fbpx
Kuchnia gruzińska – roladki z bakłażana z pastą orzechową !
Img

Jeszcze kilka godzin i zacznie się weekend. Mamy karnawał ! Ale przede wszystkim jutro jest sobota !!!
My z mężem od jakichś 2-3 lat mamy taką sobotnią tradycję, że szykujemy na wieczór coś dobrego do jedzonka, włączamy dobry film, lub jak jest sezon, to Mam Talent lub X Factor w TV i zasiadamy wygodnie w salonie na kanapie.
Lubimy swoje towarzystwo i jeśli akurat nigdzie nie wychodzimy, to sobota jest takim dniem relaksu dla nas po całym tygodniu pracy.
Ja się zajmuję stroną kulinarną, mąż ogarnia dzieci, aby były już umyte i w piżamkach.

Wieczór to nie jest pora na obżarstwo, więc serwuję coś lekkiego.Zwykle jest to sałatka z lekkim dresingiem lub jakieś lekkie danie z warzyw.
Moja dzisiejsza propozycja to przekąska kuchni gruzińskiej. Przepis „podpytany” od kucharza w restauracji Gaumarjos. Fantastyczni właściciele. Bardzo ciepli i gościnni. Polecam obejrzenie odcinka Kuchennych Rewolucji z ich udziałem.

W roladkach z bakłażana z pastę orzechową, zakochałam się od pierwszego spróbowania. Jeśli nie przepadacie za bakłażanem,możecie spróbować z cukinią, jednak z bakłażanem jest MEGA !!!
Orzechy włoskie muszą być świeże, nie mogą być gorzkie. Przy zakupie koniecznie spróbujcie jednego.

Roladki, które dziś Wam proponuję świetnie się sprawdzą się na przystawkę lub przekąskę jeśli spodziewacie się gości i stanowią fantastyczną i zdrową alternatywę dla najczęściej podawanych przekąsek czyli jarzynowej sałatki z majonezem czy jajek w majonezie.
Możecie je także zapakować do lunchboxa i zabrać do pracy. To danie je się na zimno.


Kaloryczność

Jedna roladka o wadze 30 gramów to ok. 90 kcal. 
Składniki:
  • 1 bakłażan
  • 35 g cebuli (pół średniej)
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 170 g mielonych orzechów włoskich
  • pół łyżeczki curry
Przygotowanie: 
  1. Orzechy włoskie należy zmielić w maszynce.  170 gramów to taka średnia miseczka.
  2. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Czosnek wyciskamy w wyciskarce.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy aż cebula lekko się przyrumieni.
  4. Dodajemy mielone orzechy i curry. Lekko solimy. Smażymy na malutkim ogniu 2-3 minuty często mieszając.Jeśli bardzo lubicie curry, możecie dodać tej przyprawy trochę więcej.
    Pastę przekładamy do miski i ugniatamy łyżką.
  5. Bakłażana kroimy w cienkie plasterki. Mi z jednego bakłażana wyszło 14 plasterków.
  6. Każdy plasterek smażymy z obydwu stron na patelni leciuteńko muśniętej oliwą.Delikatnie solimy. Najlepiej użyjcie pędzla kuchennego.
  7. Na każdy plasterek, po wystudzeniu, nakładamy porcję pasty orzechowej i zawijamy w roladki.

Mi wyszło 14 roladek.

Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Chłodnik z botwinki i rzodkiewki na maślance!
Chłodnik z botwinki i rzodkiewki na maślance

Idealny na upalne dni. Syci, orzeźwia, chłodzi. Do tego błyskawicznie się robi i nie wymaga podgrzewania. Można by rzec, idealna Czytaj dalej

AKCJA WAKACJE : Poranny koktajl oczyszczająco-rewitalizujący. Rozpocznij nim dzień przez 2 tygodnie i daj się zaskoczyć efektami!
koktajl oczyszczająco-rewitalizujący

Detoksykuje, rewitalizuje, pobudza do działania, stymuluje układ immunologiczny, rewelacyjnie działa na skórę i włosy. Do tego fantastycznie "zrzuca" nagromadzoną wodę. Czytaj dalej

