Biała rzepa, pieczarki, seler, pietruszka, ziemniak, cebula, czosnek i przyprawy. Jak stworzyć z tych warzyw bajecznie dobrą zupę? Aromatyczną, sycącą, szybką w przygotowaniu i do tego taką, która na długa zapadnie Ci w pamięci i do której będziesz wracać?
Dziś dowiesz się jak to zrobić. Jestem przekonana że ta zupa zagości w Twoim menu na stałe.
Życzę smacznego 😉
Składniki na zupę dla 6 osób:
- pół dużego selera
- 8 pieczarek
- jedna biała rzepa
- 2 pietruszki
- 3 ziemniaki
- jedna cebula
- łyżka majeranku
- 2 ząbki czosnku
- pół litra bulionu drobiowego
- woda
- 6 cienkich plasterków wędzonego boczku
- łyżka klarowanego masła
- sól, świeżo zmielony pieprz, 3 łyżki sosu sojowego,
Sposób przygotowania:
- Na klarowanym maśle podsmażamy na rumiano pokrojoną w kosteczkę cebulę i pieczarki. Pod koniec dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku oraz majeranek. Chwilę przesmażamy, zdejmujemy z ognia.
- Pozostałe warzywa oczyszczamy, kroimy w kostkę, zalewamy bulionem i wodą do wysokości 3/4 warzyw. Gotujemy do miękkości.
- Do wywaru z miękkimi warzywami dodajemy pieczarki z czosnkiem i cebulą. Blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i sosem sojowym. Jeśli zupa jest za gęsta (zależne jest to od wielkości warzyw) dolewamy bulionu.
- Boczek pieczemy w piekarniku na chipsa (ok. 10 minut w 200 stopniach). Można go też zesmażyć na suchej patelni.