fbpx
Tydzień Włoski : Lasagne bolognese !
Img

Klasyczny włoski sos bolognese stosowany do makaronów przygotowuje się ok. 3 godzin na maleńkim ogniu aby wydobyć wszystkie smaki.
Klasyczny sos robi się z mielonego mięsa wołowego z dodatkiem boczku, marchwi, selera naciowego, cebuli,przypraw, pomidorów no i oczywiście wytrawnego wina. Długo przysmaża się mięso delikatnie zdrapując przyrumienione kawałki z brzegów naczynia. Cały proces jest żmudny, ale czasem warto się pobawić 🙂

Rzadko mam wolne 3 godziny na taką zabawę więc zmodyfikowałam sos bolognese na własne potrzeby 🙂


Kawałek lasagne (ok. 10×10 cm) przygotowanej ściśle według mojego przepisu ma ok. 500  kcal

 

Składniki na sos bolognese w mojej wersji:
* 500 gram mielonego mięsa z indyka
* 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
* kieliszek wytrawnego czerwonego wina
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* świeża bazylia
* sól, pieprz
* łyżka oliwy

 

Przygotowanie mojej wersji sosu bolognese:
1. W woku lub wysokim rondlu rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę.
2. Do zeszklonej cebuli dodajemy wyciśnięty czosnek i mięso.Podsmażamy aż mięso ładnie się przyrumieni.
3. Do podsmażonego mięsa dodajemy wino, pomidory, bazylię i przyprawy.
4. Dusimy aż płyny (wino i woda z pomidorów) zredukują się do połowy.
5. Doprawiamy do smaku jeśli jest taka potrzeba.


Składniki na sos beszamelowy:

* 2 szklanki mleka
* 50 gram masła
* 2 łyżki mąki
* 1 łyżka soku z cytryny
* płaska łyżka kurkumy, sól, pieprz

 

 


Przygotowanie:

1. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, zasmażamy. Powoli dolewamy mleka cały czas mieszając aby powstał jednolity, gładki sos.
2. Dodajemy sok z cytryny i przyprawy. Mieszamy.
3. Jeśli sos jest za gęsty dolewamy mleka.

Pozostałe składniki, których będziemy potrzebować:
* opakowanie makaronu do lasagne (płaty należy wcześniej obgotować w osolonej wodzie)
* ser mozzarella
* masło do wysmarowania naczynia do zapiekania

Przygotowanie lasagne:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni bez termoobiegu.
2. W naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem układamy warstwowo :
makaron/sos bolognese /makaron/sos bolognese/makaron
3. Płaty makaronu muszą na siebie nachodzić (margines 1-2 cm)
4. Na ostatnią warstwę makaronu wlewamy sos beszamelowy i posypujemy mozarellą.
5. Zapiekamy w piekarniku ok.  30 minut.

Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Wege zapiekanka z kurkumą na obiad lub kolację

Szybka wegetariańska zapiekanka z kurkumą w sam raz na ciepły obiad, kolację lub na zimno do lunchboxa jako sałatka. Można Czytaj dalej

Mini serniczki z likierem Sheridan i słodkimi wiśniami
Mini serniczki z likierem Sheridan i słodkimi wiśniami

Kupiłam wczoraj fajny ser twarogowy. Włożyłam do lodówki i zajęłam się świątecznymi porządkami.Odkurzyłam salon, przedpokój ..... zaczęłam odkurzać kuchnię .... Czytaj dalej

Pasta z łososiem w kremowym sosie serowym

Jak zobaczyłam tego łososia w moim sklepie rybnym wręcz nie mogłam oderwać od niego oczu. Nie przesadzam ani trochę. Krzyczał Czytaj dalej

Słodka pieczona gruszka z żurawiną na ciepło
Słodka pieczona gruszka z żurawiną na ciepło

Oczekiwanie na wiosnę zaczyna mnie już lekko irytować. Śnieg sypie jak szalony, bez opamiętania, bez zastanowienia czy ktoś go tu Czytaj dalej

56 komentarzy

NieperfekcyjnaDodano:  2 maj 2013 - 8:44
Uwielbiam lasagne! a Twoja wygląda przepysznie... jednak to kaloryczne danie a ja mam akcje plażę :)
http://nieperfekcyjnakasia.blogspot.com/
Dodano:  2 maj 2013 - 8:50
Jak dodasz chude mięso z indyka to zredukujesz kaloryczność :) No i kawałek 10 x10 cm ma ok. 450 -500 kcal więc tyle co standardowy obiad. Spoko, kawałek możesz zjeść :)
Odpowiedz
mufinka79Dodano:  2 maj 2013 - 11:15
Uwielbiam lasagne :)
U mnie taż jakiś czas temu była i nadal mam w pamięci jej smak.
Super włoski tydzień :)
Odpowiedz
mufinka79Dodano:  2 maj 2013 - 11:16
Uwielbiam lasagne!
U mnie też jakiś czas temu była i nadal czuję jej smak!
Super włoski tydzień!
Odpowiedz
MagdaDodano:  2 maj 2013 - 11:31
lasagne, nigdy jej sama nie robiłam! apetycznie wygląda :)
Odpowiedz
agateqDodano:  2 maj 2013 - 11:39
Nie mogło zabraknąć lasagni podczas włoskiego tygodnia:) Ale żeby 3 godziny?! Pierwsze słysze... Ci Włosi mają kupę wolnego czasu chyba^^
Dodano:  2 maj 2013 - 11:40
Siedzą w tym czasie i popijają wino :)
Odpowiedz
krzywa kromeczkaDodano:  2 maj 2013 - 13:44
Oj skusilas mnie ;) zrobimy niedługo
Odpowiedz
Agnes JuszczykDodano:  2 maj 2013 - 21:36
Jak ja dawno nie jadłam lasagne :O CHCE byś mnie zaadoptowała i dawała dziennie takie pyszności:P

