A może tak coś na obiad lub uroczystą proszoną kolację ?
Takiego dania nie powstydzicie się na pewno. Soczysty filet z kurczaka, pod pierzynką z bakłażana i sera blue to moje najnowsze odkrycie. Moja najnowsza inspiracja 😉 Przez ostatnie dwa tygodnie gotowano dla mnie, więc teraz nadrabiam zaległości 😉
Jeśli zamarynujecie kurczaka dzień wcześniej lub np. rano przed wyjściem do pracy przygotowanie całości zajmie Wam nie więcej niż 20 minut.
Prosty skład a całość komponuje się ze sobą genialnie. Dla miłośników imbiru i sera blue to prawdziwa gratka. Smak podkreśla też dodatek lubczyku.
Takiego kurczaczka polecam z fasolką szparagową i kaszą jęczmienną perłową lub po prostu z mixem sałat z winegretem i warzywami. W obydwu wersjach smakuje wybornie.
Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby to ok. 250 kcal
- 500 g fileta z kurczaka (120 g na osobę)
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- marynata: sól, imbir (łyżeczka startego), lubczyk, oliwa
- 2 łyżki oliwy
- bakłażan
- 50 ml wody
- 80 g sera niebieskiego (20 g na osobę)
- Kurczaka posolić, natrzeć oliwą wymieszaną z imbirem i rozgniecionym czosnkiem i oprószyć lubczykiem. Odstawić na minimum pół godziny. Można zamarynować kilka godzin wcześniej (im dłużej marynujemy, tym lepiej).
- Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na oliwie. Przełożyć do miseczki.
- Na patelnię na której smażyła się cebula włożyć kurczaka i obsmażyć z każdej strony, aż mięso z różowego stanie się białe. Zdjąć z patelni i przełożyć na talerz.
- Na tej samej patelni ułożyć pokrojone w krążki bakłażany, posolić i obsmażać delikatnie z każdej strony na minimalnym ogniu. Bakłażanów ma być podwójna ilość.
- Na każdym krążku bakłażana układamy warstwowo: kurczaka i cebulę i przykrywamy warstwą bakłażana.
- Na patelnię wlewamy 50 ml wody, na bakłażanie kładziemy ser niebiski (20 g na porcję) i przykrywamy pokrywką. Dusimy 7 minut na minimalnym ogniu.
już poprawiłam,
dziękuję ślicznie :)
nie miałam mozzarelli ani żółtego bo w zasadzie dziecku można inny ser dać i będzie jak na pizzy
możesz je oczywiście zrobić tak jak owsiankę lub po prostu wsypać do jogurtu
Gdyby to co piszesz było prawdą ja która jem zboża, warzywa i owoce byłabym gruba i chora a jestem chuda i z książkowymi wynikami badań.
Ponoć cukrzycy nie mogą jeść węglowodanów ? To dlaczego mój tata będący na ułożonej przeze mnie diecie, cukrzyk, ma idealny cukier a je węglowodany.
wcześniej mimo leków cukier szybował,
Pani diabetolog aż oczy przetarła ze zdumienia i nie wierzyła że to się okaże możliwe
cukrzyca to choroba dietozależna i strasznie przykre jest to że lekarze nie edukują pacjentów jak mają jeść,
Rób dalej to co robisz, bo robisz to świetnie!! a ja dziękuje za inspiracje
Nie wiem też jak szybko schudłaś te 13 kilo bo to też ważne.
Obserwuje i czytam Twojego bloga bardzo chętnie, uważam że jest bardzo wartościowy i na pewno dużo poświęcasz czasu, aby był jak najbardziej rzetelny.
Jednakże mam małe pytanie, akurat niezwiązane z powyższym przepisem.
Jeśli mam w domu Oliwę z oliwek Extra Vergine, czy mogę codziennie zjadać 1 łyżeczkę jakoś po posiłku. Czy bedzie to miało znaczący wpływ na moje zdrowie i czy będzie działać skwalen?
-Zosia
używaj jej do dressingów sałatkowych, do pesto zamiast masła, do skropienia makaronów etc.
niebieski jest tu najlepszy ale możesz dodać innego, nawet żółtego ale o wyrazistym smaku
Odpiszę na pewno :)
Dziękuję.
Gratuluję dzieciątka i życzę szybkiego porodu :)
Robiłam przepis z pstrągiem w sosie orzechowym i kurczaka ze szpinakiem - wyszły przepyszne. Ten dziś niestety średnio wyszedł, jutro powtórka, tylko nie wiem jak z tą wodą i miałam troche za grube kawałki :(
W poniedziałek czeka mnie zupa krem z marchwii z mlekiem kokosowym, już się nie mogę doczekać :)
to nic że nie zakrywa, ma parować i nawilżać - woda nie jest po to aby danie się gotowało ;)
Bardzo dobre danie a dodatek sera pleśniowego sprawia, ze jest pyszny.
Mam jeszcze pytanie przy okazji: Zdarzylo mi sie jeść gorzka cukinie w gościach. Czym moze byc wywolana ta gorycz? Pozdrawiam