Kasze i ryż do gotowania w woreczkach, a stres, depresja i zaburzenia koncentracji

Świat pędzi jak oszalały. Żyjemy coraz szybciej, intensywniej, oczekując od życia ułatwień, które sprawią, że mając na głowie poważne sprawy zawodowe, szara codzienność będzie jak najmniej wymagająca i czasochłonna. Korzystamy ze zmywarek, pralek (czy ktoś w dzisiejszych czasach pierze jeszcze coś w ręku?), samo gotujących garnków i sklepów internetowych z dostawą zakupów pod same drzwi. Niestety nasze zdrowie tego pędu nie lubi i nie akceptuje. Nieodłącznym elementem szybkiego tempa życia jest stres, który spowalniając trawienie spowalnia metabolizm, osłabia układ immunologiczny (kortyzol, adrenalina i noradrenalina generują powstanie cytokin prozapalnych), męcząc nadnercza negatywnie działa na funkcjonowanie tarczycy, zaburza proces snu i tak potrzebnego organizmowi wypoczynku.

Kortyzol Twój wróg?

Wysoki poziom kortyzolu, czyli hormonu stresu, dobry jest rano. I powinien być rano, ponieważ ma za zadanie poderwać nas z łóżka. W miarę upływu dnia powinien spadać, aby najniższy poziom osiągnąć wieczorem. Oczywiście w ciągu dnia ma prawo wzrastać, ale wtedy, kiedy ma mobilizować nas do działania, np. podczas pracy nad ważnym projektem, albo podczas ucieczki przed psem sąsiada. Nieustannie podniesiony powoduje wzrost poziomu wielu hormonów, w tym insuliny. Insulina to taki wagonik ze strzałeczką. Wytwarzana jest przez trzustkę wtedy, kiedy we krwi pojawia się glukoza. Wrzuca wówczas tę glukozę „na pakę” i odtransportowuje wprost do komórek. Tam niewykorzystana energia zamienia się w tłuszcz.
Opowiem w skrócie jak wygląda trawienie przykładowego obiadu. Weźmy na przykład kaszę gryczaną z warzywami, pestkami słonecznika i oliwą z oliwek, posypaną świeżą bazylią. To danie ma niski indeks glikemiczny i w normalnych warunkach nie spowoduje ogromnego wyrzutu insuliny do krwi, a tym samym zostanie bez problemu strawione bez obaw o naszą sylwetkę.
A teraz wyobraź sobie, że nasz obiad już na starcie napotyka bandę insulinowych wagoników (za sprawą podniesionego poziomu kortyzolu). Pomijając już te, które swoją obecnością sam wyzwoli. Co się wtedy dzieje? Na naszej insulinowo – komórkowej trasie aż wrze.
A teraz dodajmy do tego zwolniony metabolizm, ponieważ zmęczone kortyzolem nadnercza metabolizm spowalniają . Muszą, to fizjologia. Jak goni Cię wściekły dzik masz uciekać. Nie możesz być głodna, nie możesz zajmować się trawieniem i innymi głupotami. Natura tak to obmyśliła. Aby tego było mało, stres hamuje wydzielanie soków trawiennych i wielu enzymów niezbędnych do trawienia. Nikomu nie trzeba tłumaczyć, że jak coś zalega, bo nie jest trawione jak trzeba, to fermentuje. A jak fermentuje, to powstają gazy. A jak gazy, to wzdęcia.
Mamy więc odpowiedź, dlaczego zestresowane osoby tyją i mają kłopoty ze wzdęciami, mimo iż jedzą właściwie.

Wpływ stresu na zdrowie

Nasze zdrowie nie lubi szybkości. Nie lubi tzw. „spinki”,  przewlekłego stresu, pędu, buzujących hormonów. Tak się kiedyś nie żyło. Stres był, ale nie ciągły. Miał mobilizować do działania, ale okresowo.

Aby sobie pomóc, odciążyć się trochę od szarej codzienności i związanych z pracą stresów szukamy kolejnych uproszczeń. Niestety czasem wpadamy w jeszcze większą pułapkę i szkodzimy sobie jeszcze bardziej, wcale nie zdając sobie z tego sprawy.
Czego potrzebujemy żyjąc w stresie? Uspokojenia układu nerwowego. Co nam w tym pomoże? Relaks, magnez i witaminy z grupy B.
Ułatwieniem które mam na myśli, o którym chcę Wam dziś powiedzieć i przed którym chcę Was przestrzec, są kasze i ryż do gotowania w woreczkach. Osobiście kompletnie nie rozumiem tego fenomenu. Gotowanie kaszy jest przecież tak proste. Zasada 2:1 sprawdza się w przypadku praktycznie każdej kaszy i ryżu. W czym więc problem? Dlaczego kasze i ryż w woreczkach stały się tak popularne, że w zwykłym sklepie ciężko jest kupić je w innej postaci?

Co jest złego w kaszy gotowanej w woreczku?

Aby odpowiedzieć na to pytanie musisz wiedzieć, w jakim celu spożywamy kasze i ryż. Przede wszystkim z uwagi na witaminy z grupy B które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego ale i krwionośnego oraz sercowo – naczyniowego. Łagodzą napięcie nerwowe, uspokajają, poprawiają pamięć i koncentrację oraz aktywują wiele enzymów. Są także kluczowe jeśli chodzi o stan skóry, włosów czy paznokci.

