Pyszna, aromatyczna, sycąca. Wegetariańska zupa z zielonego groszku z zielonym pietruszkowo – miodowym pesto. Dlaczego to, co zielone jest tak wyjątkowe? Ponieważ zawiera cenny składnik, nazywany żywą krwią roślin, chlorofil.
Sam zielony groszek to kopalnia wartości odżywczych. Zawiera witaminy A, C, E, K, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i dużo błonnika.
Aby wzbogacić smak i zapewnić przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach zupę podałam z zielonym pietruszkowo – miodowym pesto na bazie oleju rzepakowego.
Olej rzepakowy ma najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych spośród olejów roślinnych oraz idealny z punktu widzenia potrzeb żywieniowych stosunek kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 6 do Omega 3 czyli 2:1.
Bogata zawartość witaminy E wspomaga ochronę antyoksydacyjną, a zawartość steroli roślinnych pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Ponieważ już 2 łyżki oleju rzepakowego pokrywają zapotrzebowanie człowieka na kwas linolenowy (ALA) z rodziny Omega 3, jako baza do pesto nadaje się idealnie.
Pokochacie to pesto i jestem pewna, że wzbogacicie nim niejedną zupę krem.
Składniki na porcję dla 2 osób:
- 250 gramów mrożonego zielonego groszku (w sezonie polecam użyć świeżego)
- biała część pora (około 10 cm)
- duży ząbek czosnku
- łyżka oleju rzepakowego
- 500 ml wywaru z warzyw (marchew, pietruszka, seler, liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, sól)
- świeżo zmielony pieprz
Składniki na pesto :
- 6 łyżek drobno posiekanej natki pietruszki
- ząbek czosnku
- łyżeczka musztardy francuskiej
- łyżeczka miodu
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- sól
- łyżka soku z limonki
Sposób przygotowania:
- Białą część pora kroimy w półtalarki. Szklimy na oleju razem z pokrojonym w kawałki czosnkiem. Dodajemy zielony groszek, zalewamy bulionem, gotujemy ok. 15 minut.
- Zupę blendujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Składniki na dressing wkładamy do blendera. Blendujemy na gładką masę.
- Gotową zupę mieszamy z łyżką dressingu.