Jedno z moich ulubionych mięs w sosie. Schab po myśliwsku. Z cebulką i leśnymi grzybkami. Doskonale przyprawiony, aromatyczny i co najważniejsze kruchutki.
Przygotowałam to danie w sobotę z okazji urodzin mojego synka. Wam zdradzam, abyście mogli przygotować je albo na najbliższą niedzielę, albo na świąteczny obiad. Wielkanoc już niedługo 😉
Kluczowe w tym przepisie są przyprawy, czas marynowania oraz czas duszenia mięsa. Nie wolno go skracać.
Co ważne, ja nie blenduję cebulki, odkładam ją na bok, ponieważ lubię kiedy sos nie jest jednolicie gładki. Lubię jak cebulka sobie w nim pływa. Jeśli chcecie idealnie gładziutki sos, zblendujcie wszystko razem. Szczegóły w sposobie przygotowania.
Składniki:
- 500 g schabu
- czubata łyżka klarowanego masła
- mała cebula
- 4 mrożone podgrzybki
- 400 ml wywaru z warzyw
- sól
- pieprz
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- łyżeczka suszonego czosnku
- pół łyżeczki majeranku
- mąka (dowolna – ja używam orkiszowej typ 650 lub 700)
- czubata łyżka masła
- czubata łyżka mąki
Sposób przygotowania:
- Sól, obydwie papryki, czosnek, majeranek i pieprz mieszamy na jednolitą masę.
- Schab kroimy w centymetrowe plastry. Nacieramy przyprawami. Odstawiamy na noc do lodówki (minimum 5 godzin).
- Zamarynowany schab obtaczamy w mące i obsmażamy z obydwu stron na klarowanym maśle. Przekładamy do garnka.
- Na patelnię na której obsmażaliśmy mięso wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i grzyby. Przesmażamy aż cebula się zeszkli. Wkładamy do garnka z mięsem. Zalewamy gorącym wywarem z warzyw i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 2 godziny.
- Mięso wyjmujemy z garnka. Wywar wraz z grzybami blendujemy w blenderze na gładką masę.
PS: Ja odkładam cebulkę na bok, aby sos nie był jednolicie gładki. Lubię jak cebulka pływa w sosie ale jeśli chcecie idealnie gładziutki sos, zblendujcie wszystko. - W osobnym garnku rozgrzewamy łyżkę masła. Dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Następnie powoli wlewamy zblendowany wywar i cały czas mieszając podgrzewamy czekając aż sos zgęstnieje.