Dla zachowania zdrowia i urody powinniśmy spożywać ryby przynajmniej raz w tygodniu.
Wybierając łososia dostarczamy sobie najzdrowszych, nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3, które korzystnie wpływają na układ krwionośny, ponieważ obniżają poziom cholesterolu.
Łosoś jest pełen witamin, takich jak A, D,E, PP, witamin z grupy B, białka oraz składników mineralnych takich jak wapń, selen, magnez czy jod.
Podsumowując, łosoś to kopalnia wartości odżywczych.
Pene z łososiem w sosie beszamelowym z limonką i świeżym koperkiem to propozycja na lunch, lub ciepłą kolację.
Składniki: *500 gram świeżego fileta z łososia * 2 limonki * koperek * 2 łyżki sklarowanego masła osełkowego * łyżka śmietany 18% (nie jest to konieczne) * 2 łyżki mąki * 3 szklanki mleka * 1 łyżeczka kurkumy * sól i pieprz do smaku * makaron penne (rurki) Opis przygotowania: |
|
Robimy sos: Na patelnię, na masło po smażeniu łososia wrzucamy 2 łyżki mąki i mieszamy trzepaczką. Po chwili stopniowo dolewamy mleko. Cały czas mieszamy trzepaczką, konsystencja ma być kremowa. Jeśli sos jest za gęsty dolewamy więcej mleka. Jak już osiągnęliśmy pożądaną, kremową konsystencję dodajemy płaską łyżeczkę soli, pieprz, kurkumę i sok wyciśnięty z 2 limonek (można również zetrzeć skórkę po uprzednim jej sparzeniu). Mieszamy (ewentualnie można dodać 2 łyżki śmietany) 3. Usmażonego łososia kroimy na kawałki i dodajemy do sosu. Dusimy pod przykryciem 5-10 minut, |
Kaloryczność:
Porcja widoczna na zdjęciu ma ok. 460 kcal
Pozdrawiam :>
-----------------------------------------------------
http://fasterbetternicer.blogspot.co.uk/
Pozdrawiam,
Małgosia
www.mojezycie-przedslubem.blogspot.com
www.magnolia-rozmaryn.blogspot.com - fajne, domowe przepisy!
Przepis jest świetny:) Idealnie trafił w moje kubki smakowe oraz mojego narzeczonego:) Ale uwaga nie wszyscy, którzy lubią łososia mogą polubić to połączenie z limonką (patrz moja przyszła szwagierka ale to może jeszcze innej kwestii dotyczy niż kubków smakowych w tym przypadku;)
Pozdrawiam
Beata
jak pojawią się od czasu do czasu świat się nie zawali ;)
Mąka z pszenicy durum ma też niższy indeks glikemiczny, co powoduje, że wyrzut cukru i insuliny jest niższy niż po zjedzeniu zwyczajnej oczyszczonej mąki pszennej.
I pamiętajcie, aby nie przegotować, ma być al dente ;)
pieprz cytrynowy nada mu charakteru
polecam fileta
Użyłam makaronu razowego, który zazwyczaj gotuję i przy okazji mam pytanie - jakiej firmy makarony pełnoziarniste polecasz? Co sądzisz o Lubelli?
pozdrawiam serdecznie!
Angelika