Niezwykle istotny jest fakt, iż witaminy z grupy B to witaminy rozpuszczalne w wodzie. Co to znaczy? A no tyle, że jeżeli woreczek z kaszą wrzucisz do garnka z wodą, a następnie po ugotowaniu kaszy tę wodę wylejesz, to żadnych witamin już w tej kaszy nie uświadczysz. Prawidłowe gotowanie kaszy i ryżu to gotowanie w taki sposób, aby produkt wchłonął w siebie cały dodany płyn. Wówczas nie tracisz niczego.

Jest o co walczyć?

Poniżej  w skrócie opisuję funkcje niektórych witamin z grupy B. Nie szkoda Ci wylać tego z wodą?  

  • Witamina B1 wspomaga pracę układu sercowo – naczyniowego. Zapewnia prawidłową pracę mięśni, wspomaga pracę serca.
  • Witamina B2 wspomaga układ odpornościowy. Wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Wzmacnia wzrok, zwiększa przyswajalność żelaza, wspiera nadnercza. Jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie błon śluzowych w tym śluzówki przewodu pokarmowego.  
  • Witamina B3 bierze udział w syntezie wielu hormonów (insuliny, kortyzolu, estrogenu, progesteronu, testosteronu). Hamuje przedwczesne siwienie, obniża poziom cholesterolu, wspomaga usuwanie toksyn. Poprawia ukrwienie skóry głowy wpływając tym samym na odżywienie cebulek włosów. 
  • Witamina B4 wspomaga układ oddechowy, sercowo – naczyniowy i mięśniowy. Zapobiega demencji, wspiera pracę mózgu, zdolności zapamiętywania i koncentracji. 
  • Witamina B5 wspomaga układ odpornościowy, uczestniczy w syntezie witaminy A i D, hormonów płciowych i cholesterolu. Przyspiesza gojenie się skóry, leczy stany zapalne, jest niezbędna do właściwego wzrostu włosa.
  • Witamina B6  poprawia odporność, jest niezbędna do przyswojenia magnezu, wspomaga układ mięśniowy i nerwowy.
  • Witamina B7 wpływa na stan skóry, włosów i paznokci.
  • Witamina B8 zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę. Reguluje cykl miesiączkowy, zmniejsza poziom androgenów i wolnego testosteronu przeciwdziałając tym samym hiperandrogenizmowi oraz zwiększa poziom progesteronu w fazie lutealnej.
  • Witamina B9 reguluje wzrost i rozwój wszystkich komórek. Uczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek. Zapobiega wylewom, zakrzepom, miażdżycy, chroni naczynia krwionośne przed zwapnieniem.
  • Witamina B12 odgrywa kluczową rolę w tworzeniu czerwonych krwinek i budowaniu naturalnej odporności. Umożliwia wchłanianie witaminy A, aktywizuje żelazo, wpływa na przyswajanie białka. 

Niedobór witamin z grupy B objawia się:

  • nerwowością,
  • zaburzeniami koncentracji,
  • zaburzeniami pamięci,
  • depresją,
  • zaburzeniami emocjonalnymi,
  • bezsennością,
  • przyspieszonym biciem serca,
  • obrzękami kończyn,
  • wypadaniem włosów,
  • łamliwością paznokci,
  • zajadami,
  • przetłuszczającą się skórą,

Kolejna kwestia to plastik z woreczków, do produkcji których używany jest związek chemiczny o nazwie Bisfenol (BPA). Poddany wysokiej temperaturze wydziela substancje rakotwórcze. Nie dość więc, że gotując w woreczkach pozbawiasz się cennych witamin z grupy B, to jeszcze fundujesz sobie rakotwórcze substancje na własne życzenie.  
Warto?

