Jak korzystać z jadłospisów?Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : Jak dopasować do siebie jadłospis: TYP 1: Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco – korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy – możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno. TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu. TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję. Słodka niedziela – niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal. Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach 🙂 Cały jadłospis możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu. No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!! |
Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja.
Jeżeli zależy Ci na idealnie zbilansowanej diecie, dzięki której poczujesz się lekka i pełna energii, uwzględniającej wszystkie niezbędne mikroelementy i w kaloryczności bardziej dopasowanej do Ciebie, koniecznie skorzystaj z moich gotowych diet LOW CARB i Niski IG. Diet przeciwzapalnych, turboszybkich, budżetowych, przygotowanych w oparciu o kuchnię polską czy też inspirowanych moimi zagranicznymi podróżami. A wszystko to w książkowej wersji elektronicznej, wzbogaconej zdjęciami i sporą dawką wiedzy.
Poniedziałek ok. 1554 kcal lub ok. 1554 (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 422 kcal
* 3 łyżki płatków owsianych mieszamy z łyżką dowolnych otrębów, zalewamy ciepłą wodą, przykrywamy i odstawiamy na noc – ok. 125 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* 3 morele – ok. 63 kcal
* garść borówek amerykańskich (50g) – ok. 30 kcal
* 4 orzechy laskowe – ok. 28 kcal
* 4 migdały – ok. 26 kcal
Płatki zalewamy jogurtem, dodajemy pokrojone w małe kawałki morele oraz rozdrobnione orzechy i migdały.
I Przekąska ok. 225 kcal
* sałatka z 2 jabłek, łyżki płatków owsianych, łyżki otrębów, garści (50 g) borówek amerykańskich i szczypty cynamonu – ok. 225 kcal
Jabłka kroimy w kostkę. Dodajemy płatki owsiane, otręby i cynamon. Mieszamy z borówkami.
Obiad: ok. 400 kcal lub ok. 400 kcal
Pracujący i studenci ok. 400 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba, posmarowanych łyżką naturalnego serka twarożkowego (każda kromka, w sumie 2 łyżki serka), z sałatą i rzodkiewką – ok. 220 kcal
* sałatka z garści mieszanki sałat, jednego pomidora, 4 rzodkiewek, 10 oliwek i łyżeczki ziaren słonecznika podprażonych na suchej patelni – 100 kcal
* sałatkę skrapiamy oliwą z oliwek (ilość wielkości łyżki stołowej) i sokiem z cytryny – ok. 80 kcal
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 400 kcal
* grillowana pierś z kurczaka na zielonej sałatce z kuskusem – ok. 400 kcal.
Przepis na całe danie TU
II Przekąska ok. 200 kcal
* koktajl ze szklanki maślanki, łyżki otrębów, połowy łyżeczki miodu i szklanki malin – ok. 200 kcal
Kolacja ok. 307 kcal
* cały bakłażan – ok. 50 kcal
* pół cebuli – ok. 15 kcal
* pół papryki – ok. 30 kcal
* ząbek czosnku
* puszka pomidorów krojonych bez skórki – ok. 92 kcal
* sól, słodka papryka, pieprz ziołowy,
* łyżka oliwy – ok. 80 kcal
* natka pietruszki
* jeden wafel ryżowy – ok. 40 kcal
Na oliwie podsmażamy pokrojone w kostkę, cebulę i paprykę. Smażymy 2-3 minuty, po czym dodajemy pokrojonego w pół talarki bakłażana i smażymy kolejne 2 minuty. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, przyprawy i pomidory. Dusimy ok. 10 minut. Posypujemy natką pietruszki.
