Kochani dziś mam dla Was propozycję na pyszną kolację, którą możecie zabrać także jutro na obiad do pracy. Wegetariańska faszerowana papryka. Pyszna, aromatyczna, wbrew pozorom szybka i bardzo prosta w przygotowaniu.
W sam raz na obiad, kolację lub do lunchboxa. Smakuje i na zimno i na ciepło.
Kluczowym składnikiem oprócz warzyw i sera jest kasza jaglana. Zachęcam Was do tego aby jeść ją częściej ponieważ działa odkwaszająco, odśluzowująco, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie.
Powstaje z prosa. Ze wszystkich kasz ma najwięcej witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Zawiera także dużo nazywanej witaminą młodości witaminy E, pozytywnie wpływającej na pamięć i koncentrację lecytyny oraz genialnie działającej na skórę, włosy, paznokcie oraz zapobiegającej odwapnianiu kości krzemionki.
Polecam jeść ją zwłaszcza w okresie kiedy jesteśmy szczególnie narażeni na przeziębienia i różnego typu infekcje. Dotyczy to zwłaszcza dzieci.
Aby kasza jaglana nie była gorzka, należy wsypać ją do wrzątku a następnie odsączyć i przelać zimną wodą.
Potrawa bezglutenowa i bezjajeczna.
Składniki dla 2 osób:
- 2 papryki
- 100 gramów kaszy jaglanej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- średnia cebula
- łodyga selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 125 gramów mozzarelli light (kulka)
- sól,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki kuminu,
- łyżeczka ziół prowansalskich,
Sposób przygotowania:
- Paprykę przekrawamy na pół. Usuwamy gniazda nasienne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy resztę składników. - Kaszę jaglaną zalewamy wrzątkiem, czekamy chwilę, następnie przelewamy na sitku zimną wodą. Wsypujemy do garnka. Gotujemy w osolonej wodzie (dwa razy więcej wody niż kaszy). Odstawiamy.
- Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz bardzo drobno posiekaną łodygę selera naciowego. Przesmażamy. Dodajemy kumin, zioła prowansalskie, słodką paprykę i pieprz. Przesmażamy. Solimy do smaku.
- Wyjmujemy papryki z piekarnika, napełniamy farszem, wierzch obkładamy kawałkami mozzarelli.
- Wstawiamy ponownie do piekarnika na 15 – 20 minut.
- Upieczone papryki już na talerzu przyozdabiamy listkami bazylii.