O TYM MUSISZ WIEDZIEĆ
Z nowym rokiem poziom motywacji do realizacji różnego rodzaju postanowień i wdrażania zmian zwykle jest wysoki. Dodatkowo w tym roku startowaliśmy w poniedziałek co dodaje wiatru w żagle, podbija zarówno motywację, jak i wiarę w wyznaczone cele. Te bywają różne. Od zawodowych, osobistych, aż po zdrowotne. Prawda jest jednak taka, że jeżeli zdrowie i samopoczucie […]
Czarnuszka (nigella sativa) to roślina pochodząca z regionu wschodniej części Morza Śródziemnego, północnej Afryki, subkontynentu indyjskiego i Azji Południowo-Zachodniej. Uprawiana na szeroką skalę w Egipcie, Iranie, Grecji, Syrii, Albanii, Turcji, Arabii Saudyjskiej, Indiach, czy Pakistanie. W medycynie tradycyjnej znana i wykorzystywana od setek lat w leczeniu m.in. astmy, zapalenia oskrzeli, nadciśnienia, bólów reumatycznych, głowy, pleców, […]
Laktoferyna to glikoproteina obecna w ziarnistościach neutrofili (granulocytów obojętnochłonnych z których uwalniana jest w razie potrzeby) oraz we wszystkich wydzielinach śluzówek ssaków (wytwarzana przez komórki nabłonkowe błony śluzowej) – najobficiej w mleku (zwłaszcza siarze), ale w niewielkiej ilości znajdziemy ją także w ślinie, łzach, wydzielinach układu oddechowego, pokarmowego, moczowo – płciowego, płynie mózgowo – rdzeniowym, […]
Laktoza to cukier mleczny, konkretnie dwucukier zbudowany z jednej cząsteczki glukozy i jednej cząsteczki galaktozy połączonych ze sobą wiązaniem beta-1,4-glikozydowym. Występuje w mleku ssaków co oznacza, że znajdziemy ją nie tylko w mleku krowim, ale też bardzo popularnym jako zamiennik mleku kozim czy owczym. Ponieważ laktoza nie może być wchłonięta bezpośrednio, w jelicie cienkim wiązanie […]
Jeśli mówmy o nazywanej najzdrowszą dietą świata diecie śródziemnomorskiej to oliwa z oliwek kojarzy się z nią najbardziej. Można by rzec, że jest bez wątpienia jej filarem. Liczne prace naukowe dowiodły że wykazuje bardzo pozytywne działanie w profilaktyce chorób układu krążenia w tym choroby niedokrwiennej serca, dyslipidemii, nadciśnienia tętniczego, ale i cukrzycy czy chorób układu […]
Wiosną kuszą nas nowalijki, rzodkiewki, ogórki, młoda dymka, ale naszą uwagę tak naprawdę powinniśmy skierować w kierunku kiełków. Dlaczego? Małe ziarenko w twardej skorupce, to taki mały magazyn witamin i minerałów. Jeśli dasz mu wodę, światło i ciepło, uwolni całe swoje bogactwo po to, aby roślina urosła duża i dorodna. Roślina podczas kiełkowania ma więcej […]
Zapewne od różnych osób wielokrotnie słyszeliście, że nie ma diety na tę czy inną dolegliwość lub chorobę. Nie jest to prawda. Mamy realny wpływ na swój stan zdrowia, a ogromne znaczenie ma to co jemy i jak żyjemy (stres, ilość i jakość snu, aktywność fizyczna). Owszem, nie mamy wpływu na geny, ale na ich ekspresję […]
Japońska dieta wodna staje się ostatnimi czasy coraz bardziej popularna. Świadczy o tym chociażby ilość pytań i próśb o komentarz jakie ostatnimi czasy otrzymuję od Was w tej sprawie. Zwolennicy japońskiej diety wodnej, a w zasadzie pewnego określonego rytuału/sposobu codziennego picia wody przypisują mu wyjątkowe prozdrowotne właściwości. Czy to ma sens? Czy mowa o czymś […]