Zarówno w diecie cukrzyka jak i każdej osoby dbającej o sylwetkę produkty z wysoką zawartością skrobi nie są mile widziane.
A skrobia oporna ?
Co to takiego ?
Czy znajdzie się tu cukrzyk, który słyszał o niej wcześniej ?
O skrobi opornej miałam pisać już jakiś czas temu, ale doszłam do wniosku, że napiszę o niej w cyklu „cukrzycowym” bo kto jak kto, ale cukrzyk powinien być nią żywo zainteresowany.
Skrobia oporna powstaje w wyniku poddania skrobi działaniu wysokiej temperatury w małej ilości wody.
W wyniku tego procesu dochodzi do uszkodzenia jej struktury. Tak zmodyfikowanej skrobi nasz organizm nie trawi.
Podobnie dzieje się kiedy po przygotowaniu, produkt z zawartością skrobi schłodzimy. W wyniku procesu retrogradacji (przemiany formy spiralnej w liniową) ilość strawnej skrobi znacznie się ograniczy.
Niemniej jednak najlepsze efekty uzyskamy w wyniku pierwszego procesu czyli podgrzewając produkt z zawartością skrobi w małej ilości wody.
Skrobia oporna jest odporna na działanie enzymów trawiennych w związku z czym nie ulega strawieniu do glukozy i wchłonięciu w jelicie cienkim. Podobnie jak błonnik przechodzi do jelita grubego by tam z pomocą mikroflory ulec fermentacji, wypełnić jelito, poprawić perystaltykę, zebrać co trzeba i pomóc usunąć.
Dodatkowo skrobia oporna, podobnie jak błonnik obniża ph okrężnicy i poziom cholesterolu.
Dla cukrzyka to bardzo dobra wiadomość. Zastanawia mnie dlaczego informacje o skrobi opornej w poradnikach dla cukrzyków występują w ilości śladowej. W niektórych nie ma ich wcale.
Być może w obawie przed nadmierną konsumpcją węglowodanów 😉
Urządzenie do gotowania na parze powinno być dla cukrzyka sprzętem pierwszej potrzeby i nie ma znaczenia czy kupicie wysokiej klasy parowar, garnek do gotowania na parze czy po prostu zwykłą nakładkę na standardowy garnek. Efekt będzie taki sam.
Na parze gotujcie brokuły, kalafiora, fasolkę szparagową, marchewkę, ziemniaki etc.
Kasze, strączki, makarony czy inne ziarna gotujcie wcześniej i zostawiajcie do ostygnięcia. Ponownie odgrzane nie stracą na smaku a zawarta w nich, już zmodyfikowana skrobia będzie dla Was lepsza.
Świetnie się to sprawdza w przypadku boxów z obiadem do pracy, który przygotujecie dzień wcześniej wieczorem a rano zabierzecie do pracy. Skrobia zawarta w produktach ulegnie modyfikacji i będzie skrobią oporną.
WAŻNE !
Korzystajmy ze skrobi opornej ale jej występowanie nie oznacza, że cukrzyć może teraz zjeść pół talerza ziemniaków.
Ilość na talerzu ma pozostać ta sama! Zmieniajmy tylko strukturę skrobi.
chcąc przytyć i tym samym zwiększyć ćwiczenia musisz zwiększyć ilość białka w diecie
wiem, że nie można przesadzić z ilością - piję 3 kawki w ciągu dnia każda z nich ma 100 ml - jest ok?
Pozdrawiam ciepło z Wrocławia:)
Dominika
czyli piję taką latte
Ty wypijasz 300 ml - czy samej kawy czy dodajesz mleka ?
jeśli samej kawy to trochę za dużo, wypłukujesz magnez i wapń
no i jak mocna jest ta kawa ?
dużo snu, zielona herbata i ciemnoczerwone i zielone warzywa i owoce
jeśli masz jakąś przerwę i możliwość podgrzania idealna byłaby zupa,
jeśli nie weź sobie np. kaszę gryczaną z warzywami lub ryż z warzywami,
Hormony płciowe organizm syntetyzuje właśnie z tłuszczu, więc jeśli w diecie brakuje tłuszczu rozregulowuje się gospodarka hormonalna, czego pierwszym symptomem jest brak miesiączki.
Twoje odżywianie pod względem jakościowym jest prawidłowe ALE ilościowo jest tego za mało. Przede wszystkim jest za mało tłuszczu.
Musisz bezwzględnie zwiększyć ilość tłuszczu do 30 %, i przytyć do chociaż 51 kg.
