Jeśli poprosilibyśmy Włocha o wybranie jednego produktu, który stanowiłby esencję kuchni włoskiej z pewnością bez wahania odpowiedziałby : makaron. Makaron w najrozmaitszych kształtach wchodzi w skład wielu tradycyjnych włoskich dań.
Ja najbardziej lubię Penne, Tagliatelle i Farfalle. Do dzisiejszego sosu najbardziej pasuje mi tagliatelle a wystąpi dziś w towarzystwie szpinaku, parmezanu i szynki Serrano.
Danie jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Przygotowanie nie powinno zająć więcej niż 20 minut, więc świetnie nadaje się na szybki obiad dla dwojga, dla rodziny a nawet wtedy, kiedy jesteśmy sami w domu, chcemy coś szybko przekąsić a zależy nam, żeby było to coś ciepłego.
Składniki:
* opakowanie makaronu tagliatelle ( 500 gram)
* 100 gram szynki Serrano w plasterkach
* opakowanie świeżego szpinaku
* 150 gram sera parmezan (ten jest nietypowy bo z ciemną skórką ale taki kupiłam)
* 1-2 ząbki czosnku (w zależności od upodobań)
* 100 ml śmietany
* łyżeczka oliwy z oliwek
* sól, pieprz cytrynowy
1. W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente
2. W woku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy wyciśnięty czosnek i szpinak. Delikatnie solimy i przykrywamy pokrywką. Dusimy 2-3 minuty.
3. Do szpinaku wlewamy śmietanę i dodajemy starty na tarce parmezan (trochę startego parmezanu zostawiamy do dekoracji). Mieszamy, aż składniki ładnie się połączą i stworzą gładki, jednolity sos. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem cytrynowym.
4. Plasterki szynki Serrano kroimy na paski grubością zbliżone do tagliatelle i grillujemy na suchej patelni.
Ugotowany makaron przekładamy do sosu, dekorujemy grillowaną szynką Serrano.
Porcja widoczna na zdjęciu ma ok. 480 kcal
Już od dłuższego czasu miałam ochotę na makaron i zastanawiałam się jak go przyrządzić, postaram się z tego przepisu...:O nie wiem jak wyjdzie:D bo nigdy nie przygotowywałam świeżego szpinaku:O
http://fasterbetternicer.blogspot.co.uk/
Jeśli krytykujesz miej cywilną odwagę robić to otwarcie a nie anonimowo.
Chętnie będę polemizować ale muszę wiedzieć z kim.
Pozdrawiam serdecznie anonimowego krytykującego.
Robię podobne wariacje makaronowe :)
Pozdrawiam