Sałatka z pieczonego buraka i grillowanego ananasa ze słodko – wytrawnym dressingiem miodowo – musztardowym

Pieczony burak. Słodziutki, delikatny, soczysty. Cudowny. Jeśli nigdy w życiu nie jedliście pieczonego buraka, koniecznie musicie to nadrobić. My go Czytaj dalej

69 komentarzy

Justyna ŻakDodano:  17 styczeń 2014 - 10:40
wyglądają świetnie:)
Odpowiedz
Natalia ciszaaaaaDodano:  17 styczeń 2014 - 10:40
hmmm pysznie wygląda;))) MUSZĘ WYPRÓBOWAĆ:))))
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 styczeń 2014 - 10:47
Fajną macie tą tradycję. Muszę i ja coś takiego wprowadzić :)
AnonimowyDodano:  17 styczeń 2014 - 10:51
I ja muszę, tylko jak tu męża mojego przekonać, żeby wieczorem to On najął się dziećmi :(
Odpowiedz
ChimeraDodano:  17 styczeń 2014 - 10:49
lubię tutaj wpadać, są zawsze fajne przepisy:)

zainteresowanych zapraszam na blog o inspiracjach modowych, gotowych zestawach, jedzeniu, zdrowiu i dietach: http://patosichaos.wordpress.com/
Odpowiedz
krzywa kromeczkaDodano:  17 styczeń 2014 - 10:50
ale cudenka :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 styczeń 2014 - 11:32
Fajne ! Zrobię na sobotę :)
Odpowiedz
FemiDodano:  17 styczeń 2014 - 12:13
Witaj:)) Co przepis to fajniejszy!!!!!
Podczytuję Twój blog od jakiegoś czasu i jestem zachwycona!!!!!! Wypróbowałam już kilka przepisów i są rewelacyjne, a nie wspomnę już o mobilizacji do zdrowego odżywiania:))
Od zawsze mam problem z utrzymaniem szczupłej sylwetki, wprowadziłam już kilka zmian zgodnie z Twoimi wskazówkami i mam nadzieję że coś zgubię.... przy okazji pozbędę się wielkich problemów z różnymi dolegliwościami przewodu pokarmowego:))
Pozdrawiam cieplutko Jola z Świat Femi
Ps. a dzisiaj serwuję Twoje krokieciki z kaszą gryczaną
Pozdrawiam cieplutko
Dodano:  17 styczeń 2014 - 12:35
Jolu wprowadziłaś zmiany, z tego co napisałaś widzę, że jesteś zmotywowana, więc dasz radę i do lata będziesz odmieniona :)
mmmm krokieciki :) muszę i ja zrobić :)

Buźka :)
Odpowiedz
FitnessimaDodano:  17 styczeń 2014 - 12:23
Wyglądają przepysznie! Uwielbiam gruzińskie smaki
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 styczeń 2014 - 12:36
Ja również zmieniam się z Tobą ! Wyrzuciłam z domu wszystkie chipisy, słodycze i niezdrową żywność,którą miałam.
Nowa ja od 2 dni ! Trzymaj kciuki za moją wytrwałość 1
Dodano:  17 styczeń 2014 - 13:18
TRZYMAM :) Dasz radę ! Brawa za czystkę w domu :)
Odpowiedz
green fork vegeDodano:  17 styczeń 2014 - 13:28
Znam ten przepis jest to bardzo smaczna przekąska.Twoje roladki wygladają apetycznie :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 styczeń 2014 - 13:37
Nie mam niestety maszynki do mielenia. Czy orzechy mogę wrzucić do pojemnika z ostrzem rozdrabniającym?
Dodano:  17 styczeń 2014 - 14:45
Spróbuj ! Ważne żeby były bardzo rozdrobnione.
AnonimowyDodano:  18 styczeń 2014 - 21:06
Dziękuję, spróbuję
Odpowiedz
toPestka!Dodano:  17 styczeń 2014 - 15:53
przydadzą mi się teraz Twoje przepisy fit :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 styczeń 2014 - 17:17
Witam! Napisałam wczoraj, ale chyba nie w tym miejscu gdzie należało, więc zaczynam od nowa. Bardzo podoba mi się Pani blog. Trafiłam na niego przypadkiem, szukając informacji na temat diet i odchudzania. Interesuję się tą dziedziną od zawsze i próbuję wcielać w życie zasady zdrowego odżywiania z różnym skutkiem niestety, bo wciąż przegrywam z moimi słabościami i muszę zaczynać od początku. Mam kilka pytań. A mianowicie 1 jadłospis datuje się na miesiąc lipiec a my teraz mamy styczeń. Czy niektóre warzywa i owoce można zastąpić innymi, bo są teraz niedostępne lub nie ma sensu ich kupować o tej porze? Nie przepadam za oliwkami, a jest ich sporo w przepisach. Czy można je pominąć lub czymś zastąpić? Jak przekonać rodzinę do nowego jedzenia, bo nie uśmiecha mi się robienie obiadu x2? A oni są raczej przyzwyczajeni do kuchni polskiej. Pani serwuje swoje dania bliskim czy każdemu co innego? Jak wydrukować wszystkie jadłospisy? Czy w ogóle można? Pozdrawiam.
Dodano:  17 styczeń 2014 - 18:24
Pamiętam ten wpis :) gdzieś Ci odpisywałam na te pytania ale nie pamiętam już gdzie:)