126 komentarzy

DominikaDodano:  14 Lipiec 2017 - 8:58
Mojego taty nie da się oduczyć gotowania w tych woreczkach. Twierdzi, że on nie ma czasu gotować bez i stać nad garnkiem cały czas i mieszać. Udowodniłam mu kilkukrotnie, że nie trzeba tej kaszy bez worka wcale pilnować, ale on zawsze twierdzi \"że to przypadek\" :) Masakra.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Lipiec 2017 - 9:00
Kaszy podczas gotowania wcale nie trzeba mieszać.
DominikaDodano:  14 Lipiec 2017 - 9:04
Ja wiem o tym, sama chyba nigdy nie gotowałam kasz w woreczkach. Ale nie przetłumaczę ojcu, uparty jak osioł :)
PaulaDodano:  14 Lipiec 2017 - 9:42
Jak nie mieszam to zawsze mi się przywiera do dna i przypala(pod koniec gotowania).
PaulinaDodano:  14 Lipiec 2017 - 12:28
Kila minut po zagotowaniu kaszy/ryzu nalezy zmniejszyc temperature.Woda sie ladnie wchlonie i nic sie nie przypali. Mozna tez kilka minut gotowac i sposobem naszych babc wlozyz garnek zawinety w recznik pod koc,koldre, pierzyne:)...po pol h wyjac i gotowe. Oczywiscie trzeba uwazac bo garnek jest b.goracy:)
Odpowiedz
Małgosia Dodano:  14 Lipiec 2017 - 9:09
O cholender... już nigdy nie ugotuje kaszy czy ryżu w woreczku!!!!
ZosiaDodano:  14 Lipiec 2017 - 15:09
O cholender... stara jestem a wciąż taka głupia, ale uwielbiam kasze.
Odpowiedz
AsiaDodano:  14 Lipiec 2017 - 9:13
Witaj, możesz mi napisać co myślisz o czerwonym oleju palmowy, nierafinowanym oczywiście, który ostatnio staje się coraz bardziej popularny jeśli chodzi o sklepy z zdrowa żywnością i zalecenia dietetyków? Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Lipiec 2017 - 9:20
Napiszę osobny artykuł.
AsisDodano:  14 Lipiec 2017 - 9:25
Czekam zatem z niecierpliwością. Bo włączyłam go do swojej diety ostatnio 😃
Iwo Dodano:  14 Lipiec 2017 - 14:36
hmmm.... Olej palmowy powinniśmy usunąć ze swojej diety (a jest w ogromnej ilości kupowanych produktów) z innego, niż tylko zdrowotnych względu - to jedna z największych teraz kampanii ekologicznych na świecie (oczywiście komu bliski los planety) - pozyskiwanie oleju palmowego powoduje jedna z największych katastrof ekologicznych w obecnych czasach - szczegóły do uzyskania łatwo w wielu źródłach (choć Polska ciągle raczkuje ze świadomością dotyczącą dbałości o naturalne środowisko). Polecam poczytać na ten temat - a pewnie nie wprowadzisz go do swojej diety...
Odpowiedz
Martyna KDodano:  14 Lipiec 2017 - 9:15
Dokładnie! Ten pęd życia jest przerażający! Wszystko instant i fast. Dziękuję za tak rzetelny artykuł! Jak zawsze pełna profesja! Pozdrawiam!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Lipiec 2017 - 9:19
Bardzo mi miło, dziękuję.
Odpowiedz
AniaDodano:  14 Lipiec 2017 - 9:20
Ja pamietam, że młodym zwierzętom dawało się wodę z gotowania kaszy jak urodziły się słabe. Mnie w woreczkach odstrasza cena. Kg kaszy peczak w woreczku kosztuje chyba 12zl, paczka 4 woreczki po 100g, cos ok 5zl, a luzem u Pana na targu place 1zl, za jaglana 70gr, a gryczana kosztuje chyba 1.5zl. Wiec gdzie tu sens i logika? A gotowanie jest super proste. 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody, wszystko razem i zagotować. Jak zacznie wrzeć ja wyłączam gaz, przykrywam i kasza za 10 min sama dojdzie, potem sole i gotowe :) Polecam znalesc takiego sprzedawcę, bo np. Mój ma wszystko tanie, platki owsiane, otręby, makaron pełnoziarniste, kasze, pestki słonecznika za normalne pieniądze a nie za 60 zł za kilo, mąki wszelakie! Do mojego musze jechać ok 40km, robię to raz na 2 miesiące i wracam z pełnym bagaznikiem za 150 zl!
agnieszkaDodano:  14 Lipiec 2017 - 11:27
Ciao, tylko pozazdroscic takiego sprzedawcy. A moze zdradzisz jego adres? Zycze milego dnia
Andżelika Dodano:  14 Lipiec 2017 - 11:49
To rzeczywiście super ceny! Szukam w Warszawie kogos w miare taniego, bo na targach ceny wyzsze niz w supermarketach....
PaulinaDodano:  14 Lipiec 2017 - 15:07
Aniu, w jakich okolicach mieszkasz?
AnkaDodano:  15 Lipiec 2017 - 23:49
Sprzedaca ma stoiska na kilku targach w mojej okolicy: Ozimek, Lubliniec, Strzelce Opolskie, Opole ( ceny o 40gr wyższe ) i Częstochowa na ryneczku. Kupowałam tez kasze za podobną cenę w Brzegu i w Nysie. We Wrocławiu czasami stoją babcie na ulicy z różnymi produktami i tez maja dobre ceny, np mleko, owoce, twarog, swojskie makatony. Pamiętam, że na Krzykach była taka Pani ze swojskim chlebem, mniammmm. Ja szukam tez po wsiach, czasami przed domami jest ustawiona ławeczka z warzywami, a jak się wejdzie i spyta to okazuje się ze i sery sa, i kielbasa, jajka, miód. Trzeba pytać i szukac. Ja na święta kupuje za 40zl/kg swojsko szynkę pod Wroclawiem, pycha. Powodzenia. Aha, koniec języka za przewodnika ;)
