Kochani, jutro Sylwester, więc spieszę z przepisem na przepyszną sałatkę. Ostatnimi czasy jestem fanką pieczonego buraka, więc przygotujcie się, że co jakiś czas będzie się pojawiał na blogu ;).
Pieczony jest przepyszny. Słodki, wyrazisty. Ech …. no co tu dużo mówić. Trzeba spróbować!
Słodki burak, plus słodko cierpki granat, plus orzechowe w smaku awokado przełamane fajnym sosem na bazie domowego majonezu, sosu sojowego i soku z limonki.
Nie macie wyjścia, musicie spróbować 😉
Uwaga weganie! Chcąc zrobić tę sałatkę, zamiast jajek do majonezu dodajcie tofu!
Porcja sałatki ma ok. 200 kcal
Składniki na dwie porcje:
- jeden duży burak
- jedno dojrzałe awokado
- pół dużego lub jeden mały granat
- sól
- kilka kropel soku z limonki
- łyżeczka sosu sojowego
- łyżeczka domowego majonezu (przepis TU)
- Buraka zawijamy w folię aluminiową, błyszczącą stroną do środka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale nie wyciągamy buraka. Ma wystygnąć w środku. Dobrze jest to zrobić dzień przed przygotowaniem sałatki.
- Wystudzonego buraka kroimy w kosteczkę, delikatnie solimy. Mieszamy z nasionami granatu i pokrojonym w kostkę, uprzednio skropionym sokiem z limonki awokado.
- Majonez mieszamy z sosem sojowym. Dodajemy do sałatki. Mieszamy.
Miałabym 2 prośby na Nowy Rok :) -żebyś co jakiś czas wrzucała jakiś smakowity przepisik w wersji na multicooker. Zakupiłam właśnie swój po przeczytaniu Twoich recenzji i tak też trafiłam na ten blog niedawno :). I jeszcze może w jakiejś wolnej chwili zgłębiłabyś temat wolnowarów -podobno jedzenie z nich zdrowe i samo się gotuje :)
Przesyłam serdeczne życzenia noworoczne- szczęścia osobistego i nowych kulinarnych odkryć oraz zauroczeń.
Dziękuję Ci za przepis i życzę szampańskiej zabawy w sylwestrową noc! :)
Serdeczności na Nowy Rok! :)
Naturalny wodny ekstrakt z: siemienia lnianego, korzenia mniszka lekarskiego, owocni fasoli, korzenia lubczyka, ziela skrzypu polnego, ziela krwawnika, kwiatu hibiskusa, korzenia arcydzięgla; woda; dodatki: fruktoza, jabłko; składnik zagęszczający - skrobia naturalna oczyszczona; składnik stabilizujący - naturalny kwasek cytrynowy; składnik konserwujący - sorbinian potasu
Pozdrawiam! :)
Czy są w stanie przygotować do wykonywania zawodu osobę, która naprawdę interesuje się dietetyką?
2 - od biedy tak ale lepiej zjeść następnego dnia
Póki co przejdę na pewno przez 1 etap diety przeciwgrzybiczej, zobaczymy jaki będzie efekt. Badania na grzyby miałam robione z wymazu z języka i drugie - z kału, tak jak pisałam nic nie wykryto. Ale to przelewanie, wzdęcia plus brak energii, senność, non stop biały nalot na języku, chęć na słodkie, pojawienie się niedawno alergii na pyłki, kurze (których kiedyś nie miałam) skłaniają mnie ku tej myśli. Bo w sumie to czy może być jakaś inna przyczyna białego nalotu na języku? Lekarze na przykład zupełnie go zlekceważyli i pominęli, a według mnie to jednak zawsze o czymś świadczy...
Mozesz napisac co o nim sadzisz, chcialam go sobie zrobic poniewaz mam tradzik mimo ze przeszlam juz okres dojrzewania
-ksylitol
- izomalt
-glikozydy stewiolowe
- suszone truskawki, wit C i D
Generalnie chodzi o to aby nie przyzwyczajać dziecka bo taki maluch przyzwyczaja się błyskawicznie.
Jeśli chodzi o dodatki, możesz użyć dowolnych.
Będę czekać.