Biszkoptowy omlet z jagodami poleca się na szybkie weekendowe śniadanie do aromatycznej kawy.
Pyszny, puszysty i bardzo delikatny.
Porcja zawiera 23 gramy białka i ma niski indeks glikemiczny.
- 2 jajka
- czubata łyżka mielonych płatków owsianych (nie mąki owsianej)
- czubata łyżka mąki orkiszowej typ 650 lub 700
- czubata łyżka jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- dwie szczypty ksylitolu
- garść jagód
- oliwa z oliwek do smażenia (polecam dostępną w Polsce oliwę Olini która nie zawiera goryczki – z kodem DIETOTERAPIA uzyskacie 10% rabat na cały asortyment sklepu)
- 100 gramów jogurtu jako polewa
- kilka ziarenek z laski wanilii
- Białka jaja oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę.
- Żółtka ubijamy z jogurtem ok. 1-2 minuty na wysokich obrotach na puszystą masę. Dodajemy mąkę, szczyptę ksylitolu, soli i zmiksowane płatki. Miksujemy.
- Do masy żółtkowej dodajemy pianę z białek. Delikatnie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wlewamy masę. Smażymy około minutę po czym przewracamy na drugą stronę.
- Usmażony omlet przekładamy na talerz. Dekorujemy jogurtem zmieszanym z drugą szczyptą ksylitolu oraz wanilią i owocami (można zmiksować je na mus).