Wtorek ok. 1577 kcal lub ok. 1587 (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 412 kcal
* 3 kromki razowego chleba – ok. 240 kcal
* 3 plasterki chudej szynki – ok. 150 kcal
* sałata
* 2 ogórki małosolne – ok. 22 kcal
I Przekąska ok. 192 kcal
* sałatka z 3 brzoskwiń, łyżki otrębów i łyżki rozkruszonych płatków migdałowych – ok. 192 kcal
Obiad: ok. 432 kcal lub ok. 440 kcal
Pracujący i studenci ok. 432 kcal
* 4 łyżki kaszy pęczak – ok. 200 kcal
* 100 gramów fileta z piersi indyka – ok. 84 kcal
* zielony ogórek – ok. 23 kcal
* cała papryka – ok. 65 kcal
* 10 rzodkiewek – ok. 20 kcal
* marynata do mięsa – sól, ząbek czosnku, słodka papryka, imbir, koperek, kilka kropel soku z cytryny, łyżeczka oliwy – ok. 40 kcal
* koperek
* opcjonalnie kilka kropel sosu sojowego
Fileta oprószamy solą. Oliwę mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku i przyprawami na pastę. Pastą nacieramy fileta, zwijamy w pergamin i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie smażymy na suchej patelni (w pergaminie) ok. 2 minuty z każdej strony. Lekko wystudzonego fileta kroimy w paski i łączymy z ugotowanym i wystudzonym pęczakiem. Dodajemy pokrojonego w kostkę zielonego ogórka, paprykę i rzodkiewkę. Posypujemy koperkiem. Doprawiamy sosem sojowym.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 442 kcal
* Krem z marchewki – porcja ok. 180 kcal UWAGA ! Zupa będzie również w środę na kolację !!!
* 2 łyżki podprażonych na suchej patelni pestek dyni – ok. 112 kcal
* sałatka z garści mixu sałat, łyżki sosu winegret, połowy papryki i 20 g makaronu pełnoziarnistego penne (waga przed ugotowaniem) – ok. 150 kcal
Przepis na zupę TU
II Przekąska ok. 221 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* szklanka malin – ok. 35 kcal
* łyżka otrębów – ok. 16 kcal
* pół łyżeczki miodu – ok. 20 kcal
Kolacja ok. 320 kcal
* omlet ze szpinakiem – ok. 320 kcal
Przepis TU
Środa ok. 1565 kcal lub ok. 1562 (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 368 kcal
* 200 gramów twarożku grani – ok. 200 kcal
* 4 rzodkiewki – ok. 8 kcal
* szczypiorek, sól,
* sałata
* 2 kromki razowego chleba – ok.160 kcal
Twarożek mieszamy ze startą na tarce rzodkiewką i drobno posiekanym szczypiorkiem. Tak przygotowaną pastą smarujemy pieczywo i przykrywamy sałatą.
I Przekąska ok. 229 kcal
* sałatka z 2 wyfiletowanych grejpfrutów i łyżki otrębów – ok. 229 kcal
Obiad: ok. 410 kcal lub ok. 407 kcal
Pracujący i studenci ok. 410 kcal
* sałatka nicejska – ok. 250 kcal (jemy bez pieczywa)
* 4 wafle ryżowe – ok. 160 kcal
Przepis na sałatkę TU
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 407 kcal
* 2 roladki z kurczaka z pietruszkowym pesto z 4 łyżkami sosu – ok. 250 kcal
* 100 gramów brokułów (gotujemy na parze)- ok. 27 kcal
* 4 młode ziemniaki posypane koperkiem- ok. 130 kcal
Przepis na roladki TU
II Przekąska ok. 266 kcal
* cała kulka sera mozzarella – ok. 200 kcal
* listki bazylii
* jeden pomidor – ok. 26 kcal
* 1 wafel ryżowy – ok. 40 kcal
Kolacja ok. 292 kcal
* krem z marchewki z wczorajszego dnia – porcja ok. 180 kcal
* 2 łyżki podprażonych na suchej patelni pestek dyni – ok. 112 kcal
Czwartek ok. 1540 kcal lub ok. 1545 (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 375 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i łyżeczkę cynamonu – ok. 35 kcal
I Przekąska ok. 250 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba posmarowanych 2 łyżkami pasty z ciecierzycy, z małosolnym ogórkiem i sałatą – ok. 250 kcal
Przepis na Hummus, czyli pastę z ciecierzycy TU
Obiad: ok. 401 kcal lub ok. 406 kcal
Pracujący i studenci ok. 401 kcal
* szklanka suchego makaronu pełnoziarnistego świderki – ok. 200 kcal
* pół cukinii – ok. 45 kcal
* łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego – ok.40 kcal
* pół czerwonej papryki – ok. 30 kcal
* łyżka uprażonych ziaren słonecznika – ok. 56 kcal
* 10 kostek (wielkości kostek do gry – ok. 30 g) chudego sera feta – ok. 30 kcal
Cukinię i paprykę kroimy w paski lub kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Przykrywamy pokrywką na 2-3 minuty.
