Sandacz na carpaccio z aromatyzowanego pieczonego buraka w towarzystwie pietruszkowo – koperkowego pesto!
Img

Bardzo lubię połączenie smaków które widzicie na talerzu, dlatego postanowiłam zdradzić Wam ten przepis. Być może zechcecie wykorzystać go w święta, podczas sylwestra lub noworocznego obiadu.
Carpaccio z pieczonego buraka aromatyzowane octem balsamicznym podane z sandaczem i pietruszkowo – koperkowym pesto.
Ziołowe wyraziste pesto fajnie podkreśla smak delikatnego sandacza i w ogóle wszystkich delikatnych ryb. Polecam w zestawieniu z dorszem lub doradą. Całość fajnie przełamuje słodko – kwaśne carpaccio z buraka. Jeśli lubicie słodycz buraka saute, możecie pominąć skrapianie go octem balsamicznym. Polecam jednak skropić. W takiej wersji jest jeszcze lepszy ;).

Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby ma ok. 400 kcal
(ok. 250 g ryby, duży burak, 2 łyżki pesto)

Składniki na danie dla 2 osób

Przygotowanie carpaccio:
  • duże buraki
  • łyżka octu balsamicznego
  • sól
  1. Buraki dokładnie myjemy. Zawijamy w papier do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 1,5 godziny.
  2. Wystudzone buraki kroimy w bardzo cienkie paski. Delikatnie solimy, skrapiamy octem balsamicznym, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodów na godzinę.
Przygotowanie sandacza:
  • 500 gramów fileta z sandacza
  • maka ryżowa
  • sól
  • olej ryżowy
  • sok z limonki
  1. Rybę nacieramy solą i skrapiamy sokiem z limonki. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
  2. Zamarynowaną rybę obsypujemy mąką ryżową i smażymy z obydwu stron.
Przygotowanie pesto z pietruszki i koperku:
  • pół pęczka pietruszki
  • pół pęczka koperku
  • sok z połowy limonki
  • sól
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • 6 łyżek płatków migdałowych
  • ząbek czosnku
  1.  Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze. Miskujemy na gładką masę.

67 komentarzy

AnonimowyDodano:  21 Grudzień 2016 - 10:11
Jaka szkoda że moja rodzinna nawet nie spróbuję nowości więc na święta nie mam co robić. Ale na pewno zagości to danie u mnie na sylwestra razem z zeszłoroczną sałatką z buraka i awokado. Gosiu dziękuję Ci za inspirację na każdy dzień ☺
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 Grudzień 2016 - 12:17
jak zawsze pięknie kolorowo:-).Gosiu ja jeszcze odnośnie jedzenia w wigilie.mówiłas ze do uroczystej kolacji nie można się głodzić czy tak rozpisany plan może być?
sniadanie:owsianka z dpdatkiem jabłka
2 sniadanie:2 jabłka
obiad:warzywa z płynnym zółtkiem twojego przepisu z koledra
podwieczorek:sok warzywny
kolacja:dania wigilijne
Gosiu czy taki plan może być?
Qchenne InspiracjeDodano:  21 Grudzień 2016 - 12:59
Na drugie śniadanie zjedz jabłko i 2 marchewki. Reszta super.
AnonimowyDodano:  21 Grudzień 2016 - 20:05
dziekuje Ci serdecznie za odpowiedz.
AnonimowyDodano:  22 Grudzień 2016 - 15:44
A dlaczego akurat jabłko plus marchewki? Jakie to połączenie ma właściwości?
AnonimowyDodano:  23 Grudzień 2016 - 9:05
Marchewka ma mniej cukru, niższy IG i mniej kalorii. Na dłużej będzie się sytym. Ja polecam dodać trochę cynamonu do takiej surówki.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 Grudzień 2016 - 13:38
Pysznie Małgosiu jak zwykle!! pozdrawiam serdecznie
Odpowiedz
AnastazjaDodano:  21 Grudzień 2016 - 14:09
muszę zrobić !
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 Grudzień 2016 - 16:04
Małgosiu śledząc Twój blog wiem że nie układasz jadłospisów dla dzieci, ale czy mogłabyś mi polecić jakąś literaturę poświęconą właśnie żywieniu dzieci , zależy mi również na informacjach odnośnie żywienia i wprowadzania posiłków stałych maluchom .
Qchenne InspiracjeDodano:  21 Grudzień 2016 - 17:54
Jeśli chodzi o żywienie dziecka polecam:
* H. Woś, A.Kwak - Żywienie Dzieci - Wydawnictwo Lekarskie
* J. Zdzienicka - Karmimy małe dziecko
Odpowiedz
KingaDodano:  21 Grudzień 2016 - 16:55
Wygląda apetycznie! :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 Grudzień 2016 - 16:56
Gosiu, jak Ty przygotowujesz kompot wigilijny?
Qchenne InspiracjeDodano:  21 Grudzień 2016 - 17:41
Suszone gruszki, jabłka suszone i wędzoną śliwkę zalewam wodą w proporcji 2 garście owoców na litr wody i gotuję na bardzo małym ogniu. Słodzę ksylitolem.
Odpowiedz
JagodaDodano:  21 Grudzień 2016 - 17:24
Gosiu jaki ocet balsamiczny używasz?
Qchenne InspiracjeDodano:  21 Grudzień 2016 - 17:42
Mazzetti. Polecam jest super w smaku.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 Grudzień 2016 - 17:46
Ja jestem niekarpiowa i z chęcią zrobię. Jadłam kiedyś dorsza pieczonego pod pesto i bardzo mi smakował. Smak pesto w połączeniu z rybą jest super.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 Grudzień 2016 - 18:18
Małgosiu ja nie w temacie. Właśnie jestem na antybiotyku, apetyt nie dopisuje, ale zastanawiam się co jeść podczas i po antybiotykoterapii żeby wrócić do prawidłowej flory bakteryjnej? Probiotyk już wdrożony.
Przy okazji życzę Ci zdrowych, spokojnych Świąt. Dużo miłości i radości. Pozdrawiam K.
Qchenne InspiracjeDodano:  21 Grudzień 2016 - 18:23
Przede wszystkim musisz osłonić żołądek więc rano pij glutka z siemienia lnianego. Konieczny jest też probiotyk dla uzupełnienia i poprawy flory bakteryjnej - polecam Synbiotyk Multilac. Jedz dużo warzyw, orzechów, awokado, natki pietruszki.Wyeliminuj cukier, słodycze i żywność o wysokim IG.
AnonimowyDodano:  21 Grudzień 2016 - 19:07
Dziękuje za tak szybką odpowiedź. O glutku bym nie pomyślała ?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 Grudzień 2016 - 19:47
Buraki pieczone odkąd spróbowałam to przepadłam :) Małgosiu tak 3 razy w tygodniu po 150 gr.
mozna ? W roznych wersjach ......bo uzależniam się ale to zdrowsze niż słodycze :) pychotka ten smak , zapach ja duże piekę ok 1 H w 180
Rodzinnych zdrowych świąt i spacerów ale nie do lodówki tylko np.do parku :)
Krysia
Qchenne InspiracjeDodano:  22 Grudzień 2016 - 7:55
Pewnie. Ja też kocham pieczone buraki. To kompletnie inny smak niż gotowane.
AnonimowyDodano:  22 Grudzień 2016 - 10:16
Dla mnie wszystkie pieczone warzywa smakują dokładnie tak samo jak gotowane na parze (wszystkie są pyszne i słodkie). Czy tylko ja nie odróżniam tych smaków? :(
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 Grudzień 2016 - 22:46
Gosiu czy to prawda,ze przy Hashimoto nie wolno zazywac olej z wiesiolka-kapsulki?
Qchenne InspiracjeDodano:  22 Grudzień 2016 - 7:53
Można, dlaczego?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 Grudzień 2016 - 23:10
Gosiu bardzo cenię sobie twoje rady.sama mam rozpisana przez ciebie dietę która się sprawdza i mam pytanie czy podejmiesz się napisania diety dla osoby z toczniem?pozdrawiam.M
Qchenne InspiracjeDodano:  22 Grudzień 2016 - 7:54
Niestety nie piszę diet dla osób z toczniem :(
AnonimowyDodano:  22 Grudzień 2016 - 8:21
A czy udzielilabys chociaż jakiś wskazówek?od czego zacząć?co wykluczyć?może test na nietolerancje?nie spodziewamy się po diecie wyleczenia ale poprawy i wzmocnienia organizmu.bardzo na ciebie liczyłam bo ciężko mi patrzeć jak ta choroba niszczy organizm a lekarze tylko faszeruja lekami.M
AnonimowyDodano:  22 Grudzień 2016 - 9:00
Ja też mam toczeń i jem normalne zbilansowane posiłki. Przy toczniu nie ma jakiś większych,bardziej rygorystycznych zasad dot. odżywiania.
AnonimowyDodano:  23 Grudzień 2016 - 9:44
Większość z nas ma jakieś nietolerancje i może o tym nawet nie wiedzieć.przy toczniu stan zapalny w organizmie nie pomaga a szkodzi.słyszałam że osoby z toczniem powinny unikać glutenu i nabiału w pierwszej kolejności.ale liczyłam na podpowiedzi Gosi żeby nie kombinować w ciemno.zbyt poważna to choroba.M
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 Grudzień 2016 - 7:56
Przepysznie wygląda.
Odpowiedz
AnulekDodano:  22 Grudzień 2016 - 8:16
Niech w święta w Twym domu zagości
mądrość i zgoda, uśmiech i dostatek.
Niech przez cały rok nie braknie miłości!
Przesyłam uściski i biały opłatek życzy Anulek
Qchenne InspiracjeDodano:  23 Grudzień 2016 - 9:13
Bardzo dziękuję ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 Grudzień 2016 - 9:59
Małgosiu, jaki olej pić - pije czarnuszkę(po lnianym mam mdłości) a chce podnieść krwinki białe stąd pytanie jaki jeszcze oleje mogłabym pić :)
Qchenne InspiracjeDodano:  23 Grudzień 2016 - 9:11
Czarnuszka wystarczy z olejów.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 Grudzień 2016 - 10:06
Witam!
A może IG pieczonych buraków jest niższe od gotowanych?mam na myśłi cukrzyków jak często mogą jeść takie danie?
Qchenne InspiracjeDodano:  23 Grudzień 2016 - 9:10
Tak. Ig piecznych warzyw typu papryka, ziemniak, pietruszka, seler, burak jest dużo niższe niż gotowanych i cukrzycy powinni jeść wyłacznie w takiej formie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 Grudzień 2016 - 12:39
Gosiu czy teraz pijesz wodę odstaną z miodem?glutka z siemienia?
olej lniany?
jeżeli tak to co kiedy i w jakiej kolejności?
czy wliczasz to w dzienny bilans kaloryczności?
dopytuje się tak bo po swietach chciałabym to wprowadzić do jadłospisu.
Qchenne InspiracjeDodano:  23 Grudzień 2016 - 9:07
Piję wodę ostaną.
Jeśli potrzebujesz wszystkich trzech to rano na czczo woda z miodem, potem za 15 minut glutka a olej na noc.
AnonimowyDodano:  23 Grudzień 2016 - 12:14
czy wliczamy w bilans dziennej kaloryczności?
AnonimowyDodano:  23 Grudzień 2016 - 20:43
Gosiu wliczamy?Może odpowiedza mi kobietki które to pija? dziewczyny wliczamy to?a jak wy robicie?
AnonimowyDodano:  27 Grudzień 2016 - 9:41
O rany, dziewczyny, łyżeczka siemienia to około 25kcal, przecież organizm tego nie odczuje. I tak licząc kalorie macie jakiśtam błąd pomiarowy, bo jeden kawałek szynki ma dwa przerosty tłuszczu więcej niż drugi i już jest różnica kilku kcal. Nie umrzecie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 Grudzień 2016 - 14:21
Gosiu z tego co wiem Ty polecasz brac selen 100 przy chorobach tarczycy,a zdaniem tego doktora selen w takiej dawce jest szkodliwy,co sadzisz o jego wypowiedzi http://www.endokrynologia.net/tarczyca/selen-w-chorobach-tarczycy ?
Qchenne InspiracjeDodano:  23 Grudzień 2016 - 9:14
Mój lekarz selen poleca i u mnie i wśród wielu moich pacjentów poprawił konwersję.
AnonimowyDodano:  23 Grudzień 2016 - 11:13
Dziekuje za odp.sciskam Cie mocno i zycze wyjatkowych i rodzinnych Swiat...
AnonimowyDodano:  23 Grudzień 2016 - 11:13
Dziekuje za odp.sciskam Cie mocno i zycze wyjatkowych i rodzinnych Swiat...
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 Grudzień 2016 - 15:29
Czy masz w planach napisać o suplementacji enzymami trawiennymi- zwłaszcza u osób po 60 roku życia?
Czy są to bezpieczne suplementy? Wydaje mi się, że moja mama, która cierpi na ciągle wzdęcia, brak apetytu ( je 2x dziennie i nie rozumie,że powinna jadąc więcej, twierdzi, że nie ma apetytu )
Qchenne InspiracjeDodano:  23 Grudzień 2016 - 9:12
Tak.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 Grudzień 2016 - 18:41
Gosiu, przepraszam, ze nie na temat, ale nie mam siły. Próbuje odzyskać miesiączkę już dobre pół roku, z marnym skutkiem, mimo idealnych wyników badań. Ostatnio bardzo 'wchodzą' mi slodkie rzeczy - pierniczki nadziewane, dzisiaj zjadłam sporo plackow(głównie masy). Czy cukier nie przeszkadza w cyklu menstruacyjnym? Mogę bez obaw spożywać tyle wypieków przez ten okres świąteczny? Nie boje się o wagę - nie tyje, a ważę niecałe 48kg przy 162cm wzrostu, chodzi mi tylko o to, czy te cukry proste nie działają zle na organizm. Z góry bardzo dziękuje za pomoc
Qchenne InspiracjeDodano:  23 Grudzień 2016 - 9:16
Jesteś bardzo szczupła i przypuszczam że u Ciebie problemem jest poziom leptyny. Badałaś? Cukier Ci nie zaszkodzi na miesiączkę ale uważaj bo jest w ogóle szkodliwy. W święta możesz poszaleć ale na o dzień ja bym odradzała.
AnonimowyDodano:  23 Grudzień 2016 - 10:16
Chciałam, pani ginekolog powiedziała ze leptynę bada się tylko w warunkach klinicznych i wysłała na fsh, tsh i prolaktynę. Wyszło w normie, to kazała brać codziennie symfolic, tylko nie bardzo chce pomóc, bo miesiączka po tym pojawiła się raz i znowu jej ani widu ani słychu :/
Na co dzień raczej nie, moja słabość tyczy się tylko placków tortowych i przekładańców wszelakich, których w okresie świątecznym nie brakuje. Ud, uspokoiłaś mnie, dziękuje!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 Grudzień 2016 - 20:31
Gosiu, czy masz jakiś sprawdzony przepis na królika? :-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 Grudzień 2016 - 22:27
Gosiu, zrobilam zakwas na barszcz z Twojego przepisu, ale po 3 dniach pojawila sie taka cienka warstewka chyba plesni, na pianke mi nie wyglada. Jest ona do dzis. Czy zakwas jest do wyrzucenia?
Qchenne InspiracjeDodano:  23 Grudzień 2016 - 9:04
Po 3 dniach pojawia się piana. Nie może być pleśni.
AnonimowyDodano:  23 Grudzień 2016 - 10:06
W takim razie do wyrzucenia :/ moze za rok sie uda :) zycze Gosiu Tobie I Twojej rodzinie wspaniałych Świąt :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Grudzień 2016 - 6:20
Małgosiu ja w sprawie sernika z chalwa spod mi dosyc urosl wiec postanowiłam trochę go ściąć i na srodku byl nie upieczony bardzo mokry czy on sie upiekł z tym serem na wierzchu?
Qchenne InspiracjeDodano:  23 Grudzień 2016 - 9:05
On się dopiecze z serem.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Grudzień 2016 - 8:18
Małgosiu, życzę Tobie i bliskim oraz wszystkim czytającym ten blog, aby Święta nadchodzące były zdrowe :) , spokojne i wolne od polityki. Wszystkiego dobrego .

Qchenne InspiracjeDodano:  23 Grudzień 2016 - 9:01
Bardzo dziękuję ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Grudzień 2016 - 8:53
Mam takie pytanie , jeśli na 3 dni zrezygnuje z diety od Ciebie ,stosując się do zamieszczonych zasad , to po później powinnam zastosować detoks , a nastepnie powrót do diety ?
Qchenne InspiracjeDodano:  23 Grudzień 2016 - 9:26
Tak. 3 dniowy detoks opublikuję 27 grudnia.
AnonimowyDodano:  23 Grudzień 2016 - 12:21
Gosiu obecnie ważę 49.2 kg wzrost 167 jestem mama 2 chłopców mam 32 lata.czy ja wagę mam w porządku?ile powinnam wazyc? pytam bo mąż mi marudzi że jestem za chuda. ile powinnam jeść kalorii? dodam ze ćwicze 3 ray w tyg
Qchenne InspiracjeDodano:  23 Grudzień 2016 - 15:01
Mogłabyś ważyć 55 i byłoby dobrze. Wszystko zależy od tego jak się czujesz w obecnej wadze. Jesteś po prostu drobniutka.
Jeść powinnaś 1900 kcal.
AnonimowyDodano:  24 Grudzień 2016 - 5:58
Dziękuje Ci Gosiu za odpowiedz.czyli powinnam coś podokładać bo obecnie jem z tych jadłospisów co sa umieszczone na blogu.Gosiu z okazji Świat życze tobie i twojej rodzince dużo zdrowia wszelkiej pomyslnosci.nie wypada Ci nie złożyć życzeń ponieważ jesteś wirtualnie u nas w domku codziennie TY i Twoje jadłospisy prawie jak członek rodziny bo Gosia to Gosia tamto.nawet moje dzieci Cie znaja mamo to z Gosi przepisu?-pytaja.jestes taka "przyjaciółka"zawsze odpowiadasz na moje pytania duzy świąteczny buziak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Grudzień 2016 - 9:38
Malgosiu, pisalas w poście odnośnie świat że trwają one 3 dni i żeby w Wigilię nie jeść wszystkiego. Nie ma u Was tradycji żeby spróbować każdej z potraw? :) Czy jeśli ja jem wszystko tzn wszystkiego próbuje - 1 pieróg, 2 uszka,łyżka tego,łyżka tamtego itd, czyli wszystko ale w malutkich ilościach to bardzo źle dla organizmu? Czy lepiej zjeść wybrane rzeczy a konkretniej? I co Malgosiu polecasz zjeść na lekki obiad,aby wytrzymac do wigilijnej kolacji? Co Ty u siebie serwujesz? Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo spokoju na nadchodzące święta, miłości, radości i wszystkiego dobrego :-*
Odpowiedz
Aneta GDodano:  23 Grudzień 2016 - 14:35
Małgosiu, poradz proszę. Mój tata miał 2tyg temu usunięty woreczek zolciowy(w całości bo była martwica).Moja mam już wariuje bo nie wie co może tacie dawać jeść bo jej się wydaje,ze on nic nie może jeść. Podpowiedź proszę co tata może jesc,by było wartosciowe.Dziekuje i Wesołych Świąt życzę.
Qchenne InspiracjeDodano:  23 Grudzień 2016 - 14:59
Lekkostrawnie i jak najmniej tłuszczu.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Styczeń 2017 - 12:30
A ja mam pytanie z innej beczki - skąd masz taki przepiękny talerz? :)
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
TESTY NA NIETOLERANCJE POKARMOWE
wraz ze szczegółową interpretacją
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
 
KUP KSIĄŻKĘ