Jadłospisy były publikowane latem i sporo w nich produktów sezonowych. Produkty które nie są dostępne teraz możesz oczywiście zastąpić innymi. Zachęcam Cię do korzystania z moich przepisów FIT. Dania z jadłospisów, które zawierają niedostępne teraz składniki zastępuj przepisami FIT o podobnej kaloryczności.
Przekąski owocowe zastępuj innymi owocami, dostępnymi teraz.
Oliwek rzeczywiście jest sporo :) ja je po prostu bardzo lubię. Spokojnie możesz z nich zrezygnować.
Jak przekonać rodzinę do innego jedzenia ? Ja zaczęłam od rozmowy co planuję, jakie zmiany.
Na początku czasami robiłam rodzinie tradycyjne jedzenie np. sobie filet z kurczaka grillowany (na patelni grillowej) rodzinie tradycyjny w panierce. Z czasem zaczęliśmy jeść wszyscy to samo. Dzieci po spróbowaniu mojego mięska stwierdziły że jest dobre :)
Umówcie się że na początku w weekend będziesz gotowała "tradycyjnie" a w tygodniu "po nowemu".
W temacie drukowania, musisz drukować każdy jadłospis oddzielnie. Na dole jest przycisk "Drukuj to"
Chyba na wszystkie pytania odpowiedziałam :)
Buźka :)
AnonimowyDodano:  17 styczeń 2014 - 18:26
Czemu nie dostałam odpowiedzi? Pisałam o 17.17.
Dodano:  17 styczeń 2014 - 18:43
Jest odpowiedź :)
AnonimowyDodano:  17 styczeń 2014 - 19:16
Dziękuję bardzo za odpowiedź!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 styczeń 2014 - 18:09
Odzywiam sie wg twoich zasad od 2 tygogodni i jestem bardzo zadowolona jednak dzis mam mega ochote na slodkie i ogolnie na cukier . Nie moge sobie z ta zachcianka poradzic , tlucze mnie juz od rana. Zjadlam pare rodzynek ale nie pomoglo. Byc moze czegos mi brakuje?
Co robic?
Dodano:  17 styczeń 2014 - 18:12
takie zachcianki pojawią się jeszcze nie raz :) musisz być twarda :)
pokrój sobie pomarańczę lub mandarynki w kawałki i podjadaj, też są słodkie