Pamiętaj że jesteś w okresie dojrzewania, tak mała ilość jedzenia prowadzi do ogromnych niedoborów a co za tym idzie stopniowej degradacji organizmu. Przyjdzie czas że będziesz chciała mieć dzieci więc musisz dbać o swój organizm aby nie mieć problemów za parę lat.
Twoje obecne zapotrzebowanie to 1575 kcal, powinnaś jeść 1785. Oblicz czy w ogóle zjadasz te 1575 i zwiększ kaloryczność do 1700 aby przytyć.
Oczywiście pod warunkiem że chcesz być zdrowa.
Orzechy i pestki przy powrocie do normalnej wagi są niezbędne bo zawierają też dużo magnezu.
śniadanie: twaróg 250 g z owocami ( np. brzoskwnie, jabłko, banan ) + łyżka otrąb + łyżka orzechów
I przekąska: sałatka np. 2 brzoskwinie + banan + kiwi + łyżka migdałów
II przekąska: grahamka + 70 g roszponki + 2 plastry szynki + 2 plastry pomidora
Kolacja: 125 g łososia wędzonego na ciepło dymem z drewna bukowego
Obiad opisałam wyżej, to chyba jednak dosyć sporo :) Ale przyznaję że nie liczyłam tutaj kcal tylko podałąm pani przykłądowe ilości, dlatego moze być mniej, może być więcej tego :) to tylko przykładowy jadłospis, urozmaicam jak najbardziej, kasze, ryż, kanapki, inne owoce, koktajle, kakao, orzechy, migdałe, pestki, pistacje ;) Dziękuję za Pani poprzednie odpowiedzi, ciesze się, że mogłam uzyskac Pani rady i zwiększę ilość pestek, orzechów i innych oczywiście zdrowych tłuszczów w moich codziennych jadłospisach, gdyby Pani zechciałą się jeszcze odnieśc do tej mojej odpowiedzi naprawdę byłabym bardzo wdzieczna :) Dziękuję jeszcze raz :)
jeśli Twoja lekarka określiła Twoją wagę jako "w normie" to według mnie coś jest z tą lekarką nie tak,
zatrzymał Ci się okres więc to kolejny dowód na to że coś jest nie w porządku
jedząc 2000 kcal, nawet 1800 nie zatrzymałby Ci się okres
przyczyny zatrzymania miesiączki mogą też być inne
wiórki kokosowe mogą być źródło tłuszczy ale polecam raczej oleje np. do sałatek, orzechy,pestki, awokado
Można tak robić codziennie, czy lepiej jeść je na zimno?
Dodam, że niedawno zdiagnozowano u mnie cukrzycę typu I LADA, a dzisiaj własnie wróciłam do pracy po urlopie rodzicielskim i staram się ogarnąć to wszystko.
A czy możesz mi polecić jakieś sensowne pojemniki/termosy na lunch?
optymalnie byłoby móc podgrzać sobie posiłek w parowarze czy piekarniku ale w pracy nie ma takich udogodnień więc jeśli jest kuchenka mikrofalowa można z niej skorzystać,
ciepły posiłek w ciągu dnia wiele znaczy,
możesz oczywiście jeść dania na zimno, lub na zmianę raz zimne, raz ciepłe, wybór należy do Ciebie,
nie bój się mikrofali, raz dziennie jak podgrzejesz będzie ok,
są herbaty zielone z kawałkami np. pigwy i bławatka - świetna w smaku
szukaj tych z dodatkami naturalnymi
Wiadomo, ze zielona herbata jest B. zdrowa, ale czerwona też i nazywa się ja zabójca tłuszczu a mniej się o niej mówi, czy jest szkodliwa? Ile dziennie mozna jej pic?
Ciężko mi określić ile razy w tygodniu. To zależy czy chcesz schudnąć, czy masz prawidłową wagę etc.
Generalnie to jest napój więc powinien być spożywany w ograniczonych ilościach, zwłaszcza ze względu na cukry proste.
Ja bym powiedziała że raz w tygodniu można sobie wypić, ale wybór należy do Ciebie ;)
Dominika
Pozdrawiam
nastepnie wrzuć brokuły na patelnię tak aby obtoczyły się w oliwie z czosnkiem
Gosiu czy mrożonka "warzywa na patelnię" z Biedronki, które zawierają ziemniaki w swoim składzie po duszeniu na łyżce oleju również otrzymamy skrobie oporną? Pozdrawiam