Gołąbki z soczewicą i kaszą gryczaną w aksamitnym sosie pomidorowym to propozycja na wegetariański obiad lub kolację. Pyszne, aromatyczne, sycące. Za sprawą soczewicy i kaszy gryczanej, bogate w białko i żelazo.
Danie które owszem, jest dość pracochłonne, ale można je zrobić na 2-3 dni lub zrobić dużo i zamrozić. Odmrożone i odgrzane nie tracą na smaku.
Polecam i zapraszam 😉
Jeden gołąbek o wadze ok. 130 g ma ok. 90 kcal
- 200 gramów kaszy gryczanej
- 100 gramów czerwonej soczewicy
- główka kapusty
- jedna duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- sól, czarny pieprz
- łyżka klarowanego masła
- Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie 10 minut licząc od zagotowania. Wyłączamy, przykrywamy grubym ręcznikiem i odstawiamy na 20 minut nie odkrywając pokrywki.
- Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
- Na patelni rozgrzewamy klarowane masło. Dodajemy drobno posiekaną cebulę. Jak się przyrumieni dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmażamy. Dodajemy ugotowaną soczewicę. Przesmażamy. Dodajemy kaszę gryczaną. Mieszamy. Doprawiamy pieprzem. Ostudzony farsz mieszamy z jajkami.
- Z kapusty wycinamy tzw. głąb i gotujemy pod przykryciem w osolonej wodzie. Ugotowaną kapustę wyciągamy i studzimy.
- Z lekko wystudzonej kapusty zdejmujemy liście i zawijamy razem z farszem w „gołąbki”.
- Zawinięte gołąbki układamy dość ciasno w garnku do gotowania na parze. Gotujemy 40 minut.
- pół cebuli
- ząbek czosnku
- 2 łyżeczki klarowanego masła
- 500 gramów pomidorów krojonych bez skóry i gniazd nasiennych
- 2 łyżki śmietany 18 %
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebule i czosnek. Szklimy. Dodajemy pomidory. Dusimy 15 minut na małym ogniu często mieszając.
- Blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Do śmietany dodajemy łyżkę gorącego sosu. Mieszamy. Dodajemy kolejną łyżkę. Mieszamy. Zahartowaną w ten sposób śmietanę wlewamy do reszty sosu i mieszamy.