Dasz radę ! :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 styczeń 2014 - 18:28
Malgosia, dzieki za szybka odpowiedz :) planuje przeczekac ta zachcianke i na kolacje zjesc cos tresciwego bo zaraz chyba padne. Twarog z jajkiem i kromka chleba. Wiem , ze troche ciezko jak na kolacje ale czuje glod :(
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 styczeń 2014 - 20:10
A co sądzisz o tuńczyku z puszki? Chyba nigdzie go nie znalazłam w Twoich przepisach? Ja czasami go dodaję do sałatek lub makaronów. Czy można zamieniać lunch z obiadem i na odwrót? Jak ułożyć posiłki, gdy mój dzień rozpoczynam nie o godz. 7 tylko np. o 9 rano a kończę zdecydowanie później, bo ok. 11, 12 czy 1 w nocy? Tak, żeby zjeść 5 posiłków, tylko wtedy nie "wyrobię" się z kolacją do godz.19 z zachowaniem odpowiednich odstępów między posiłkami. ;)
Dodano:  17 styczeń 2014 - 20:22
Rzeczywiście nie ma tuńczyka z puszki. Lubię tuńczyka aczkolwiek nie jets to moja ulubiona ryba.
Jeśli chodzi o zamianę lunchu z obiadem to oczywiście możesz zamienić.
Ostatni posiłek powinnaś zjeść 3 godziny przed snem.
W Twoim przypadku dzień ułożyłabym następująco:
śniadanie 9 - 9:30
przekąska - 12
obiad - około 16-tej
przekąska - około 18-tej
kolacja - 20-21 tylko musisz pilnować żeby to nie było nic ciężkiego, raczej tu skłaniałabym się ku sałatce
AnonimowyDodano:  17 styczeń 2014 - 22:42
Dzięki za odpowiedź po raz kolejny w dniu dzisiejszym zresztą. W najbliższym czasie pewnie zamęczać Cię będę podobnymi pytaniami. Chciałabym, żeby tym razem się udało coś zmienić, a może przy okazji zrzucić trochę kilogramów. Dobranoc.
Dodano:  18 styczeń 2014 - 8:25
Buziaki :)
AnonimowyDodano:  18 styczeń 2014 - 16:30
Dzień dobry! Nie wiem jak poradzić sobie z przygotowywaniem sałatek. A mianowicie podstawą większości są przede wszystkim liście różnych odmian sałat w połączeniu np. z pomidorem, ogórkiem itd. Nie jestem zwolenniczką kupowania tych warzyw zimą. O ile sałatę można by zastąpić kapustą pekińską, ale co z resztą składników? Czy zrezygnować całkiem z tego typu sałatek lub czymś je zastąpić? A może zacząć wprowadzać Twoje jadłospisy dopiero latem, kiedy będą już nasze polskie warzywa gruntowe? I tak jakoś ciężko mi przełożyć te letnie jadłospisy na te nasze obecne warunki zimowe. hej
Dodano:  18 styczeń 2014 - 17:11
Jadłospisy publikowałam latem, więc składniki są typowo letnie. Ale możesz "letnie" składniki zastąpić czymś innym.
Coraz więcej osób prosi o wznowienie jadłospisów więc wkrótce zaczną się pojawiać.
Jeśli chodzi o sałatki to dlaczego nie lubisz tych mieszanek sałat o tej porze ?
AnonimowyDodano:  18 styczeń 2014 - 17:32
Sama nie wiem. Wydaje mi się nie naturalne kupowanie ich teraz zimą, że niesmaczne, bez wartości, naszpikowane chemią. Mogę się oczywiście mylić. pa
Dodano:  18 styczeń 2014 - 18:02
Sałaty są szklarniowe. Ja kupuję. Pekinka też nie rośnie teraz.
Odpowiedz
Blackpearl18226Dodano:  17 styczeń 2014 - 21:13
Muszę koniecznie wypróbować ten przepis! Oglądałam ten odc. Kuchennych Rewolucji i byłam bardzo ciekawa tych smaków:) Co za szczęście, że trafiłam na Twój blog! Pozdrawiam:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 styczeń 2014 - 21:47
Uwielbiam Twojego bloga :).. Twoje smaki trafiają z moje gusta! pozdrawiam,Magda
Dodano:  17 styczeń 2014 - 21:55
Bardzo mi miło :) Bardzo Ci dziękuję :)
AnonimowyDodano:  18 styczeń 2014 - 20:12
W moje też trafiają. Idealnie !!!
Pozdrawiam Aneta :)
Odpowiedz
Jula G.Dodano:  17 styczeń 2014 - 21:48
zakochałam się w tym przepisie!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 styczeń 2014 - 10:30
Zrobiłam wczoraj. R E W E L A C J A !!!! Połowę roladek zjadłam sama :)
Odpowiedz
anaDodano:  18 styczeń 2014 - 15:40
Małgosiu cudowny blog :))) Każdy Twój wpis zachwyca,od samego czytania człowiek czuje się już zdrowszy a po wprowadzeniu Twojego jadła po prostu szczęśliwszy, najedzony i lekki.Dziękuję i miłego weekendu życzę dla Was.Pozdrawiam Ania
Dodano:  18 styczeń 2014 - 17:15
Witam Cię Aniu i dziękuję za przemiłe słowa !
Strasznie się Cieszę z każdej osoby, która zmienia swoje odżywianie i zaczyna się czuć dobrze we własnej skórze !
Odpowiedz
Marta- Taste EatDodano:  18 styczeń 2014 - 15:49