Makaron gotujemy al dente. Mieszamy z cukinią i papryką. Przekładamy do pojemnika. Na wierzch kładziemy uprażone ziarna słonecznika i ser feta .
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 406 kcal
* Tagliatelle z warzywami i prażonymi ziarnami słonecznika – ok. 406 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 200 kcal
* koktajl ze szklanki maślanki, łyżki otrębów, połowy łyżeczki miodu i szklanki malin – ok. 200 kcal
Kolacja ok. 314 kcal
* serek wiejski – ok. 194 kcal
* 10 rzodkiewek – ok. 20 kcal
* 4 kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 100 kcal
Rzodkiewki kroimy w półksiężyce, solimy. Jak zmiękną dodajemy serek wiejski. Jemy z pieczywem.
Piątek ok. 1553 kcal lub ok. 1541 (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 435 kcal
* jajecznica z 2 jajek na łyżeczce klarowanego masła ze szczypiorkiem – ok. 200 kcal
* sałatka z 2 pomidorów i ćwiartki cebuli – ok. 55 kcal
* kromka razowego chleba – ok. 80 kcal
* szklanka soku z pomarańczy – ok. 100 kcal
I Przekąska ok. 166 kcal
* 4 łyżeczki hummusu – ok. 112 kcal
* 4 młode marchewki – ok. 24 kcal
* pół papryki – ok. 30 kcal
Hummus stosujemy jako dip do maczania warzyw.
Obiad: ok. 432 kcal lub ok. 420 kcal
Pracujący i studenci ok. 432 kcal
* pół opakowania mieszanki sałat
* dojrzała gruszka – ok. 70 kcal
* sok z połowy limonki
* łyżka płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni- ok. 58 kcal
* łyżka oliwy z oliwek – ok. 80 kcal
* całe awokado – ok. 224 kcal
Awokado i gruszkę kroimy w plastry, kładziemy na sałacie skropionej oliwą z oliwek i sokiem z limonki. Posypujemy płatkami migdałowymi.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 420 kcal
* leczo z samych warzyw – porcja wielkości 2 szklanek ok. 180 kcal
* 3/4 woreczka brązowego ryżu – ok. 240 kcal
Przepis na leczo TU
II Przekąska ok. 200 kcal
* koktajl z garści pietruszki, banana, garści malin, 200 ml soku z pomarańczy i 50 ml wody – ok. 200 kcal
Kolacja ok. 320 kcal
* makaron ze szpinakiem – porcja ok. 380 kcal
Przepis TU
Sobota ok. 1558 kcal
Śniadanie ok. 382 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* łyżeczka miodu (mieszamy z jogurtem) – ok. 40 kcal
* 4 łyżki granoli – ok. 132 kcal
* 100 g borówki (2 garście) – ok. 60 kcal
Owoce układamy w wysokiej szklance naprzemiennie z jogurtem i granolą.
