Jak korzystać z jadłospisów?Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : Jak dopasować do siebie jadłospis: TYP 1: Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco – korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy – możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno. TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu. TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję. Słodka niedziela – niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal. Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach 🙂 Cały jadłospis możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu. No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!! |
Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja.
Jeżeli zależy Ci na idealnie zbilansowanej diecie, dzięki której poczujesz się lekka i pełna energii, uwzględniającej wszystkie niezbędne mikroelementy i w kaloryczności bardziej dopasowanej do Ciebie, koniecznie skorzystaj z moich gotowych diet LOW CARB i Niski IG. Diet przeciwzapalnych, turboszybkich, budżetowych, przygotowanych w oparciu o kuchnię polską czy też inspirowanych moimi zagranicznymi podróżami. A wszystko to w książkowej wersji elektronicznej, wzbogaconej zdjęciami i sporą dawką wiedzy.
Poniedziałek ok. 1525 kcal lub ok. 1545 (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 441 kcal
* 3 kromki chleba razowego cienko posmarowane masłem osełkowym – ok. 300 kcal
* sałata lodowa
* 3 rzodkiewki – ok. 6 kcal
* 2 plasterki chudej szynki – ok. 100 kcal
* 1 plasterek żółtego sera – ok. 35 kcal
Kanapki robimy w taki sposób, aby na każdej znalazł się kawałek wędliny i kawałek sera. Każda kanapka ma być też z sałatą i rzodkiewką.
I Przekąska ok. 140 kcal
* 2 jabłka pokrojone w ósemki – ok. 140 kcal
Obiad: ok. 445 kcal lub ok. 465 kcal
Pracujący i studenci ok. 445 kcal
* 450 gramów (całe opakowanie) mrożonych warzyw na patelnię z marchewką, fasolką, kukurydzą i cukinią (bez ziemniaków) – ok. 140 kcal
* 35 gramów pełnoziarnistego makaronu rurki – ok. 121 kcal
* łyżka oleju rzepakowego – ok. 80 kcal
* 40 gramów chudego sera feta – ok. 104 kcal
* sól, pieprz, słodka papryka (dla chętnych odrobina imbiru)
* natka pietruszki
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy warzywa (bez przyprawy, która jest dołączona), smażymy, aż zmiękną, ale nie mogą być rozgotowane. Mają być al dente.
Gotowe warzywa oprószamy solą, pieprzem i przyprawami. Mieszamy z makaronem. Jak warzywa wystygną posypujemy je rozdrobnionym serem feta i natką pietruszki.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 465 kcal
* 450 gramów (całe opakowanie) mrożonych warzyw na patelnię z marchewką, fasolką, kukurydzą i cukinią (bez ziemniaków) – ok. 140 kcal
* 35 gramów pełnoziarnistego makaronu rurki – ok. 121 kcal
* łyżka oleju rzepakowego – ok. 80 kcal
* sól, pieprz, słodka papryka (dla chętnych odrobina imbiru)
* 100 gramów fileta z piersi indyka – ok. 84 kcal
* marynata do mięsa – sól, ząbek czosnku, koperek, kilka kropel soku z cytryny, kilka kropel sosu sojowego, łyżeczka oliwy – ok. 40 kcal
* natka pietruszki
Fileta oprószamy solą. Oliwę mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku i przyprawami na pastę. Pastą nacieramy fileta, zwijamy w pergamin i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie smażymy na suchej patelni (w pergaminie) ok. 2 minuty z każdej strony.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy warzywa (bez przyprawy, która jest dołączona), smażymy, aż zmiękną, ale nie mogą być rozgotowane. Mają być al dente.
Gotowe warzywa oprószamy solą, pieprzem i przyprawami. Mieszamy z makaronem. Podajemy z filetem z indyka.Całość posypujemy natką pietruszki.
