Jeszcze kilka godzin i zacznie się weekend. Mamy karnawał ! Ale przede wszystkim jutro jest sobota !!!
My z mężem od jakichś 2-3 lat mamy taką sobotnią tradycję, że szykujemy na wieczór coś dobrego do jedzonka, włączamy dobry film, lub jak jest sezon, to Mam Talent lub X Factor w TV i zasiadamy wygodnie w salonie na kanapie.
Lubimy swoje towarzystwo i jeśli akurat nigdzie nie wychodzimy, to sobota jest takim dniem relaksu dla nas po całym tygodniu pracy.
Ja się zajmuję stroną kulinarną, mąż ogarnia dzieci, aby były już umyte i w piżamkach.
Wieczór to nie jest pora na obżarstwo, więc serwuję coś lekkiego.Zwykle jest to sałatka z lekkim dresingiem lub jakieś lekkie danie z warzyw.
Moja dzisiejsza propozycja to przekąska kuchni gruzińskiej. Przepis „podpytany” od kucharza w restauracji Gaumarjos. Fantastyczni właściciele. Bardzo ciepli i gościnni. Polecam obejrzenie odcinka Kuchennych Rewolucji z ich udziałem.
W roladkach z bakłażana z pastę orzechową, zakochałam się od pierwszego spróbowania. Jeśli nie przepadacie za bakłażanem,możecie spróbować z cukinią, jednak z bakłażanem jest MEGA !!!
Orzechy włoskie muszą być świeże, nie mogą być gorzkie. Przy zakupie koniecznie spróbujcie jednego.
Roladki, które dziś Wam proponuję świetnie się sprawdzą się na przystawkę lub przekąskę jeśli spodziewacie się gości i stanowią fantastyczną i zdrową alternatywę dla najczęściej podawanych przekąsek czyli jarzynowej sałatki z majonezem czy jajek w majonezie.
Możecie je także zapakować do lunchboxa i zabrać do pracy. To danie je się na zimno.
Kaloryczność
Jedna roladka o wadze 30 gramów to ok. 90 kcal.
- 1 bakłażan
- 35 g cebuli (pół średniej)
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 170 g mielonych orzechów włoskich
- pół łyżeczki curry
- Orzechy włoskie należy zmielić w maszynce. 170 gramów to taka średnia miseczka.
- Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Czosnek wyciskamy w wyciskarce.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy aż cebula lekko się przyrumieni.
- Dodajemy mielone orzechy i curry. Lekko solimy. Smażymy na malutkim ogniu 2-3 minuty często mieszając.Jeśli bardzo lubicie curry, możecie dodać tej przyprawy trochę więcej.
Pastę przekładamy do miski i ugniatamy łyżką. - Bakłażana kroimy w cienkie plasterki. Mi z jednego bakłażana wyszło 14 plasterków.
- Każdy plasterek smażymy z obydwu stron na patelni leciuteńko muśniętej oliwą.Delikatnie solimy. Najlepiej użyjcie pędzla kuchennego.
- Na każdy plasterek, po wystudzeniu, nakładamy porcję pasty orzechowej i zawijamy w roladki.
Mi wyszło 14 roladek.
zainteresowanych zapraszam na blog o inspiracjach modowych, gotowych zestawach, jedzeniu, zdrowiu i dietach: http://patosichaos.wordpress.com/
Podczytuję Twój blog od jakiegoś czasu i jestem zachwycona!!!!!! Wypróbowałam już kilka przepisów i są rewelacyjne, a nie wspomnę już o mobilizacji do zdrowego odżywiania:))
Od zawsze mam problem z utrzymaniem szczupłej sylwetki, wprowadziłam już kilka zmian zgodnie z Twoimi wskazówkami i mam nadzieję że coś zgubię.... przy okazji pozbędę się wielkich problemów z różnymi dolegliwościami przewodu pokarmowego:))
Pozdrawiam cieplutko Jola z Świat Femi
Ps. a dzisiaj serwuję Twoje krokieciki z kaszą gryczaną
Pozdrawiam cieplutko
mmmm krokieciki :) muszę i ja zrobić :)
Buźka :)
Nowa ja od 2 dni ! Trzymaj kciuki za moją wytrwałość 1
Jadłospisy były publikowane latem i sporo w nich produktów sezonowych. Produkty które nie są dostępne teraz możesz oczywiście zastąpić innymi. Zachęcam Cię do korzystania z moich przepisów FIT. Dania z jadłospisów, które zawierają niedostępne teraz składniki zastępuj przepisami FIT o podobnej kaloryczności.
Przekąski owocowe zastępuj innymi owocami, dostępnymi teraz.
Oliwek rzeczywiście jest sporo :) ja je po prostu bardzo lubię. Spokojnie możesz z nich zrezygnować.
Jak przekonać rodzinę do innego jedzenia ? Ja zaczęłam od rozmowy co planuję, jakie zmiany.
Na początku czasami robiłam rodzinie tradycyjne jedzenie np. sobie filet z kurczaka grillowany (na patelni grillowej) rodzinie tradycyjny w panierce. Z czasem zaczęliśmy jeść wszyscy to samo. Dzieci po spróbowaniu mojego mięska stwierdziły że jest dobre :)
Umówcie się że na początku w weekend będziesz gotowała "tradycyjnie" a w tygodniu "po nowemu".
W temacie drukowania, musisz drukować każdy jadłospis oddzielnie. Na dole jest przycisk "Drukuj to"
Chyba na wszystkie pytania odpowiedziałam :)
Buźka :)
Co robic?
pokrój sobie pomarańczę lub mandarynki w kawałki i podjadaj, też są słodkie
Dasz radę ! :)
Jeśli chodzi o zamianę lunchu z obiadem to oczywiście możesz zamienić.
Ostatni posiłek powinnaś zjeść 3 godziny przed snem.
W Twoim przypadku dzień ułożyłabym następująco:
śniadanie 9 - 9:30
przekąska - 12
obiad - około 16-tej
przekąska - około 18-tej
kolacja - 20-21 tylko musisz pilnować żeby to nie było nic ciężkiego, raczej tu skłaniałabym się ku sałatce
Coraz więcej osób prosi o wznowienie jadłospisów więc wkrótce zaczną się pojawiać.
Jeśli chodzi o sałatki to dlaczego nie lubisz tych mieszanek sałat o tej porze ?
Pozdrawiam Aneta :)
Strasznie się Cieszę z każdej osoby, która zmienia swoje odżywianie i zaczyna się czuć dobrze we własnej skórze !
Pycha !!!
Pozdrawiam :)
na wadze mam funkcję zerowania wagi naczynia