I Przekąska ok. 200 kcal
* koktajl z garści pietruszki, banana, garści malin, 200 ml soku z pomarańczy i 50 ml wody – ok. 200 kcal
Obiad ok. 470 kcal
* 2 pulpeciki duszone w jarzynach – ok. 180 kcal
* 200 ml sosu – ok. 130 kcal
* 50 g brązowego ryżu – ok. 160 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 180 kcal
* koktajl z 200 ml soku z pomarańczy, 50 ml wody, 2 brzoskwiń i łyżki otrębów – ok. 180 kcal
Kolacja ok. 326 kcal
*2 garście miksu sałat
* cała kulka sera mozzarella – ok. 200 kcal
* jeden pomidor – ok. 26 kcal
* 2 łyżki sosu winegret – ok. 100 kcal
Niedziela ok. 1326 kcal
Śniadanie ok. 380 kcal
* 2 jajka na miękko – ok. 160 kcal
* 2 kromki chleba razowego cienko posmarowane masłem osełkowym – ok. 200 kcal
* sałata
* 2 ogórki małosolne- ok. 22 kcal
I Przekąska ok. 100 kcal
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Obiad: ok. 460 kcal
* 2 gołąbki z młodej kapusty – ok. 260 kcal
* mizeria z 4 ogórków gruntowych i łyżki doprawionego do smaku jogurtu naturalnego – ok. 40 kcal
* 50 gramów brązowego ryżu (pół woreczka) – ok. 160 kcal
Przepis na gołąbki TU
II Przekąska ok. 100 kcal
* sok z jabłek, marchwi i pomarańczy – szklanka ok. 100 kcal
Kolacja ok. 286 kcal
* serek wiejski 200 g – ok. 194 kcal
* 6 rzodkiewek – ok. 12 kcal
* szczypiorek
* kromka chleba razowego – ok. 80 kcal
Lista zakupów:
Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia.
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.
* koktajl z 200 ml soku z pomarańczy, 50 ml wody, 2 brzoskwiń i łyżki otrębów - ok. 180 kcal
Nie uwazasz, ze to troche za duzo owocow (=cukru) na raz? Do tego w godzinach popoludniowo-wieczornych?
Większość osób pracuje w związku z tym ćwiczy wieczorem i na taki koktajl może sobie pozwolić, tym bardziej że zawarty w nim błonnik z otrębów nie spowoduje gwałtownego skoku poziomu cukru.
Układ który opisałaś TAK - jest ok.
Jeśli chodzi o układanie jadłospisu pilnuj proporcji pomiędzy składnikami. Aby czegoś nie było za dużo.
Słodziki odradzam, to sama chemia i są badania że mogą działać rakotwórczo.
muszę poczytać o tym i dam znać
Owszem w pasztecie (a robię sama) zjem wątróbkę bo ją dodaję ale jej nie widzę bezpośrednio :))
Generalnie z podrobami trzeba uważać. Zwłaszcza z wątrobą i nerkami bo jeśli kupujemy podroby z kurczaka czy innego zwierzęcia hodowlanego które dostaje hormony i inne leki to przecież pozostałości tych medykamentów są w tych narządach. Więc zjadamy istną aptekę :(
mam 170 cm wzrostu i waze okolo 55-56 kg. czy stosujac sie do twoich jadlosposow mam szanse troche schudnac? bo wiem, ze trudniej jest gdy waga w normie... zaznacze jeszcze, ze przez ostatni czas jadlam bardzo nieregularnie - raz 1000 kcal i malo wegli etc, a potem pizza, lody... Bardzo prosze Cię o odpowiedz, bo juz zupelnie nie wiem co mam robic, a w moim miescie nie ma dietetyka, ktoremu moglabym zaufac.
dziekuje z gory i pozdrawiam cieplutko :)
proponuję Ci ćwiczenia które wyrzeźbią CI ciało,
pamiętaj że diety 1000 kcal jakie stosowałaś (mam nadzieję że nie stosujesz) zrujnują Ci zdrowie a przyjdzie czas że będziesz chciała być mamą, urodzić zdrowe dziecko etc.
