W ciągu ostatniego tygodnia dostałam bardzo dużo maili z pytaniem, jak samemu zrobić zakwas na chleb. Nie wiem jak wytłumaczyć to nagłe zainteresowanie pieczeniem chleba, ale zgodnie z prośbami podaję przepis na zakwas 🙂
Do zrobienia zakwasu potrzebujemy wody, mąki i trochę cierpliwości. Najprostszą opcją jest oczywiście otrzymanie zakwasu od znajomego, ale jeśli nasi znajomi nie pieką chleba to musimy wyhodować go sobie sami 🙂
Zakwas robimy z mąki żytniej o jak najwyższym typie. Najlepszy będzie 2000 ale z 750 też wyjdzie.
Do wysokiej miski wsypujemy 100 gram mąki żytniej i dolewamy 100 ml letniej wody. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny (temperatura jest tu kluczowa, gdyż bakterie rozwijają się właśnie w cieple.Miejsce chłodne i przewiewne odpadają).
Po 24 godzinach czyli na drugi dzień dodajemy kolejne 100 gram mąki i 100 ml letniej wody oraz bardzo dokładnie mieszamy. Cały cykl powtarzamy prze kolejne 5 dni. Po 7 dniach zakwas jest gotowy, aby upiec z niego chleb. Pierwszy chleb rewelacyjny nie będzie ponieważ zakwas musi trochę dojrzeć, ale też zły nie powinien być (im starszy zakwas tym lepszy).
Przepis na chleb znajduje się tutaj.
To był mój pierwszy post na blogu. Aż łezka się kręci.
Pamiętajmy, że po przygotowaniu masy na chleb odkładamy 4 łyżki do słoika na następny chleb.
Ja chleb piekę już nieprzerwanie od ponad 2 lat . Polecam !
Piękny Ci wyszedł ten chlebek ! Mhh
http://strefaulubiona.blogspot.com/2013/09/zakwas-na-chleb.html
Przed zagniataniem chleba odejmuję z miski trochę ożywionego zakwasu, dodaję odrobinę wody i mąki i dopiero przekładam do słoika. Im dłużej zamierzamy przechowywac taki zakwas, tym więcej mąki w stosunku do wody powinniśmy dodac.
W ten sposób mam cały czas zakwas bez dodatków, zwykle w 100% żytni. Gotowe ciasto na chleb zawiera przecież także inne maki, sól i dodatki, jak otręby, ziarna,żurawinę ...
Czy czy od razu wyjęłaś chleb z piekarnika i foremek ?
odłożyłaś zakwas do słoika na następny chleb ?
Za tydzień pieczesz raz jeszcze. Masa nie może być ani za luźna, ani za gęsta.
Tak w ogóle to ja zwykle piekę chlebek (bardzo łatwo się robi) z rożnymi ziarnami na mące krupczatce i drożdżach. Też wychodzi przepyszny, długo jest świeży, no ale mam ochotę na małą odmianę.
Pozdrawiam i sorki, że Cię tak męczę z tym zakwasem :)
2 dzień - powtórka
3 dzień - powtórka
4 dzień - powtórka
5 dzień - powtórka
6 dzień - mamy 600 g mąki i 600 ml wody
7 dzień - zagniatamy chleb, odkładamy 4 łyżki na następny, odstawiamy na 9 godzin, pieczemy
:)
2. Czy z tych 4 łyżek zakwasu odłożonego mogę upiec 4 chlebki bo coś czuję że te dwa które zrobiłam nie dotrwają nawet 4-5 dni :), czy muszę jakoś ten zakwas podkarmić??
pyt 2. z odłożonych 4 łyżek upieczesz 2 chleby,
jakbyś chciała 4 to następnym razem odłóż 8 łyżek
Później jak wymieszasz powstały zakwas z resztą składników zanim włożysz masę do foremek, odkładasz 4 łyżki do słoika na następny chleb.
Trzymasz te 4 łyżki w lodówce i za 6-7 dni pieczesz nowy chleb dodając ten zakwas do składników na chleb wymienionych tu http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2013/02/chleb-pszenno-zytni-na-zakwasie.html
Aha! Czy musze przez 7 dni ten zakwas chodowac czy wsytarczy np 3-4 dni.
1.czy można zrobić zakwas z pół porcji?
2. jakie foremki polecasz do pieczenia silikon, ceramika, czy jeszcze coś ?:)
ja korzystam z foremek z powłoką nieprzywierającą,
Dziękuje :*
Mieszasz i znów odkładasz 4 łyżki na następny chleb.To taki łańcuszek
7 dnia pieczemy pierwszy chleb.
6 dnia kończymy dokarmiać więc mamy 600 g mąki i 600 ml wody
zakwas musi pracować , będzie charakterystyczny zapach,
Jeśli chciałabyś upiec 4 chleby odkładasz 8 łyżek zakwasu. Tak samo możesz zrobić gdybyś chciała komuś podarować zakwas. $ odkładasz dla siebie i 4 dla kogoś. Jednorazowo możesz odłożyć max 8 łyżek.
Użyj jednego słoika zakwasu czyli połowę z tego co Ci wyszło, albo jeśli chcesz zrobić podwójną ilość czyli 4 chleby użyj całości i zrób z podwójnej porcji składników z przepisu na chleb
pięknie Ci wyrósł :)) gratuluję ! Chleb też wyjdzie piękny ;)
To garść mojej dotychczasowej wiedzy, więc chętnie się dzielę:) Zajrzałam skuszona przepisem, bo dawno już nie piekłam i szukałam czego nowego, prostego, na odświeżenie zakwasu:) Bardzo ładny chlebek! Pozdrawiam!
We wtorek będę piekła pierwszy chleb, zakwas się jeszcze hoduje. I mam takie pytanie, czy przy pierwszym chlebie dodaje zakwas+ wszystkie składniki z przepisu na chleb tzn. głównie mi chodzi o mąkę 500g żytniej i 300g pszennej? Czy do pierwszego chleba zużywam 1100 g mąki żytniej (600g w zakwasie + 500 g do masy)?? Pozdrawiam
jeśli wyszło CI więcej zrób z litra, a resztę daj komuś lub zrób z podwójnej porcji i np. zamroź gotowy chleb
chleb wyjdzie
bo jak czytam ile to zachodu z wyprodukowaniem tego zakwasu to nie mam odwagi zabrać się za niego
pozdrawiam ania
Pozdrowienia Magda
żytnie razowa ma zupełnie inną postać, jest z otrębami
dodaj ją do chleba jak już będziesz miała zakwas