Odpowiedz
Ania K.Dodano:  14 Lipiec 2017 - 9:33
Malgosiu bardzo dziekuje Ci za ten wpis. Juz mam argumenty jak przekonac bliskich by nie gotowali w woreczkach. 1.Czy ewentualnie rozciecie woreczka i ugotowanie luzem zawartosci jest dobrym rozwiazaniem? 2.Slyszalam, ze te \"woreczkowe\" kasze i ryz sa gorszej jakosci. 3.Czy ryz brazowy moze byc ugotowany w 10 minut? Tak podane jest na opakowaniu, ale mam watpliwosci czy to jest pelnowartosciowy ryz brazowy. 4. Ktory ryz polecasz do jedzenia?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Lipiec 2017 - 9:52
1- oczywiście ale trzeba dostosować ilość wody. 2:1 2- nie są 3- niestety nie 4- polecam każdy bo każdy nadaje się do czego innego
AgnieszkaDodano:  14 Lipiec 2017 - 12:17
Małgosiu, a ryż pełnoziarnisty Uncle Ben\'s, który faktycznie gotuje sie 10 min, czy to zdrowy i bezpieczny ryż czy przetworzony produkt i lepiej omijać?
DominikaDodano:  14 Lipiec 2017 - 15:38
Też się nad tym zastanawiam, bo na stronie pisze, że jest poddane specjalnej obróbce dzięki której można krócej gotować, ale nie wpływa ona na wartości ryżu.
Odpowiedz
IwonaDodano:  14 Lipiec 2017 - 9:40
Małgosiu, czy kobieta w I trymestrze ciąży może odżywiać się wg Twoich gotowych jadłospisów ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Lipiec 2017 - 9:51
Tak ale odpowiednio zwiększając kaloryczność.
Odpowiedz
KingaDodano:  14 Lipiec 2017 - 9:41
Cześć! Proszę o radę, czy \'pieczywo\' typu Wasa, a dokładnie wersja wieloziarnista, jest zdrowe? Czy można to jeść zamiast zwykłego chleba? Pozdrawiam serdecznie P.S. Już nigdy więcej nie ugotuję ryżu w worku :o
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Lipiec 2017 - 9:51
Pamiętaj że pieczywo WASA ma w 100 gramach tyle samo kalorii co pieczywo tradycyjne.
DominikaDodano:  14 Lipiec 2017 - 10:04
WASA to ma nawet więcej kalorii niż chleb, bo około 400.
Odpowiedz
justDodano:  14 Lipiec 2017 - 9:41
Nie warto. Da się każdą kaszę ugotować na sypko, troszkę wprawy i zawsze wychodzi smaczniejsza :) Gosiu czy Ty na początku swoich ciąż stroniłaś od wszelakiej chemii? z jedzenia to oczywista oczywistość ale chodzi mi o taka używaną w domu, np domestos? płyn do naczyń? ostatnio jedna z popluarnych blogerek lekarzy napisała że paznokcie hybrydowe są bezpieczne przez całą ciąże... czuję sie totalnie skołowana z powodu sprzecznych informacji w tym temacie...
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Lipiec 2017 - 9:50
Bez przesady. Fakt, włosów nie farbowałam i paznokci nie malowałam hybrydą ale normalnie sprzątałam dom.
Odpowiedz
aniaDodano:  14 Lipiec 2017 - 9:54
Czyli wystarczy woreczek rozciąć i taką kaszę wsypać do garnka, wtedy jest zdrowo, czy tak? Pozdrawiam!
Odpowiedz
DominaDodano:  14 Lipiec 2017 - 10:02
Zazwyczaj kupuję kaszę z organicznych upraw w ulubionym zielarskim jednak od czasu do czasu zdarzy mi się kupić w markecie porcjowany. Bardzo fajny artykuł, dziękuję za dobre rady - moje zapasy kasz i ryżów we workach do gotowania wysypię ;))) Pozdrawiam i życzę miłego dnia!
Odpowiedz
KasiaDodano:  14 Lipiec 2017 - 10:05
Nie miałam pojęcia że to szkodliwe, zrezygnuje z takiego gotowania. Tylko jaglaną robiłam w ten sposób, ale jak nie mieszam to mi przywiera, macie jakis patent na to?
NatDodano:  15 Lipiec 2017 - 12:24
1 szklankę jaglanej opłukać i wrzucić na wrzątek (2szklanki) zamieszać raz i gotować na małym ogniu,juz nie mieszać bo od tego przywiera! Jak zobaczysz że już prawie całą woda wchlonela to wyłącznie gaz i zostaw w garnku pod przykryciem, dojdzie sobie :)
IvonaDodano:  15 Lipiec 2017 - 23:26
Ja wrzucam 100g. kaszy na rozgrzany garek z łyżka masła, przesmazam i po chwili dadaje 2 x goracej wody i działa
Odpowiedz
AnuszkaDodano:  14 Lipiec 2017 - 10:12
Małgosiu a jak sobie radzic z odmierzaniem odpowiedniej porcji? CZęsto gotuje dla mojego narzeczonego 3 worki ryzu i dla siebie 1. Łatwiej mi wtedy rozdzielic porcje, swój 1 worek dziele na pół i mam na dwa posiłki. a jak wrzuce te 4 wszstkie worki razem to nie mam pojecia jak odmierzyc odpowiednia ilosc? Nie wszedzie gdzie gotuje mam wage kuchenną zeby jakos to odmierzyc.. HELP :))
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Lipiec 2017 - 15:19
Worek ma 100 gramów. Odmierzysz na wadze 300 gramów to tak jakbyś 3 roki wrzuciła. Potem dzielisz ugotowaną ilość na 3 i 2/3 dajesz facetowi a resztę sobie.
AnonimDodano:  14 Lipiec 2017 - 16:50