http://fasterbetternicer.blogspot.co.uk/
Dodano:  3 maj 2013 - 9:14
Agnes ja bym CI gotowała a Ty byś mi takie fajne makijaże robiła :) a robisz świetne :)
Odpowiedz
nashellyDodano:  2 maj 2013 - 23:06
Ooo, lasagne bolognese - bosko! Jedno z moich ulubionych dań - również parę dni temu publikowałam na blogu! Klasycznie i przepysznie :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Odpowiedz
bartoldzikDodano:  3 maj 2013 - 21:18
Bardzo apetyczna.
Mnie się zdawało, że kuchnia włoska to kuchnia szybka i łatwa, a tu czytam o trzech godzinach gotowania. Zaintrygowałaś mnie :-)
Co do makaronu ja taki suchy zawsze obgotowuję, ale ostatnio kupuje świeży (chłodzony) z lodówki. Pyszny, spróbuj.
Dodano:  3 maj 2013 - 21:59
Tak, tak, przygotowanie tradycyjnego bolognese to proces. Mięso ma się rumienić przyklejając się do brzegów naczynia, po czym te przyrumienione warstwy się zdrapuje i tak w kółko :) Smak jest obłędny.

Powiem Ci że nie spotkałam świeżego makaronu do lasagne, muszę się dokładniej przyjrzeć. Tagliatelle często kupuję świeży w Almie.
bartoldzikDodano:  3 maj 2013 - 22:03
W sumie nasz bigos to tez proces :-)
Właśnie w Almie kupuję albo w Tesco...
Dodano:  3 maj 2013 - 22:52
Muszę się zatem dokładniej porozglądać :) A bigos taak, i najlepszy jest kilka razy odgrzewany.
Odpowiedz
KaśDodano:  4 maj 2013 - 21:33
choć lubię eksperymentować z lazanią, ta wersja wciąż pozostaję ulubioną, do której regularnie wracam
Odpowiedz
Karolina Just a CarouselDodano:  6 czerwiec 2013 - 16:23
O mniam ♥
Odpowiedz
moni.kaDodano:  1 sierpień 2013 - 17:41
Ja dziś chętnie skorzystam z Twojego przepisu :)
Odpowiedz
moni.kaDodano:  1 sierpień 2013 - 17:44
Dziś chętnie skorzystam z Twojego przepisu :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 styczeń 2014 - 10:49
Dziewczynki....a ja robie wersje z naleśnikami pełnoziarnistymi zamias płatów makaronu....Nazywa sie Timballo e pochodzi z regionu Abruzja:)Naprawde palce lizac:)Pzdr Sylwia:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 luty 2014 - 15:01
Na ile porcji jest ten przepis? :D
Dodano:  24 luty 2014 - 16:00
na 6
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 marzec 2014 - 14:31
Gosiu a ile kcal ma sam sos bolonese? Bo u mnie dziś spagetti z sosem, to moje rudaski lubią najbardziej:) Zrobiłam z mięsem z indyka, tak jak w przepisie na lasagne, zmieniłam tyle, że dodałam z 0,5 l passaty pomidorowej zamiast 1 puszki pomidorów, bo tylko tyle miałam.
Dodano:  13 marzec 2014 - 20:44
cały sos z mięsem ma ok. 850 kcal
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 marzec 2014 - 15:49
Gosia, jeśli chodzi o płaty lazanii, czy obgotowujemy je przed pieczeniem?
Dodano:  17 marzec 2014 - 16:08
tak , jest napisane w przepisie że trzeba obgotować :)
Odpowiedz
AniaDodano:  9 kwiecień 2014 - 12:43
Już od jakiegoś czasu korzystam z Twoich przepisów, zmieniam nawyki żywieniowe w moim domu. A ta lasagne jest przepyszna!!!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 kwiecień 2014 - 12:16
Makaron obgotować: czyli ma być półtwardy? czy po prostu ugotowany? :)
Dodano:  16 kwiecień 2014 - 16:36
makaron musi być delikatnie podgotowany, inaczej będzie twardy
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 kwiecień 2014 - 12:32
Małgosiu,czy można pominąć wino?pozdrawiam,Magda
Dodano:  16 kwiecień 2014 - 16:33
można,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 czerwiec 2014 - 7:23
profanacja... tylko z wołowinką ! a poza tym smak wydobywa sie i owszem 2,5-3 godz. ale musi mieć z czego.wołowina ,boczek wedz., watróbka, wino ,seler naciowy, cebula,oregano ,marchewka ,czosnek,pietruszka,koncent.pomidorowy i pomidory!!! a mieso z indyka z którego i tak smaku nie wydobedziesz i pomidory 20 min i gotowe.
Dodano:  12 czerwiec 2014 - 7:35
na mojej stronie są odchudzone wersje tradycyjnych przepisów stąd mięso z indyka, które jest najchudsze ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 lipiec 2014 - 16:06
Gosiu pamiętasz może jak wymiary ma twoje naczynie?
Dodano:  29 lipiec 2014 - 17:07
oj nie pamiętam a jestem poza domem ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 sierpień 2014 - 13:53
Wygląda super, ale mam jeszcze kilka pytan szczegółowych:

