Nie mam nic z meteopaty, ale jak zaczynam mieć ochotę na dania rozgrzewające, to znaczy że idzie zima 😉
W domu się ze mnie śmieją bo jak Małgosia zakłada skarpety frotte (a całą wiosnę i lato biega po domu boso) nie trzeba oglądać prognozy pogody. Będzie zimno 😉
Imbir dodaję na końcu bo dzieci lubią mniej pikantne, ja i mąż lubimy mocno przyprawione.
Danie bez problemu mogą zjeść osoby z hashimoto oraz niedoczynnością lub nadczynnością tarczycy.
Można podać z kaszą, ryżem, makaronem, ziemniakami, kluseczkami lub jako samodzielne danie w towarzystwie kromki razowego lub chrupkiego pieczywa.
Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby o wadze ok. 316 g ma ok. 165 kcal
- 2 średnie czerwone papryki
- jedna duża żółta papryka
- jedna średnia cukinia (ok. 300 g)
- pół cebuli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 500 g mięsa z podudzia indyka (bez skóry)
- 500 ml przecieru pomidorowego (passaty)
- spory ząbek czosnku
- sól, pieprz ziołowy, łyżeczka słodkiej papryki,szczypta imbiru (można więcej)
- koperek
- Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Jak się zeszkli dodajemy zmielone mięso z indyka i przyprawy (sól, pieprz ziołowy, słodką paprykę i rozgnieciony ząbek czosnku). Smażymy aż mięso zjaśnieje (nie będzie surowe).
- W malakserze mielimy paprykę i cukinię. Jeśli nie mamy malaksera można zmielić w maszynce lub zetrzeć na drobnej tarce.
- Do podsmażonego mięsa dodajemy warzywa, podsmażamy często mieszając ok. 2 minut i zalewamy przecierem pomidorowym (w tym momencie można dodać także koperek). Dusimy pod przykryciem ok. 20 minut.
jak jest duża to poporcjuj
Dziala super na przeziebienie.
Pozdrawiam! :)
mam do Ciebie bardzo istotne dla mnie pytanie i byłabym bardzo wdzięczna, gdybyś udzieliła mi na nie odpowiedzi.
Mam 170 centymetrow wzrostu i ważę 58 kg, chciałabym schudnać 3-4 (wiem, ze nie musze, ale z taka waga czułam się najlepiej i tyle). Moja PPM wynosi 1460 kcal, jednak zaniedbałam tę kwestię i jadłam przez dłuższy czas około 1000... Ile powinnam jeść, aby schudnąć? Ile kcal dodać do PPM, a ile odjąć w celu redukcji wagi? Boje się, że po głodówce 1000 nawet jakbym jadła 1400, to zamiast chudnąć przytyję... Teraz wróciłam na studia, więc nie uprawiam sportu, ale czasem kręce po pół godziny hula hopem i mam nadzieję, że znajdę czas, żeby chodzić przynajmniej dwa razy w tygodniu na fitness. Dodam też, że nie jem mięsa.
Bardzo bardzo proszę Cię o odpowiedź.
Ps. codziennie odwiedzam Twojego bloga, a bezmięsne przepisy wiszą na lodówce ;)
ściskam ciepło,
Twoja imienniczka, Gosia :)
Powinnaś podnieść kaloryczność o 400 kcal i będę szczera - przytyjesz ale jak podkręcisz metabolizm to z powrotem zrzucisz.
Innej drogi nie ma.
Po miesiącu trzeba będzie dodać 100 kcal aby wejść na 1500 czyli pokryć PPM.
Jak organizm się nauczy że już nie musi odkładać na czasy głodu zaczniesz spalać przy pomocy ćwiczeń.
nie muszą być intensywne ćwiczenia, mogą być spacery, jazda rowerem, ćwiczenia w domu etc.
Chodzi mi o taki z kurczakiem i suszonymi pomidorami do makaronu na ciepło. Czy grecki się nadaje ? Wcześniej dawałam śmietane 18 %.
Ja, wlasnie na rozgrzewanie w ostatnich dniach, zrobilam wolowine wg Twojego przepisu uzywajac prege wolowa w miejsce lopatki i tez pyszne.....
zwiększ do 2000 kcal przynajmniej przez pierwszy miesiąc