Sycący, rozgrzewający krem z soczewicy z indyjską nutą. Szybki w przygotowaniu, smaczny, aromatyczny.
W 100 % wegański.
Doskonale sprawdzi się na diecie redukcyjnej, zarówno na kolację, jak i do zabrania w termos do pracy.
Zasmakuje i dzieciom i dorosłym.
8 gramów białka na porcję!
Składniki na ok. 8 porcji:
- szklanka suchej czerwonej soczewicy
- 1 duża marchewka,
- 1 średni batat (ok. 200 g) ,
- średnia cebula,
- ząbek czosnku,
- łyżka oliwy
- 100 ml mleka kokosowego (min. 80 % kokosa)
- litr bulionu jarzynowego (przygotowujemy klasycznie jak rosół, ale bez mięsa),
- sól, pieprz,
- łyżeczka curry,
- płaska łyżeczka imbiru,
- pestki dyni,
Sposób przygotowania:
- Cebulę szklimy na oliwie. Dodajemy czosnek, oraz pokrojoną w kosteczkę marchewkę i batata. Jak się zeszklą sypiemy soczewicę. Zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości warzyw i soczewicy.
- Zupę blendujemy na gładką masę. Jeśli jest za gęsta, dolewamy bulionu.
- Wlewamy mleko kokosowe oraz dodajemy przyprawy. Zagotowujemy. Zupa jest gotowa.