II Przekąska ok. 155 kcal
* 300 ml soku z marchwi – ok. 96 kcal
* jedno kiwi – ok. 43 kcal
* łyżka otrębów (dowolnych) – ok. 16 kcal
Wszystkie składniki blendujemy na koktajl.
Kolacja ok. 344 kcal
* dwie garście miksu sałat lub sałaty lodowej
* 10 rzodkiewek – ok. 20 kcal
* 2 ogórki kiszone (pokrojone w pół-talarki) – ok. 14 kcal
* 40 gramów chudego sera feta – ok. 104 kcal
* łyżka uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika – ok. 56 kcal
* 2 łyżki sosu winegret – ok. 100 kcal
* 2 kromki chrupkiego pieczywa żytniego – ok. 50 kcal
Wtorek ok. 1534 kcal lub 1574 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 396 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy 2 pokrojone drobno suszone morele i szczyptę gorzkiego kakao – ok. 56 kcal
I Przekąska ok. 280 kcal
* 2 pomarańcze – ok. 210 kcal
* jedno jabłko – ok. 70 kcal
Obiad: ok. 410 kcal lub ok. 450 kcal
Pracujący i studenci ok. 410 kcal
* 1 placek pełnoziarnistej tortilli – ok. 190 kcal
* 60 gramów kremowego serka twarożkowego naturalnego – ok. 140 kcal
* przyprawy do serka : koperek, sól, kilka kropel soku z cytryny
* sałata lodowa
* 30 gramów wędzonego łososia – ok. 50 kcal
* pół papryki – ok. 30 kcal
Łososia siekamy w drobną kosteczkę, mieszamy z serkiem, koperkiem i przyprawami. Na placku tortilli rozsmarowujemy serek z łososiem, przykrywany sałatą lodową i papryką pokrojoną w cieniutkie paski. Zawijamy w rulon.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 450 kcal
* tagliatelle z łososiem i warzywami – ok. 450 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 215 kcal
* koktajl ze szklanki maślanki, kiwi, kilku truskawek, łyżki otrębów i łyżeczki miodu – ok. 215 kcal
Kolacja ok. 233 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* pół startego na tarce jabłka – ok. 35 kcal
* łyżeczka otrębów – ok. 8 kcal
* łyżka rodzynek – ok. 40 kcal
* cynamon
Środa ok. 1556 kcal lub 1532 (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 450 kcal
* 2 jajka sadzone w papryce (L)- ok. 170 kcal
* 2 kromki razowego chleba cienko posmarowane masłem osełkowym- ok. 200 kcal
* szczypiorek do posypania jajek
* szklanka soku z marchewki zmiksowanego z garścią natki pietruszki – ok. 80 kcal
I Przekąska ok. 181 kcal
* jeden banan – ok. 100 kcal
* jedno kiwi – ok.43 kcal
* łyżeczka ziaren sezamu – ok.30 kcal
* łyżeczka otrębów – ok. 8 kcal
Owoce kroimy w kawałki na sałatkę. Posypujemy sezamem i otrębami.
Obiad: ok. 440 kcal lub ok. 416 kcal
Pracujący i studenci ok. 440 kcal
* 50 gramów kaszy gryczanej (ilość przed ugotowaniem) – ok. 168 kcal
* łyżka oleju rzepakowego – ok. 80 kcal
* 220 gramów (pół opakowania) warzyw na patelnię z grillowanym bakłażanem, papryką i warzywami (bez ziemniaków) – ok. 68 kcal
* kilka kropel sosu sojowego lub octu balsamicznego
* 100 gramów fileta z piersi indyka – ok. 84 kcal
* marynata do mięsa – sól, ząbek czosnku, koperek, kilka kropel soku z cytryny, kilka kropel sosu sojowego, łyżeczka oliwy – ok. 40 kcal
* koperek
Fileta oprószamy solą. Oliwę mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku i przyprawami na pastę. Pastą nacieramy fileta, zwijamy w pergamin i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie smażymy na suchej patelni (w pergaminie) ok. 2 minuty z każdej strony. Lekko wystudzonego fileta kroimy w paski.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy warzywa (bez dołączonej saszetki z przyprawami) i przyprawy. Smażymy, aż warzywa będą miękkie, ale al dente.