Roladki wyglądają naprawdę smakowicie, więc chętnie się na nie skuszę. Ale powiem Ci, że tradycję macie świetną, u nas jest podobnie, ale jakoś samo tak zawsze wychodziło, bez planowania:). Choć etraz drugi synek w drodzę, więc pewnie będę wolała sie wyspać:P
Dodano:  18 styczeń 2014 - 17:13
Gratuluję dzidziusia :) Dbaj o Was :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 styczeń 2014 - 18:03
Zrobiłam ! Spodziewam się gości wieczorem i dobrze, że kupiłam 2 bakłażany i więcej orzechów bo już prawie połowę tych roladek zjadłam :)
Pycha !!!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 styczeń 2014 - 20:08
A ja mam pytanie dotyczące mixu śniadaniowego:http://www.qchenne-inspiracje.blogspot.com/2013/07/jak-zgubiam-13-kilo-w-6-miesiecy-odsona.html mam płatki górskie, słonecznik,można dodać żurawine?Najbardziej jednak intryguje mnie siemie lniane.Czy ja te nasiona lnu mam dodać w takiej postaci nieugotowanej czy może jednak coś z nimi zrobić?Może głpie pytanie,ale nie wiem....
Dodano:  18 styczeń 2014 - 20:11
możesz dodać żurawinę jak najbardziej a siemię lniane w ziarenkach. Nic nie musisz z nim robić, nie gotować, nic :) po prostu sypiesz ziarenka. Organizm sam sobie z tym poradzi w brzuchu :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 styczeń 2014 - 20:14
dzięki:) wybacz pytanie o siemie lniane,ale zawsze ale to zawsze gotowałam:)miłego wieczoru
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 styczeń 2014 - 14:56
Masz jakieś sprawdzone ćwiczenie na ujędrnienie ud i pośladków?
Pozdrawiam :)
Dodano:  19 styczeń 2014 - 16:14
Mam:-) muszę je jakoś opisać obrazowo lub fotki porobic :-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 styczeń 2014 - 17:52
Będę wdzięczna :)
Odpowiedz
KubaDodano:  19 styczeń 2014 - 21:24
Nie jestem przekonany do tak dużej ilości orzechów, hmm, dobre wyszło, aby na pewno? :)
Dodano:  19 styczeń 2014 - 21:57
Nie spróbujesz, nie dowiesz się :) albo wybierz się go Gaumarjos jeśli jesteś z W-wy :)
KubaDodano:  21 styczeń 2014 - 19:19
Będę na dniach z pracy! więc na pewno spróbuję
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 styczeń 2014 - 22:58
daj fotkę z mężem ! :)
Dodano:  19 styczeń 2014 - 23:01
:))
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 styczeń 2014 - 17:26
Pozdrawiam serdecznie; )
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 maj 2014 - 16:16
Małgosiu, orzechy ważysz z miską tak jak na zdjęciu? Wtedy orzechów będzie mniej niż 170g, jak ma być? :)
Dodano:  3 maj 2014 - 17:03
170 g to waga samych orzechów,
na wadze mam funkcję zerowania wagi naczynia
AnonimowyDodano:  13 maj 2014 - 22:32
AAAAA :) rany, nawet nie wiedziałam że są takie wagi :) dziekuję bardzo za odpowiedź :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 wrzesień 2014 - 22:30
Małgosiu droga czy mogą być takie orzechy z torebki kupione w sklepie? Szykuje się przyjęcie rodzinne chciałam zrobić :))
Dodano:  9 wrzesień 2014 - 22:36
tak
AnonimowyDodano:  10 wrzesień 2014 - 10:55
dziękuję za odpowiedź ;) mam nadzieję że gościom przypadnie do gustu :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 marzec 2015 - 23:09
a czy można użyć gotowych zmielonych orzechów z torebki? z góry dziękuję za odp :)
Dodano:  25 marzec 2015 - 7:22
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 kwiecień 2015 - 9:44
a czy to danie dużo straci podane następnego dnia po jego zrobieniu? Lepiej na ciepło? Pozdrawiam serdecznie!
Dodano:  4 kwiecień 2015 - 17:52
Je się je na zimno.
Odpowiedz
AgaDodano:  4 styczeń 2018 - 20:08
Niesamowite! Nie spodziewałam się, że to będzie, aż tak dobre! Dzięki za przepis
Odpowiedz
AgaDodano:  23 czerwiec 2021 - 7:57
Co podać do tych roladek? Chciałabym zrobić mężowi do pracy?( praca na budowie , raczej ciężka), więc same roladki to trochę za mało... Z góry dziękuję za odpowiedź
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  24 czerwiec 2021 - 13:23
Dodaj do tego taką uczciwą kanapkę z fajnego pieczywa + dodatki białkowe.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Nie brak Ci silnej woli.
Nie jesteś leniwa.
Po prostu Twój organizm nie ma zasobów, żeby działać na pełnych obrotach i realizować Twoje cele.

