecku. Jednak całą ciąże mam idealne wyniki, mała przybrała prawidłowo, a ja (pomimo wielu obaw) przybrałam 13kg, czyli prawidłowo (-; Najważniejszy jest chyba zdrowy rozsądek. Trzeba wiedzieć na co organizm ma zapotrzebowanie i co dostarczyć w jak najlepiej, naturalnie przyswajalnej formie. Nie mam żadnych wątpliwości co do prawidłowości swojego wyboru "dietetycznego".
Odnośnie kwasów Omega3 polecam stosowanie oleju lnianego-w naszym jadłospisie był i jest stosowany codziennie.
Polecam Małgosiu Twojego bloga komu się da!
Pozdrawiam serdecznie z Trójmiasta!
Gosia
Oczywiście nie smażę na oleju lnianym i w ogóle go nie podgrzewam.
Kacper
Ketchup możesz jeść. To likopen. Skoro masz chęć na gotowe dania to rób sobie pikantne, wyraziste w smaku bo widocznie potrzeba Ci zdecydowanych smaków.
Unikaj fast foodów, mimo iż masz smaka. Tym bardziej że masz badania kiepskie.
a już myślałam, że to tylko mój problem.
A też były plany zdrowego odżywiania się
jako dodatek do jogurtu czemu nie,
polecam dosypać do owsianki czy granoli
Mam pytanie - czy owoce, np.jablko lubgruszke można jeść do kolacji?
Gosia
Pozdrawiam i proszę o odp.
jak bardzo lubisz owsiankę rób ją sobie np. na mleku migdałowym
w innych marketach np. auchan migdałowe dostaniesz bez problemu
Laktaza nie zanika, renina także.
Procent osób nie mających laktazy jest znikomy w porównaniu z ilością osób które krowie mleko trawią bez najmniejszych problemów, to samo tyczy się osób z alergią czy nietolerancją na białka mleka.
Masz swoje zdanie, ok, masz do tego prawo,ja mam swoje.
Spór zwolenników i przeciwników mleka trwa i trwać zapewne będzie jeszcze długo. Tak samo ja spór zwolenników masła i margaryny.
Od setek lat podstawą żywienia człowieka był nabiał i jakoś świat trwa do dziś,
owszem są osoby które mleka nie trawią ale to mały procent w stosunku do tych którzy bez problemu mogą jeść produkty mleczne.
Wieki temu ludzie jedni głownie mleko z uwagi na cenę i dostępność.
Gdyby było taką trucizną ani Ciebie nie byłoby na świecie, ani mnie.
Luz kochana. Jeszcze trochę pożyjemy a tymczasem na obiad mam dziś zapiekaną paprykę z mozzarellą.
Smacznego ;)
Ania
Jaki rozmiar w tej chwili Pani nosi?
1. owsianka na mleku roslinnym - nie gęstnieje mi wcale - tak samo jak budyń nie chce wyjść - co może tego przyczyną? na mleku krowim ma swoją konsystencję...
2. Kiedyś gdzieś wspomniałas jakiego producenta sera żołtego preferujesz? możesz przypomnieć?- nie mogę nigdzie znaleźć
Pozdrawiam ciepło
1 - nie wiem
Dziękuję za świetnego bloga! Zdecydowałaś się już, czy wystartujesz w Blog Roku? Szczerze Cię zachęcam! :)
ja często jem ser raz na dwa tygodnie,
tak, chyba się zdecyduję, dziś startuje Blog Roku o 15-tej
Kiedy mogę spodziewać się jadłospisu jeśli wysłałam formularz 6.01?
Jutro wyślę wyceny z formularzy do 31 stycznia.
rób z wszystkiego co zielone i dodawaj natkę pietruszki,
pij taki sok zawsze jak jesz coś co ma żelazo
zakładam że przyjdzie taki czas że będziesz chciała mieć dzieci więc powalcz o powrót równowagi hormonalnej,
nie wiem jaka jest Twoja aktualna waga, wzrost i kaloryczność więc ciężko mi powiedzieć czy powinnaś kaloryczność zwiększyć ale w ciemno powiem ze tak bo miesiączka z powietrza nie zanikła, np chyba że katowałaś się na ćwiczeniach
jedz migdały ! :)
Jeśli dużo ćwiczysz i nagle z uwagi na ciążę przestajesz ogranicz kalorie o ok. 400.
W ogóle temat rtęci w tych szczepionkach, zwłaszcza w tych refundowanych przez NFZ to kuriozum.
W XXI wieku żeby dodawać rtęć jako składnik bakteriobójczy. To jak cofanie się.
jak coś jest nie tak, organizm da sygnał,
co do szczepień, nie szczepiłabym wcale,
w szczepieniach chodzi o szkodliwą rtęć która jest przyczyn ą coraz szerzej postępującego zespołu Aspergera i autyzmu
Wybacz, Gosiu, że "odgrzewam" temat sprzed tygodnia, ale niezmiernie nurtują mnie te pytania. Będę wdzięczna za odpowiedź. :-)
Dopiero niedawno odkryłam różne nazewnictwo kapusty...
do jego produkcji degeneruje się środowisko naturalne,
Pozdrawiam,
Żaneta
Jeśli odżywiasz się zróżnicowanie nie potrzebujesz pastylek.
jeśli same kanapki i mięso to źle,
jeśli zupy, lecza, dania z z kaszą i warzywami to ok.
Asia
Ale myślę że to też kwestia genów bo ani mama nie ma ani moja siostra.
No i dużo pij bo to ważne dla nawilżenia skóry.
Ja urodziłam córkę w lipcu. jadłam przed porodem tony truskawek i mali i córce nic nie było i nie jest.
mam od Ciebie jadłospis ciążowy, czy mogę zastąpić maślankę kefirem, czy ilość np. wapnia będzie zachowana?
Jaszcze mam pytanie dotyczące granata, czy te pestki bez soku mają jakieś wartości odżywcze?, bo jakoś wolę je tylko obgryść z soku
Asia
Pestka będzie miała też błonnik. Wypluwając pestkę zmniejszasz ilość błonnika.
Pozdrawiam,
Żaneta
U większości ciężarnych to chyba nieuniknione, ale co jeść aby je złagodzić? Pomożesz?
W internecie jest mnóstwo jakiś rad, ale pytanie czy to tylko powielane mity, czy skuteczne sposoby.
Na forach dla odmiany większość wpisów jest bardzo dołująca np: "u mnie mdłości i wymioty trwały nie tylko kilka tygodni, ale przez całą ciążę, i nic nie pomagało..."
na mnie działał imbir ale z kolei na moją koleżankę nie ;)