Uwielbiam selera korzeniowego za jego oczyszczająco – odżywcze właściwości. Jeśli stosujecie go tylko w małych ilościach jako składnik włoszczyzny do jarzynowej zupy, polecam to szybko zmienić.
Bogactwo witamin z grupy B, witaminy C, E, K, magnezu, kwasu foliowego, cynku, wapnia, żelaza, potasu i flawonoidów czyni go warzywem które powinno zajmować szczególne miejsce w diecie każdego człowieka, a szczególnie tego na diecie redukcyjnej, cukrzycowej, oczyszczającej i przeciwzapalnej.
Furanokumaryny których seler zawiera całkiem sporo działają przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i moczopędnie, co w połączeniu z wysoką zawartością błonnika daje efekt silnie oczyszczający.
Ponadto spożycie selera zwiększają produkcję żółci która ułatwiając trawienie tłuszczu, ułatwia trawienie, wspomaga przemianę materii, obniża ciśnienie krwi, oczyszcza i odtruwa.
Zalety selera znali i wykorzystywali już starożytni Egipcjanie, używając go jako leku na reumatyzm i bóle neurologiczne. Obecnie zawarte w nim furanokumaryny stosuje się także w terapii łuszczycy i bielactwa.
Niski indeks glikemiczny (35) i niska kaloryczność (7 kcal w 100 gramach) czyni selera warzywem idealnym na diecie redukcyjnej.
Cukinia to cenne źródło potasu, żelaza, witaminy K, beta-karotenu i silnie oczyszczającego chlorofilu. Jest warzywem silnie odkwaszającym, kluczowym na diecie redukcyjnej ze spowolnionym metabolizmem. Indeks glikemiczny cukinii to zaledwie 15, a kaloryczność w 100 gramach zaledwie 17. Zalety bakteriobójcze cebuli i czosnku zna chyba każdy. Do tego przyprawy, serowy posmak płatków drożdżowych, aromatyczny bulion i mamy pyszną zupę i jakże zdrową zupę. .
Bajka. Koniecznie wypróbujcie. Zasmakuje także dzieciom.
Składniki na 4 porcje zupy:
- jeden duży seler – ok. 300 gramów
- 2 średnie cukinie – ok. 600 gramów
- ok litr wywaru z warzyw (bulionu) – warzywa zalewamy bulionem do zakrycia
- łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- jedna cebula – ok. 40 gramów
- płaska łyżeczka pieprzu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- garść świeżych liści bazylii
Do dekoracji:
- ser feta
- pestki dyni
Sposób przygotowania:
- Na klarowanym maśle szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Dodajemy pokrojonego w kosteczkę selera, szklimy 1-2 minuty. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cukinię i czosnek. Zalewamy bulionem do zakrycia warzyw. Nie podaję konkretnej ilości bulionu ponieważ selera czy cukinię możecie mieć większą niż użyłam ja. Gotujemy do miękkości.
- Do zupy dodajemy pieprz, sól, gałkę muszkatołową, płatki drożdżowe i świeże liście bazylii. Blendujemy na gładką masę.
Zupa świetnie smakuje podana ze słonym serem feta i lekko podprażonymi pestkami dyni.