Do warzyw z kaszą gryczaną dodajemy mięso i posypujemy koperkiem.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 416 kcal
Gulasz (składniki dla 1 osoby):
* 100 gramów szynki wieprzowej – ok. 110 kcal
* szklanka mrożonej włoszczyzny w paskach (100 gramów) – ok. 32 kcal
* ćwierć cebuli – ok. 7 kcal
* szklanka wody
* sól, pieprz kolorowy, słodka i ostra papryka, imbir,
* koperek lub natka pietruszki
* łyżeczka oliwy – ok. 40 kcal
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego – ok. 45 kcal
Gulasz (porcja ok. 234 kcal) jemy z:
* 50 gramów kaszy gryczanej (ilość przed ugotowaniem) – ok. 168 kcal
* 2 kiszone ogórki – ok. 14 kcal
Przepis na gulasz:
Jeśli macie szybkowar (warto kupić), zrobicie ten gulasz w 15 minut.
Na oliwie podsmażamy cebulkę. Ma być rumiana. Dodajemy mięso pokrojone w kostkę (dość drobną) i lekko podsmażamy (pory w mięsie muszą się pozamykać). Do woka, wysokiej teflonowej patelni lub garnka, który nie przywiera wkładamy mięso z cebulką, włoszczyznę i przyprawy (na początek nie za dużo, ostatecznie doprawiamy na końcu). Zalewamy woda. Dusimy na małym ogniu,aż mięso będzie miękkie. Jeśli woda odparuje, dolewamy więcej.
Jeśli macie szybkowar, po włożeniu wszystkich składników, od momentu puszczenia pary trzymamy 15 minut.
Jak już mięso jest miękkie, zagęszczamy gulasz koncentratem pomidorowym. Dodajemy koperek lub natkę pietruszki i ostatecznie doprawiamy do smaku.Gotujemy 2-3 minuty.
Ostrożnie z imbirem i ostrą papryką.
II Przekąska ok. 240 kcal
* koktajl ze szklanki soku marchwiowego, jednego banan, kiwi i łyżki otrębów – ok. 240 kcal
Kolacja ok. 245 kcal
* serek typu Bieluch – ok. 191 kcal
* koperek, pieprz kolorowy, odrobina soli, 2-3 krople soku z cytryny,
* 2 marchewki pokrojone w słupki – ok. 24 kcal
* pół papryki – ok. 30 kcal
Czwartek ok. 1573 kcal lub 1563 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 446 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy łyżeczkę miodu (prawdziwego), szczyptę cynamonu, łyżeczkę gorzkiego kakao i 2 pokrojone w małe kawałeczki suszone morele, – ok. 106 kcal
I Przekąska ok. 245 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba cienko posmarowanych masłem osełkowym z sałatą lodową, ogórkiem kiszonym i plasterkiem żółtego sera – ok. 245 kcal
Obiad: ok. 450 kcal lub ok.440 kcal
Pracujący i studenci ok. 450 kcal
* pół opakowania mieszanki sałat
* cała kulka sera mozzarella – ok. 200 kcal
* listki bazylii
* 10 oliwek – ok. 40 kcal
* pół papryki – ok. 30 kcal
Sos: 100 ml jogurtu naturalnego, sól, pieprz, pół łyżeczki miodu, koperek, kilka kropel soku z cytryny – ok. 100 kcal
* 2 wafle ryżowe – ok. 80 kcal
Pracujący gotują dziś krem z pomidorów na jutro na kolację !!!
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 440 kcal
* zupa krem z pomidorów 300 ml – ok. 120 kcal Zupa będzie też na następny dzień.
* garść groszku ptysiowego (ok.10 g) – ok. 50 kcal
Drugie danie:
* udko z kurczaka (bez nogi i bez skóry) z wywaru – ok.150 kcal
* jeden ugotowany ziemniak – ok. 65 kcal
* surówka z garści kapusty, połowy startej marchewki, połowy jabłka i ogórka kiszonego (surówkę solimy, dodajemy szczyptę cukru trzcinowego i skrapiamy sokiem z cytryny, można też posypać koperkiem) – ok. 55 kcal
Gotujemy esencjonalny bulion z kurczaka i warzyw. Wlewamy przecier pomidorowy mniej więcej pół litra przecieru na 2 litry bulionu. W sklepach są w kartonach przeciery zagęszczone, czyli już z częściowo odparowaną wodą. Zupę zaklepujemy łyżką śmietany 12 % .
Doprawiamy do smaku. Można posypać koperkiem.
II Przekąska ok. 180 kcal
* szklanka truskawek (mrożonych), jedno kiwi, łyżeczka miodu, łyżeczka otrębów – ok. 140 kcal
* wafel ryżowy – ok. 40 kcal
Owoce blendujemy na mus, mieszamy z otrębami. Jemy z waflem ryżowym.
Kolacja ok. 252 kcal
* serek wiejski 200 g – ok. 194 kcal
* 4 rzodkiewki – ok. 8 kcal
* szczypiorek
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 50 kcal
Rzodkiewki ścieramy na grubej tarce i mieszamy z posiekanym drobno szczypiorkiem. Solimy. Mieszamy z serkiem wiejskim.
Piątek ok. 1528 kcal
Śniadanie ok. 483 kcal
* puszka fileta z makreli w pomidorach 170 gramów – ok. 243 kcal
* 3 kromki chleba razowego – ok. 240 kcal
I Przekąska ok. 150 kcal
* szklanka soku z marchewki – ok. 80 kcal
* jedno jabłko – ok. 70 kcal
Obiad: ok. 445 kcal
* 1 placek pełnoziarnistej tortilli – ok. 190 kcal
* 60 gramów kremowego serka twarożkowego naturalnego – ok. 140 kcal
* przyprawy do serka : koperek, sól, kilka kropel soku z cytryny
* sałata lodowa
* jeden pomidor – ok. 26 kcal
* pół papryki – ok. 30 kcal
* 4 rzodkiewki – ok. 8 kcal
* szklanka soku z marchewki – ok. 80 kcal
Paprykę, pomidora i rzodkiewki kroimy w bardzo drobną kostkę. Solimy. Łączymy z serkiem i przyprawami. Rozsmarowujemy na tortilli, przykrywamy sałatą lodową, zawijamy w rulon.
II Przekąska ok. 190 kcal
*koktajl z bananem, otrębami i gorzkim kakao – ok. 190 kcal
Przepis TU
Kolacja ok. 260 kcal
* zupa krem z pomidorów 400 ml – ok. 160 kcal
* 2 garście groszku ptysiowego (ok.20 g) – ok. 100 kcal
Sobota ok. 1553 kcal
Śniadanie ok. 410 kcal
* szklanka jogurtu naturalnego 250 gramów – ok.150 kcal
* 4 łyżki granoli – ok. 132 kcal
* jedno kiwi – ok. 43 kcal
* szklanka truskawek (z mrożonki) – ok. 45 kcal
* łyżeczka miodu – ok. 40 kcal
Truskawki, kiwi i miód miksujemy na gładką masę. W wysokiej szklance układamy na przemian, granola, jogurt, owoce.
Przepis na domową granolę TU
I Przekąska ok. 255 kcal
* 1 kanapka z chleba razowego, posmarowana masłem osełkowym z sałatą, chudą szynką i rzodkiewką – ok. 155 kcal
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Obiad ok. 500 kcal
* zapiekanka z cukinii i ziemniaków – ok. 250 kcal (zapiekanka w przepisie jest na 3 osoby)
*pieczone udko z kurczaka (jemy bez skóry) – ok. 250 kcal
Przepis na zapiekankę TU
II Przekąska ok. 100 kcal
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Kolacja ok. 288 kcal
* garść sałaty lodowej
* 10 czarnych oliwek – ok. 40 kcal
* 10 kostek chudego sera feta (wielkości kostek do gry) – ok 30 kcal
* łyżka płatków migdałowych (podprażyć na patelni) – ok .58 kcal
* 2 łyżki sosu winegret – ok.100 kcal
* cała czerwona papryka – ok.60 kcal
Niedziela ok. 1346 kcal
Śniadanie ok. 465 kcal
* 2 jajka na miękko – ok. 160 kcal
* 1 kromka chleba razowego cienko osmarowana masłem osełkowym- ok. 100 kcal
* sałatka z jednego pomidora, całej papryki, 5 rzodkiewek i ćwiartki cebuli – ok. 105 kcal
I Przekąska ok. 140 kcal
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Obiad: ok. 415 kcal
* 2 pulpety z indyka – ok. 80 kcal
* 4 łyżki sosu – ok. 18 kcal
* 50 gramów kaszy jęczmiennej (waga przed ugotowaniem) – ok. 163 kcal
* szklanka sałatki z gotowanych startych buraczków, z jabłkiem i cebulką – ok. 100 kcal
* szklanka fasolki szparagowej – ok. 54 kcal
Przepis na pulpety TU
II Przekąska ok. 143 kcal
* szklanka soku pomarańczowego zmiksowanego z kiwi – ok. 143 kcal
Kolacja ok.183 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* łyżka granoli – ok. 33 kcal
Lista zakupów:
Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia.
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.
A zaglądam tu przynajmniej kilka razy dziennie :) PRZYNAJMNIEJ :)
Będę z Tobą aż do końca, bo jesteś SUPER :)
na skrzynce mam na ten moment 45 maili czekających ;)
wtorek - obydwie opcje z łososiem
środa - obydwie opcje są z mięsem
czwartek - tu jest różnica ale osoby chcące dodatek mięsny mogą go sobie dodać
piątek - tak samo
jadłospis jak zwykle super...:-) Dziękuję bardzo.
Mam pytanie czy soki, które proponujesz są robione przez Ciebie, czy np. kupujesz soki jednodniowe?
Ja nie mam możliwości przygotowania w pracy soku marchewkowego i czasami w domu też róznie bywa, ale czy sok 1-dniowy Marwitu może być?
Pozdrawiam,
Ania S
Marwitt są ok :)
Doris
Tobie jako studentce wiele produktów starczy na dłużej,
Pozdrawiam serdecznie
chciałam Ci podziękować,że jesteś:-)
Zaczęłam stosować się do Twojej diety od przepisu na trzeci tydzień, jestem osobą dość leniwą:-) i w życiu nie udało mi się skończyć żadnej z diet jakie zaczynałam,a teraz to cud jakiś, naprawdę jak zaczynałam to miałam 72 kg teraz wczoraj weszłam na wage a tu patrzę 64,600 kg:-))))
Jesteś moją inspiracją i nie chciałam wierzyć,że jedząc tak dużo i tak często tak spadam z wagi:-) to cud naprawdę...,jestem szczęśliwą mamą 12 letniego syna i 2 letniej córki, i dziękuję Ci że tak odmieniłaś mój żywot hihi...
Teraz czekam tylko na piątek i na next przepis na kolejny tydzień,zakupy robię z wielką przyjemnością i nawet przy dzieciakach uwielbiam gotowanko z Tobą czego wcześniej nie znosiłam, jeszcze raz Ci dziękuję i polecam Cie każdemu:-)
Pozdrawiam Sylwia
Sniadanie zjadam ok 7 i niewiem jak dalej godzinowo rozplanowac posilki? Dodam że chciałabym zjadać wersje obiadu na ciepło z Twoich jadłospisów najwczesniej o godz 17i nie brac do pracy obiadów "na zimno". Napisz mi czy nie są to za ciężkie posiłki jak na taka obiadokolacje i jak godzinowo rozplanować resztę posiłków?
Pozdrawiam
tak, zamiast sałatki może być kanapka i owoc, ale do kanapki wrzuć warzywa ichleb niech będzie pełnoziarnisty, ciemny,
próbuję od miesięcy wdrożyć się w zdrowe odżywianie.. mam jednak problem z warzywami..
mogę zmusić się do kilki plastrów pomidora do kanapek, liścia sałaty, niewielkiej porcji surówki do obiadu. Nie jestem jednak w stanie jest warzyw jako niezależny posiłek, na przykład w postaci sałatki.. ma więc pytanie: czy jeśli zamiast sałatki mogę wypić szklankę soku warzywnego np z buraków? Czy to będzie równie wartościowe czy nie do końca?
Mam do Ciebie małe pytanie. Zaczęła się wiosna i jest coraz cieplej. Jak wiadomo zaczyna się również sezon na lody. Co o nich sądzisz? Słyszałam wiele opinii. Jedni mówią, że tuczą inni, że nie. Może pisałaś już na ten temat, tylko nie mogłam znaleźć artykułu. Bardzo byłabym wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam, Magda :)
bardziej bym się skłaniała do kulkowych z pewnego sprawdzonego źródła, niż do tych z lodówek w sklepach
ser jest tłusty i trzeba uważać co się je w tym samy dniu w którym się on pojawia,
nie dasz rady bez sera ?
chociaż co drugi dzień spróbuj na początek :)
poza tym, jeśli by ten 1plaster sera dziennie nie "niszczył" mi jadłospisu to chyba mogę, prawda?
ale może rzeczywiście zacznę jeść co 2 dni. :) dzięki za odp.
+ byłam z tym u ginekologa, ale on tylkoprzepisał mi tabletki na wywołanie okresu, dostałam raz (w lutym) a potem znówbrak. wybieram się znow do niego w przyszłym tygodniu, zobaczymy co ztego wyniknie.
w prawidłowo ułożonym jadłospisie powinny być węglowodany złożone, białko, tłuszcze i witaminy,
zdrowe tłuszcze to olej rzepakowy, awokado, orzechy, migdały,
nie wiem ile jesz i jak ćwiczysz więc ciężko cokolwiek powiedzieć ale jeśli dieta jest skąpa, niskokaloryczna a ćwiczenia częste to może dojść do zablokowania okresu,
prześwietl co jesz i oblicz ile tego jest
zerknij w moje jadłospisy, zobacz co jak jest ułożone i porównaj z tym co jesz
Mam nadzieje, że pomogłam
Serdecznie pozdrawiam
Basia
Nie pojawiają sie winogrona, gruszka? Np..
Dlaczego? Sa bardzo kaloryczne? Chyba winogrona są, faktale sa tez inne owoce.
Pytam z czystej ciekawości nie żeby Cie urazić :)
ale teraz powolutku planuję wprowadzać inne bo coraz więcej ich w sklepach
Mam zamiar od jutrzejszego dnia stosować się do Twojego jadłospisu. Mam jednak problem, jak zaplanować posiłki. Do pracy wychodzę o 7.30, zazwyczaj jem rano tylko jedną kanapkę, bo zwyczajnie nie mam czasu, a normalne śniadanie spożywam dopiero ok. 10.30. Później ok 14 jakąś kanapkę i po 16 w domu normalny obiad. Jak to mądrze rozplanować?
Pozdrawiam Cię ciepło!
10:30 II przekąska
14- sałatka
16 - obiad w domu
19 -20 kolacja
jak sobie poradzi ć ?