diety niedoborowe mają z reguły bardzo zminimalizowaną ilość tłuszczy a tłuszcze wpływają na układ hormonalny
tak naprawdę ciężko na podstawie tego co napisałaś określić przyczynę,
nie wiem co jesz, ile jest tego ilościowo, jakie grzeszki wchodzą w grę i ile tego jest i jak często, czy wcześniej się odchudzałaś, jeśli tak to jak, ile razy etc. przyczyn może być dużo
obniżając kaloryczność spowolnisz metabolizm
dla mnie raczej jako produkt "okazjonalny" niż składnik mojego codziennego odżywiania
Jadłospis jest propozycją BAZOWĄ ! Dla każdego, dla osób zdrowych, dla pracujących idących w większości do pracy i może być modyfikowany w zależności od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego.
Moje sobotnie śniadanie jest jedną z propozycji i miało 320 kcal. Nie planowałam wysiłku fizycznego w sobotę rano, planowałam odpisywanie na maile a to praca stacjonarna, na fotelu, wysiłek minimalny jeśli chodzi o wydatek energetyczny. Za 3 godziny, tak jak napisałam zjadłam kolejny posiłek, bardziej syty i kaloryczność "do południa" wyrównała się.
Proszę nie podchodzić zero - jedynkowo do jadłospisów i moich propozycji bo "śniadanie w jadłospisie ma 370-400 kcal a Ty zjadłaś 320 w sobotę. Coś jest nie tak ".
Większość stosujących jadłospisy po śniadaniu biegnie na autobus, do pracy etc. ja w tę sobotę zaległam rano w fotelu.
Uwielbiam sałatkę jarzynową , ale odkąd staram się zdrowo jeść unikam jej ze względu na majonez . Powiedz mi proszę czym mogę zastąpić majonez, tak żeby sałatka nadal była smaczna i czy jest w ogolę możliwe zrobić sałatkę jarzynową bez majonezu ?
Generalnie jeśli sałatka jarzynowa powstaje z warzyw z wywaru np. z rosołu to nie ma kompletnie żadnych wartości.
Jeśli z warzyw gotowanych ze skórką na parze (skórkę potem obieramy) to tak.
Danie raczej do zjedzenia raz na jakiś czas.
Masło orzechowe dobrej jakości jest zdrowe bo orzechy są zdrowe aczkolwiek to nie jest produkt "codziennej diety". "Od wielkiego dzwonu" tak.
powiem Ci że skład gum do żucia trochę mnie przeraża, nie wiem czy jest szkodliwa bo nie doszukałam się badań które by o tym mówiły, niemniej jednak ja byłabym ostrożna jeśli chodzi o ilość,
2 dziennie, ok, ale 10 to już wchodzi w uzależnienie :)
Pozdrawiam
JOLA K
raz na jakiś czas coś z tym syropem można zjeść, ale granole je się często więc ja wolę zrobioną w domu z miodem
Pojawiły się wyrzuty sumienia i ponowna chęć powrócenia do zdrowego trybu życia, dlatego postanowiłam odszukać Twojego bloga. Oj, zajęło mi to trochę, ale udało się! :) Właśnie dzisiaj wcieliłam w życie nową dietę, którą proponujesz, z małym wsparciem rodziców budżetu :)
Pozdrawiam serdecznie!
Emilia
Popping zrobisz identycznie jak popcorn. Ziarna wrzucasz na patelnię (w tym wypadku suchą) i podgrzewasz na malutkim ogniu.
Jeśli chcesz schudnąć również nie widzę przeciwwskazań.
Zgodnie ze wskaźnikiem BMI przy wzroście 172 prawidłowa waga zaczyna się ok 55 kg a kończy na 73 więc duży rozstrzał.
kiedyś liczyłam że jeden kawałek ma ok. 40 kcal