Już po świętach światło dzienne ujrzy kolejne wydanie Food Forum. Stacjonarnie, wydanie kwiecień/maj będziecie mogli kupić w wybranych salonach Empik już od 21 kwietnia, ja jednak namawiam Was do prenumeraty, w której oprócz 6 numerów czasopisma dostarczanych pod wskazany adres otrzymacie także – do wybranych wydań – dodatki Food Forum EXTRA. Dodatkowo przy zamówieniu złożonym za pośrednictwem mojego bloga (KLIK) dla pierwszych 15 osób redakcja przygotowała w prezencie książkę „La Veganista SUPERFOOD”.
W książce, w przepisach zaproponowanych przez autorkę zamiast egzotycznych owoców oraz drogich nasion i pestek z odległych krajów pojawia się najlepsza superżywność wprost z warzywniaka.
W prenumeracie wraz z wydaniem kwietniowym czasopisma otrzymacie odświeżone wydanie dodatku Food Forum EXTRA – Interpretacja badań laboratoryjnych w gabinecie dietetyka: Morfologia krwi obwodowej.
W ramach, którego:
- przegląd najczęściej wykonywanych badań z krwi wraz z oznaczeniami i interpretacją wyników
- wskazania jakie badania warto wykonać, a z jakich można zrezygnować
- pełny opis przypadku – case study pacjenta: wyniki badań, ich interpretacja, pełny opis diagnozy oraz zalecony plan żywieniowy.
A teraz to, na co czekacie najbardziej, czyli przegląd tematów, które pojawią się w wiosennym wydaniu Food Forum. W numerze między innymi:
„Topinambur – skarbnica fruktanów o właściwościach prozdrowotnych”
Topinambur to bulwa, która dzięki swoim unikatowym walorom odżywczym może pretendować do miana superfoods. Oprócz podstawowych makro- i mikroskładników topinambur zawiera szereg substancji o właściwościach bioaktywnych. Jego spożycie może wspomagać leczenie otyłości, cukrzycy, zaburzeń trawiennych, chorób układu sercowo-naczyniowego, a także wpływać na spowolnienie procesów starzenia.
„Wody smakowe – czy dzieci powinny je pić?”
Jednym z ważnych czynników kształtujących dobry stan zdrowia jest prawidłowa dieta. Nawyki żywieniowe kobiet w ciąży, a następnie sposób żywienia dzieci w dużym stopniu decydują o wyborach żywieniowych na dalszym etapie życia. W etiologii wielu chorób cywilizacyjnych ogromną rolę przypisuje się diecie. Jakość żywienia dzieci wpływa na ich rozwój, ale również umożliwia utrzymanie dobrego stanu zdrowia w dorosłym życiu. Rodzice i opiekunowie są odpowiedzialni za wybory i przyzwyczajenia żywieniowe dzieci. Spożywanie odpowiedniej ilości wody to jeden z prawidłowych nawyków żywieniowych, który należy kształtować u dzieci od najwcześniejszych lat życia.
„Dieta wegańska w trakcie ciąży”
Dobrze zaplanowana dieta wegetariańska jest odpowiednia dla kobiet ciężarnych. Jadłospis ciężarnej weganki powinien być urozmaicony, zawierać nasiona roślin strączkowych, orzechy, zielone warzywa i być wzbogacony o suplementację składników niewystępujących w roślinach. Mgr Iwona Kibil zwróciła w swoim artykule uwagę na najważniejsze składniki odżywcze w diecie ciężarnej weganki oraz ich źródła pokarmowe, a także przedstawiła przykładowy jadłospis jednodniowy.
„Znaczenie diety dla koncentracji i pamięci”
Z każdym rokiem można zaobserwować wzrastające zainteresowanie zdrowym trybem życia, w tym racjonalnym odżywianiem. Zwiększa się świadomość społeczeństwa odnośnie zależności pomiędzy sposobem żywienia a zdrowiem i samopoczuciem. Niewiele osób jednak zastanawia się, jak nasze pożywienie może wpływać na koncentrację i pamięć. A to właśnie bez odpowiedniego „paliwa” nasze neurony wolniej przewodzą impulsy nerwowe, spada szybkość uczenia się i zapamiętywania. Niestety dopiero gdy stoimy przed jakimś dużym wyzwaniem umysłowym, próbujemy zasilić dodatkowo nasze szare komórki, aby sprostać trudnym zadaniom oraz poprawić swoją koncentrację i pamięć. Najchętniej sięgamy wówczas po suplementy lub szukamy cudownych rozwiązań dostępnych od zaraz. Warto jednak zadbać o właściwe paliwo dla naszego mózgu na stałe, ale także wiedzieć, po co sięgnąć w momentach szczególnie intensywnej pracy umysłowej, aby było skuteczne i bezpieczne.
„Jedzenie mi (nie) służy – krótki przewodnik po zaburzeniach odżywiania”
Zaburzenia odżywiania stanowią istotny problem kliniczny. Aktualnie coraz większa liczba osób rozpoczyna działania w kierunku redukcji masy ciała i jest skoncentrowana na zmianie sposobu żywienia i tym samym wyglądu zewnętrznego. W Stanach Zjednoczonych już dziewięciolatki rozpoczynają proces odchudzania i stosują czynności kompensacyjne, a wiele doniesień wskazuje, że wiek inicjacji działań odchudzających jest nawet niższy. Lwow wskazuje, że 70% badanych przez niego dziewcząt przyznało się do odchudzania w przeszłości lub pozostawało cały czas na diecie. Z innych badań wynika, że ponad 25% nastolatków deklaruje chęć obniżenia swojej masy ciała, z czego połowa zgłasza nadmierną konsumpcję, 40% odczuwa lęk przed otyłością, 28% odczuwa jadłowstręt, a prawie co dziesiąta osoba prowokuje wymioty. Przebieg zaburzeń odżywiania jest bardzo ciężki, a leczenie długotrwałe i kosztowne. Nie obejmują one jedynie anoreksji i bulimii, aktualne klasyfikacje psychiatryczne uwzględniają coraz więcej zaburzeń karmienia i odżywiania, które nie są zarezerwowane już jedynie dla nastolatków, ale mogą dotyczyć każdej grupy wiekowej.
Przeczytasz również o przyswajaniu witamin D3 ,K1 i K2, berberynie, probiotykach w chorobach zapalnych jelit. W numerze znajdzie się także wywiad z profesorem Arturem Mamcarzem kierownikiem III Kliniki Chorób Wewnętrznych i Kardiologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Poza tym jak zwykle jeszcze wiele innych „palących” tematów w kontekście zdrowego odżywiania oraz przepis na wiosenną sałatkę.