Miesiąc temu trafiłam na Twojego bloga przypadkiem i jestem nim poprostu oczarowana! Każdy nowy wpis czytam z zapartym tchem i już układam sobie w głowie listę najbliższych zakupów:)
Wcześniej nigdy nie jadłam dużo, ale słodycze były od zawsze moją słabością i ciężko było mi zgubić nawet kilka kg. Mam 165cm i waże 63kg. Jeszcze m-c temu było 65kg, czyli 2 kg za mną w miesiąc. Nie stosuje w 100% Twoich jadłospisów ale miksuję posiłki jem bardzo podobnie, w koncu po obiedzie nie jestem ociężała tylko czuję się świetnie. Twoja karkówka, roladki, faszerowana cukinia mhhh PYCHA! A i oczywiście koktajle super! A jeszcze tyle przepisów do wypróbowania:)Dzięki Tobie, wiem gdzie popełniałam błędy żywieniowe.
A ile radości sprawia mi obserwowanie mojego męża gdy smakuje nowe przepisy i stwierdza, że naprawdę jest pysznie i filet z kurczaka w sosie curry smakuje wybornie i nie musi być przygotowany jako typowy schabowy.
Podziwiam Ciebie Małgosiu ile serca wkładasz w prowadzenie bloga i jak godzisz to z codziennymi obowiązkami! Qchenne-ispiracje poleciłam siostrze, przyjaciółce bo grzechem byłoby zatrzymanie takiej skarbnicy inspiracji wyłącznie dla siebie:):)
KOCHANA z całego serca Ci dziękuje:* Pozdrawiam Andżelika
wybieraj orkiszowy, żywni, mieszanki żytnio -razowo - orkiszowe
Dodam, że na ruch na powietrzu mam bardzo rzadko czas dlatego jak tylko wracam wcześniej z pracy lub w niedzielę, to mam wrażenie, że świat mnie woła - choć, choć.
Jednak bardzo dużo pracuję przez sześć dni w tygodniu po 10-12 godzin i jestem zmuszona do ćwiczeń w domu w ciągu tygodnia.
Pierwsze dni z Twoimi ćwiczeniami dają w kość, mimo, że myślałam, że jestem rozruszana.
http://www.rossnet.pl/Produkt/Marwit-zupa-krem-z-marchewki-z-kolendra-500-ml,341241,4442
najzdrowsze są świeże zupy, domowe, wtedy masz pewność ze nie ma tam dodatków mających poprawiać kolor, smak etc.
Mialam jeszcze wziąść orzechowy, bylo kilka na promocji ale nie wiedzialam czy je bede miala do czego uzyc.
mozezz poradzic jakie z takich oleji "innych" warto mieć.
Na codzień uzywam przeważnie rzepakowegoo
oliwa z oliwek jest świetna do pesto,
olej arachidowy do sałatek i też do past,
te sklepowe, w opakowaniach mają utwardzane tłuszcze tzw. trans i dużo sztucznych dodatków
- napiszę o tym wkrótce
Pozdrawiam ciepło :)
Marta
mają w sumie twaróg i jajko więc tragedii nie ma, generalnie jest to obiad bez warzyw czyli nie ma składnika alkalizującego (ser i mąka zakwaszają)
raz na jakiś czas (raz w miesiącu) jak zjesz to nic się nie stanie,
nie miej wyrzutów, stało się , jutro jedz już ładnie z warzywami ;)
możesz jeść nawet co 2 dni
Bardzo dziękuję za Twoją pomoc, u mnie też kilogramy spadają.
Mam jedno pytanko - Jak przygotować pełnoziarnistą tortillę? Nie ma linku w jadłospisie, a jakoś nie mogę odnaleźć :(
Pozdrawiam
Katarzyna
generalnie kopytka do najzdrowszych nie należą ale raz od wielkiego dzwonu możesz zgrzeszyć, tylko zjedz je z dużą ilością warzyw
jeśli nie masz sokowirówki ani dostępu do soków jednodniowych spokojnie możesz kupić ten z biedronki
Pamiętaj o odpowiedniej ilości kalorii (nie można jeść za mało) i o ruchu.