1. Maka do sosu pszenna?
2. Mleko 1.5% ?
3. Mozzarella zwykła czy light ?:-)

pozdrawiam,

Kamila
Dodano:  12 sierpień 2014 - 23:27
1. może być pszenna, może być orkiszowa
2. ja używam 2%, ale 1,5 też może być
3. może być light
pozdrawiam ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 sierpień 2014 - 22:16
Witam, a jakby tak uzyc pelnoziarnistego makaronu do lasagne, to kalorycznosc bardzo sie zmieni ? Pozdrawiam i dziekuje za przepisy!
Dodano:  27 sierpień 2014 - 22:26
pozostanie ta sama
Odpowiedz
Magdusia CzDodano:  26 listopad 2014 - 17:13
Witam prosze o polecenie jakiegos wina(najlepiej tez gdzie Pani kupuje) bo zupełnie sie nie znam:) z gory dziekuje
Dodano:  26 listopad 2014 - 20:50
Polecam gruzińskie. Dla mnie są najlepsze.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 kwiecień 2015 - 13:25
Czy kaloryczność lasagne bardzo wzrośnie jeśli dodam mięso wołowe zamiast indyka??
Dodano:  17 kwiecień 2015 - 19:47
nieznacznie,
wołowina to chude mięso
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 maj 2015 - 14:42
Gosiu, czy na jeden raz zużywasz całe opakowanie makaronu? Mnie wyszło 12 płatów. I czy sos beszamelowy musi się całkowicie ściąć? U mnie został na środku lekko płynny. Ale smak i tak świetny! :-)
Odpowiedz
WeronikaDodano:  11 listopad 2015 - 19:39
Małgosiu czy ten sos można też wykorzystać do canneloni? Pozdrawiam, Weronika
Dodano:  12 listopad 2015 - 8:32
Tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 styczeń 2016 - 21:43
mam świeży makaron z włoskiego tygodnia w Lidlu
http://www.lidl.pl/pl/oferta.htm?action=showDetail&id=52373
czy on wymaga w przypadku tego przepisu wcześniejszego obgotowania ?
Dodano:  19 styczeń 2016 - 21:44
świeży nie
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 styczeń 2016 - 13:24
dziękuję :)
Odpowiedz
wisienka0809Dodano:  21 marzec 2016 - 19:12
Pani Małgosiu, te pokrojone pomidory jakiej firmy są najlepsze? Dziś chciałam kupić, ale w każdych jakiś konserwant, glutaminian, itp. :(
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 maj 2016 - 11:46
Kupujesz filet z indyka i sama mielisz czy po prostu najlepiej kupić już gotowe mięso mielone z indyka? ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 styczeń 2017 - 14:57
Małgosiu czy ten przepis jest na cale opakowanie 500 g ?
Robie wlasnie polowe porcji i cos mi za duzo makaronu a malo sosu:|
Monika
Odpowiedz
AgaDodano:  17 wrzesień 2017 - 15:57
A co zamiast mięsa? Czy mogą być np. kawałki bakłażana albo cukinii? I wtedy jaka gramatura? Pozdrawiam :)
Odpowiedz
AndżelikaDodano:  9 styczeń 2018 - 17:01
Na jak dużą paczkę makaronu jest ta porcja? 500 g czy 250 g? :-)
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  10 styczeń 2018 - 8:09
500 gramów suchego
Odpowiedz
SylwiaDodano:  16 maj 2022 - 9:26
Hej, jestem nowa tutaj a twoje przepisy mnie zaciekawiły. Mam pytanie,bo w moich sklepach nie mogę znaleźć pomidorów w puszczę bez skórki, tylko z skórką są. Jakieś sugestię jak to ogarnąć? Dać z skórką, czy świeże pomidory, tylko nie wiem jak je wtedy przygotować, nie będzie za mało wody?
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze? 

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać” 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze?

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać”

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

467 50
Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych. 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych.

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

518 22
Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem. 
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie. 
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to? 
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO? 

#sibo #imo

Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem.
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie.
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to?
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO?

#sibo #imo
...

1388 114
Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK! 

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet

Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK!

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet
...

1998 3206

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej