Wegetariańskie burrito to doskonała propozycja do zapakowania do lunchboxa i zabrania do pracy, lub na weekendową wyprawę w plener. Szybkie w przygotowaniu, sycące, aromatyczne i co najważniejsze, odgrzane smakuje lepiej niż na świeżo.
Przygotowanie burrito z pozoru może wydawać się skomplikowane, ale nic bardziej mylnego, to bardzo proste danie.
Jestem pewna, że na stałe zagości w Waszym wiosenno – letnim menu 😉 Doskonale komponuje się z lekką sałatką z sezonowych wiosenno – letnich warzyw.
Danie bez nabiału (białek mleka krowiego), laktozy i jaj.
- pół szklanki czarnej soczewicy
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- czerwona cebula
- 400 gramów pomidorów krojonych bez skóry
- łyżeczka ksylitolu
- sól,
- pieprz cayenne,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- płaska łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
Dodatkowo:
- 4 marchewki
- zielona papryka
- domowe (przepis TU ale mąkę zamieniamy na orkiszową typ 680 lub 700) lub gotowe placki tortilli
- Na oliwie szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy oprócz soli. Smażymy minutę. Dodajemy soczewicę i pomidory. Dusimy aż soczewica zmięknie. Solimy do smaku. Masa ma być gęsta.
- Paprykę kroimy w piórka. Marchew w paski.
- Paprykę grillujemy na grillu elektrycznym aż zmięknie. Marchew gotujemy na parze. Studzimy, kroimy w paski.
- Na placku tortilli układamy farsz z soczewicy, paski marchewki i grillowanej papryki. Zawijamy w „krokieta”.
- Gotowe burrito podpiekamy na grillu elektrycznym.