Jeśli Twoja ferrytyna szura po dnie, dieta jest zbyt restrykcyjna i niedoborowa, a do tego śpisz za mało i funkcjonujesz w chronicznym stresie to Twoje ciało wchodzi w tryb przetrwania.

Dlatego skuteczna redukcja nie zaczyna się od kolejnej diety, tylko od zrozumienia organizmu i zaplanowania procesu mądrze! Z uwzględnieniem regeneracji, gospodarki żelazem, hormonów, stresu i realnych możliwości.

Redukcja masy ciała to nie kara i nie test silnej woli. To strategia, która ma działać w zgodzie z Tobą, a nie przeciwko Tobie.
Jeśli chcesz nauczyć się, jak zaplanować ją mądrze i skutecznie, dobrze wszystko policzyć, wiedzieć co może Cię po drodze spotkać i jak to okiełznać zapraszam Cię na moje szkolenie „Dlaczego nie chudnę” o  redukcji z głową i bez głodu.

Skomentuj 𝐔𝐤ł𝐚𝐝𝐚𝐧𝐤𝐚 i dowiedz się więcej. 

• niska ferrytyna • odchudzanie • redukcja masy ciała #redukcjawagi #redukcja #odchudzaniezgłową

...

299 80
Wysuszone gardło w trakcie lub tuż po infekcji?Drapanie, chrypka albo uczucie podrażnienia po długim mówieniu?
To znak, że Twoje śluzówki potrzebują wsparcia, nawilżenia i regeneracji.

Ten prosty koktajl z siemienia lnianego to naturalna mikstura na nawilżenie i tonizację śluzówek gardła. Zawarte w siemieniu śluzowe polisacharydy tworzą delikatny film ochronny, który łagodzi, osłania i wspiera odbudowę śluzówek.

Świetnie sprawdzi się:
📍jeśli pracujesz głosem,
📍w trakcie lub po infekcji,
📍przy suchości gardła od klimatyzacji czy ogrzewania.