Ha ha ha mistrzowska odpowiedz, podstawy matematyki się w życiu przydają.
DorotaDodano:  17 Lipiec 2017 - 9:50
Ewentualne odmierzyłabym tą swoją porcję na jakąś szklankę albo kubek z miarką, szejker i już wiedziała, że np. 350ml suchej kaszy to porcja dla mnie i mojego chłopaka jeśli nie ma zawsze dostępu do wagi
Odpowiedz
DariaDodano:  14 Lipiec 2017 - 10:13
Małgosiu, a ja mam takie pytanie. W moim normalnym trybie, pracuje 8 h za biurkiem, ćwiczę 3 razy w tygodniu, jem 2000kcal i jest to dla mnie kaloryka przy której utrzymuję wagę. Czekają mnie teraz 2 tygodnie szkoleń po 10 godzin w pozycji siedzącej i nie będę miała możliwości ćwiczyć w tym czasie, ruch będzie niewielki. O ile powinnam obniżyć swoją dzienną kaloryka na ten okres, aby utrzymać wagę?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Lipiec 2017 - 15:18
Zmniejsz o 300 kcal. Uważaj też na szkoleniu na słodycze bo ciastek na szkoleniach od zatrzęsienia.
DariaDodano:  14 Lipiec 2017 - 16:30
Tak sądziłam. Dziękuję kochana. Z tymi ciastkami to niestety masakra. Trudno o owoc, czy sałatkę jako przekąskę, a catering oboadowy tez pozostawia wiele do życzenia. Ale cóż. Jakoś trzeba ten okres przecierpięć .
Odpowiedz
Karolina Dodano:  14 Lipiec 2017 - 10:17
Ja ryż gotuje w proporcji na 1szk ryżu 1.5 szk wody i jest sypki. Najpierw go płacze potem zalewam gorącą wodą i sole puki się nie zagotuje nie przykrywma i zostawiam na średnim ogniu później przykrywam i gotuje na malutkim ogniu jak wchłonie cały płyn wyłączam ogień i zostawiam żeby doszedł. Jeszcze nigdy się nie przypalił i to kompletnie bez mieszania 😊
Odpowiedz
EwaDodano:  14 Lipiec 2017 - 10:20
Dziewczyny, pewnie głupie pytanie, ale jak ugotować kaszę bez woreczka? Przyznam się, że nigdy nie gotowałam inaczej niż w woreczku ;/ ile wody wlać do garnka ? ile gotować ? no i czy to się łatwo nie przypali ?
annaDodano:  14 Lipiec 2017 - 16:50
Proporcje 2:1 czyli 2 szkl wody i 1 szkl kaszy. Wrzątek wolisz i wrzucasz do niego kasze. Czekasz aż woda wsiąknie w kasze. Gotowe.
Odpowiedz
KarolinaDodano:  14 Lipiec 2017 - 10:21
Małgosiu pytanie z innej beczki jak to jest z tym cholesterolem? W żółtku jest go 1260mg/100g a w całym jajku tylko 450? Jak to jest możliwe że jest mniej? I czy podczas gotowania ta ilość się zmienia?
hmDodano:  14 Lipiec 2017 - 15:23
Ilość cholesterolu w całym jajku wynika z działania matematycznego :)
Odpowiedz
BasiaDodano:  14 Lipiec 2017 - 10:33
Malgosiu mam pytanie z troche innej kategori: Od dluzszego czasu wypadaja mi wlosy:-( i to nie tak po kilka tylko naprawde sporo. Pije rano \"glutka\" z siemienia lnainego, pietruszke dodaje prawie wszedzie i niestety nie pomaga:-( Dzieki Twojej diecie poprawila mi sie cera i nawet paznokcie, ale wlosy od trzech moze nawet wiecej miesiecy wypadaja jak szalone:-( Jakies rady?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Lipiec 2017 - 15:20
Czy wypadają w wyniku jakichś sytuacji? Np. stresu? Jakichś zmian?
BasiaDodano:  15 Lipiec 2017 - 9:45
Nie mam zbyt duzo stresu. W pracy sie nie stresuje. Zdazaja sie jakies sprzeczki w domu, ale nic wielkiego. Tak naprawde nie mam stresujacego zycia. Wczesniej myslalam, ze wypadaja po zimie, w poprzednich latach czesto tak bylo. Ale mamy juz lipiec i nic sie nie zmienilo. Zastanawiam sie co moglabym moze dodac jeszcze do mojej diety? Czy moze lepiej zrobic jakies badania? Dwa miesiace temu przez trzy miesiace mialam problemy z miesiaczka. Pojawialo sie krwawienie miedzymiesiaczkowe i czulam sie wtedy bardzo poirytowana. Pomogla zmiana tabletek i witamina d, ale nie wiem czy ma to cos wspolnego z wypadaniem wlosow.
AgaDodano:  17 Lipiec 2017 - 22:33
sprawdź sobie żelazo i ferrytynę
BeaDodano:  28 Lipiec 2017 - 15:22
Za mało tłuszczu w diecie. Nie wiem jak się odżywiasz, ale włosy mogą wypadać nawet jeśli pół roku wcześniej zafundowałaś sobie dietę znacząco obcinającą tłuszcze
Odpowiedz
EwaDodano:  14 Lipiec 2017 - 10:34
Dziewczyny, pewnie głupie pytanie, ale jak ugotować kaszę bez woreczka? Przyznam się, że nigdy nie gotowałam inaczej niż w woreczku ;/ ile wody wlać do garnka ? ile gotować ? no i czy to się łatwo nie przypali ?
DominikaDodano:  14 Lipiec 2017 - 11:33
Zasada 2:1 czyli jedna szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Jeśli gotujesz mniejsze porcje to np. 50g kaszy - 100g wody. Gotujesz aż cała woda się wchłonie. Można przykryć przykrywkę żeby \"doszło\" do końca.
OlaDodano:  14 Lipiec 2017 - 12:25
jezu... wszystko w treści posta jest napisane
