Klasyczny włoski sos bolognese stosowany do makaronów przygotowuje się ok. 3 godzin na maleńkim ogniu aby wydobyć wszystkie smaki.
Klasyczny sos robi się z mielonego mięsa wołowego z dodatkiem boczku, marchwi, selera naciowego, cebuli,przypraw, pomidorów no i oczywiście wytrawnego wina. Długo przysmaża się mięso delikatnie zdrapując przyrumienione kawałki z brzegów naczynia. Cały proces jest żmudny, ale czasem warto się pobawić 🙂
Rzadko mam wolne 3 godziny na taką zabawę więc zmodyfikowałam sos bolognese na własne potrzeby 🙂
Kawałek lasagne (ok. 10×10 cm) przygotowanej ściśle według mojego przepisu ma ok. 500 kcal
Składniki na sos bolognese w mojej wersji:
* 500 gram mielonego mięsa z indyka
* 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
* kieliszek wytrawnego czerwonego wina
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* świeża bazylia
* sól, pieprz
* łyżka oliwy
Przygotowanie mojej wersji sosu bolognese:
1. W woku lub wysokim rondlu rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę.
2. Do zeszklonej cebuli dodajemy wyciśnięty czosnek i mięso.Podsmażamy aż mięso ładnie się przyrumieni.
3. Do podsmażonego mięsa dodajemy wino, pomidory, bazylię i przyprawy.
4. Dusimy aż płyny (wino i woda z pomidorów) zredukują się do połowy.
5. Doprawiamy do smaku jeśli jest taka potrzeba.
Składniki na sos beszamelowy:
* 2 szklanki mleka
* 50 gram masła
* 2 łyżki mąki
* 1 łyżka soku z cytryny
* płaska łyżka kurkumy, sól, pieprz
Przygotowanie:
1. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, zasmażamy. Powoli dolewamy mleka cały czas mieszając aby powstał jednolity, gładki sos.
2. Dodajemy sok z cytryny i przyprawy. Mieszamy.
3. Jeśli sos jest za gęsty dolewamy mleka.
Przygotowanie lasagne:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni bez termoobiegu.
2. W naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem układamy warstwowo :
makaron/sos bolognese /makaron/sos bolognese/makaron
3. Płaty makaronu muszą na siebie nachodzić (margines 1-2 cm)
4. Na ostatnią warstwę makaronu wlewamy sos beszamelowy i posypujemy mozarellą.
5. Zapiekamy w piekarniku ok. 30 minut.
http://nieperfekcyjnakasia.blogspot.com/
U mnie taż jakiś czas temu była i nadal mam w pamięci jej smak.
Super włoski tydzień :)
U mnie też jakiś czas temu była i nadal czuję jej smak!
Super włoski tydzień!
http://fasterbetternicer.blogspot.co.uk/
Mnie się zdawało, że kuchnia włoska to kuchnia szybka i łatwa, a tu czytam o trzech godzinach gotowania. Zaintrygowałaś mnie :-)
Co do makaronu ja taki suchy zawsze obgotowuję, ale ostatnio kupuje świeży (chłodzony) z lodówki. Pyszny, spróbuj.
Powiem Ci że nie spotkałam świeżego makaronu do lasagne, muszę się dokładniej przyjrzeć. Tagliatelle często kupuję świeży w Almie.
Właśnie w Almie kupuję albo w Tesco...
1. Maka do sosu pszenna?
2. Mleko 1.5% ?
3. Mozzarella zwykła czy light ?:-)
pozdrawiam,
Kamila
2. ja używam 2%, ale 1,5 też może być
3. może być light
pozdrawiam ;)
wołowina to chude mięso
http://www.lidl.pl/pl/oferta.htm?action=showDetail&id=52373
czy on wymaga w przypadku tego przepisu wcześniejszego obgotowania ?
Robie wlasnie polowe porcji i cos mi za duzo makaronu a malo sosu:|
Monika