Moja wczorajsza kolacja. Zapiekany z warzywami i parmezanem batat, podany z sosem musztardowo – pomarańczowym oraz sosem czosnkowym. Do wyboru.
Nie będę opisywała Wam smaku tego dania. Powiem jedno – zakochacie się. Tego trzeba spróbować.
Kluczem jest moja mieszanka przypraw oraz dodatki. Zarówno warzywa jak i sosy.
Polecam także na obiad 😉
Składniki dla 3 osób:
- 2 bataty (ok. 300 gramów każdy – waga bez skóry)
- jedna duża cebula
- jedna zielone papryka
- 2 duże ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- sól
- łyżeczka curry
- pół łyżeczki ostrej papryki
- łyżeczka słodkiej papryki
- płaska łyżeczka oregano
- łyżeczka nasion kolendry
- pół łyżeczki tymianku
- płaska łyżeczka czarnego pieprzu
- 30 gramów drobno startego sera parmezan lub grana padano
- świeża kolendra
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Obranego ze skóry batata kroimy w paski. Układamy na papierze do pieczenia. Przyprawy mieszamy w miseczce, posypujemy bataty.
- Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę. Smażymy 3-4 minuty.
- Farsz z patelni nakładamy na plastry batata. Posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika posypujemy świeżą kolendrą.
Sos czosnkowy – 90 kcal
- 150 ml jogurtu
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, szczypta ksylitolu
Sposób przygotowania:
Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy przyprawy. Mieszamy.
Sos musztardowo pomarańczowy – 500 kcal
Potrzebujemy: wysokiego garnka, metalowej niski, trzepaczki.
- 50 gramów masła
- 2 żółtka
- płaska łyżeczka soku z cytryny
- sok wyciśnięty z połówki pomarańczy
- łyżeczka musztardy sarepskiej
- sól, pieprz, szczypta curry
Sposób przygotowania:
- Do wysokiego garnka wlewamy litr wody. Jak zacznie się gotować skręcamy gaz do minimum i na garnku stawiamy metalową miskę.
- Do miski wkładamy masło. Jak się roztopi dodajemy żółtka cały czas ubijając trzepaczką. Dodajemy sok z cytryny oraz sok z pomarańczy. Cały czas ubijamy. Masa ma mieć konsystencję majonezu.
- Dodajemy musztardę oraz przyprawy. Ubijamy chwilę do wymieszania.