KingaDodano:  14 Lipiec 2017 - 13:24
Proporcje 2:1 - ile kaszy, ryzu, tak 2 razy wiecej wody.
Odpowiedz
Lidia W.Dodano:  14 Lipiec 2017 - 10:49
Witam 😊 Który najlepszy i zdrowszy biały ryż ? Basmati, jaśminowy czy jakiś inny biały ryż ?W życiu jadłam różne: brązowy, czerwony i pełnoziarnisty ryż. Dziękuję pozdrawiam Lidia W.
PaulinaDodano:  14 Lipiec 2017 - 15:35
Basmati i paraboiled.
Odpowiedz
EwaDodano:  14 Lipiec 2017 - 10:50
Dziewczyny, pewnie głupie pytanie, ale jak ugotować kaszę bez woreczka? Przyznam się, że nigdy nie gotowałam inaczej niż w woreczku ;/ ile wody wlać do garnka ? ile gotować ? no i czy to się łatwo nie przypali ?
Odpowiedz
KrysiaDodano:  14 Lipiec 2017 - 11:13
Małgosiu, dziękuję o tym, że poruszasz takie tematy :) Chciałabym zrobić sobie badania tarczycy i mam do tego kilka pytań. 1) Czy badania TSH, FT3, FT4, kortyzol trzeba wykonywać w odpowiednim dniu po okresie? Czy obojętnie kiedy je wykonam? 2) Czy kortyzol wystarczy zbadać z surowicy, czy z dobowej zbiórki moczu? Takie są opcje w mojej przychodni. 3) Czy mam wybrać badanie wapnia całkowitego czy zjonizowanego? Jestem na diecie bezmlecznej i chcę sprawdzić, czy wszystko w porządku. 4) Witamina D metabolit 25(OH) - czy o taką witaminę D chodzi, gdy o niej piszesz? Mamy jeszcze w przychodni metabolit 1,25(OH), ale jest kilka razy droższa i cena jest zaporowa. Z góry bardzo dziękuję za poradę :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Lipiec 2017 - 15:17
1 - obojętnie kiedy 2- z surowicy 3- całkowitego 4- tak 25(OH)
Odpowiedz
Magda RamlauDodano:  14 Lipiec 2017 - 11:17
Ja również nie rozumiem na czym polega ułatwienie gotowania w woreczku , dla mnie o wiele prościej jest gotować kaszę czy ryż w wodzie bez woreczka! Kupuję w wieczkach bo czasem.tylko takie można kupić,ale woreczek rozcinam i gotuję \"luzem \":)
IwonaDodano:  14 Lipiec 2017 - 11:34
Małgosiu a co z pieczeniem w folii aluminiowej w piekarniku np. Ryby? Tez szkodliwe? Świetny post!!!@
Odpowiedz
Katarzyna1402Dodano:  14 Lipiec 2017 - 11:30
Witam. Ciekawy temat. Myślę, że przydał by się artykuł zawierający więcej zasad jak przygotować żywność nie \"psując\" jej. Przygotować tak, aby wyciągnąć z niej jak najwięcej wartości odżywczych. Czy gotowanie kaszy w przystawce do gotowania na parze w urządzeniu (parowar) jest dobrą metodą? Pozdrawiam :)
Odpowiedz
BasiaDodano:  14 Lipiec 2017 - 11:39
Małgosiu, jak nie o kaszach, bo te już przestałam jakiś czas temu gotować w woreczkach, ale o tych nieszczęsnych ziemniakach. Czy ziemniaki gotowane w zupie to takie samo \"zło\" jak ziemniaki z wody? Gotują się w wodzie, więc chyba nie za dobrze, ale w sumie tej wody nie wylewam tylko ją zjadam jako zupę... obronią się takie ziemniaki czy lepiej ich do tej zupy nie dawać? Pytam głównie z myślą o dziecku (dwuletnim), które mimo że odżywiane zdrowo to ma otyłość :( Próbuję więc wyeliminować wszelkie szkodniki z naszego menu
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Lipiec 2017 - 15:15
W zupie gotuj bo przecież tę zupową wodę zjadasz.
Odpowiedz
AnkaDodano:  14 Lipiec 2017 - 12:49
Witam. Gdzie kupujesz kaszę bulgur nie w woreczkach? Wszędzie gdzie patrzę, to tylko woreczkowe. Pozdrawiam.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Lipiec 2017 - 15:11
Na bazarku. Kup w woreczku i przesyp do pojemnika.
Odpowiedz
PaulinaDodano:  14 Lipiec 2017 - 12:51
Czy zapiekanki warzywne z kaszą można jeść często jeśli uważa się na IG? Czy dodatkowe zapiekanie bardzo podwyższa IG kaszy? Obowiązkowo posypuję pestkami/orzechami i posypuje świeżą zieleniną.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Lipiec 2017 - 15:10
Zapiekanie nie podwyższa. Pamiętaj o dodatkach tłuszczowych aby zmniejszyć wchłanianie glukozy.
Odpowiedz
GDodano:  14 Lipiec 2017 - 15:02
Bardzo prosze o opinie w sprawie ryzu. 1.Ostatnio dowiedzialam sie ze jest w nim arszenik i powinno sie go moczyc; najlepiej przez noc a potem wode wylac i gotowac w swiezej. Niestety wtedy traci sie inne witaminy. 2.ryz powinien byc spozywany zaraz po ugotowaniu bo wytwarzaja sie bakterie, ktore niestety nie zabije ponowne podgrzanie ryzu.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Lipiec 2017 - 15:06
1- skąd informacja o arszeniku? 2 - każda żywność atakowana jest przez bakterie, ale po to mamy układ immunologiczny aby walczył.
GDodano:  14 Lipiec 2017 - 16:23
W programie telewizyjnym \"Zaufaj lekarzowi\" Dziekuje za odpowiedzi:)
DorotsDodano:  14 Lipiec 2017 - 20:36
sądzę że nie chodzilo o arszenik ale o arsen. kilkakrotnie spotkalam sie z informacja, iz ryz czesto jest nim zanieczyszczony stad nalezy gotowac go w wiekszej ilosci wody i przeplukac przed podaniem.
AnonimDodano:  21 Lipiec 2017 - 23:25
Arszenik to tlenek arsenu
Odpowiedz
DominaDodano:  14 Lipiec 2017 - 16:04
Zazwyczaj kupuję kaszę z organicznych upraw w ulubionym zielarskim jednak od czasu do czasu zdarzy mi się kupić w markecie porcjowany. Bardzo fajny artykuł, dziękuję za dobre rady - moje zapasy kasz i ryżów we workach do gotowania wysypię ;))) Pozdrawiam i życzę miłego dnia!
Odpowiedz
PannagotkaDodano:  14 Lipiec 2017 - 16:40
Małgosiu, w ciazy wiem że nie mozna surowych ryb, jak mają się do tego sledzie matjasy czy koreczki w słoiku, nie sa to chyba ryby gotowane?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Lipiec 2017 - 7:49
Słoikowych też lepiej się wystrzegać. Tak na wszelki wypadek.
Odpowiedz
JustynaDodano:  14 Lipiec 2017 - 18:05
Hej Gosia. Dzięki za kolejny merytoryczny wpis. Też kiedyś gotowałam ryż i kasze w woreczkach ale na szczęście już kiedyś gdzieś o tym przeczytałam i poszłam pi rozum do głowy :) Aha i jeszcze mały komentarz tak na marginesie...pierze się w rękach lub jeśli ktoś umie jedną to wtedy ręką...nie ręku ;) Pozdrawiam i dzięki za tego bloga bo jest naprawdę skarbnicą informacji i ż niecierpliwością czekam na twoją książkę z merytorycznymi poradami!
Odpowiedz
PytanieDodano:  14 Lipiec 2017 - 22:19
Co sądzisz o piciu wody jodowanej raz na jakiś czas przy diecie ubogiej w ryby, algi? Wyniki tarczycy dobre. Jod jest chyba dosyć deficytowym pierwiastkiem w diecie?
MagDodano:  17 Lipiec 2017 - 10:18
Kasza manna ma sporo jodu
Odpowiedz
KamilaDodano:  15 Lipiec 2017 - 9:49
Gosiu mam pytanie z innej beczki. Chciałabym zapytać czy spożywasz fast foody? Mam tu na myśli pizze, kebaby, burgery, hot dogi. Oczywiście wiem że na codzień nie, ale czy robisz to sporadycznie?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Lipiec 2017 - 7:43
Nie jadam takich rzeczy. Pizzę jedynie ponieważ to nie fast food.
Odpowiedz
dDodano:  15 Lipiec 2017 - 10:10
Podróżujac po świecie czy mieszkajac za granica w sklepach nie spotkałam nigdy ryżu ani kasz w woreczkach, mam wrażenie ze te całe woreczki to jakiś polski fenomen ;) świetny tekst, mocno pozdrawiam z Australii :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Lipiec 2017 - 7:43
Tak samo jak ekrany przy drogach ;)
Odpowiedz
EwaDodano:  15 Lipiec 2017 - 11:15
Dzien dobry Gosiu z Toba i Twoimi jadlospisami udalo mi sie zrzucic ponad 10 kilo :) i tak sobie lekko teraz zyje :) ale mam pytanie dotyczave mojej mamy ma 67 lat i jest cukrzykiem ostatnio ma podeyzszone bardzo trojhlicerydy wiem ze u niej dieta to podstawa ale ciagle pyta jakie pieczywo moze co polecasz ? Dziekuje
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Lipiec 2017 - 7:42
Przy podwyższonych triglicerydach nie wolno jeść nic z oczyszczonej mąki. Żadnych węglowodanów prostych. Tylko złożone.
Odpowiedz
Ela G.Dodano:  15 Lipiec 2017 - 12:43
Czy układa Pani dietę dla mam karmiących piersią?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Lipiec 2017 - 7:41
Tak.
Odpowiedz
Bławatka Dodano:  15 Lipiec 2017 - 19:30
Ja kaszę i ryż od dawna gotuję w proporcji 2:1, jest o wiele smaczniejsze i zdrowsza. I wcale nie trzeba jej pilnować podczas gotowania. Ja zagotować wodę pod przykryciem, kiedy wrze dodaje odrobinę soli, wsypuje kasze/ryż zamieszam i pod przykryciem na najmniejszym ogniu gotuje 10 min. W tym czasie nie podnoszę pokrywki i nie mieszam. Po 10 min zawijam garnek w koc i tak zostawiam by kasza wciągnęła resztę wody. Ten sposób nigdy mnie nie zawiódł :)
Odpowiedz
DomiNikaDodano:  15 Lipiec 2017 - 19:43
Małgosiu a co sądzisz o gotowaniu kasz i ryżu w takim specjalnym urządzeniu do gotowania ryżu? Dziś kupiłam takie na wyprzedaży za grosze 😀
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Lipiec 2017 - 7:41
Jak najbardziej. Cała woda jest wówczas wchłaniana.
Odpowiedz
OlaDodano:  15 Lipiec 2017 - 20:05
Zaciwkawiłaś mnie tą wit. B8. Co sądzisz o jej suplementacji w zaburzeniach hormonalnych (niski estradiol, FSH, LH)? Czy korzeń maca wystarczy?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Lipiec 2017 - 7:40
Warto wówczas suplementować.
Odpowiedz
KasiaDodano:  16 Lipiec 2017 - 11:54
A czy proporcję 2:1 można stosować też do ryżu brązowego? Brązowy trzeba gotować 2x dłużej, czy wody będzie wystarczająco? Czy może jednak na ryż brązowy jest inny sposób?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Lipiec 2017 - 7:39
Takie same. Gotujemy go dłużej, tak.
Odpowiedz
KasDodano:  16 Lipiec 2017 - 15:16
Pani Malgosiu, mam pytanie odnosnie Pani diet. Jestem bardzo zainteresowana skorzystaniem z Pani diety, poniewaz mam cukrzyce ciazowa. Jestem w 29 tyg ciazy, termin porodu mam na 7 pazdziernika. Widzialam, ze pisze Pani obecnie diety z formularzy wyslanych do 10 maja wlacznie. Dzis mamy 16 lipca. Jesli dzis bym wyslala formularz, to prawdopodobienstwo, ze otrzymam diete za 2 miesiace jest duze? Nie wiem co robic, bo rodze za 2,5 m-ca. Moja sytuacja wyglada tak, ze na czczo mam glukoze w przedziale 92-106 i na jej zbicie dostalam insuline na noc, przyjmuje juz 4-ty dzien dawke 7 jednostek i poki co - nie zbija mi to poziomu glukozy. Do tej pory dieta pomagala utrzymywac glukoze w normie po posilkach, ale od 3 dni, mimo, ze trzymam diete to 1h po posilkach poziom glukozy to 140, 150, a nawet 160. Nic nie zmienialam, nadal duzo warzyw, pelnoziarnistych kasz, makaronow, chude mieso. Zero nabialu na sniadanie i kolacje. Rozumiem, ze moge miec wlaczona insuline przed posilkami, ale wierze,ze
KasDodano:  16 Lipiec 2017 - 15:20
Ale wierze, ze Pani dieta by mi pomogla. Wole Pania niz innych dietetykow. Wiec chcialabym zapytac o aktualny czas oczekiwania na diete. Pozdrawiam i dziekuje za prace wkladana w bloga <3 PS. Mam 30 lat, to moja 1 ciaza, nie chorowalam do tej pory na nic. Mam 170cm wzrostu i waze 78 kg (waga przed ciaza to 64kg)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Lipiec 2017 - 7:38
Cza oczekiwania z uwagi na liczbę osób oczekujących to 7 tygodni.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Lipiec 2017 - 7:44
Proszę napisać do mnie wiadomość prywatną na facebooku.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Lipiec 2017 - 7:46
Cza oczekiwania z uwagi na liczbę osób oczekujących to 7 tygodni.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Lipiec 2017 - 7:50
Cza oczekiwania z uwagi na liczbę osób oczekujących to 7 tygodni.
Odpowiedz
elaDodano:  16 Lipiec 2017 - 17:58
Gosiu czy olej z czarnuszki moge dodawać do sałatek zamiast oliwy - 1 łyżkę do sałatki na kolację?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Lipiec 2017 - 7:36
Oczywiście.
elaDodano:  17 Lipiec 2017 - 7:46
Dziękuję :) Miłego dnia!
Odpowiedz
InkaDodano:  17 Lipiec 2017 - 8:04
Czy ecomer jest tez niepolecany tak jak tran?jakie masz zdanie Małgosiu.Mam na mYsli odbudowanie odpornosci po chemi
Odpowiedz
SylwiaDodano:  17 Lipiec 2017 - 9:16
Witam, a czy polecasz jakis dobry suplement z witaminami B complex?
Odpowiedz
haniaDodano:  17 Lipiec 2017 - 12:52
Małgosiu, czy gotowanie kasz/ryżu w wielofunkcyjnym robocie kuchennym (np. TM)w koszyczku lepiej zamienić na gotowanie w garnku na kuchence by woda została wchłonięta? po gotowaniu w koszyczku kasza/ryz ma super konsystencję ale niestety woda z gotowania zostaje wylana... czy razem z nią wylewam wszystkie witaminki? :(
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Lipiec 2017 - 13:51
Odradzam gotowanie które wymaga wylania wody.
Odpowiedz
AniaDodano:  17 Lipiec 2017 - 13:00
Jakie suplementy najlepsze z wit. b2 i b3?
Odpowiedz
AgaDodano:  17 Lipiec 2017 - 18:09
Wow... pojęcia nie miałam o tych woreczkach... a człowiek kupował bo nie przywierało itp. Koniec z tym! Dzięki za artykuł :) A jeszcze chciałam zapytać czy rodzaj ryżu ma znaczenie? Wiele się o tym mówi, ale chciałabym przeczytać o tym porządny artykuł :) Pozdrowienia z Wielkiej Brytanii :)
Odpowiedz
JoannaDodano:  17 Lipiec 2017 - 18:19
Małgosiu czy są jakieś zastaw tych wszystkich witamin dostępny w aptece? Głównie chodzi mi o wspomaganie leczenia SM.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Lipiec 2017 - 21:53
Tak, to B complex.
XxxDodano:  17 Lipiec 2017 - 22:20
Ktorej firmy ? One wszystkie tak sie nazywaja ...
Odpowiedz
ergrDodano:  17 Lipiec 2017 - 19:51
kaszę gryczaną żeby była sypka gotujemy tak że wody wlewamy lekko wyżej niż jest kasza, podgrzewamy aż woda się zagotuje, wyłączasz, przykrywasz garnek pokrywką ( ja talerzem bo jest zawsze pod reką) za jakiś czas kasza wchonie wode i parę a przy tym jest sypka i nie klejąca.
Odpowiedz
SławkaDodano:  18 Lipiec 2017 - 22:19
Jaką kaszę polecasz jako najzdrowszą i najbardziej odżywczą?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Lipiec 2017 - 8:55
Gryczaną z uwagi na dużą zawartość rutyny.
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
TESTY NA NIETOLERANCJE POKARMOWE
wraz ze szczegółową interpretacją
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
 
KUP KSIĄŻKĘ