Kto nigdy nie próbował szparagów koniecznie musi nadrobić stracony czas, bo to warzywo, oprócz tego że jest bardzo smaczne, to jest również bardzo zdrowe. Szparagi to bogactwo witamin z grupy B, witaminy A i C, kwasu foliowego, potasu, wapnia, białka i błonnika.
Na szparagi szczególną uwagę powinny zwrócić osoby cierpiące z powodu obrzęków i problemów z wątrobą.
Połączenie wysokiej zawartości potasu z niską zawartością sodu i aktywnym aminokwasem asparaginą sprawia, że szparagi wykazują działanie moczopędne co pomaga w leczeniu obrzęków.
Jeśli zaś chodzi o osoby mające kłopoty z wątrobą, to znaczenie ma tu obecny w szparagach glutation. Glutation to rodzaj białka składającego się z trzech aminokwasów cysteiny, kwasu glutaminowego i glicyny, które wiążą toksyny.
Duża ilość glutationu w organizmie wspomaga proces regeneracji wątroby i pomaga usuwać toksyny.
100 gramów szparagów to tylko 18 kcal – jedzmy do woli !
Czym różnią się szparagi zielone od białych ?
Białe rosną w ziemi i nie mają dostępu światła, co uniemożliwia postanie chlorofilu. Zielone rosną na powierzchni, mają dostęp światła, a chlorofil, który się w nich wytwarza nadaje im barwę zieloną.
Ot cała filozofia 🙂
W smaku białe szparagi są bardziej delikatne, zielone mają wyrazisty, ostrzejszy smak.
Ze szparagów na blogu są jeszcze:
Wkrótce kolejne przepisy.
Porcja obiadowa dla jednej osoby (ok. 300 gramów) to ok. 450 kcal
- 1 pęczek zielonych szparagów
- pół fenkukła (koper włoski)
- skórka z ćwiartki cytryny
- łyżka klarowanego masła
- 200 gramów brązowego ryżu
- 3 ząbki czosnku
- 3 szklanki wody
- sól, biały pieprz
- łyżka śmietany 18% lub łyżka masła
- łyżka oliwy
- świeży koperek
- Szparagi myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kawałki.
- Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek (całe ząbki obrane jedynie ze skórki), pokrojone w kawałki szparagi i pokrojonego w kawałki fenkuła. Smażymy 3-4 minuty, aż warzywa się zeszklą. Wyjmujemy ząbki czosnku, zalewamy wodą, dodajemy skórkę z cytryny, solimy i dusimy ok. 20 minut.
- Ryż dokładnie płuczemy i przesmażamy na łyżce oliwy w wysokiej, najlepiej teflonowej patelni. Przesmażony ryż zalewamy wywarem ze szparagów i gotujemy do miękkości (ok. 30 minut).
Jeśli w trakcie gotowania ryżu, zauważymy, że trzeba dolać wody, dolewamy przegotowanej gorącej wody. - Pod koniec gotowania do ryżu dodajemy warzywa, świeży koperek, śmietanę lub masło. Dokładnie mieszamy.
pozdrawiam
jak znajdę czas to kilka pozycji Ci wpiszę wieczorem
Ewa Dąbrowska "Ciało i ducha ratować żywieniem"
koniecznie Michał Tombak "Czy można żyć 150 lat" ale także resztę jego książek
genialna książka Haylie Pomroy "Dieta przyspieszająca metabolizm"
a jak chcesz trochę mocniej to William Davies Dieta bez pszenicy"
to miałaś na myśli? :)
a o szparagach z jakiej książki te informacje?
o szparagach z innych, ale to nie jest tak że masz napisane w jakiejś książce np. szparagi . ........ i lista wartości tylko masz opisany konkretny składniki np. glutation i tam jest wpis o produktach w których występuje, w innej książce przy okazji informacji o obrzękach i zatrzymaniu wody też są wspomniane szparagi,
tak zbieram informacje do artykułów, z kilku publikacji, łącząc zdobytą wiedzę w całość,
a z publikacji / artykułów naukowych również korzystasz?
A właściwie totalna katastrofa. Myślałam że nie ma znaczenia jaką się doda i zrobilam tak jak zawsze, tylko inna mąka.... Masz może przepis na takie naleśniki?
Co myślisz o posmarowaniu ich serkiem mascarpone z czekoladą? Wiem, że to mało fit ale od czasu do czasu można?
wrzucę przepis
Dziękuję