Kruche babeczki z zabajone, mascarpone i prawdziwą wanilią. | Qchenne Inspiracje
Kruche babeczki z zabajone, mascarpone i prawdziwą wanilią.
Img

Z okazji zbliżającego się dnia kobiet, przepis na słodkie babeczki. Nie podam dziś kaloryczności, ponieważ dzień ów, ma być dniem radosnym i pełnym przyjemności. Chwila zapomnienia przy kawie i „słodkim grzeszku” należy się każdemu, zwłaszcza w takim dniu.

Przepis na 12 dużych babeczek.

Przepis na kruche ciasto
Do przygotowania kruchego ciasta na babeczki potrzebujemy: 

* 3 szklanki mąki krupczatki
* kostka masła (250 gram)
*3 żółtka
* szczypta soli
* pół szklanki cukru pudru
* sklarowane masło do wysmarowania foremek

Przygotowanie:

1. Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki tj. mąkę,cukier i sól. Mieszamy.

2. Dodajemy posiekane masło i żołtka. Zagniatamy cisto.

3. Z ciasta formujemy kulkę, owijamy folią do żywności i wkładamy na godzinę do lodówki.

4. Foremki starannie natłuszczamy sklarowanym masłem.

5. Wychłodzone ciasto wałkujemy, przenosimy na foremki i wciskamy do środka.

6. Babeczki pieczemy w temp. 200 st. przez 12-15 minut.

7. Po wyjęciu z piekarnika ustawiamy dnem do górny i czekamy aż wystygną.

8. Babeczki napełniamy kremem jak będą zupełnie zimne.

Do przygotowania kremu potrzebujemy:
* 6 żółtek
* 2 łyżki cukru
* opakowanie serka  mascarpone (250 gram)
* laska wanilii
1. Najpierw przygotujemy zabajone.
Niewysoki garnek napełniamy do połowy wodą. Zagotowujemy, zmniejszamy gaz. Żółtka wlewamy do metalowej miseczki, ubijamy z cukrem używając trzepaczki i ustawiamy nad garnkiem cały czas, nieprzerwanie ubijając trzepaczką. Masa ma być gęsta i puszysta.

2. Zupełnie zimny krem zabajone i serek mascarpone przekładamy do miski. Wanilię rozcinamy i wyciągamy ze środka te małe ciemne kuleczki, dodajemy do miski.
3. Całość mieszamy mikserek na najwyższych obrotach i wkładamy do lodówki na pół godziny.

Kaloryczność:
Kaloryczność jednej babeczki to ok. 240 kcal

6 komentarzy

AnonimowyDodano:  8 Marzec 2013 - 0:24
ten krem to jakas tragedia:D chyba cos poszlo nie tak przy żółtkach:D
Odpowiedz
MałgosiaDodano:  8 Marzec 2013 - 8:42
Musiałąś/musiałeś albo za mocny gaz ustawić pod garnkiem i żółtka za szybko się ścięły i wyszła ci jajecznica, albo za wolno mieszałaś/łeś. Gaz musi być zmniejszony, szybkie mieszanie i trzeba pilnować aby nie ścięło się za szybko.
Nie martw się, zabajone nie jest łatwym kremem. Wymaga wprawy ;)

Pozdrawiam,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Listopad 2013 - 13:58
Jakich użyłaś foremek -chodzi wymiary (średnica)?
Dodano:  14 Listopad 2013 - 14:01
Średnica foremek to 7 cm (pomiędzy górnymi krawędziamy)
Odpowiedz
moni winiarskaDodano:  7 Kwiecień 2014 - 13:22
hmmm wyglądaja pysznie, spróbuję, czy laskę wanilii mogę zastąpić np cukrem waliniowym? a foremki silikonowymi do muffinek?
Dodano:  7 Kwiecień 2014 - 13:25
smak już będzie inny, prawdziwa wanilia bardzo różni się od wszelkich aromatów,
foremek silikonowych możesz użyć, jak najbardziej
Odpowiedz
Co oferuję?
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Produkty bezglutenowe, makarony proteinowe, zimnotłoczone oleje, zioła, superfoods i wiele innych
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook

This message is only visible to admins:
Unable to display Facebook posts

Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Type: OAuthException
Code: 190
Subcode: 460
Click here to Troubleshoot.
Szukasz pomysłu na prezent?
PRZEJDŹ DO SKLEPU