Składniki:
📍2 łyżki ziaren siemienia lnianego (świeżo zmielonych),
📍200 ml wody o temperaturze ok. 80°C,
📍1 łyżeczka miodu,
📍3 -4 truskawki i kilka jeżyn (mrożonych, po rozmrożeniu), 

Przygotowanie:
1. Zmiel na świeżo siemię lniane. Zalej 200 ml gorącej (ok. 80°C) wody i dokładnie wymieszaj.
2. Gdy lekko przestygnie i zgęstnieje, przelej z powrotem do blendera. Dodaj rozmrożone owoce i miód. Zblenduj na gładki koktajl.

Pij powoli, małymi łykami najlepiej wtedy, gdy czujesz suchość, podrażnienie lub pracujesz głosem. To naturalne wsparcie, które nawilża, tonizuje i regeneruje śluzówki od środka.

* infekcja • naturalne metody na ból gardła

...

612 17
Niska ferrytyna to nie zawsze kwestia wewnętrznych zaburzeń, czy stanów chorobowych. Często to kwestia diety, czego wiele osób nie bierze pod uwagę☺️. 

Wiemy, że na redukcji białko jest kluczowe, to oczywiste, i dziś kiedy sklepowe półki obfitują w wysokobiałkowe produkty nabiałowe jego podaż nie jest dużym problemem. Tyle, że dieta może być idealnie „białkowa”, a prowadzić do niedoboru żelaza, które jest kluczowe chociażby w transporcie tlenu do mięśni,
produkcji energii w mitochondriach,
a nawet syntezie neuroprzekaźników takich jak serotonina i dopamina (wpływ na nastrój).

Bez odpowiedniego poziomu żelaza:
➡️ czujesz się cały czas zmęczona,
➡️ nie masz siły podczas treningu i gorzej się po nim regenerujesz,
➡️ spada Twoja wydolność i masa mięśniowa,
➡️ włosy zaczynają wypadać, a koncentracja siada.

Na co zwracać uwagę w diecie:
📍włącz źródła żelaza hemowego (lepiej przyswajalnego): wołowina, wątróbka, cielęcina, drób, ryby,
📍nie zapominaj o roślinnych źródłach (soczewica, tofu, pestki dyni, kasza gryczana) ale łącz je z witaminą C, żeby zwiększyć wchłanianie,
📍nie pij kawy i herbaty do posiłku oraz do 2 godzin po posiłku (ograniczają wchłanianie), 

Pamiętaj, że dieta redukcyjna musi być doborowa w żelazo, nie tylko białko, a białko to nie tylko nabiał ☺️

Masz niską ferrytynę? Obserwuj mój profil. 

#redukcjawagi #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #odchudzaniezgłową #zmęczona • niska ferrytyna • anemia • wypadanie włosów

...

739 74
Wiem, że wiele osób rezygnuje z picia olejów przez smak, zapach albo oleistą konsystencję. A szkoda, bo dla szczelności bariery naskórkowej, ograniczenia przeznaskórkowej utraty wody, a co za tym idzie poprawy nawilżenia i elastyczności wysokiej jakości oleje są ważne. Szczególnie o tej porze roku (wiatr, chłód, suche powietrze wewnątrz budynków). 

Z tej potrzeby, z myślą o osobach odczuwających opór przed wypiciem olejów powstał  Duo Complex Skin. Połączenie świeżych, tłoczonych na zimno olejów Olini z wiesiołka i ogórecznika oraz ekstraktów standaryzowanych: 

📍Tetrahydrokurkuminoidy – działanie nawet 5x silniejsze niż klasyczna kurkumina. Chronią włókna kolagenu i elastyny przed stresem oksydacyjnym.

📍Tymochinon (z czarnuszki) - działa przeciwzapalnie i wspiera regenerację.

📍Polifenole (z wiesiołka) – wzmacniają elastyczność i chronią przed wolnymi rodnikami.

Skomentuj słowem 𝐉𝐚𝐤𝐨ść, jeśli chcesz zobaczyć, jak działa ta dwufazowa formuła.

[współpraca reklamowa] #olini #dietoterapialenartowicz #duocomplexskin #wspolpraca •suplement na skórę • suplement na cerę

...

139 30

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej