Po tygodniu użytkowania mogę powiedzieć, że dla mnie, osoby nieustannie ścigającej się z czasem, multicooker to sprzęt pierwszej potrzeby.
Najlepiej sprawdza mi się w porannej gonitwie. Na śniadanie bardzo często jemy owsiankę.
Mleko trzeba było zagotować, pilnując aby nie wykipiało. Później wsypać płatki i kilka razy zamieszać.
W międzyczasie trzeba obudzić dzieci (moją córkę przynajmniej kilka razy), wziąć prysznic i rozplanować całą logistykę gdzie, kogo i na którą godzinę trzeba odwieźć dziś rano.
Do multicookera wystarczy wlać mleko, wsypać płatki, zamknąć pokrywę, nastawić program na 15 minut i mam wolne. Te 15 minut to czas kiedy ja mogę zająć się sobą w łazience. Po 15 minutach urządzenie daje sygnał dźwiękowy że owsianka jest gotowa i przełącza się w tryb podgrzewania, wtedy budzę dzieci. Owsianka nie stygnie, jest cały czas ciepła. Próbowałam też opcję z czasowym ustawieniem włączania. Świetne dla wstających bardzo wcześnie rano.
Mój multicooker to Redmond RMC-M4500PL. Nie będę Wam opisywała parametrów technicznych bo to możecie sobie doczytać na stronie www.multicooker.pl
Dla nas, którym zależy na zdrowym odżywianiu i jak najkrótszym czasie przygotowania, istotne są przede wszystkim :
* czas przygotowania i to że urządzenie nie angażuje nas czasowo w proces przygotowania bardzo wielu potraw. Wystarczy wrzucić składniki, wybrać program i iść np. przebierać się po przyjściu z pracy.
* funkcja odgrzewanie, praktyczna dla osób które tak jak ja nie mają kuchenki mikrofalowej. Nie trzeba rozgrzewać piekarnika, nie trzeba odgrzewać na patelni, nie trzeba dodawać tłuszczu do odgrzewania.
* funkcja kasza na mleku, dzięki której bez zaangażowania czasowego przygotujemy każdą kaszę. Rano szczególnie istotne przy przygotowywaniu owsianki, kaszy jaglanej z owocami czy kaszki manny dla dzieci.
* funkcja kasza/ryż świetna do kasz na sypko np. gryczanej, pęczaku, jaglanej czy jęczmiennej oraz brązowego ryżu, który gotuje się tu połowę krócej niż tradycyjnie w garnku, no i nie trzeba nad tym stać.
* funkcja para pozwalająca na szybkie przygotowanie zarówno warzyw jak i mięs na parze. Oprócz kaszy na mleku to moja ulubiona funkcja. Genialna do brokułów, ziemniaków, kalafiora i fasolki szparagowej. Witaminy zawarte w warzywach w większości rozpuszczają się w wodzie, więc gotowanie na parze to najzdrowsze opcja, bo witamin nie wylewamy z wodą jak w przypadku tradycyjnego gotowania.
* funkcja duszenie – świetna do ratatouille, leczo oraz do mięsnych gulaszów.
* funkcja jogurt pozwalająca na przygotowanie domowego jogurtu – szczególnie istotne dla wszystkich mających problemy z nadwrażliwością jelit oraz zaburzeniami flory bakteryjnej.
* funkcja wypiekanie świetna do ciast i chleba. Pamiętacie biszkopt na urodziny mojej córki który umieściłam tydzień temu na facebook’u (klik). To był mój multicookerowy debiut 😉
Dla mnie niezwykle istotna jest także szybkość mycia po użytkowaniu. Mam w domu jedno fajne urządzenie którego praktycznie nie używam, bo czyszczenie go jest żmudne i czasochłonne.
Multicookera czyści się bardzo szybko bo misę w której przygotowuje się potrawy wkłada się do zmywarki, a górną część myje pod bieżącą wodą. Nie ma tu trudnych do umycia zakamarków.
1. W misie multicookera umieszczamy mleko i płatki owsiane. Dodajemy odrobinę soli.
2. Zamykamy pokrywę. Wybieramy program kasza na mleku, ustawiamy 15 minut i naciskamy przycisk start.
3. Po upływie 15 minut urządzenie da sygnał dźwiękowy na zakończenie programu.
4. Naciskamy przycisk Off, otwieramy pokrywę,wrzucamy brzoskwinie, miód i wanilię. Zamykamy pokrywę i ponownie wciskamy przycisk Off – Ogrzewanie/Anuluj. Po 5 minutach brzoskwiniowa owsianka jest gotowa.
Faszerowany bakłażan z amarantusem
PS: Zamawiając multicookera przez stronę www.multicooker.pl przesyłkę DHL-em macie gratis 😉
a ile to kosztuje ?
Gosia to urządzenie jest świetne a ja kuchnię będę miała małą ;)
Pozdrawiam i zyczę udanego dnia,
pozdrawiam Asiorek-Asia Paś
Zastanawiam się nad kupnem i nie wiem, co jest lepsze? pomijam aspekt ceny thermomixa, bo mulitcooker jest mega tani w porównaniu do thermomixa. Chodzi mi co jest praktyczniejsze?
pozdrawiam Monika
Pozdrawiam Magda
Posiadam multicooker zaledwie od 14 dni, ale już go uwielbiam! Było tagliatelle ze szpinakiem i łososiem, była zupka pomidorowa, była owsianka z jabłkami, była potrawka z ryżem, pieczone udka kurczaka, warzywa na parze, było ciasto czekoladowe – pyyyycha!
Thermomix i multicooker różnią się nie tylko ceną, ale i funkcjami. Multicooker nie miesza, nie sieka, nie rozdrabnia, nie odważa - on gotuje, dusi, smaży, piecze.
Zakres regulacji temperatur od 40*C do 180*C, maksymalny czas pracy 10h, można ustawić opóźniony start… Można gotować z “książeczki” (a nawet 2 dostałam w zestawie) a można samemu komponować potrawy! 5 litrów misa – wystarczająco pojemna do przygotowania obiadu dla 4-6 osób, a na deser wcześniej upieczone ciasto…
Proponuję zaopatrzyć się w silikonowe lub drewniane przybory kuchenne – dołączone do urządzenia łopatka i łyżka nieporęczne (mogły być przynajmniej wyprofilowane do misy).
Polecam kanał Philipsa na youtube – oglądając krótkie filmiki można zapoznać się z możliwościami urządzenia oraz podpatrzeć sposób przygotowania różnych potraw.
Który byś poleciła?
Nie da się zadowolić wszystkich bo 1000 osób będzie chciało samą sałatkę i mięso a drugie 1000 zapyta czemu nie ma ziemniaków, kaszy czy makaronu.
Jadłospisy są uśrednione, zgodne z normami RDA i staram się dopasować je do wszystkich - każdego dnia dostaję kilkadziesiąt maili z pytaniami o te jadłospisy.
Jeśli ktoś chce jeść czasami bez węglowodanów je obiad bez węglowodanów i tego dnia je węglowodany na śniadanie w postaci kanapek.
Ważne żeby ilość 50 - 55 % dziennej dawki energii pochodziła z węglowodanów bo takie są normy RDA.
Dla mnie jest to ogromna oszczędność czasu bo dania przygotowuje się tu dużo krócej. Zasada działania jest podobna jak w szybkowarze.
Szkoda,że można ugotować tylko 4 roladki..chyba że można więcej?..
Skąd wiedziałaś jaki jest czas przygotowania potrawy-metodą prób i błędów pewnie?
do urządzenia jest dołączona książka zawierająca 100 przepisów, po przejrzeniu książki wiesz ile minut potrzebuje ryba, ile kurczak, ile warzywa etc. i na tej podstawie można tworzyć własne przepisy
jezeli to urzadzenie to potrafi to juz je kocham ;)
i generalnie mięsa fajne wychodzą, ja korzystam bardzo często z funkcji pary
Jak to zrobić żeby było dobrze ?
Pozdrawiam
Małgosiu mam pytanie odnośnie multicookera czym się kierowałaś przy jego wyborze? Na stronie znalazłam jeszcze jeden model (4502) wszedzie polecany ale i droższy ....i sama teraz nie wiem który wybrać ;)
jak nie do owsianki to do jaglanki, potraw na parze, mięs i ryb na parze, warzyw,
Pozdrawiam ciepło :-)
mam więc pytanie czy taka forma śniadania jest zdrowa? czekam na odpowiedz i z góry dziękuję :) Maja
Czy pomijanie soli w przepisach na słodko zmienia właściwości danej potrawy ??? Czy tu chodzi wyłącznie o walory smakowe ???? (spotykam się z tzw szczyptą soli przy wypieku wielu ciast, ale też i w powyższym przepisie na owsiankę i zawsze mnie to nurtuje, po co jest ta sól???)
Prosze o odpowiedź.
Pozdrawiam Kasia